Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

Kamaszkorunk kedvenc sorozatai - 1. rész

2016. április 13. - Firestarter.18

sorozatok.jpgFilmsorozatok, melyek valamilyen módon mély nyomokat hagytak fejlődő lelki világunkban. De vajon hogyan festenek mai szemmel?

 

 

 

 

 

Baywatch

Napfény, tenger, bikinis csajok. Az édenkert. Ha nagy leszek Amerikába költözök. Pavlovi reflexként már a főcímzene is beindította a fiatalon bennünk túltengő hormonokat. A közös családi mozizáskor takaróval takartuk a nadrág dudorját, de vöröslő fejünk valószínűleg így is elárult minket. Valamiért apának is ez volt a kedvenc sorozata. Amerikában csak jó nők vannak? A híres piros dressz iránti fixációnkat tovább fokozta, hogy tornaórán a lányok pont ugyanilyet viseltek. Akkor még nem értettük, miért vigyorog mindig annyira a tornatanár. A beteg állat. Vajon nekem is ilyen szőrős lesz a mellkasom? A parton gondtalan az élet, néhány izgága szörföst és pár állandóan megfulladni vágyó szerencsétlen leszámítva az életmenők munkája nem áll másból, mint a csajok stíröléséből, feszengésből, és lassított futásból. Vajon David Hasselhoff az összes csajt megdugta forgatások után? Ki tudja.

baywatch2.jpg

Mai szemmel: A tenger és a napfény csak körítés, ez bizony szoft pornó. A főcím még mindig beindít bizonyos reflexeket, de az asszony igen csúnyán néz, amikor elcsípünk egy ismétlést valahol. Tudja. A sztori bugyuta és kiszámítható, a színészek rosszak, mi a fenét szerettünk ebben? Aztán feltűnik Pamela Anderson. Meg az a barnahajú. Hát ezt. Igazi rózsaszín mesevilág, ahol pár bikinis csinibaba és modellfiú a leggonoszabb bűnszervezetet is felgöngyölíti, és még a naplementét is elcsípik a parton. Azon a parton, ahonnan a csúnyákat és öregeket kitiltotta a fasiszta önkormányzat. A lassított felvételen futó David Hasselhoffot nézve sokkal kevésbé érezzük magunkat férfinak, inkább elkapcsolunk. Vajon minden csajt megdugott forgatások után? Biztos. 

 

Knight Rider

A zene marha jó. KITT marha menő. Az iskolában egy srácnak volt egy KITT matchboxa, a fél karunkat odaadtuk volna érte. Vagy eltörtük volna az övét. KITT, maradj a kocsiban! Milyen már, telefon az órában, hehe. A kiskovács azt mondta ilyen órát hoz neki az apja jugóból. Magától megy a kocsi, vajon hogy csinálták?  Könnyes szemmel néztük, ahogy KITT elmerül a savban. Neeee! Micsoda technikai bravúrok, hol tart már a tudomány! Ha nagy leszek veszek egy ilyen kocsit. Féktelen száguldozás, rejtélyes bűnügyek és disznóságok, örök barátság autó és sofőr között. Vajon David Hasselhoff az összes csajt megdugta? Ki tudja.

 knight_rider3.jpg

Mai szemmel: A zene marha jó. KITT marha menő. Faék egyszerűségű sztori, köldökig kigombolt ingben csábosan a kamerába néző David Hasselhoff. Vicces felgyorsított jelenetek, szemléltetve a mámorító sebességet. Idétlen kompjúter (sic!) animációk, tudományosnak hangzó sületlenségek, vészjóslóan pörgő számlálók, funkció nélküli villogó lámpák. KITT a CD-meghajtójába dugott hajszálból DNS analízist és radiokarbonos vizsgálatot végez fél perc alatt. Hogy a picsába tudna má’ egy kocsi ugratni, ezt komolyan elhittük? El. Michel Knighthoz képest Chuck Norris lófasz, fegyver nélkül intéz el egy egész hadsereget. És közben még a virgoncan bujránzó mellszőrzete sem kócolódik össze. Vajon minden csajt megdugott forgatások után? Biztos. Gagyi ’80-as évek amerika fíling vicces ruhákkal, semmitmondó de nagyon kemény párbeszédekkel. Vajon mennyibe kerülhet egy ’82-es Pontiac Firebird?

 

Szomszédok

Magyar sorozat, végre! Francba az amerikás csillogással és bugyuta sztorikkal!  Milyen jó lenne panelban lakni, ahol ennyi minden izgalom történik. Sosem jártunk panellakásban, de a sorozat végére pontosan tudtuk melyik típusú lakásban hol van a budi. Vajon milyen ízű lehet a konyak? Biztos finom ha mindenki ezt issza. Valódi történetek, valódi szereplőkkel valódi nézőknek. Annyira valódi, hogy akár a mi utcánkban is játszódhatna. Épp ez benne a jó és az izgalmas! Veled is bármikor megtörténhet, hogy a boltban sorba állva eléd furakodik valaki. Te mit tennél? Mi értelme a részek végi dumának? Kihez beszélnek?

 szomszdeok3.jpg

Mai szemmel: A nagy büdös magyar valóság abból az időből, amikor a kapitalizmusról még azt hittük valami ragályos betegség. Vajon miért néztük ezt? Az emberek tényleg alig várták, hogy hazaérjenek, leüljenek a tévé elé, és megnézzék ugyanazt, amit aznap ők is megéltek? Tényleg. Az egész sorozatot áthatja a lépcsőházi gulyásszag, szinte érezzük a bőrünkbe ivódott panelszagot és felderengenek előttünk a ’90-es évek rég elfeledett, sötét bugyrai. Válltömések, rikító ingek, két számmal nagyobb ruhák, konyakozás, borzalmas frizurák. Dögöljek meg, soha nem költözök panelba.
Szegénység, csóróság, a NINCS minduntalan kihangsúlyozása. Öt deka parizer, vacsora virsli zöldbabbal, berendezés nélküli lakások. Másik oldalon a kezdődő jólét, a gazdagság, az EZISVAN megvillantása, amerikás dolgok kényszeres beszivárogtatása. Amerika az menő. McDonalds, Coca Cola, valuta, menedzser-kalkulátor, rádiótelefon. Vágási Feri vicces. Mém. Ha lenne tízezer forintom...lefagyott a számítógép. A sorozat a modoros és teljesen életszerűtlen párbeszédek kimeríthetetlen tárháza.
Teljesen komoly, öt perces jelenetek arról, hogy nincs meleg víz, nincs kész a házi feladat, megdrágult a kenyér, nem megy a bolt. És ennyi, semmi nem történik, legalábbis semmi olyan, amiről érdemes lenne 331 fejezetet leforgatni. Mert itt fejezetek vannak mint egy poros, dohos lexikonban, kihangsúlyozva azt, hogy ez nem egy filmsorozat, hanem egy kordokumentumfilm. Béna akciójelenetek, baszki egész Budapesten nem történik annyi bűneset, mint abban a rohadt kávéházban. De utálom a konyakot. Még a nosztalgikus romantika sincs meg ha ma elcsípünk egy részt, annyira kínos az egész. Öt perc után már grimaszolunk, gyomrunk összerándul, ahogy egyszerre eszünkbe jut minden, amit a ’90-es években annyira utáltunk. Inkább elkapcsolunk.

 

X-akták

Főcímzenétől beszarás. Izgalmas rejtélyek, misztikum, horror, sötét kormánytitkok, ufók. Egyedül nem mertük nézni, szülők nem mindig engedték. Amerikában egy házban sincs villany? Éjszaka az aktuális epizód újraélése csatakos rémálmok formájában. Elvisznek, elvisznek!! Reggel megint bátrak voltunk, de vécére menet azért megnéztük, nincs-e ott a gumiember. Iskolában menőzünk, mi nem félünk, sose félünk. Dehogynem. Vajon David Duchovny és Gillian Anderson dugtak forgatások után? Sose tudjuk meg. A Bagós mekkora geci. A legtöbb epizódot izzadó tenyérrel néztük végig, nappali jeleneteknél fellélegeztünk. Kéne egy olyan ufós poszter, mint Muldernek.

 xaktak3.jpg

Mai szemmel: A főcímzene marha jó. Scully-ra ki adta rá azokat a béna kosztümöket? Öt perc után megfejhető rejtélyek, béna szörnyek, még bénább rendőri szervek. De a kormány titkol valamit, ez igaz. Gyíkemberek, chamtrail. Scully-t tízévadnyi szörny és több ufóészlelés után is ugyanolyan szkeptikus, mint az első részben. Mulder vicces. És mindig mindenről tud mindent, pedig Google sem volt még. Indokolatlanul sok esti jelenet és túlzott zseblámpahasználat. Há’ ménem kapcsol villanyt?? Nem is félelmetes amúgy. Tudományosnak tűnő halandzsák, lehetetlen technológiák, blőd magyarázatok. Vajon David Duchovny és Gillian Anderson dugtak forgatások után? Biztos. Ebay-en „I want to belive”-es poszter keresgélése, szomorú felismerése annak, hogy csak olcsó hamisítványokat találni. X-aktás csengőhang beállítása. Asszony minden hívásnál frászt kap, le kell cserélni.

 

Szívtipró gimi

Általános iskoláként csak elképzelni tudtuk, milyen lehet a gimi, így aztán ez a sorozat volt a felkészítő a nagybetűs életre. Ez nem is iskola, ez egy végtelen buli és lazulás. A gimiben nem is kell tanulni, mindenki tök menő, és egy vállon hordja a táskáját. A csajok dögösek, főleg Jodie. A srácok menők. Jövőre már én is ilyen izmos leszek? De baró! Fejlődésben lévő gátlásos személyiségünk a sorozatban keresett megoldásokat különböző élethelyzetekre. Néha találtunk is, melytől személyiségünk igen torzzá vált. Aha, így kell csajozni. Aha, így kell elküldeni a tanárt a picsába. A sorozatban látott öltözködési és hajviselet utánzása megfelelő alapanyag hiányában szörnyű eredményekkel. Középen elválasztott hosszú haj, de menő. Anya nem engedi megnöveszteni. Nem baj, jövőre én is kérek egy kabriót apától, hisz már gimis leszek.

 szivtipro3.jpg

Mai szemel: Életünk első igazi átverése. Minket becsaptak, nekünk nem ezt ígérték, fortyogtunk az első gimnáziumi hét után. Se kabrió, se dögös csajok, se lazulás. Hát hogyan?? De jó lenne újra gimisnek lenni. Harminc éves színészek alakították a gimiseket, és ez mindenkinek teljesen természetes volt. Visszagondolva minden karakter szájbaverni való köcsög volt. Nem is gimi volt az, inkább fiatalkorúak börtöne, ennyi degenerált alakkal. Vajon Jodie most hogy néz ki? Kár volt megnézni.

 

Xéna

A harcos (és dögös) királylány misztikus világban kergeti a gonosz hadurakat és mágikus teremtményeket. Történelmi film, sokat lehet tanulni belőle. Apa is szerette a történelmet. Soha nem lehet belátni a szoknyája alá. Egy lány így verekszik? Sose láttunk még ilyet azelőtt. Vajon Xéna és Gabrielle leszbik? Gyengék oltalmazója, bűnösök kézre kerítője, egyszemélyes igazságosztó a barbár világban. Mindegy hányan mennek rá, szétveri mindet. Hogy a picsába nem vágja el a kezét a pengebumerángkorongizé?

xena3.jpg

Mai szemel: Papírmasé álközépkoros sorozat tökéletes sminkű, csillogó fogú szereplőkkel a tudományos alaposság legkisebb igénye nélkül. Ugyanaz, mint bármely másik sorozat a 90’-es évekből, csak itt béna kosztümöket viselnek közben. Gagyi harci jelenetek, gagyi CGI, gipszkarton sziklák, műanyag fegyverek, egybites történetek. De Xéna átható tekintete mindenért kárpótolt. Vajon Xéna és Gabrielle leszbik? Lucy Lawless és Reneé O’ connor sikamlós jelenetének sokszori megnézése pusztán tudományos kíváncsiságból, hogy aztán az összes gyermekkori vágyunk valóra váljék a Spartacus című sorozatban. Egyfolytában harcoltak, mégsem halt meg senki, és soha egy csepp vér sem serkent ki. Ohh, azok az ártatlan ’90-es évek… Hogy a picsába nem vágja el a kezét a pengebumerángkorongizé?

 

MacGyver

Vágási Feri és Chuck Norris szerelemgyereke, az egyszemélyes pusztító, aki minden helyzetben feltalálja magát. Mi az, feldobod csavar, leesik tank? MacGyver a háztetőn. Minden epizód után széttúrtuk apáink műhelyét, hogy a gyakorlatba is átültessük a hasznos tanításokat. Apáink ezt pofonok osztogatásával honorálták, miután csőbomba készítés közben tönkretettük a vadi új krova készletet. Alig várom, hogy legyen fizikaóránk, tök érdekes.

mcgyver2.jpeg

Mai szemmel: Csupán egy a sok, egy kaptafára készült amerikai sablonsorozat közül, melyek mint útjelző táblák szegélyezték a ’90-es évek Buffalo cipővel kitaposott ösvényét. Faék egyszerűségű sztori és szereplők, fake tákolmányok, melyek soha nem működtek volna a való életben. De utáltam a fizikát. Sajnos nem MacGyver tartotta, így maradtak az unalmas számítások, és egymásnak ütköztetett kiskocsik. Szomorúan kellett rájönnünk, hogy nadrágszíjból és két u-szegből sosem lesz térhajtómű. Vajon azért működhet némelyik trükkje?  Sose tudjuk meg.

 

A következő rész tartalmából:

Herkules
Dallas
Farm ahol élünk
Familia Kft.
Magnum
Egy rém rendes család
Vészhelyzet

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr328597732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2016.04.13. 17:55:05

Béjvacs és széna igencsak faszverős volt.

Yetti13 2016.04.13. 18:02:04

Javaslom még: Csillagkapu, Sliders, talán Az elveszett világ
Egyébként X-aktákat anno nem igazán láttam, már pizsiidőben ment, viszont tavaly 3 évadot lepörgettem viszonylag gyorsan, utána viszont elfogyott a lendület :)

LA_harper 2016.04.13. 18:10:22

egyszer találtam egy oldalt amin az összes McGyver részben bemutatott kísérletet lemodellezte valaki otthon, és úgy emlékszem, egy jelentős résznél (kb 20%) sikerült neki az ami a filmben. :))

savrola 2016.04.13. 18:57:12

Az X-aktákat sokszor haveromnál néztem. Falun laktunk, ezért külön para volt utána hazamenni, pláne a mindenféle jószággal telepakolt hosszú baromfiudvaron... :)
@Burgermeister Pont ez jutott eszembe... :D

lya2222 2016.04.13. 19:02:11

mennyi szemét ......

Yumurdzsak 2016.04.13. 19:26:51

bunkókám! KiTT magyar hangja Versényi László volt, aki nemrég húnyt el. Amúgy a Szomszédokban meg ő volt a boltos

citrix 2016.04.13. 21:29:24

Hol maradt a Nők a pult mögött :-), Kórház a város szélén c. csehszlovák sorozatok a szocializmus édes bájával?

burn89 2016.04.14. 02:13:00

Gyerekkorom legjobb sorozatát ki ne hagyjátok: Szupercsapat! :D

Untermensch4 2016.10.04. 18:52:24

McGyver nem Vágási Feri és Chuck Norris szerelemgyereke. C.Norris használ fegyvert, McGyver ha hozzájut egy működő AK-hoz és egy dzsippen jön négy fegyveres, eldobja a kalát és beszalad a nádasba hogy vietkong-módszerrel szívassa őket órákig, ahelyett hogy egy tárból letudná a dolgot mielőtt megállnak a kurva dzsipjükkel...