Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

Miért idegbeteg minden szakács?

Best of Firestarter18 #25 - Válogatás 10 év (nem feltétlenül legjobb) posztjaiból

2016. szeptember 22. - Firestarter.18

angry-chef.jpgHa nem is mindegyikük olyan, mint Gordon Ramsey, azért még egy átlagos konyhát sem ajánlanánk gyenge idegzetű egyéneknek.

 

 

 

 

 

 

2008. augusztus 21.

Nem is meséltem arról még, hogy milyen jól tudok főzni. Nyilván mert nem tudok. Önellátóak lettünk drágámmal, és már untuk a tasakos leves+mirelitáru kombót, és nekiálltunk főzni. Ebben az a vicc, hogy egyikünk se tud. Van viszont egy kurva jó szakácskönyvünk, ez a mi bibliánk.

Jó könyv, csak a lámákra nem gondol. Tegnap deznyóoldalast akartunk csinálni, csak úgy simán, semmi extra, mondván egyszerűen kezdjük. Ha a kutya nem fordul el tőle már sikerélményünk lesz. Nézem a könyvet, sima sült oldalas nincs. Csak olasz. Jó. Aszongya:

"Az oldalast a szokásos módon megsütjük."

He?? És mi az a szokásos mód baszki? Kis lángon, nyárson, olajon, sütőben? Hogyafaszomba? Pedig ez ilyen lámáknak szóló beginner könyv, de szerintem még beginnerebbet kellett volna venni.

Na, végül csak megsült a hús, mivelhogy a férfiaknak ösztönös érzékük van a hús elejtésében és megsütésében. Egész finom lett, viszont nem lett íze. Persze, mert nem sóztam meg. De ha megsózom, biztos finom lett volna.

Előző nap pulykaszárny volt, azt már írta a könyv, hogy önteni kell alá vizet, le kell fedni alufóliával, és betenni a sütőbe. Na, most ebből csak a betenni a sütőbe részfeladatot sikerült abszolválni, ergo a pulyka égett és száraz lett. De megettük, és élünk. Ez pozitívum.

Amit viszont már profin tudok csinálni, az a gyümölcsleves. Jó, igaz zacskós, de saját tudásom és velem született gasztronómiai tehetségem is materializálódott abban a remek levesben egy kis friss barack, citromhéj és fahéj képében. Tényleg finom volt.

Holnap fasírt lesz valamivel, a fasírt reméljük nem a súlylökők edzőeszköze lesz, a valami meg bízunk benne ehető lesz.

Most megnézem a Hal a tortánt, hogy ihletet merítsek. Ganxtától aztán lehet.

 

Na, ha valaki ezek után nekem azt mondja, hogy nyolc évvel később emberek pénzt fognak adni azért, hogy azt egyék, amit én főztem, hát nemhogy kiröhögtem volna őket, de megsimogatom a fejüket, hogy jól van Ödönke, holnapra elmúlik.

Pedig tényleg. Jó, nem lesz műsorom a Paprika tévén, de tudok pl. odanézés nélkül marha gyorsan szeletelni, ami kurvára nem jó semmire, de legalább menőn néz ki.

Egyébként, ha lenne ilyen személyiségfejlesztő tanfolyamom, akkor a sok nyomi, önbizalom hiányos  balfaszt mind elküldeném egy konyhára dolgozni egy-két hónapot. Úgy megacélosodna a jellemük, hogy Superman módjára állnák az összes rájuk záporozó szarságot a világban.
Ha egy kívülállót szerviz közben beküldenének egy konyhába, az szerintem azt hinné, hogy a Jerry Springer show forgatásán jár. Ha legközelebb étterembe mentek gondoljatok arra, hogy az előttetek lévő étel elkészülte közben legalább három ember lett elküldve a kurva anyjába. Közte például ti is. Csak úgy, ok nélkül. De leginkább a pincérek, mert a szakácsoknak a pincéreket feltétel nélkül és állandóan utálniuk, valamint ciframód szidniuk kell. De csak szerviz alatt. Utána együtt elmennek inni, és onnantól már a vendégeket szidják egyöntetűen, hogy másnap reggel ismét egymás torkának eshessenek.  

A konyha nyomása is jót tud tenni az ember lelkének. Persze csak rövid távon, mert hosszú távon masszív alkoholizmushoz és drogfüggőséghez vezet. A szekcióján egyedül dolgozó, rendelésekkel meghordott, az elúszás szélén egyensúlyozó szakácsot körülbelül az ellenség által körbezárt, és  maradék tíz katonájával harcoló sebesült századoshoz tudnám hasonlítani. Ilyen állapotában a szakács még a saját anyja torkát is át tudná harapni, nemhogy egy pincérét, aki nem tudta normálisan felvenni a rendelést, és amúgy is mi a faszért vesz fel olyan rendelést, ami nincs a menün.

De ez az izgalmas rész a szakácsmunkának csak egy snidlingvastagságú szelete. Munkaidőnk nagy részében ugyanis tízezerszer elvégzett, unalmas részfeladatokat ismételgetünk, szeletelt répával dobáljuk egymást, és a pincérnők seggét nézegetjük.

A bejegyzés trackback címe:

http://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr10011721839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Mad Mind 2016.09.23. 09:05:12

Biztos ellankadt a figyelmem, de most mit is akarsz közölni? Minden szakács idegbeteg lesz, ha konyhán dolgozik. És tök nyugodt, ha már sztárséf és nem neki kell dolgoznia. De ez mindenütt így van, ahol hajtás van. Mitől lenne különlegesebb a szakácsok stressze, mint másé?

nem várt fordulat 2016.09.23. 09:57:58

@Mad Mind: Ugyan ez jutott eszembe nekem is. Írjak egy posztot arról, hogy milyen az egy programozónak, amikor deadline előtt 2 nappal kér az ügyfél valami olyat, ami alapjába bassza keresztül a koncepiót?

Amikor egy új verzió élesítése után egyszer csak kiderül, hogy valami nagyon el lett b*szva, és az egész tábla updatelődött, nem csak a kívánt sorok, és persze a rendszergazdát nem lehet elérni, hogy valami backupot varázsoljon elő?

Amikor örökölsz egy kódot, amire ránézel, és látod, hogy az egészet újra kell írni, mert úgy szar ahogy van. És a többi.

Aki kurvának megy, ne csodálkozzon ha ...

Attilajukkaja 2016.09.23. 10:27:14

@Mad Mind: @nem várt fordulat:
Ha jol ertem, ez a poszt nem ma irodott es egyszeruen csak ramutat a szakacsszakma kulisszak mogotti hetkoznapjaira. Hogy vannak mas szakmak is, amelyek idorol idore vagy minden nap stresszesek, az nem titok. Orvosok, penztarosnok, tuzoltok, csaposok, IT-k stb. Irjatok meg a sajat elmenyeiteket egy erdekes bejegyzesbe es akkor titeket is szivesen olvasunk majd!

brumm.a.tejbe 2016.09.23. 10:50:01

@nem várt fordulat: Írj, de előtte nézegesd a Derrick&Harry blogot, ott találhatsz plusz témákat :D

aricsek 2016.09.23. 11:23:25

@Mad Mind: Talán azért, mert van min. 1 spéci késük és nem félnek használni. :D
Mondjuk én itt nem olvastam, hogy a szakácsok stressze különlegesebb lenne, mint bárki másé. Nem tom, csak sejtem, ha a szerző pl.: állateledel tesztelő lenne, akkor arról írna szemléletesen. :)

Attilajukkaja 2016.09.23. 11:55:57

@Firestarter.18:
:o)
Szerintem az utanam jovok is ezt irtak, csak kicsit maskepp.

Major Attila 2016.09.26. 02:58:08

Ebből is látszik,hogy nem ezt tanultad.Valóban stresszes néha egy kicsit,de ha értesz hozzá,és nem csak mosogatófiúból léptettek elő,"mert többször láttad hogyan kell kinéznie" abszolút könnyű.Amennyiben már az alapoknál hiányosság van,úgy omlik össze a konyhai "rendszer" és vele együtt az éppen aktuális szakács.Csinálja,de nem ért hozzá,mint egy főnök,vagy egy rendőr akinek kissebbségi komplexusa van.Az étteremben a jó pincér legalább olyan fontos mint a jó szakács!A legfontosabb hogy soha ne adj ki olyan ételt,amit te nem ennél meg.Ez a szakma leginkább figyelmet,és türelmet igényel.Igazi összetett művészet,hiszen az ízek harmóniáján kívül a kinézetre is adni kell,valamint koreografálni is érdemes,hogy minden a megfelelő időben készüljön el.

toy dolls 2016.09.26. 11:49:46

Persze rengeteg szakmának jellemzője a stressz. A szakácsoké annyiban különleges, hogy az időhöz van kötve. Egy jó programozó 1-2 nappal előbb is végezhet a projekttel. Ha bekever a megrendelő, anyázik, és csúszik 1-2 napot, de a program kész lesz. Ha van egy rendezvény szombaton, nem lehetek vele kész se pénteken, pláne nem hétfőn.

PamutKecske 2016.09.26. 19:12:29

A címben szereplő kérdésre nem igazán adtál választ és az írás közlése sem volt több annál, hogy "a szakácsok stresszesek" . "Egyébként, ha lenne ilyen személyiségfejlesztő tanfolyamom, akkor a sok nyomi, önbizalom hiányos balfaszt mind elküldeném egy konyhára dolgozni egy-két hónapot. Úgy megacélosodna a jellemük, hogy Superman módjára állnák az összes rájuk záporozó szarságot a világban. " Ez a mondat pedig a te primitívséged mutatja.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.09.26. 20:07:12

@Major Attila: Pont ettol lesz stresszes, hogy az ember csak tokeletes kajat kuldhet ki (elvileg ugye), es amig egy programozonak heti egy hatarideje van, addig egy szakacsnak minden rendeles egy hatarido, es egyszerre nem csak egy programkoddal foglalkozik. Es akkor meg nem beszeltunk azokrol a helyekrol, ahol egy szakacs harom ember munkajat vegzi.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.09.26. 20:08:49

@PamutKecske: E"z a mondat pedig a te primitívséged mutatja."
Oszinten kivancsi vagyok, hogyan jutottal erre a magas szintu kovetkeztetesre.

Untermensch4 2016.09.26. 20:49:39

@Firestarter.18: Úgy jutott hogy nem annyira ért egyet a "teher alatt nő a pálma" bölcsességével. :)

Untermensch4 2016.09.26. 20:52:34

@toy dolls: "Persze rengeteg szakmának jellemzője a stressz. A szakácsoké annyiban különleges, hogy az időhöz van kötve."
Az időhiány miatt a kapkodás határáig fokozott sietség stresszt okoz. Bármelyik szakmában.

Duke Silver 2016.09.26. 22:50:46

én csak belekóstoltam a szakmába, illetve a család űzi a dolgot... de hogy a vendéglátásnál idegölőbb szakma kevés van, az hétszentség. Valahogy a hülyevendég, hülyefőnök, hülyeétlap, hülyeünnepnapisbentrohadokmígmindenkimáshéderezik olyan elegyet alkot, amit nem tudok semmi máshoz hasonlítani.

Trolika81 2016.09.28. 15:14:11

20 éve konyhában dolgozom azoknak akik nem ezt csinaljak hanem mondjuk tiszta iroda normalis körülmények között dolgoznak azoknak fogalmuk nincs mit jelent napi 16 órát 50 fokban koszban páraban megrohadva minden tegnapra kell hol jók az eszközök hol nem hol ez az hiányzik es ez csak néhány dolog a sok 100 bol amit sorolhatnek szoval tényleg beraknam az embereket csak egy hétre egy pörgős konyhara aztan mindenki megbecsulne a munkát amit végez ezzel tudom nem leszek népszerű nem is ez volt a célom es nagyon nem is érdekel ki mit mond mélyen le is sz. Rom megedzzodtem mar a konyhába!!!

Untermensch4 2016.09.28. 20:42:27

@Trolika81: Az alapötlet egyébként tényleg működik. Nekem van két korábbi "szaretalon" munkám amire bármikor visszagondolva elégedett tudok lenni a mostanival. Már több akkor épp "mostani"-val kipróbáltam, nagyon jó elégedettség-növelő módszer.

Attilajukkaja 2016.09.29. 11:50:16

@Untermensch4: @Trolika81: @Duke Silver:
Csak jelezni szerettem volna, hogy olvastam a bejegyzeseteket es egyetertek veluk. :o)
Picit felve irom le, de egyszer en is kiprobalnek egy ilyen sztazsolast valahol egy hetre.

Untermensch4 2016.09.29. 21:26:53

@Attilajukkaja: Keresési tipp: gyakran állást hirdető cég; olyan amelyiknek gyűlölet csoportja/fóruma van a neten volt és aktív munkavállalókból (a második nekem ilyen volt... benéztem); munkaügyi központban ügyintéző is tudhat olyat mondani ami "híres" arról hogy onnan menekülnek az emberek.
Nekem mindkettő ipari jellegű volt, nem biztos hogy ez jó választás az esetlegesen túl nagy egészségügyi kockázat és balesetveszély miatt; a No2-nél a közvetlen munkatársam aki ugyanazt csinálta mint én (csak szorgalmasabban...), 8 hónap után vért hányt munkahelyi vegyszertől, a "normál ügymenet" meg napi 6-17 alkalommal tartalmazott konkrétan életveszélyes ("Ég a művész! Ég a művész!!!" csak nem pár csepp hanem kg-os nagyságrendű gyúanyag-fröccsenéses lehetőséggel), amihez elég lett volna egy nagy tüsszentés rosszkor, a kollégának meg egy türelmetlen egyszer figyelemfelhívásként a kezét böködte, rosszkor, de ura maradt a helyzetnek és utána sem verte meg.
Egyik szakmám vendéglátós (de nem dolgoztam benne és mások élményeit elnézegetve ez jót tett a nyugalmamnak), konyha is hemzseg a balesetveszélytől (főleg ha rohangálás van), de az állandó és halmozódó stressz miatt sztem jó egy próbának.
Ne félj, jó érzés hogy X napig bírtad. A bronzérmes helyen a 3,5 hónapomra mondták a régiek hogy büszke lehetek rá, volt aki 2 óra után adta fel, az új embereknek csak 2 hét után kezdték megjegyezni a nevét...
Önbizalomnövelő. Ami nem öl meg az erősebbé tesz. Az életveszély (főleg kevés pénzért) meg cinikussá. :)

Attilajukkaja 2016.09.30. 10:22:52

@Untermensch4:
Koszi az infot es a biztato szavakat! Elveztem a leirasodat! :o)