Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

A blogírás 10 titka

2016. március 30. - Firestarter.18

man-at-typewriter-1024x804.jpgBlogot szeretnél indítani, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Tíz év tapasztalatát formáltam 10 hasznos tanáccsá. Kulisszatitkok a függöny mögül.

Ma már minden bokorban egy új blog nő, ha pedig elhajítunk egy követ, jó eséllyel fejbe találunk egy elkóborolt bloggert. Jó blogot írni azonban nehéz, ezért most elmondom, hogyan kell. Annak ellenére, hogy nekem sem feltétlenül jött össze.

 

 

 

1. Mi legyen a téma?

Ez a legelső lépés, ki kell találni, miről írjunk. A rövid válasz az, hogy bármiről. De tényleg. Ma már a legkülönfélébb témákban lehet blogokat találni a kvantummechanikától kezdve a biokertészkedésig. A lényeg az, hogy olyan témában írjunk, amit ismerünk, amihez értünk. Ez alapvetésnek tűnhet, de a sok-sok példa azt mutatja, hogy nem mindenkinek az. Villanyszerelőként ne írjunk gasztroblogot, mert hamar le fogunk bukni. Nem, attól hogy voltunk kétszer az edzőteremben, még nem lettünk fitnesz-szakértők, és két meccs megnézése után sem lettünk futballguruk.

Ha pedig semmihez nem értesz, akkor írhatsz arról, hogyan kell blogot írni.

 

2. Adj valami pluszt!

Mivel ma már minden témában rengeteg a blog, ezért ha azt akarod, hogy anyukádon kívül más is olvasson, akkor valami olyat kell nyújtanod, amit az olvasó máshol nem kap meg. Ha elindítod a századik filmes blogot, és te is megírod a tízedik száraz kritikát a legújabb blockbusterről, akkor ne lepődj meg, ha nem sokan lesznek kíváncsiak rád. Legyen valami egyedi tartalmad, amire emlékezni fog az olvasó, és amiért megéri neki visszatérni. Mondhatnék példákat, de akkor túl könnyű dolgod lenne.

 

3. Legyen stílusod!

A stílus olyan, mint a Stihl fűrész: nyomot hagy az emberben. Ha nem is volt annyira emlékezetes, vicces, vagy jó eltalált a posztod, ha jó stílusban írod meg, az már fél siker. Egy jól összerakott mondatra vagy frappáns hasonlatra napok múltán is emlékszik az olvasó, és később talán pólókra is nyomtatják majd aranyköpéseidet.

Van egy rossz hírem azonban: a stílus nem, vagy csak nehezen tanulható. Ahhoz, hogy valaki jól és élvezetesen írjon, sokat kell olvasnia, és még többet kell írnia. És még többet. Egy idő után rá fogsz érezni, hogyan lehet úgy fűzni a gondolatokat, hogy az olvasó ne érezze nehézkesnek az olvasást. Lesz a szövegednek ritmusa, érezni fogod, hova kell tenni egy rövidebb mondatot a sok körmondat után, tudni fogod megfelelően tagolni a szöveget, hogy meg tudjon pihenni az olvasó. Egy jó író a legszárazabb témáról is tud olyan szöveget írni, amit élvezet olvasni.

Minden általad elolvasott írótól ragadni fog rád valami (jó esetben hasznos dolog) amit alkalmazni tudsz majd. Ha pedig rosszat olvasol, tudni fogod mi a hiba a szövegben, és fejben már át is szerkeszted a döcögő mondatokat. Egy fontos dolog van csak: ne akard mások stílusát másolni, úgysem fog összejönni. Csak kiröhögteted magad.

 

4. Légy bátor!

Ahhoz, hogy valaki saját gondolatait őszintén leírja, majd az internetre hányja, kiszolgáltatva magát a trollok, mindentjobbantudók, karót nyelt nyárspolgárok és egyéb internetes élőlények kénye-kedvének, nem árt egy kis bátorság. Sőt, jó adag ego és némi arrogancia. Vagy mazochizmus.

Önbizalom nélkül nem lehet írni, ha folyton azon jár az eszed, hogy ’Jaj, ehhez mit fognak szólni’ ’Jaj, le merjem-e ezt írni’ akkor az egész írásnak elvész a lényege: te. Ha meg akarsz felelni másoknak, akkor az írásod nem lesz őszinte, őszinteség nélkül pedig nem lehet jót írni. Ne írj le valamit csak azért, hogy megfelelj másoknak, és ne hagyj ki valamit az írásodból mert félsz a negatív kritikától.

 

5. Ügyelj a megjelenésre!

A blogod egyedi megjelenésének az a célja, hogy az olvasó felismerje, hol is jár. Ma már rengeteg csilli-villi sablon közül lehet választani, egyik borzalmasabb és használhatatlanabb, mint a másik. Törekedj az egyszerűségre, elvégre a blogod tartalmának kell dominálnia, nem a menő és egyedi sablonnak, amit három grafikussal készíttetsz megrendelésre.

Bármi is az aktuális divat, még mindig a világos háttér előtti sötét szöveg a legideálisabb. Ha ugyanis kifolyik az olvasó szeme a sok színtől, vagy a rosszul megválasztott háttértől, akkor egyrészt nem fog bajlódni a poszt elolvasásával, másrészt soha nem fog visszajönni. Akkor se, ha a világ legjobb posztját írtad meg.

 

6. Használj képeket!

A képek segítenek vizualizálni a mondandódat, illetve tagolni is a szövegedet. Nagyon hosszú tagolatlan szöveg esetén szinte kötelező ábrákkal és képekkel megszakítani a végtelen betűfolyamot, hogy az olvasó tudjon egy kicsit szusszanni. Sajnos az internet rohanó világában a legtöbb ember már nem szeret sokat olvasni, illetve nagyon megválogatja, hogy milyen hosszú szöveget hajlandó elolvasnia. Ez nem az ő hibájuk, egyszerűen annyi a tartalom, hogy szelektálni kell közöttük.

Ha az olvasó megnyitja a blogodat, és csak tízezer karakternyi tagolatlan szöveget talál, akkor lehet, hogy neki sem fog az olvasásnak. Ha beteszel egy-két jól eltalált képet, akkor azzal megfoghatod a gyanútlan olvasót. A jó tagolás és a mondandód pontokba szedése is működhet, az emberek valamiért imádják a pontokba szedett posztokat. Ha nem használsz képeket, akkor tagold úgy a szöveget, hogy egy bekezdés ne legyen hosszabb tíz sornál!

A képek remek humorforrást is jelenthetnek, ráadásul így egy új műfajba is belekóstolhatsz, ez pedig a képaláírás. A képaláírás külön művészet, egy frappáns mondat még a legrosszabb képet is fel tudja dobni új lendületet adva az egész posztnak.

A vicces gifeket felejtsd el, a legtöbb ember idegesítőnek találja őket, 14 éves kor felett irtó ciki a tömeges használatuk.

 

7. Hagyd érlelődni!

Hosszú és fáradságos munkával megírtad életed legjobb posztját, alig várod, hogy élesítsd. Ne tedd! Zárd be (lehetőleg mentsd el előtte) és felejtsd el. Aludj rá egyet! Meglátod, másnap teljesen másképp fogd látni az írásodat, és biztosan tudsz rajta javítani. Eszedbe fog jutni olyan dolog, amit nem írtál bele és látni fogsz olyan dolgokat, amiket érdemesebb kihagyni. Egy másodjára átszerkesztett poszt MINDIG jobb, mint az első verzió.

 

8. Oszd be a mondanivalódat!

Akadnak olyan napok, amikor három posztot is tudnál írni, máskor két hétig nem jut eszedbe semmi. Ilyenkor erős késztetést érzel mind a három posztot egy nap kinyomni, hiszen mind a három marha jó. Ne tedd! Oszd el a három posztot három, de akár hat napra is, így folyamatosan tudsz tartalmat nyújtani. Ráadásul eszedbe juthat olyasmi, amivel még ki tudod egészíteni a későbbre hagyott posztokat, lásd előző pont.

A napi három poszt, majd két hét szünet nem jó ötlet, mert nem lesznek rendszeres olvasóid. Ha azonban minden második nap kiteszel valamit, akkor sok-sok napi látogató lesz, akik akkor is felkeresik a blogodat, ha nincs új poszt.

Tervezz előre legalább egy hétre, tudd mikor mi fog kimenni. Így neked is könnyebb lesz rendszerezni, és hamar rá is fogsz jönni, milyen témájú posztokat mely napokon, sőt napszakokban érdemes kitenni.

 

9. Adj teret a véleményeknek!

Egyre gyakrabban futok bele olyan blogokba, ahol nem, vagy csak korlátozottan lehet kommentelni, esetleg a bloggazda ráfeküdt a moderálás gombra, és csak a neki tetsző kommenteket hagyja bent. Az tuti, hogy ezekre a blogokra nem fogok visszajönni, és biztos nem vagyok egyedül ezzel. Úgy gondolom, hogy ha valaki megtisztel azzal, hogy hajlandó végigszenvedni az irományaimat, akkor én is megtisztelem azzal, hogy hajlandó vagyok meghallgatni a véleményét. Akkor is, ha elküld a picsába.

A bloggerek élete nem csak játék és mese. Fel kell készülnöd a negatív kritikára, hajlandónak kell lenned befogadnia azokat, mert lehet bármilyen nyers a stílusa előfordulhat, hogy lehet tanulni belőle. Negatív kritika nélkül nem lehet fejlődni. Persze rosszul esik az embernek, még az elején. Aztán majd megszokod. Később leszarod, majd elkezded élvezni.

Tíz év alatt már rájöttem, hogy nem lehet olyat írni, ami mindenkinek tetszik. Ez még a legjobb íróknak sem jött össze, neked se fog, és nekem sem. De ha nem vagy kíváncsi az emberek véleményére, akkor miért várod el, hogy ők kíváncsiak legyenek a tiedre?  Szimpatikusabb és hitelesebb leszel ha engeded megjelenni a negatív kritikákat is, és tökösebb, ha még reagálsz is rájuk.  

Egyébként látogatottság szempontjából is hasznosabb burjánzani hagyni a kommenteket. Mióta a hivatalos cikkekhez nem lehet hozzászólni, azóta a felhasználók a blogokon beszélik meg azt, amit máshol nem lehet. Ha egy aktuális hírt posztnak álcázol, akkor az olvasók nálad fogják kivesézni az adott témát.

 

10. Legyél kitartó!

Senkiből nem lesz egyik napról a másikra híres blogger tízezres olvasótáborral. Eleinte a kutya se fog olvasni, úgy érzed hiábavaló az egész. De ha jól írsz, akkor előbb utóbb az olvasók is megjelennek, mert olyanok, mint a legyek: odagyűlnek a dögszagra, és amíg van mit csócsálni, addig maradnak is.

A végére hagytam talán a legfontosabb tanácsot: ha csak azért akarsz blogot írni, mert az egy menő trend, esetleg hírnévre, pénzre és csillogásra vágysz, akkor most hagyd abba az egészet. Ha jó és sikeres blogot akarsz írni, akkor szeretned, sőt imádnod kell írni. Szórakoztatnia kell annak, amit csinálsz akkor is, ha senki nem olvas.

Mutatok egy példát: Ez a blog egy Star Wars fanfiction oldal, a srác (?) évek óta írja rendületlenül annak ellenére, hogy egy-egy bejegyzést jó, ha tízen elolvasnak. Na ezt jelenti az írás szeretete, hatalmas respect a szerzőnek. Ha ez a fajta alázat és írásszeretet nincs meg benned, akkor felesleges is blogírással bajlódnod.

Ha igen, akkor pedig sok sikert kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr848544986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2016.03.30. 17:53:04

Olvasni sincs időm. Nemhogy írni. Ha egyszer milliomos leszek, mesélek Nektek mindenről. Addig marad a kommentelés.

Kimberly Clarck 2016.03.30. 17:59:43

@s: inkább ne mesélj nekünk, nem vagyunk egy beteg elmére kiváncsiak

s 2016.03.30. 18:10:22

@Kimberly Clarck: Magadat hogy viseled akkor el? Emelték a gyógyszeradagodat, mi? Már az egész szájbatolt Richter csak neked gyárt, aztán az is kevés.

Csaba66 2016.03.30. 18:18:16

Ez a 10 pont kb. olyan volt, mint nyaranta hőségriadó esetén a felhívások, hogy ne legyen a tűző napon, menjen árnyékba vagy hűvös helyre. Magamtól sose jöttem volna rá. Pl. a 10. pont. Legyél kitartó. Atyaég mekkora ötlet! Erre kár volt időt pazarolni...írni is meg elolvasni is.

dukeekud 2016.03.30. 18:32:29

"9. Adj teret a véleményeknek!
Egyre gyakrabban futok bele olyan blogokba, ahol nem, vagy csak korlátozottan lehet kommentelni, esetleg a bloggazda ráfeküdt a moderálás gombra"

Ez leginkabb a liberalis blogokra jellemzo.
Evente kb 5 ezer alkalommal elsirjak a banatukat az indexen, hogy NINCS demokracia, NINCS sajtoszabadsag, ellenben orbanrezsim van.
De azonnal torlik a hozzaszolasokat, vagy eleve nincs hozzaszolasi lehetoseg.
En mar elsem olvasom azt, ahol nem lehet hozzaszolni.

jürgen baromartz 2016.03.30. 18:37:58

@dukeekud:

azért ne felejtsük el, hogy a napi politikával foglalkozó blogok a trollok kedvenc trágyahalmai. ha inkább írnál ahelyett, hogy naphosszat a trollokat irtod, néha hasznos lehet letiltani a kommentelést. (nem beszélve arról, hogy egy kurva nicknév mögé bújva minden senkiháziból világmegváltó szuperhős válik.)

Parajpuding 2016.03.30. 19:24:50

@Kimberly Clarck: trollok, mindentjobbantudók, karót nyelt nyárspolgárok és egyéb internetes élőlények... Nos te még az ilyen kommentelőket is alulmúlod.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.03.30. 19:30:50

@Csaba66: Látod, minden nyáron elmondják ezeket, mégis sokan hőgutát kapnak meg a kocsiban hagyják a gyereket. Ezeket az alapdolgokat is mindenki vágja persze, csak mégsem látszik.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2016.03.30. 20:37:59

"A blogírás 10 titka

1. Mi legyen a téma?
A rövid válasz az, hogy bármi.
2. Adj valami pluszt!
Mondhatnék példákat, de akkor túl könnyű dolgod lenne.
..."

Szeretem az ilyen hasznos, tanító cikkeket, ahol a cím csak díszként szerepel, mert nem arról szól a mondanivaló. Mint amikor egy tanár nem válaszol a diák kérdésére, mert vagy nem tudja, vagy – ezb a durvább – nem akarja elmondani azt.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2016.03.30. 20:40:14

Ja, és a blogmotor "fejlesztőjének" üzenem, hogy két dzsoint között írja már át a szoftvert, hogy innen, a blogból is be tudjak jelentkezni, ne csak a fórum ablakából! Ha már belőlünk élnek...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.03.30. 22:51:42

@Csaba66: Ehhez képest a bloggerek 90%-a nincs tisztában vele és tele van az internet 2 hónapig működő, tiszavirág életű blogokkal (és jobb esetben ezeken van valami eredeti tartalom, és nem csak fordításokkal meg reposztokkal akar menő blogot csinálni valaki - apropó, kiváló kiegészítés lehetne az 1. ponthoz)... De még olyat is láttam, hogy valaki jó néhány év után hagyta abba, mert a napi 2-3 ezres látogatószáma stagnált, és ettől elment a kedve az egésztől...

Egyébként - csak hogy egy grammarnazival is kiegészüljön az itt felvonult gyönyörű trollhadsereg - jelezném, hogy a 7. pontnál inkább "fáradságos" lesz az a "fáradtságos" ;)

Látens Inszinuáció 2016.03.31. 05:25:48

A 9. pont éppen aktuális.

Megjelent egy FIDESS-bérenc blogírása - Spíler: Megbukott a Pukli-lázadás Közzétéve: 2016. március 30. Szerző: Edward Blake -, amely szerintem akár több száz hozzászólást - és esetleg későbbi olvasót - is hozhatna, de a vadbarmot csak és kizárólag a kibaszott fészbúkon lehet követni.

Bocs az itteni bloggertől, remélem, nem törli a kommnetemet mert egy másik blogról írtam.
Csak dühít az emberi hülyeség.

Brother Love (törölt) 2016.03.31. 07:56:28

"Mondhatnék példákat, de akkor túl könnyű dolgod lenne."

Már ne is haragudj, de ez a mondat a tipikus példája annak, amikor valaki csak úgy okoskodik, a levegőbe beszél. Ha annyira vágod ezt a "hogyan írjunk sikeres blogot témát", akkor semmibe nem került volna, ha néhány üres, közhelyszerű, bár ettől még kétség kívül érvényes általánosság helyett példákkal is alátámasztod a mondanivalódat. Ugyan miért lenne bárkinek túl könnyű dolga, amiért két-három érzékletes, színes példával is alátámasztod a mondanivalódat? Talán attól tartasz, ettől fognak olvasóid, jelenlegi és potenciális bloggerek úgy megtáltosodni, hogy konkurenciát jelentenek majd neked?

Stílusosan, eredeti módon kellene írni? Nahát! fene sem gondolta volna! Fontos a témaválasztás? Legyen egy blognak a megjelenése is kellemes, olvasható stb?

Mesélj még, milyen titkokat tudsz? Mire jutottál még tíz alatt?

Mert ha már... Írhattál volna arról, hogy lehet használni a közösségi médiát egy blog felfuttatására. Melyek a legjobb időpontok egy blogposzt Facebook-on történő megjelentetéséhez? Hogyan lehet egy jó, hatásvadász címmel több kattintást elérni? Hogyan lehet egy poszt címét egy gyakori Google találathoz igazítani úgy, hogy az hamarosan ott is megjelenjen?

tb79 · http://www.ukulele.hu 2016.03.31. 08:09:32

A 11. pont lemaradt: olyan címet adj a postnak, ami a tartalomhoz illik. :D És akkor jöhet a 10 titkos pont, mert a fenti 10-et talán mindenki ismeri :).

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.03.31. 09:17:25

@Brother Love: ezek az alapok, aki ezekkel nincsen tisztaban (es rengeteg pelda mutatja ezt) annak hiaba magyarazok kozossegi mediarol meg cimadasrol meg google optimalizalasrol. Tudod, eloszor jarni tanulunk mrg, aztan futni. Eloszor irni tanulunk mrg, aztan futtatjuk magunkat facebookon, nem forditva, ahogy sokan teszik. A cimadasrol mrg annyit, hogy hiaba adsz jo cimet egy posztnak, jo esellyel ha kikerul fooldalra tok mas cimen fog futni. Facebookon is tok mindegy mikor twszel ki egy posztot, nem ettol fugg, hogy khsny ember indovonalan jelenik meg.

Brother Love (törölt) 2016.03.31. 09:27:16

@Firestarter.18: Aki ezekkel nincs tisztában az így is, úgy is megy a levesbe. Azzal sem értek egyet, hogy először írni tanulunk meg - magad írod, hogy ez egy folyamat. Valahol el kell kezdeni, bár nyilván van egy minimum színvonal, ami alatt nem érdemes.. Elég sok blogon látni, érezni a szerző fejlődését, szerintem kevesen kezdenek úgy blogot, hogy már mögöttük van tízezer megírt oldal.

A Facebook-nál én másképp tapasztaltam, bár igaz, inkább nagy forgalmú csoportokban nyomtam ki egy-egy írást, és ebben az esetben egyáltalán nem mindegy az időpont. Az idővonalas megjelenésben nagyjából igazad van, de néha ebben is tapasztaltam meglepő dolgokat. De azon meg egy pár ezer forintos hirdetéssel nagyot lehet lendíteni. :-)

Tranquillius 2016.03.31. 10:21:33

11. pontként, vagy a 7.b alpontjaként szívből ajánlom a helyesírás-ellenőrzést. Egy 20 ezer karakteres zseniális cikk után is jöhetnek olyan kommentek, hogy hol mi az elütés, elírás benne. A helyesírás ellenőrző lehet családtag, ismerős, word helyesírás ellenőrző, esetleg egy "megszelidített" és munkára fogott grammar náci. ;)

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.03.31. 12:19:03

@Brother Love: De akinek ezek kozul csak par hibadzik (ilyeneket latni a leggyakrabban - jo, de tagolatlan omlesztett szoveg vagy jo szoveg de olvashatatkan a sablon miatt, vsgy olyanrol ir a szerzo amirol nincsmrgfelelo tudasa) azmrg mentheto. Tovabbra is tartom, hogy egy kezdonek nem kell hirdetesekre koltenie es kozossegi oldalakkal foglalkoznia, e nelkul is lehet olvasotabort epiteni ami tartosabb es hitelesebb kepet is ad, mert nem csak vakon nyomtak egy like-ot. De ez lehet megerne egy kulon posztot.

Labenido Sweet Lo · http://dasha.blog.hu/ 2016.03.31. 19:59:51

Én kb. másfél éve kitartóan írom a "blokkokat"... Igazából nem azért, hogy olvasótábort toborozzak magamnak, hanem a magam szórakoztatása miatt elsősorban. Aztán ha már három ember jól érezte magát - már megérte.
Ez a kutya-téma, mint minden más téma bizonyos rétegeket érint/érdekel. De rengeteg általánosságról szóló blog van... Az már igaz, ha egyedi stílusban íródik, akkor a sok szürke egyhangú és hasonló közül kilóg.
A legutóbbi felfedezettem - Firestarter18 előtt - egy Index-es időjárás-előrejelző.... jókat vihogok a leírásain... :D És mennyivel szórakoztatóbb így várni a vihart is. :)

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.03.31. 20:27:15

@Labenido Sweet Lo: Igazából ez a lényeg, hogy te jól érezd magad írás közben. Ha ezzel másokat is szórakoztatsz, az külön öröm. Legalábbis én így vagyok vele. Egy pozitív visszajelzés és már megérte az egész.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2016.09.27. 14:51:13

Kossuth Lajos asztat írja…

Kossuth Lajos asztat írja,
Elfogyott a faxpapírja,
Komputere viszont kímélt,
Arról küldözget majd emailt.

Árad a mail, gépem mail-tó,
Lajos bá’, nem vagyok méltó!
Annyit ír, mint három Gogol,
Ki ily aktív, mért nem blogol?!

Főoldal lőn Nemzeti Dal,
Ferenc Jóska földre hidal,
S magyar nemzet klikkel: „Tetszik”
Ja, és elég napi egy cikk!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2012/03/kossuth-lajos-aztat-irja.html

megzenésítve:
www.youtube.com/watch?v=YoHHkYXFXuM

artnernativa 2017.04.27. 23:35:01

No, hát ez nagyon hasznos cikk volt! Köszönöm a jó példát, ahogy megmutattad a gyakorlatban is, milyen egy igazi blog! Én még csak most kóstolgatom....

Lizicska Zsolt András 2017.10.04. 15:09:55

Szerintem ez egy jó írás volt. És bár láttam, korábban itt az a vád ért, hogy evidenciákat puffogtatsz csak... Én inkább úgy fogalmaznék: keretbe foglaltad mindazt, amit egy ezzel foglalkozó ember valószínűleg tud, vagy legalább sejt magától is, ettől még lehet hogy nem gondolja fontosnak, és átsiklik felette. Tetted mindezt jó stílusban, olvasmányosan, némi visszafogott humorral vegyítve. És bár hosszú szöveg volt, mégis jó volt olvasni.

Köszönöm, nekem segítség volt

lucakovacs 2019.05.06. 12:56:32

Nagyon tetszett a cikk. Szerintem sok hasznos infó volt benne. Ha nem haragszotok ajánlanék egy írást ebben a témában csak egy kicsit másképp megközelítve. Szerintem jól kiegészíti ezt a cikket.
www.blogirasa.hu/igy-ne-fogalmazz-ha-azt-szeretned-hogy-szivesen-olvassanak/