Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

Kamaszkorunk kedvenc sorozatai - 2. rész

2016. április 18. - Firestarter.18

herkules.jpgÚjabb hét kultikus sorozat melyek nagyban hozzájárultak kamaszkori pszichénk fejlődéséhez.

 

 

 

 

 

 

 

Az előző rész tartalmából:

Baywatch
Knight rider
Szomszédok
X-akták
Szívtipró gimi
Xéna
McGyver

 

Dallas

A kommunizmus rémálmaiból éppen csak ébredező hazánk kádári sötéthez szokott retinájába atomvillanásként hasított bele ez az akkor még soha nem látott stílusban készült amerikai sorozat. A rendszerváltás Trónok Harcája, (a főbb szerepekben: Jockey-Tyrion, Jock-Ned Stark, Bobby-Robb Stark, Cliff Barnes-Littlefinger, Samantha-az összes sárkány egy személyben) és egyben minden későbbi magyar sorozat sokszor körberajzolt sablonja. A fröccsöntött kelet-német és csehszlovák sorozatokhoz szokott lakosságot úgy vágta földhöz a Ewing-klán intrikákkal és cselszövésekkel teli élete, mint az első lövés heroin. Gazdagság, nagy házak, nagy autók, nagy irodák, nagy pofák. A rancs. Hát mégiscsak van élet a berlini falon túl? Whiskey reggel, délben, este. Vajon igazi whiskey-t ittak forgatásokon? Sose derül ki. Sikk volt Dallast nézni, sikk volt utálni Jockey-t és imádni Bobby-t. Soha nem látott izgalmak, genyóskodás, fordulatok, mindez bokáig érő kőolajban és széles cowboy-kalapban a szikkadt Texas közepén. „Baszki, Bobby nem is halt meg, Pamela csak álmodta, mekkora már!” A szárnyait bontogató magyar internetes kultúra első mémjei: Felállok, meghalsz; Véged lesz, mint a Twin Peaks-nek; Szarok a farmra bazmeg; Cseppet rászáradt. Jockey mekkora geci. Samantha mekkora hisztis picsa. Bobby a legjobb.  

dallas.jpg

Mai szemel: A vadkapitalizmus propagandafilmje, kizsákmányoló vállalkozásvezetés kezdőknek. Biztosak lehetünk benne, hogy a mai magyar vállalkozói kultúra milyenségének gyökereit Texasban kell keresnünk. Nagy lábon élés, kifele mutatás,  viszkizés, másokon átgázolás, csalás, korrupció, vesztegetés, hátba szúrás, saját anyánk eladása négy forintért. A testvérünknek. Vajon igazi whiseky-t ittak a forgatásokon? Larry Hagman biztos. A televíziózás történetének legolcsóbb és legszánalmasabb fordulata Bobby visszahozása és egy egész évad kukába hajítása. Hát ez nem halt meg bazmeg? Az olajvállalkozások úgy nőnek ki a földből, mint ma a startupok. Ebben a családban már mindenkinek olajcége van? A sorozat, mely után mindenki öltönyös üzletember akart lenni diplomatatáskával és flancos irodában hesszeléssel. Cliff Barnes mekkora geci. Pamela mekkora hisztis picsa. Jockey a legjobb.

 

 

Herkules

Ami a fiúknak a Xéna, az a serdülő lányoknak a Herkules, pontosabban Kevin Sorbo gondosan kimunkált felsőteste volt. Mert hát a történet itt sem volt olyan nagyon fontos. Közepesen izgalmas kvázi-történelmi sorozat az ókor összes mitológiai csodájával. Anya is szerette nagyon. Varázslatos tájakon kóricálás, harcokba és kalandokba bonyolódás mindenféle furcsa szörnyetegekkel és gonosz, megsárgult fogú hadurakkal, akiket Herkules fantasztikus erejének köszönhetően seperc alatt lerendezett, hogy semmi se zavarhassa meg a nézőt selymes mellszőrzetének csodálása közben.  Herkules és Iolaus örök barátsága. Ők most akkor buzik? Herkuleses alkarkézfogás gyakorlása az osztályban. Helló Herk! Ez a film hasonlít a Xénára… némá, ott a Xéna!

herkules.jpg

Mai szemmel: Ha valaki hasonlóságot vél felfedezni a Xéna és a Herkules között, az bizony nem a véletlen műve. Ugyanaz a producer páros (az egyikük szerényen bele is írta magát mindkét sorozatba) megalkotta Herkules női mását, hogy leforgassák ugyanazt még egyszer. Hogy ennek mi értelme volt, az örök rejtély marad. A Herkules is ugyanolyan béna kosztümös sorozat hungarocell sziklákkal és nevetséges CGI-al, gyilkolászás helyett Bud Spenceres bunyóval, halottak helyett egymást támogatva elbicegő ellenséggel. Az hagyján, hogy a készítők az alapvető mitológiával sem voltak tisztában, de mit keresnek középkori stílusban épült házak és középkori ruhák a sorozatban? Kevin Sorbo teljesen indokolatlanul állandóan félmeztelen. Az a sok bőrszerkó nem dörzsölte ki a zacsikat? Iolaus az örök második, neki soha nem jut se nő, se igazi dicsőség, ráadásul állandóan összeverik. Ennek ellenére állandóan jókedvű. Az ókorban is volt már fű? Az izgalmassági faktor a nulla felé konvergál, pontosan tudjuk, hogy Herkules keveredjék is bármilyen veszedelembe, egy mellszőrzete sem fog meggörbülni a nagy kalandok közepette.

 

A farm, ahol élünk

A családi sorozatok iniciáléval szedett alfája, a megnyugvás piciny szigete (farmja) a sok akciósorozat, halál és erőszak között. Igaz történeten alapul, ezért olyan szép. Vajon Laura mennyit kamuzott a regényekben? Itt drogdealerek helyett vicces vándorárusok, lövöldözés helyett sárral dobálás, halál helyett sarokba állítás jelentik az izgalmakat. Szegényember-problémák. Semmijük nincs, mégis milyen boldogok, látod fiam? Ez után öt perces kiselőadás háládatlanságról, a dolgok megbecsüléséről.  De kiköltöznék egy ilyen farmra. Beleszerelmesedés Mary-be, még vakon is vinnénk. Föld, jószág, napszám, zörgő szekér, por, szalmában alvás, iskola a templomban, falutanács a templomban, kórház a templomban, minden a templomban. Szatócsbolt vadnyugati Lenke nénivel és western Taki bácsival. Munka reggeltől estig. Látod, mennyit dolgoznak, mégsem panaszkodnak? Újabb öt perces kiselőadás szemét leviteléről, szoba összepakolásáról. A sorozat, melynek nézése közben mindenki kicsit elszégyellte magát a kanapén lustulva, és kiment a kertbe (vagy kizavarták) kapirgálni (panellakók meglocsolták a fikuszt).

farm.jpg

Mai szemmel: Idilli parasztromantika, a vadnyugati Szomszédok. A sorozat, melyben a legnagyobb gaztett az, ha valaki lemásolja a másik házi feladatát, a főgonosz pedig egy elkényeztetett szőke kislány. Mentes mindenféle stressztől, akciótól és izgalomtól, ötvenes pulzussal végig lehet nézni az összes részt. A sorozatnézés szanatóriuma. De kiköltöznék egy ilyen farmra. A faszt, nincs net. A mindenkiből egyformán áradó szeretet és pozitív gondolatok egy idő után baromira nyálassá és idegesítővé válnak. Az Ingels-családban soha senki nem ingerült, ha össze is vesznek három perc múlva már együtt kacagva békásznak a tóparton. Vajon Laura mennyit kamuzott a regényekben?  Biztos sokat. Charles Ingels egy személyben bír Buddha bölcsességével, Jézus szeretetével, Herkules erejével és Dzsingisz kán bátorságával, és amilyen mázlista, sikerült feleségül vennie Szűz Máriát, aki még jó ragut is főz. Igazi családi sorozat, remekül tud együtt elszunyókálni rajta gyerek és felnőtt egyaránt.

 

Família Kft.

A sorozat, mellyel a magyar televíziózás is berúgta a rendszerváltás szúette ajtaját. Az első magyar szitkom. Milyen jó lett volna, ha az utolsó is marad. A Szomszédokhoz képest valóságos akcióorgia, pörgő cselekmény, sziporkázó poénok, nincs idő unatkozni. A Szomszédok reciproka, komplementere, négyzetre emelése, DLC-je. Egy igazi magyar sorozat modern, haladó, nyugati környezetben. Értelmiségi család, színes karakterek, soha nem látott helyzetek és konfliktusok. Főleg az ikrek imádnivalók. Ez a sorozat már egy új kor gyermeke, és a modern nézőnek már másak az igényei, megnőtt az ingerküszöb, haladni kell a korral, vállalkozni, építeni.  Xantus Barbarát bárhol, bármikor.

familia.jpg

Mai szemmel: A Szomszédok mögött a stabil második helyezett a „Csak azért néztük, mert nem volt más”- versenyben. Nem is csoda, hogy a kereskedelmi tévék indulása után szép (hehe) csendben el is halt. Színészetnek csúfolt ripacskodás és modoroskodás, nevetséges direkt termékelhelyezések (Parmalat, Stolwerck, BB), idegesítő karakterek. Ha ilyen családom lenne, kilőném magam a Holdra. Az ikrek főleg ütnivalók. Olcsó és kínos másolata a külföldi sorozatoknak, kényszeres amerikázás, nyugatozás, ottani trendek és szokások erőltetése. Hátcsaknem egy amerikai karakter is felbukkan? Hát de. Kényszervállalkozásban működtetett kisbolt, amiből lehetetlenség egy ekkora családot fenntartani. Miből élnek? A sorozat után minden újgazdag vállalkozó család olyan lakást építtetett, mint a sorozatban. Nagy nappali, amerikai konyha, giccses faragott lépcsőkorlát, dolgozószoba. Xantus Barbarát bárhol, bármikor, még most is. Folyamatos indokolatlan ordítás, rikácsolás, károgás és fejhangon visítás. Garantál migrén öt perc után. Sas kabaré szintű poénok, visszatérő, jópofának szánt fárasztó szófordulatok: Károlyom; Hajnalkám te ezt nem tudhatod; Vili, te nagyon hülye; vén maffiózó; lovi; orvosi egyetem; eddig, eddig, eddig voltunk már vele. És abban az átkozott boltban miért nincs soha senki?? Szomorú, hogy a magyar sorozatgyártás azóta is pont ugyanitt tart.

 

Magnum

Mesés környezet, mesés autó, mesés nyomozós sorozat. Ha nagy leszek lesz egy ilyen Ferrarim. Vajon Tom Selleck az összes női szereplőt megdugta? Sose tudjuk meg. Egyszer elmegyek Hawaiira. Zeusz és Apolló, marad! A laza Rick, a jópofa TC. Viccesek. A mindig higgadt és kimért, tízsoros körmondatokban beszélő Higgins. Higgins-gatya, neked is volt? Nyomozás sötét dzsungelben, napfényes parton, víz alatt, víz felett, levegőben. Jó nők, Baywatch light.  De ki lehet a titokzatos Mr. Masters?

magnum.jpg

Mai szemmel: Hawaii ezek szerint a világ legkevésbé biztonságos szigete, ennyi bűneset Harlemben nincs, mint ezen a picsányi szigeten.  Sose jutok el Hawaiira. Az idegesítő Rick, a jopófáskodó TC, a ’80-as-90’-es évek legnagyobb filmes kliséjének, a vicces néger karakternek a megszemélyesítője. A helikoptere sosem működött. De nem azért, mert néger. Higgins akkor végül is náci? Tom Sellecken köldökig kigombolt Hawaii-i mintás ingek, indokolatlanul és zavaróan szűk farmer rövidnadrágok. Biztos sajogtak a tökei estére. És az a bajusz, bármelyik szobafestő sírva könyörögne érte.  Tom Selleck az összes női szereplőt megdugta? Biztos. És ki a fene az a Mr. Masters??

 

Egy rém rendes család

Végre egy sorozat mely fityiszt mer mutatni a nyálas amerikai családi sorozatoknak, és meg meri mutatni a lábszagú valóságot, az átlagos pörköltszaftos proli családot. A szomszéd is pont ilyen, hehe. Al Bundy kanapén elböffentett mondatai a Dalai lámát megszégyenítő szállóigékké magasodtak. Budban kicsit magunkra ismertünk, de soha nem vallottuk volna be. És Kelly. Ha csak egyszer is, istenem… Helyzetkomikumra való érzékenységünket nagyban fejlesztették Al, Jeff és Griff beszólásai, bár az osztálytársnők nehezen tolerálták a soviniszta egymondatosokat, melyekkel néhanapján el lettek küldve a búspicsába. Nudibár, Nagy dudák magazin (Könyvtáros dudák, broáf), Pszichoapu, a rozoga Dodge, NO MA’AM, négy touchdown egy meccsen. A boldog békeidő, amikor még mindenből viccet lehetett csinálni.

al_bundy.jpg

Mai szemmel: Házasságban vagy hosszú párkapcsolatban élve még aktuálisabb, mint valaha. Már tudjuk, mire gondolt a Mester! Hát igaza volt… A szomszéd pont ilyen. Hát persze, mindenkinek ilyen a szomszédja. Mi is ilyenek vagyunk, csak nem merjük bevallani még magunknak sem. A magyar szinkronnál csak Csuja Imre alakítása tökéletesebb. Ma vajon leforoghatna egy ilyen sorozat? Aligha. Bigottság, elnyomás, feminizmus. A férfinak kuss a neve. Al Bundy levágott fejét ma úgy hordoznák körbe a vérfeministák, mint a Szent Jobbot. Kövér, ronda nőkkel viccelődni, konyhába zavarni a feleséget, gúnyolni a szomszédasszonyt? Háhóóógy? Lázadásból a kanapén ülve még be-be dugjuk a kezünket a gatyánkba, de ma már nem küldheti el csak úgy az ember egy sörért az asszonyt, mert rögtön ráfogják, hogy soviniszta. Christina Applegate-et ha csak egyszer is, istenem… Baszki, az ott Peggy a Sons of Anarchyban!? Ha csak egyszer is, istenem… A magyar átirat? Bárcsak el tudnánk felejteni.

 

Vészhelyzet

A Kórház a város szélén és a Klinika sorozatokon nyálát folyatva elbóbiskoló nézőket ez a pörgős akció-kórház-vágóhíd sorozat úgy rázta fel, mint egy szívbe szúrt adrenalininjekció. Mert itt mutatatták. Levágta, átszúrta, kifröccsent, reccsent, gennyezett, beszúrta, leszúrta, elszúrta. A sorozat végére minden magyar néző álmából felkeltve is tudta volna, mit kezdjen egy súlyos mellkasi sérülttel, és még az is gond nélkül intubált volna a négyes-hatos villamoson, aki csak a főcímet nézte meg. Kész, orvos leszek! Kisrutin-nagyrutin, vér, vizelet. Rezidens. Hetes tubust! Teljes vérkép, koponya CT, hasi ultrahang, centrális véna. Két egység nulla-negatív vért! Kamrai tachikardia, fibrillál, elveszítjük. Laringoszkópot és szívást kérek, lumbálom! Csökken a vérnyomás, elveszítettük. A halál pontos ideje… Drámai, pörgős, sokkoló sorozat, mely után másképpen néztünk a háziorvosra. Megnyerő szereplők, a vicces Carter, a szigorú Benton, a szívdöglesztő Ross, az aranyos Abby, a kedves Luca, a csinos Susan, a kőkemény Weaver, a laza Romano. Micsoda csapat! Szinte vidáman mentünk be a helyi kórházba a kettős nyílt lábszártörésünkkel, hogy végre a valóságban is lássuk, hogyan dolgozik egy ilyen profi team. Naivak voltunk, nagyon naivak. Vajon Clooney az összes nővért levarrta? Sose tudjuk meg.    

veszhelyzet.jpg

Mai szemel: A Vészhelyzet előtt hányszor sóhajtottunk fel szomorkásan, hogy milyen jó lenne vacsora közben premier plánban végignézni egy alhasi műtétet vagy egy harmadfokú égési sérült jajveszékelését hallgatni háttérzajként. Hát megkaptuk. Eyecandy George Clooney személyében a nőknek, a férfiaknak… izé… hát… be kellett érniük a bánatos képű Maura Tierney-vel. El sem kezdődött orvosi pályánkat rögtön fel is adtuk, amikor először betettük a lábunkat egy magyar kórházba. De ha újra műsorra tűznék, egy perc alatt megoldódna az orvos elvándorlás és az utánpótlás kérdése, az fix. Idegesítő karakterek, a kelekótya Carter, a köcsög Benton, a nyálas Ross, a búvalbaszott Abby, a mulya Luca, a hülyepicsa Susan, vérszívó Weaver, a bunkó Romano. Abby és Luca szerelmi vergődése külön szappanopera, sorozat a sorozatban. A mai napig nem tudjuk, hogy a sok latin rizsából mennyi a hülyeség, és mennyi az igazi tudomány. De az alkari vénát még mindig elsőre meg tudnánk szúrni. Vajon Clooney az összes nővért levarrta? Biztos.

 

A következő rész tartalmából:

Sliders
Dragon ball
Csillagkapu
Éretlenek
Az elveszett világ
Űrgammák
A homok titkai

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr248639430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rensenbrink12 2016.04.19. 00:20:30

Baszki, én 70-es vagyok, és így utólag nézve A tavasz 17 pillanatával kezdtem, amit éppen a múlt héten mutattam meg a fiamnak az M3-on, nem akarta elhinni, hogy ilyen van. (zárójel: annyi szar, hogy zseniális, ledaráltam egyben az egészet szinte újra:-)))
A kórház a város szélén-ből és a Klinikából szerintem te még éppen kimaradtál, ennél nem is nagyon van lejjebb, de a listába mindenképpen belefér.
Írhatnál egy elmúlt 5-10 éves kedvenc listát is, jót lehetne beszélgetni róluk.

Terézágyú 2016.04.19. 10:23:10

"Kevin Sorbo teljesen indokolatlanul állandóan félmeztelen. Az a sok bőrszerkó nem dörzsölte ki a zacsikat?"

"indokolatlanul és zavaróan szűk farmer rövidnadrágok. Biztos sajogtak a tökei estére."

A fontos kérdések :)))

Terézágyú 2016.04.19. 10:46:16

"Csökken a vérnyomás, elveszítettük."

Lásd még:

- Elveszítettük a beteget!!!
- Öööö.. itt kell annak lenni valahol a szobában...

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.04.19. 12:39:23

@rensenbrink12: Egy-két részt régen elcsíptem amikor ismételték valahol, de annyira nem fogott meg egyik sem, hogy letorrentezzem :) Lehetséges, hogy lesz majd valami top10 lista féleség.

@Terézágyú: Viccelsz, szinte az én tökeim fájtak amikor néztem a Magnumot.

Zephyrous 2016.04.19. 13:20:56

Hibátlan poszt! Nagyon betalált! Várom a folytatást! :D

Terézágyú 2016.04.19. 16:45:41

@Firestarter.18:
"Viccelsz, szinte az én tökeim fájtak amikor néztem a Magnumot. "

Ezt szomorúan hallom...

johndoe47 2016.05.03. 02:30:55

Mikorra várható a 3. rész?

Amúgy nagyon jó kis "sorozat".:)

johndoe47 2016.05.04. 14:41:37

@Firestarter.18:
Értem.:) Várjuk :D
Sliders, Dragon Ball, és Űrgammák...:DD érdekes.:)

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.05.04. 23:18:59

@johndoe47: En is nagyon varom :) Elorelathatolag hetfo lesz a megjelenes idopontja, meg lelkileg fel kell dolgoznom a hatterkutataskent megtekintett Urgammak epizodot.

johndoe47 2016.05.07. 21:35:14

@Firestarter.18:

Azt nem lehet könnyű feladat megemészteni felnőtt fejjel.:)

csokidrazsé 2016.07.22. 21:15:28

a latin rizsák teljesen korrektek :)