Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

"Anyuka, azt' tetanuszt hozott magával?"

Best of Firestarter18 #10 - Válogatás 10 év (nem feltétlenül legjobb) posztjaiból

2016. április 05. - Firestarter.18

korhaz.jpgA magyar egészségügyről mindenkinek van rémisztő, szörnyű, undorító, felháborító vagy vicces története. Jöjjön most egy ilyen, avagy hány napig kell várni műtétére egy törött kulcscsonttal?

2007.június 22.

"Egy kis egészségügy.
Unokatesómat megszállta már régebben a biciklis mánia, ami mostanában divat. Ugrálnak össze vissza mindenféle dombokon meg rámpákon, és akkor ők menők. Haverom is egy ilyen rámpán zúzta össze az arcát, hogy 3 helyen kellett varrni, meg plasztikázni az arcát. Mentségére, benne volt már egy kis "üzemanyag". :-)
Na szóval ugrándoznak meg figuráznak ezek, amikor is unokatesóm paripája megbokrosodik, és takar egy hatalmasat. Nyöszörgés, jajgatás, mentő.
Mentő elviszi, anyu rohan a kórházba. Diagnózis: kettétört diszlokált kulcscsont (ismerős hehe :-( ) Műteni kell. Meg kell egy tetanusz is, mert egy csontszilánk bizony kidugta a feje búbját.
Oké, mondja az anyuka, akkor behozza a gyerek cuccait.
-ÁÁÁ, az nem kell mert csak hétfőn tudják műteni, mert most pénteken nincsenek műtétek.
Watafak?
Mi az, hogy egy kórházban nincsenek műtétek pénteken? Valami böjtöt tartanak? Vagy babonából? Nem is 13.-ára esett péntek. És akkor szombat meg vasárnap? Akkor gondolom a főorvos urak a seggüket süttetik a napon.
Anyuka enyhén dühös, vérnyomása már az egészségügyi határérték közelében, és akkor megkapja a végső lökést a gutaütés irányába.
-Anyuka, lenne olyan jó, hogy leugrana a gyógyszertárba, mert nincs tetanuszunk.
OMGWTF.
Mégis ezt most hogy? Vagy miért? Mi az már, hogy a beteget leküldik, hogy ugyan bazz hozz má' egy tetanuszt, 20 deka parizert szeletelve, meg egy doboz tejfölt. És mi van, ha én egyedül megyek, vagy hoz a mentő for ikszempül törött lábbal? Akkor engem is lezavarnak tetanuszért?
Kéne már akkor a kórház előterében ilyen teszkót nyitni. Jön be a beteg, és a kis kocsiba már rakja is bele mi majd kell az ő ellátásához. Két tekercs géz, egy kis vérplazma, egy darab platina, két infúzió (most akciós) meg egy kis édesség a gyereknek.
Aztán járna a szórólap is a házakba. Új művégtagok hatalmas választékban!
Ráadásul anyukának kellett megvennie a tetanuszt 3K forintért. Kérdem én TB-t akkor minek fizet a pógár?

Na jó, anyuka leballag a patikába, biztos nem nézték hülyének, hogy mit akar már egy tetanusszal otthon csinálni.
Visszamegy, és elkezdenek várni, hogy beadja valaki azt a fáking tetanuszt. Nem sokat, csak úgy 4 órát vártak. Mondom bazz kimentetek volna a parkba, valami drogos biztos segített volna beadni.
Aztán hazaküldték a gyereket a törött és műtétre váró kulcscsontjával, hátha hétfőig meggyógyul, vagy elhullik, oszt akkor a műtéti pénzt is le lehet nyúlni.

Mondjuk pont ez volt velem is, amikor az ujjamat eltörtem. Én balga is pont pénteken tudtam ezt a bűnt elkövetni. Mondták is, hogy jere vissza hetfün, mert csak akkor lesz bent a kézspecialista. WP."

 

Szerencsére nekem túl sok tapasztalatom nincs első kézből a magyar egészségügy működésével kapcsolatban, bár gyerekként feküdtem már bent két hétig arra várva, hogy kitalálják a főorvos uraságok, hogy mitől nőtt egy pukli úgy hirtelen a kezemen. Nos két hét alatt sem sikerült nekik, úgyhogy apám elhozott a kórházból. A pukli meg elmúlt magától.

De nehogy azt higgyétek, hogy külföldön már megoldották. Mindig azt gondoltam, hogy az ír egészségügy biztosan fényévekkel a magyar előtt jár, és négy csillagos ellátást kapnak a betegek. Hát, nem. Itt is van folyosón éjszakázás, meg fél napokat orvosra várás. Egy kollégám lányának pedig mandulaműtét után az éjszaka közepén vérezni kezdett a torka, gyorsan be a kórházba, ahol az orvos rezzenéstelen arccal közölte, hogy vigy ahhoz a dokihoz, aki műtötte. Mikor közölték vele, hogy egyrészt ez az épület éppen kórháznak látszik, plusz hajnali fél három van, ráadásul az eredeti orvos innen 300km-re van, akkor nagy kegyesen hajlandó volt elállítani a vérzést a doktor úr.

Szóval nem csak Magyarországon vannak bajok az egészségügyben.

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr828567658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alter27 2016.04.09. 13:54:35

Az egészségünk mindannyiunk számára nagyon fontos, ezért nagyon zavaró, ha elromlik, és minél korábban és teljesebben szeretnénk azt visszakapni. Ez lehet az oka, hogy ilyenkor hibáztatjuk az orvosokat, nővéreket, és az egész rendszert.
Nem vitatom, hogy rengeteg a probléma az egészségügyben, és tényleg vannak olyan dolgozói, akik minősíthetetlenül bánnak a betegekkel. De azért vegyük figyelembe, hogy többségük nagyon fáradtságos munkát végez, ráadásul alacsony fizetésért.
Itt megjegyzem, az sincs jól elosztva, hogy az idős főorvosok életpályájuk végéjén rengeteget keresnek kevesebb munkáért, míg a pályakezdők fillérekért güriznek napi 8 órát és ügyelik át az éjszakákat. Hajlamosak vagyunk sokszor csak a rosszat észrevenni, azt nem, hogy mennyi minden jót is tesznek az emberek.

Szerintem nem az egészségügyben dolgozókat kell hibáztatni az ott lévő áldatlan állapotokért. Lássunk kicsit a dolgok mögé, és vegyük észre, hogy az egészségügy már hosszú ideje alulfinanszírozott, és fentről rohad az egész. Nem azért van ilyen súlyos pénzhiányban, mert az orvosok mindent zsebretesznek. Sokkal nagyobb pénzeket sunnyognak el a nagy fejesek, miniszterek, kórházigazgatók, stb.
Az a pénz hiányzik égetően az egészségügyből.

A „lentiek” pedig ugyanúgy szívnak, mint a beteg, aki bekerül a kórházba.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.04.09. 14:15:46

@Alter27: Abszolut igazad van, epp arra probaltam ravilagitani, hogy nyugaton is vannak bajok az egeszsegugyben, nem csak otthon.