Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

Miért egyforma minden ballagás?

Best of Firestarter18 #9 - Válogatás 10 év (nem feltétlenül legjobb) posztjaiból

2016. március 31. - Firestarter.18

 

ballagas.jpg2007. június 16.

"Ma voltam ballagáson, hihetetlen élményekkel gazdagodtam. Már akkor tudtam, hogy jó móka lesz, amikor reggel láttam, hogy esik az eső. Juppí, a tornacsarnokban nyomoroghatunk. Eleve utálom a ballagásokat, mert teljesen ugyanolyan mindegyik. Akármerre jártam eddig, mindenhol ugyanazok a klisék voltak elsütve.

 

 

 (A kép illusztráció, ez a ballagás biztos tök jó volt)Kezdem a legnagyobbal.
Ilyenek voltunk. Vazze, miért érez minden iskola ellenállhatatlan érzést az iránt, hogy ezt a dalt beleszője a programtervbe?? Mintha e nélkül nem lehetne ballagást tartani. Szerintem a dal szerzői (Emberek?) már rég megbánták, hogy megírták ezt a dalt, úgyis csak ballagásokon lehet hallani.
Japersze ezt a diákok éneklik, és előtte/alatta/utána, kinek hogy tetszik, lehet sírni. Jeah, ballagáson sírni tényleg elég felemelő. Jó volt látni a sok elkenődött sminket, kicsit olyan death metal feeling lengte be a színháztermet.
Apropó sírás. Hogy a túróba lehet egy 8.-os ballagáson ennyire meghatódni?? Ó igen, a kicsi fiamnak megvan a nyolc általánosa, ez aztán a szép teljesítmény, hüpp, hüpp. Akár már a mónikasóba is elmehet.
Nem tudom, az én gyerekemnél ez basic skill kategória lesz, de lehet én rossz szülő leszek.

A másik elengedhetetlen klisé a tanárok búcsúbeszéde/éneke vagy miarák. Vicces ez is. A tanár egész évben szapulja meg üti vágja a büdös kölköt, az visszaku..vaanyázza, meg leköpi, aztán ballagáskor ilyen össznépi nyálzúdulás van. Érdekes ez is. Persze ez a szokás.

Aztán az ilyen közösségi rendezvények másik elengedhetetlen eleme a síró kisgyerek. Nekünk most sztereóba szólt a dolog, bár a balance nem volt az igazi, mert a balos bőgőmasina magasabb üzemmódban volt. Azért a másik is végigordította a műsort a Himnusztól a Szózatig.
Kérdem én. Mi a kénköves ménküért kell egy 0-3 éves gyereket egy ballagási ünnepségre elcipelni??? Milyen tudás vagy emlék fog ráragadni?? Egyszerűen fel nem tudom fogni ésszel. Aztán persze ahelyett, hogy kivinné a gyereket ha már nem bír vele, elkezdi csitítani. Szóval a bőgés mellett az ember még egy ütemes ssssssssssssssssss szólamot is kap az agyába. A gyerek persze ettől csak jobban fog bőgni, mert őt is idegesíti.

Az igazgató is elemében volt, egyik hülye poén a másik után, de et már megszoktam.
Aztán érted a ballagás közepén elkezdi sorolni, hogy a nyolcadikosok közül kinek kell pótvizsgát tennie. Megalol. Biztos jót tett a gyerekek. Szegény gondolatban már a ballagási pénzét költi, de a jó fej diribácsi azért visszarángatja a real worldbe, hogy márpedig te egész nyáron tanulni fogsz bazmeg. Mondjuk aki nyolcadikban képes megbukni, az meg is érdemli. Válthat is bérletet a mónikasóba.

Na a szereplőket meg a szervezőket már kifikáztam mi maradt....a közönség.
Na itt is voltak érdekes arcok, látszott, hogy páran már reggel korán elkezdték ünnepelni a ballagást.
A legjobbak az öltözékek voltak. Nem hiszem el, hogy még mindig láttam azokból a bűn ronda rikító színes öltönyökből. Egyszerűen képtelen vagyok felérni aggyal, hogy 2007-ben, amikor már 5000 zene elfér a zsebedben, e-mailt küldhetsz Botswanaba, van olyan élő ember, aki ilyen ocsmányul fel tud öltözni. Ez már-már agyhalál kategória.
A másik a mammerok. Bazmeg ezek a Himnusz alatt se tudták befogni a pofájukat, csak mondták, csak mondták és mondták. Érted én is leszartam az egészet, de ha már meghívtak, akkor van bennem annyi tisztesség, hogy kussban végignézem a műsort.
De nem. Ezek beültek, és ilyen kis gruppokban tolták a rizsát. Minden nap találkoznak, mindennap ugyanarról beszélnek, és minden nap ugyanoda lyukadnak ki, de ezt vagy nem veszik észre, vagy nem érdekli őket.

Azért pozitív dolog is volt a dologban, a zenék jól szóltak, látszik, hogy nem 40+ user rakta össze. Bazz Máté Péter hangjától még mindig végig fut a hideg a hátamon. Hihetetlen volt ez a pali. Manapság miért nem lehet ilyen zenéket gyártani? Jahogy nincsenek zenészek? Jogos."

 

Nos a könnyűzene azóta sem előrefelé fejlődött, sőt... És még a Mónika Show is megszűnt. Viszont azóta már óvodai ballagás is van, aminek a létjogosultságát még annyira sem értem. Eleve milyen hülyén hangzik, elballagott az óvodából. Szegények még ballagni se tudnak rendesen, maximum totyogni. Anyuci meg milyen büszke, és posztolja a képeket Facebookra, a kis Zsótika elvégezte az óvodát! Hát ebből a gyerekből miniszter lesz, de legalábbis államtitkár, vagy tanácsadó  Ennyi erővel lehetne bizonyítványt is kiállítani.

Zsótika jól legózott és kifejezetten szépen babázott, alvásidőben is csak egyszer szart be. Dicséretben részesítem. Ugyanakkor a felesborsó-főzeléket nem mindig ette meg, egyszer pedig benézett Zsófika szoknyája alá a babaházban. Ezért magatartását csak nyuszimatricára tudom értékelni. 

Zsótika meg első munkahelyének interjújára viheti az óvodai bizonyítványát is, a HR-es meg kiolvassa belőle, hogy a jó legózási képesség jó problémamegoldó készséget sejtet, a babázás érzékeny lelket, a beszarás pedig szabadelvű gondolkozást. A felesborsó-főzelék elutasítása ugyanakkor a szabályok és úgy általában rendszer elleni lázadás sajátságos szimbóluma, ami sajnos nem fér bele a vállalati kultúrába. Perverz erőszaktevőket pedig nem enged a comapny policy alkalmazni, de eleve a nyuszimatrica erre a szintre sajnos kevés. Zsótikát nem veszik fel, magába roskad, alkoholista lesz, és egy késő őszi alkonyon megvárja munka után az egykori óvónénijét...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr78547108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Labenido Sweet Lo · http://dasha.blog.hu/ 2016.04.01. 09:28:34

Nagyjából egyetértek a leírtakkal... A ballagások úgy ahogy vannak - szerintem - felesleges felhajtás alapvető elemi tudás elsajátításának "megünneplésére". Ahogy a bejegyzés is szól, inkább kín mint poén - bár a humoros ember kínjában röhög. Ami nem mindig vicces. Ahogy potyognak-hullanak a levegőtlen termekben a kölykök-vendégek.
De ha már mi magyarok minden ünnepet elsiratunk, és erre úgy tűnik igény van, vagy legalábbis szabály, akkor muszáj elmenni. Ha meghívnak. Ha meg már elmegy az ember, és van egy kölyke, aki kicsi, kénytelen elvinni, amennyiben nem tudja megbízható helyen/felügyelettel megoldani az őrzését. Aztán a fene tudja, hogy a visító kölyöknek, vagy a csitító szülőnek lesznek nagyobb maradandó negatív élményei a ballagást illetően :)

lya2222 2016.04.04. 22:30:05

"Viszont azóta már óvodai ballagás is van,"

Én 1990-ben születtem és 6 évesen nekem is volt óvodai ballagásom, sőt még a tarisznyám is megvan :DDDDDD (a pogácsa azóta már nincs :))))

Ja, és nem pesti magánóvodába jártam, egy kis szabolcsi faluban nőttem fel :))))