Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

Némó, és az irigység nyomában

2016. február 02. - Firestarter.18

nemo2.jpgNémeth Krisztián katari klubváltása egyeseknél annyira kiverte a biztosítékot, mintha ők fizetnék a bérét. De vajon miért?

Mióta Németh Krisztián aláírt – sőt, már az előtt is­ – új klubjához egyre csak jelennek meg felháborodó cikkek neves és névtelen, magukat szakértőnek tartó sportoldalakon. Az alattuk lévő barátságos kommentekről már nem is beszélve. „A pénzért ment el. Eladta magát. Megy a süllyesztőbe. Dzsuzsákbalázskettő”. És így tovább, és így tovább. Mintha egyébként bárkinek bármi köze is lenne ahhoz, hogy Németh Krisztián milyen szerződést, hova és mennyiért ír alá.

De ez már csak így működik, egyes emberek különösen élvezik, hogyha más emberek életében vájkálhatnak, tunkolhatnak, dagonyázhatnak a fél információk és rosszindulat mocsarában, kéretlen tanácsokat osztogatnak, ítélkeznek, megmagyaráznak, megmondanak. Az utcasarkon összefutva összesúgnak, megtárgyalják, ki keres 5 ezer forinttal többet, „képzeld új tévét vettek, vajon miből? Nyaralnak, én meg alig jövök ki a fizetésből”. Talán egyfajta védekező mechanizmus ez, így legalább addig sem kell a saját életükkel foglalkozniuk. Irigység. Önigazolás. „Tudod engem is elvitt volna a Fradi ’72-be’, de fontosabb volt, hogy itt maradjak a faluba’. A pénz nem minden.”

Mert egyébként Németh Krisztián bizonyára sok ember Facebookjára kommentelt olyanokat, hogy Gipsz Jakab miért váltott munkahelyet, és miért ment át a Vörös Október Vasgyárból a Felszabadulás Szövőüzembe, hiszen szakmailag ezt semmi nem indokolta. Biztos a több fizetésért, a mocsadék. Mert egyébként a magyar átlagembert egyáltalán nem érdekli a pénz, ennél sokkal magasztosabb eszmék bűvöletében éli életét. „De számla nem kell. Lehetne okosba? Áfa nélkül? Pult alól? Fusiba? A többit zsebbe? Ezt nem ütjük be a gépbe. Lehet mágnesezni ezt is. Tekerd már vissza! Leesett a kamionról. Torrenten nincs meg? Meg tudjuk oldani másképp? Ki van ütve. Át van ütve. Kuponom is van.”

Kicsit visszásnak, és egyben mulatságosnak tartom a pénz háttérbe helyezéséről szóló magasröptű filozofikus hozzászólásokat (ezres nagyságrendben azért már inkább szomorú ez) egy olyan országban, ahol az emberek nagy része két forintért eladná a saját anyját, és röhögve mondana fel a munkahelyén, ha máshol ötezer forinttal többet kapna. Akkor miért fáj az, ha más ugyanezt csinálja?

Úgy, hogy az adott ügyről egyébként semmit nem is tudnak.

Mert mi is történt valójában? Németh Krisztián ingyen került a Kansas City-hez, ahol futott egy remek szezont, lőtte a gólokat, a szurkolók imádták. De a vezetőségnek más elképzelései voltak a csapattal kapcsolatban, és befutott egy hárommilliós ajánlat Krisztiánért, történetesen Katarból, amit a klub elfogadott. Talán kellett nekik a pénz, talán nem Krisztiánban látták a jövőt, ki tudja. Krisztiánnak innentől fogva két választása volt: egy, nem írja alá a szerződést, és ott marad a klubnál, annál a klubnál, mely nem tart igényt rá, és esetleg azt kockáztatja, hogy az Eb előtt alig, vagy egyáltalán nem fog játszani. Kettő, aláírja a szerződést, és elmegy a világ legdinamikusabban fejlődő országába, több pénzért.

Sokan még mindig azt hiszik egyébként, hogy Katarban a foci csak valami úri huncutság, és turbános barátaink fejüket csóválva nézik a focilabdát, majd visszamennek teveversenyt nézni. Nos, nekik elárulom, hogy iszonytató pénzeket öntenek a fociba, nézzük csak meg, még a 2022-es vébét is meg tudták venni. És ha már megvették, nem is akarnak leégni, egy rakás brazil és egyéb népség gyerekeit honosították már, elcsábítottak egy csomó utánpótlás és egyéb edzőt, az infrastruktúráról nem is beszélve. Veretlenül jutottak pl. a 2018-as világbajnokság ázsiai selejtezőjének harmadik körébe. Nem egy futballnagyhatalom, de az biztos, hogy Krisztiánnak minden adott lesz ahhoz, hogy jó formába kerüljön az Eb-re.

Kíváncsiságból egyébként megnéztem a Kansas City Facebool oldalát, és elolvastam a hozzászólásokat. Érdekes módon egy irigy, gyalázkodó, pénzt firtató kommentet sem találtam. Már azok között, amelyik angol nyelven íródott, mert ugye pár honfitársunkat annyi ésszel áldotta meg a jóisten, hogy egy amerikai oldalon magyarul kurvaanyáznak. Az összes szurkoló megköszönte Krisztián játékát, sok sikert kívántak neki, és sokat írták, hogy a kedvenc játékosuk volt. Így is lehet.

Németh Krisztián hozott egy döntést, az ő döntését, azt az utat választotta, amit a legjobbnak gondolt. Talán tiszteletben kellene tartani ezt a döntést, elvégre nem okozott egy kommentelőnek vagy újságírónak sem anyagi kárt, és a fizetését sem a költségvetés finanszírozza. Akkor talán le is lehetne szállni róla, nem?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr598458176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.