Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

Minden, amit Szent Patrik napról tudni akartál

2016. március 17. - Firestarter.18

st_patrick.jpgAz írek egyetlen igazi nemzeti ünnepe, melynek lényege, hogy ezen a napon zöldbe öltözve rúgnak be, mint a szamár. De miért isznak? És miért pont ezen a napon? És miért pont zöldbe öltöznek? Egyáltalán, ki az a Szent Patrik?

 

Ki az a Szent Patrik?

Szent Patrik, vagy Pádraig, keresztény hittérítő volt valamikor a harmadik-ötödik században, ő hozta el szegény pogány írek számára a keresztyén üdvözülést. Egy háromlevelű lóhere segítségével (máskülönben az írek nem tudtak volna háromig elszámolni) elmagyarázta a Szentháromságot, kiűzte a szigetről a kígyókat, maradék szabadidejében pedig felmászott egy hegyre, ahol 40 napi éhezést követően ősi szellemekkel és ír ősökkel társalgott. Az ő halálának a napja március 17. Állítólag, mert akkoriban az ilyesmit nem követték annyira pontosan.

Pedig a brit születésű Szent Patriknak minden oka megvolt arra, hogy utálja az íreket. Állítólag 16 évesen ír kalózok ejtették foglyul, a szigetekre hurcolták, és hat évig rabszolgasorban tartották, mielőtt sikerült megszöknie és visszatérnie családjához. Bizonyára valamiféle beteges Stockholm-szindróma miatt tért mégiscsak vissza a primitív írek közé jó pár évvel később, hogy végül nagy karriert befutva az ország védőszentjévé nője ki magát.

 

De miért isznak?

A rövid válasz az, mert mindig isznak. Komolyra fordítva a szót, azt gondolnánk, hogy szent Patrik napja hálából, tiszteletből esetleg más magasztos eszme miatt lett ilyen nagy ünnep Írországban. Pedig nem. A kulcs itt is (mint Írországban mindennel kapcsolatban), a pia. Március 17. ugyanis a katolikus naptár szerint épp a húsvéti böjt időszakára esik (Hamvazószerdától Húsvét vasárnapjáig). A böjt egyik fontos szabálya pedig, hogy nem lehet alkoholt inni. Nyilván ezt ma már senki nem tartja be, ha itt hat hétig nem lehetne piálni lázadások törnének ki és be kéne vetni a hadsereget. De a régi, kőkemény katolikus világban bizony hat hétig nuku pia. Kivéve Szent Patrik napja, melyre ez a szabály nem vonatkozott. Nyugodtan lehetett tehát zabálni és inni, mely tényezők nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az ünnep széles körben elterjedjen az országban. Szent Patrik napját tehát akár a pia ünnepének is nevezhetnénk.

 

De miért kell zöldbe öltözni?

Volt már szó fentebb a háromlevelű lóheréről, mellyel Szent Patrik a pogány íreknek elmagyarázta a Szentháromság mibenlétét. A befogadók részéről segítette az információ hatékony áramlását, hogy az ír és kelta mitológiákban fontos elem a hármas szám. De ekkor még senkit nem érdekelt a zöld szín. Legközelebb az 1640-es években bukkant fel az Ír Katolikus Konföderáció aranyhárfás zászlajában a 11 éves háború alatt, melyet meglepő módon az angolok ellen vívtak, és melyben 11 évig a sziget háromnegyedét ír fennhatóság alá vonták. 1750-ben egy katolikus rend is színének választotta, a Szent Patrik Lovagrend azonban 1783-ban már kék színek alatt futott. Az 1790-es évektől a zöld az ír nacionalizmus szimbóluma lett, mondhatni ez az írek Árpád-sávos lobogója. Az angolok ellen lázadó több csoport is ezt a színt viselte az 1798-as nagy felkelést követően. A 19. és 20. századra aztán ez már összemosódott Szent Patrik napjával is, mert a lóhere zöld, az Ír-sziget is zöld, a zöld olyan hazafias is, legyen akkor minden zöld.

 

De mindig március 17-én van?

A rövid válasz az, hogy igen, hiszen egy ember halálának időpontja általában nem szokott megváltozni. A hosszú válasz az, hogy attól függ. A katolikus egyház ugyanis nem lenne katolikus egyház, ha nem kavarna bele mindenbe. Kifejezetten utálják például, ha különféle mulatságokat rendeznek különféle szent embereknek Nagyhéten, mely a húsvétot megelőző egy hét. Ilyenkor még szigorúbban tiltanak mindenféle dorbézolást. A Szent Patrik nap pedig elég erős dorbézolást jelentett már a 9-10. században is. És bizony előfordul, hogy Szent Patrik napja Nagyhétre esik. Ez történt 1940-ben is, amikor ezt elkerülendő Szent Patrik napját április 3-án tartották meg, vagy legutóbb 2008-ban, amikor előrehozták március 14-ére. Legközelebb 2160-ban fog Nagyhétre esni, úgyhogy akár meg is tanulhatjuk, hogy Szent Patrik napja a mi életünkben március 17-én van.

 

Az árnyoldal

A világ minden táján (sőt még azon kívül is, lévén 2013-ban Chris Hadfield a Nemzetközi Űrállomáson is zöldbe öltözött) ünnepelt Szent Patrik napot egyre több kritika éri az elmúlt évtizedekben, lévén az ünnep ma már egybeforrt a nyilvános részegeskedéssel és rendetlenkedéssel és már mindenről szól, csak nem szerencsétlen Szent Patrikról és az ő tetteiről. Szintén kevesen tudják, hogy az ilyenkor mindent ellepő ír manók és vörös szakállú manós tárgyak ábrázolása honnan ered: nos, 19. századi gúnyrajzokról, melyek így ábrázolták az íreket. Sokak szerint ez megalázó, sőt, szerintük a Szent Patrik nap erősíti azt a sztereotípiát, hogy az ír egy iszákos népség.Pedig dehogy.

Tessék, máris többet tudtok Szent Patrik napról, mint egy átlag ír állampolgár.

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr918490890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.