Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

Firestarter18

Osztálybuli a 6.b-ben – 1999

2016. április 04. - Firestarter.18

90.jpgEljött hát a nagy nap. Ott álltunk, egyik lábunkkal felnőtté válásunk első lépcsőfokán, és csak bámultunk felfelé a ködbe vesző messzeségbe. Kamaszkorunk éppen csak felbukkant a horizont mögött és mi csodálkozva, kicsit talán félve, de kíváncsian kortyoltunk első sugaraiból. Egyik napról a másikra hagytuk magunk mögött gyermekkorunkat, dobtuk kukába a matchboxokat és Barbie babákat, cseréltük az Oroszlánkirályos posztereket Britney Spearsesre, a cicás fölsőket haspólókra.

Húsz évvel később és néhány lépcsőfokkal magasabbról visszatekintve mind egyetértően bólogatunk: minden e napon kezdődött. Akkor, amikor az osztályfőnök, Cernyánszky-Ungvár Nóra Tünde bejelentette, a 6.b végre osztálybulit tarthat.

Az osztályon halk morajlás fut végig a váratlan hírre. Mi az az osztálybuli? Kérdezik egyesek naivan. A több élettapasztalattal (felsős testvérrel) rendelkezők felsőbbrendűen ciccegik le őket. Ők tudják, vagy legalábbis tudni vélik. Hallották. Mesélték nekik. A Kovács egyszer belógott a nyolcadikosok osztálybulijára. Állítólag. Utána egy hétig nem jött iskolába. Azt mondják nem tudta feldolgozni. Állítólag. Azóta is furcsán viselkedik.

Osztálybuli. Milyen felnőttesen hangzik. Tele rejtéllyel és ígérettel. Tudjuk, érezzük, hogy ez valami újnak, valami jónak a kezdete, de fogalmunk sincs róla, hogy minek. Ez az este különleges lesz, nekünk is különlegesen kell megjelennünk.

De mit vegyünk fel? Nem vehetjük fel azt, amit hétköznap szoktunk. De más meg nincs. Három fajta ruhánk van összesen, iskolába járós, játsszós, meg ünneplős. Nagyobb testvérrel bírók tőlük kuncsorognak, egykék, kis tesóval rendelkezők szarban vannak. Fekete ing, nagyon menő. Piros-fekete kockás ing még menőbb. Nadrágból kitűrve, persze, lezseren. Anyánk összecsapja a kezét, amikor meglát. Ebből a gyerekből drogfüggő lesz, most már biztos. Valami még kéne, így nem vagyunk elég menők. De nincs még semmink, hiszen gyerekek vagyunk. Akkor induljunk.

Egyedül nem merünk menni, pedig az iskola és az osztályterem is ugyanaz. De délután van! Senki nem ment még be az iskolába délután! Falkába verődve bátrabbak vagyunk. Elégedetten konstatáljuk, hogy mások is ugyanúgy be vannak szarva, mint mi. Eszünkbe jut mi hiányzott a menőséghez: Kinek van rágója? Mentolos Orbitcsík fénylő alufóliában, az első rágáskor az összes aroma az orrodon jön ki, a harmadik után nincs íze. Így, rágózva, csapatban vonulunk végig a folyosón, mint valami elcseszett Grease paródiában.

Az osztályterem üres. A lányok késnek. Első ilyen tapasztalat ezen a téren. Ez még jobban fokozza az idegességet. A padok a falak mellé tolva, előttük a székek. József Attila és Babits fényképe kérdőn néz egymásra a falon. Mi folyik itt? Tánctér középen, bár senki nem tudja, hogy kell táncolni. Talán majd a lányok. Ha jönnek. Mi van, ha nem? Az se baj végül is. Van egy csomó ropi, meg üdítő az osztálypénzből. Tünde néni még süteményt is csinált.

A Lipovácky magnóval a hóna alatt, ezüstszínű, ufós napszemüvegben érkezik. A nagybátyja dídzsé a diszkóban, kazettákat is adott neki kölcsön. Összeáll a hangtechnika, recsegve, torzítva üvölt a zene. Mellkasunkban először dübörög a leheletnyi basszus.  

…Csúz jor desztini…       

Ez mekkora zene! Másold már át! Meg azt a másikat is, a tücü tücüst. Oké, persze. Sose másolja át. Húzza a magnó, nyúlik a szalag, de senkit nem érdekel. Nem is vesszük észre. Hol volt akkor még a háromhúszas mp3? De valami még hiányzik. Lipovácky, aki ettől a pillanattól DJ-nek szólíttatja magát rájön, hogy nincs fénytechnika. De hát honnan is lenne? Az Ivanics lakik a legközelebb, hazaszalad három karácsonyi égősorért, amiket soha többet nem lát viszont a családja. Villognak a fények a napsütötte teremben, sokkal jobb!

…ó bébi kam tu mi…

Kólázás, ropizás, dalszövegek halandzsás éneklése. Jó ez az osztálybuli. Lányok jövése/nem jövése miatt izgulás. A nap kezd lemenni, sejtelmes fényekbe borul az osztályterem. Jó ötlet volt az égősorok függönykarnisra való szakszerű feltekergetése. Le kéne oltani a villanyt, akkor lenne az igazi. Nem merjük.

…a hétvégén majd felmegyünk a hegyekbe…

A termet egyszeriben dermedt csend üli meg, ahogy belibbennek a lányok. Egyszerre az összes. Ropi fennakad, kóla megszegik, ajtó mellől sápadt tanár, Tünde néni emelkedik. Ti meg hogy néztek ki?? De még hogy… ezek nem is azok a lányok, akiket mi ismerünk! Mindegyikük miniszoknyában (honnan van nekik?) haspólóban (mondtam, hogy nekik is van köldökük, hülye) kifestve. Holdjáró cipő, megcsinált haj, harisnya, ujjnyi vakolat, ukránkurva-smink, nyak köré tekert műanyag nyaklánc, lakkozott köröm, zsebkendővel kitömött melltartó (akkor még nem tudtuk). Simán szerepelhetnének bármelyik gyermekprostitúció elleni kampányfilmben. Aztakurvamindenit. Furcsa bizsergés a has alsó fertályán, nem értjük.

…a lilübilü monica imá lájv…

Az eddig kólázgató és ropizgató, pelyhedző tökű menősrácok pánikba esnek. Hirtelen mindenkinek vécére kell mennie. Tolongás a mosdóba, kupaktanács. Sürgősen valami felnőtteset kéne csinálni, mert ez így égő. De siessünk, mert megisszák az összes kólát.

A Molnár a megmentő, elcsórt egy csomó menő cuccot a bátyjától. Hajzselé! A fejre kell kenni. Állítólag. Kenjük, tíz fiúra nem elég egy fél literes tégely. De jó, formázni is lehet! De milyenre formázzuk? Lenyalt? Felnyalt? Oldalra nyalt? Tüsi? Kakastarajat formázva röhögünk, ez milyen béna már. Hogy aztán öt év múlva mind így hordjuk a hajunkat. Nem merünk semmit formázni, úgy hagyjuk a hajunkat, ahogy otthonról eljöttünk. Csak most már zselés.

Spré! Oldszpájsz Vájtvóter! Az egész flakont magunkra  fújjuk. Fuldoklunk, olyan erős a szaga. De közbe jó is. Előkerül egy doboz Kinizsi sör is, meg egy fura, kis tasak. Lufi van benne, de fura szaga van. Mi ez? Nem tudom, a bátyám mindig magával viszi, ha elmegy valahova. Évekkel később visszagondolva ég a pofánk. Tízen isszuk a sört, berúgunk. Vagy nem. Nem lehet tudni. Senki nem tudja, az milyen lehet. De már van bátorságunk visszamenni. De csak együtt. Ki menjen elöl? A legkisebbet belökjük, a lányok vihognak.

…nem engedlek LÓFASZ A SEGGEDBE…

A lányok az egyik falnál ülnek sorban egymás mellett, a fiúk a másiknál. Érezzük, hogy ez így gáz, de nem tudjuk mit kéne tenni. A lányok látszólag nem izgulnak. Hogyan lehet ez?? Kínos egymásra nézések, lányok lopott stírölése. A gordiuszi csomót Tünde néni hasítja ketté rikácsoló hangjával: Tessék végre táncolni, vagy vége a bulinak! Erre mindenki ijedten felpattan. A lányok körbe állnak, a fiúk a terem másik végében egy másikba. Nézzük egymást, jól van, ő se tudja hogy kell táncolni. A lányokat lessük. Ők tudják! Honnan??? Rázzák magukat. Hát ennyi lenne? Mi is rázzuk. Életünkben először táncolunk.

…tü tüttü tüttü tűűrrü, tüttü tüttü tűűűrü…

Egymással tessék táncolni, fiúk a lányokkal – dugja be a fejét Tünde néni a terembe. Hogy mi?? A lányokkal? Ki hallott még ilyet. De muszáj. A Barabás felkéri táncolni a Szabó Nikit. Könnyű neki, ő két korty sört ivott. Mégis úgy tekintünk rá, mit az ősemberre, aki először lépett be a barlangba egy lángoló ágat szorongatva. Felbátorodunk. Amúgy nem, csak úgy teszünk, mintha.

...ámblú dábödidábödáj…

Felkérünk mi is valakit. De jó az illata! Két kézzel megfogjuk a derekát. Milyen puha a bőre! De nincs túl magasan a kezünk? Vagy alacsonyan? Ő megfogja a két vállunkat. De jó az illata! Izzadni kezd a tenyerünk, csúszik benne a lány. Valahogy mozgunk, de még véletlenül sem a zene ütemére. Nem is halljuk a zenét. Nem merünk a lányra nézni. A mellettünk álló sorstársunkkal váltunk „tudommitérzel”-pillantásokat. Jól van, az ő keze is izzad. Lecsorog a lány derekán.

…valahol benned él egy kisvilág…

Valahogy párba kerülés a Titkos Szerelemmel. Még nagyobb izzadás. A zselé belefolyik a szemünkbe, csíp. Neki még jobb illata van, jóhogy. Vér kifut a lábunkból, ájulás közeli állapot. Ha tudjuk, hogy ennél közelebb soha sem kerülünk Hozzá, jobban kiélvezzük a pillanatot. Megint jön a furcsa bizsergés ágyéktájról.

...sómídö míning ov bííí lonli…

Jaj ne, lassú szám! Mindenki DJ Lipováckyra néz. Ő nem tudta, esküszik. Lassúzás! Ez vajon már szex? Ugyanúgy táncolunk, mint eddig, csak lassabban mozgunk. Tünde néni perverzen kukucskál a résnyire nyitott ajtón, nevet, és lekapcsolja a villanyt. Uramisten! Sokkal jobb így! A villódzó fények, az ugráló árnyak és a hangos zene előhozzák ősi ösztöneinket, amiket még a tűz körül ugráló, dobokat verő elődeink hagytak ránk. Elkezdjük élvezni a dolgot. A táncot, az ellenkező nem közelségét. De ugye ettől még nem leszek buzi? Nem tudjuk mi az a buzi, honnan tudnánk.

…fffffffff frisztájlá…

Este hét óra magasságában a buli teljesen elszabadul. Mindenki mindenkivel, mindenhogy. A Huszár állítólag smárolt a Marikával. Senki nem hiszi el. Egyáltalán, mi az a smárolás? Most akkor gyerekük lesz? Átizzadt pólók, nedves testek, szakadt harisnyák. Térden csúszás a parkettán, brékelés imitálása, könyök kegyetlen bebaszása a parkettába. Úgy tevés, mintha nem fájna. Jóhogy nem, már kemények vagyunk. Egymás pörgetése, forgatása, rázása. A lányok még izzadtan is jó szagúak, hihetetlen. Napokig nem mosunk kezet, nehogy elillanjon a lányszag.

…aa szájd íí szájd áu livilavidaloka…

Az osztályterem fülledt, zajokkal és nyögésekkel teli barlanggá változik. Őskori ösztönök kerülnek felszínre és keverednek az először felszabaduló hormonokkal. Édes melegség járja át a fiatal testeket, ahogy szétárad bennük az új vér.

…lá lá lá lállá lálálá, lálllálálálálálá lálállá lálálá lállllálá lálálá…

De az érzéki barlang mélyén hirtelen világ gyúl. A sok kis ösztönlény, mint a vámpírok, sziszegve kapnak a szemük elé. Az ajtóban Tünde néni áll, keze a villanykapcsolón. Meg tudnánk ölni. Miért tetted ezt? Hát nem látod, hogy most léptük át a kamaszkor küszöbét? Hogy még nem ment végbe a teljes metamorfózis? Hát nem látod, milyen biológiai és egyedfejlődési folyamatokat zavartál meg! Te bestia, te istenek átka, de rontások hozója, te lelkek megnyomorítója,  

Igenis tanárnő, a padokat is visszatoljuk!  Fel is seperjünk? Igenis! Utolsó vad pillantás a lányokra. Csábosan néznek, majd csatakos hajukat coffba fogják és elvonulnak a vécébe, hogy teljesen átalakulva térjenek vissza. De hát ezek nem is azok a lányok! Mit tettetek velük? Hová lettek az igéző pillantások, a kacér démonok, kik szirénekként csábítottak el? Hol a haspóló? Hol a szoknya, a harisnya? Hol a smink, hova lettek a NŐK? Miféle sötét mágia ez? Nem értjük. Még nem tudjuk, hogy nem is fogjuk. Soha. 

Kár, hogy vége. De valami megváltozott. Érezzük belül, csak nem tudjuk szavakba önteni. Egy kis darabot hazaviszünk magunkkal abból az estéből, a lüktető zenéből, az ugráló árnyakból és lányok bódító illatából. Ez a kis darab valami pedig észrevétlenül növekedni fog bennünk, mígnem lassan felfalja a bennünk élő gyermeket. Az osztályterem órájára pillantunk. Fél nyolc. Ha sietünk, még elérjük a Cápali és Cápetit.

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr528558348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sol Durka 2016.04.04. 20:12:22

Hogy stílusos legyek, baró volt, nagyon baró! Pont, mint amikor suliba jártunk. Visszaidézted azokat a retro időket, de szuperül ám! Köszi haver, végigröhögtem!

Underbunder 2016.04.04. 20:39:28

Zseniális és fergeteges.
Hasonló a témában: Karinthy Frigyes: A lányok, igaz abban nincs friiisztájla' :))

EGYIKRESEM 2016.04.04. 20:43:03

Kurvajó :D
Mondjuk én vidéken jártam általános suliba, és '90 körül már hatodikosként bőszen csajoztunk, és Kriss Krossra forditott gatyában nyomtuk a densz-t.

Viszont másik oldalt nézve: nem ittunk, és nem cigiztünk.

myaa 2016.04.04. 20:56:12

elárulom, hogy a lányok is izgultak :) jó volt visszaolvasni az első tinidiszkó történetét a másik oldalról nézve :) a hasipóló és a holdjáró is stimmel :)

Atykon Troll 2016.04.04. 21:15:57

Ez àllat. Köszönet érte. :)

glammi76 2016.04.04. 21:18:48

Gratulalok,szetrohogtem magam!

Köldök_szösz 2016.04.04. 21:49:00

Én nem voltam ilyen. Most meg is látszik is. A társadalom perifériájára kerültem. :(

Voldi 2016.04.04. 22:42:45

Egyszer voltam ilyen bulin iskolában, de ilyesmi élmenyeim azért nem voltak, bizsergés sem. Inkább antiszoc vagyok..

Advanced Flight 2016.04.05. 00:47:42

Én voltam, megdicsérte az egyik srác a ruhámat és minden fiúval táncoltam. Akkor hittem el először, hogy nem vagyok ronda, dagadt, és nem aggszűzként fogok elpusztulni egy alagsori lakásban, ahol a holttestemet már félig elrágják a patkányok, mire valaki megtalálja.

Tehetséges ugandai buzi 2016.04.05. 01:49:30

Karácsonyfaizzó? Pfffh! A menőbb önjelölt dídzséknek - mint például nekem - volt egy kiselejtezett forgófényük, amihez úgy kellett összetákolni a 220V-12V adaptert, mely gányolásban az elektroműszerész nagyfater segített, de így se mehetett sokáig, mert állandó üzemben valamiért mindig izzásig melegedett ez a trafó.

@Advanced Flight: Most hány éves és hány kiló vagy és hol szereztél lakást?

:-D

Tábornok 2016.04.05. 03:00:24

Bros, aztán NKOTB, igazi nyálgépek voltunk.
A csajok viszont gyönyörűek voltak.

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.04.05. 08:37:57

Azta. Jó buli lehetett.

Azért némi észrevétellel jelezném, hogy azon kevesek közé tartozom akik elmondhatják, hogy sikeresen levezettem három építőtábori csoportot és ez a csoport volt az ahonnan minden évben hazazavartak valakit félúton, így más emlékeim vannak a valódi bulizásról.

2016.04.05. 08:53:07

"Hol volt akkor még a háromhúszas mp3?"

Szerintem volt már bőven. Legalábbis én 1995-ben vettem az első Pentiumom, és azon már hallgattam Winamp-pal MP3-at.

Lex D'Arquebus · http://ugrassvajcba.blog.hu/ 2016.04.05. 09:00:19

Egy-két számot nem bírtam beazonosítani. :)
És akkor rájöttem, hogy a fonetikus szöveg youtube link. Király vagy. :D

FlybyWire 2016.04.05. 09:44:09

Tyű de öreg lettem, ezekre már egyetemi bulikban nyomtam.
Bár ott inkább a retro volt az erős, sajtbólvan a hold, meg ájwillszörvájv :)

Gazz 2016.04.05. 10:16:15

Én már huszonéves voltam a jelzett időpontban, de csak a dalok voltak mások tíz évvel korábban.
De ezeket is nagyjából felismertem, a csapból is ezek folytak.
Szuper írás, gratula!

2016.04.05. 11:12:13

Jó, bár én úgy 10 évvel előtte voltam ebben a stádiumban, de akkor is voltak mindenféle klisék. Vodkanarancs bekeverése, senki se tudta hogy milyen arányokkal kell, egy féldeci vodka ment egy 1.5 literes fantába. Mégis ütött, mert elhittük, hogy most iszunk... Egy cukrász anyuka felajánlott habos sütiket a bulihoz. Aztán olyan cifra fosás lett belőle, hogy csoda. Mert nyilván a lejárt cuccot adta.

Ha visszagondolok én még egyetemen is toporogtam a sarokban a bulikban. Aztán az alkohol oldotta a feszültséget és igazi kúrógép lettem, aki már csak a betevő muffért ment bulizni. De hát erről szól az élet, már hatodikban is erről szólt, csak akkor még nem jött össze.

Az ásés brigád meg a modorosblog azért jobb szöveget tol ilyen témában, de így is átjött az érzés.

fidesz maszop dk egykutya 2016.04.05. 11:22:17

nálunk az osztálybuli nem az osztályteremben volt, hanem az egyik lány lakásán, de a zenék, és a többi stimmelnek :D Igaz, nálunk a fiúk részéről beksztrít boyzért (csak buzibojz-nak hívtuk) vérfürdő és forradalom járt volna, meg a magyar megfelelőjéért is a "szájgáz"-ért. De ezek még ma is kicsapják a biztosítékot...

A sportág nagy és színes egyénisége 2016.04.05. 11:34:50

Alap, kilencvenes évek eleje, minden így volt. Mínusz a sör, mert csak kicsit később lettünk olyan bátrak. Viszont akkor már az osztálykiránduláson a fiúk az ablakpárkányon át másztak be a lányokhoz.
Erős a késztetés.

Transferatu 2016.04.05. 12:37:09

Nagyon jó volt, verbál idő utazás! Bár egy kicsivel én is öregebb voltam már akkor, de dátumtól függetlenül teljesen átélhető :D

Advanced Flight 2016.04.05. 13:26:55

@Tehetséges ugandai buzi: 37 éves, 52 kiló és XII. kerület (2. emelet). A vicc az, hogy patkányok azért vannak a környéken. (Elég rossz a csatornarendszer errefelé.)

aaeronika 2016.04.05. 14:07:08

Néhány szám a fentiekből 1999-ben még nem volt sehol (én is épp akkor voltam 6.b-s), de csodálatos volt ezt a cikket olvasni. A holdjárónk Buffalo helyett Baffula volt, bőgatyával és haspoloval, meg pillangós csatokkal, a smink fogalmát meg kimerítette a barátnők nővérétől kölcsönkért kék szemhéjpúder és a színezett labello. Micsoda idők voltak!

nál 2016.04.05. 16:46:43

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft:
Két évet minimum várnod kellett, mert '97-ben jött ki a Winamp.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.04.05. 17:10:58

@nál: Ráadásul az mp3 mint formátum is csak '95 végén jelent meg és még ekkor sem volt széles körben elterjedt. Pláne nem volt 320-as, inkább 128-as.

aaeronika 2016.04.05. 20:19:10

@Firestarter.18: Tényleg bocs a szőrözésért, de a Freestylert tartalmazó album 2000 februárjában jelent meg, a bsb show me the akármi klipet meg 99 decemberében forgatták, és később lett sláger, úgyhogy 99-ben még nem nagyon buliztunk rá (backstreet boysra mondjuk nehéz volt bármikor is).
'Veronika kukacoskodik' című rovatunkat olvasták.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.04.05. 23:46:15

@aaeronika: Akkor a google becsapott, a freestylerre 99et irt, bsbnel is csak az evszamot neztem. Kossz a pontositast.

Tehetséges ugandai buzi 2016.04.05. 23:49:01

@aaeronika: A menobb onjelolt didzsek nem albumrol, hanem maxi-cd -rol nyomtak a szamokat. De egyebkent kb. pontosan lotted be, a Freestyler '99. vegen jott ki maxin es '00. elejen lett befuto slager.

:-)

2016.04.06. 09:05:04

@nál: Jó, lehet, hogy nem Winamp volt. Léteztek már más MP3 lejátszók a winamp előtt is, használtam is őket. Az tuti, hogy alig volt pár hónapos a Pentium, mikor hallgattam rajta MP3-at. de mindegy is. Fent 1999-ről volt szó.

aaeronika 2016.04.07. 03:26:56

@Tehetséges ugandai buzi: Maxi cd :DDDDDDDD ezer éve nem hallottam ezt a kifejezést. @Firestarter.18: Még ilyen cikkeket az internetre!
süti beállítások módosítása