Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

Elballagott a kis Gyurka!

2016. május 02. - Firestarter.18

ballagas2.JPGBallagás. A felnőtté válás következő lépcsőfoka, ahonnan már – még a távolba veszve ugyan – de látszanak a nagybetűs élet homályos körvonalai. Ezen a napon még minden elérhetőnek tűnt, éreztük, tudtuk, hogy semmi sem lehetetlen, hogy a világ a lábaink előtt hever. Ha tudtuk volna, amit most… de nem tudtuk, így aztán alig vártuk, hogy gyermekkorunk utolsó béklyóit lerázva nekiinduljunk meghágni a világot. Csak ezt a napot éljük még túl.

 

 

Ideges készülődés, a rokonság már megérkezett a házhoz, soha ennyi kocsi nem parkolt még az udvaron, a ház előtt, a ház mögött, a szomszéd gyepén. Vágni lehet a százfelől áramoló orrfacsaró pacsuli és virágillatot, melyekkel furcsa keveréket alkot a takarékon hagyott húsleves aromája. Apa az esküvője óta a fiók mélyén kuksoló nyakkendőjét próbálja megkötni, a sokadik sikertelen próbálkozás után egy csalódott sóhaj (Ott bassza meg a kurvaannya’…) kíséretében visszagyűri a fiókba, hogy legközelebb majd csak a fia esküvőjén kotorja elő újra. Anya már sík ideg, holazinged, elkésünk, fésülködjmeg, elkésünk, Giziékholvannak, odajönnek, jóvanakkor, elkésünk, apjukigyekezz, holakulcs, nincsnálam, elkésünk, holafényképező, elemetvettél-e, mérnem, mondtamhogy, majdmobillal, elkésünk, hánykocsivalmegyünk, ki vezet, én márittam, kihovaül, énisittam, üljmárbe mer nyakonváglak, biztoselkésünk, kiszököttakutya, majdvisszajön, hanemazsebaj, rohadtdög, elkésünk, tiszteletem józsibácsi, igenmavan, cseperednek, maholnapkirepül, de elkésünk, holaslusszkulcs, nálamnincs, elkésünk, tankolniiskell, basszameg, ELKÉSÜNK! Végre elindul a díszes konvoj, csak Laci bá’ marad, fontos feladatot bíztak rá, ő vigyáz a bográcsban ütemesen rotyogó pörköltre.

Nyilván elkésnek. Gyurka utolsónak esik be az orgonákkal, tulipánokkal, akáccal és a jó isten tudja milyen egy-két-és háromszikű növényzettel és ákombákom latin idézetekkel kidekorált osztályterembe. A levegő pollentartalma ezerszeresen haladja meg az egészségügyi határértéket, előjön Gyurka allargiája, negyvenkét másodperc után már taknya-nyála egybefolyik. Az osztályfőnök, akit mindenki utál, és aki mindenkit utál A Függetlenség napját megszégyenítő szívbemarkoló beszédet mond (Úgyis némán tűntök majd el a semmiben, kis köcsögök), könnyek, szipogás, jófejvoltazért, hiányozni fog, azér átengedhetett volna, rohadjonmeg.  Ajándékot is kap, jó drágát, az osztálypénzből, ezért nem mentünk kirándulni, rohadjon meg. Tarisznyák kiosztása, milehetbenne, szikkadtpogácsa, tízforintos, pogácsa az arcba, tízforintos a zsebbe.

Gaudeámusz, vizibusz….

Elindul a halotti menet, lassan, mintha sose akarna véget érni a hosszan kígyózó sor. Amerre mennek szipogó nagymamák, lila fejű, hordóhasú nagypapák, bordó öltönybe bújt nagybácsik és válltöméses blúzban áhítattal bámuló keresztanyák szegélyezik útjukat. Kattannak a fényképezők, ennyi vaku a Cannesi Filmfesztiválon nincs összesen. Gyurka arca már vörös az allergiától, még szerencse, hogy fogja az előtte lévő vállát, mert semmit nem lát. De a java csak most jön. Anyavirágja, mamavirágja, dédivirágja, keresztvirágja, szomszédvirágja, Giziékvirágja (késtek, nem találták a gimnáziumot). Gyurka nem cipel többet harminc kiló vágott virágnál egy kezében, vakon. Állán sűrű takonyfolyamok csordulnak végig, hogy aztán kis tócsát alkotva pihenjenek meg az egyik megható idézettel kivert ballagási szalagon.

Ballag már a vén diák, továááááááább, továáááááább

Ballaghatnánk gyorsabban is, zsibbad a karom. Végre kiérnek az udvarra, de Gyurka nem lélegezhet fel. Hetvenkilenc fok van a mosolygósan tűző áprilisi nap alatt, ami a beton focipályára érve nyolcvanhétre szökik fel. Gyurkának a tökein folyik az izzadsága, és még a Himnusz sem kezdődött el. Jó ötlet volt a fekete öltöny. Végre leülnek, Gyurka átázott segge egy ernyedt FLATTY-al találkozik a negyven éves, vékony ülőkéjű farost székkel, melyet már a Szentlélek is csak nagy gondok közepette tud egyben tartani. Igazgatóbeszéde, igazgatóhelyettes beszéde, iskolatitkár beszéde, ájult gyerek kicipelése #1, vers #1, jó tanulók felsorolása, vers #2, ájult gyerek kicipelése #2, pótvizsgázók felsorolása, ájult gyerek kicipelése #3,# 4., oklevelek kiosztása, vers #3, Szózat, ájultgyerek kicipelése #5. Végre vége, mehetünk haza! A faszt!

Gyurka félájultan támolyog az árnyékba, a virágokat tartó karjában a vérkeringés már a második vers alatt leállt, a Szózatra már lilulni kezdtek az ujjai. Menjünk már! Nemúgyvanaz, fényképezünk! Anyásapás, csakanyás, csakapás, mosolyogjmár, tesós, egyedülös, vigyázjönnek, majdmegáll, mamás, dédis, egészcsaládos, ésbelesétálbazmeg, nemlátszemedtől, semmibajcsókolom, rohadjmeg, keresztes, Gizis, mostmindenkiegyütt, legyenszíves, aztkellnyomni, erősebben, mégerősebben, tartsanyomva, nemvillant, nemiskell, jóvanazúgy, köszönjük. Mekkora hülye. Indulás haza, Gyurka éhes, apa szomjas, anya ideges.

A kocsiban Gyurka bokáig letekeri az ablakot, mint egy kokker spániel, kidugja a fejét és élvezi, hogy agya némi oxigénhez jut. Megérkezés, végre. Mindenki, mint az őrült ki letépte láncát rángatja le magáról az ünneplő ruháját, apa szőrös, izzadt hátára ráragadt a nejlon ing, úgy kell lefejteni róla. De nemúgyvanaz, fényképezni kell, adja ki a parancsot anya, és már be is rendezett mindenkit különféle Laokoón-csoportokba, kezdődik minden póz és variáció elölről, nem részletezem. Hogy a képeken ne látszódjon, apa a háta mögé dugja az időközben stikában felciccentett dobozos sört.

Laci bácsi félmeztelenül kevergeti a marhapörköltet a barackfa jótékony árnyékában. Hatalmas, szőrös hasán csintalan izzadságcsepp gördül végig, s hiába kapaszkodik a végsőkig egy kunkori szőrszálon, végül belepottyan a pörköltbe.

Közben elkészül mind a negyvenhétezer fénykép is. Azt gondolnánk, hogy nagy számok törvénye alapján legalább egy jól sikerült, de nem. Anya ujja mind a negyvenhétezer képbe belelógott, mintha odaragasztották volna az objektívhez. Nem baj, fészbúkra jó lesz.   

Na, asztalhoz!

Kihovaül, te oda, én ide, gyerekekelőször, vagyegyütt, engedjbe, engedjki, énmajdkésőbb, nehülyéskedj, maradjcsak, hozomalavest, előbbigyunk.

Huszonnégyen nyomorognak a tizenkét fős asztalnál a pállott levegőjű étkezőben, Gyurka és Laci bá’ az asztalfőn viszonylagos kényelemben, mindenki más az oldalához szorított karokkal nyomorog, és várja az ünnepli lakomát. Arcukon folyik le az izzadtság. Felemás székek, felemás eszcájg, gyerekeknek jó a műanyag. Mitisztok, pálinka, serri, házibéjlíz, definom, jószar, naegs’, Gyurkaigyál, ménem’, apádfiavagy, holaleves, ittmögötted, vigyázzforró, jóétvágyat, mitisztok?

Félig már kihűlt csigaleves, a tetején összeállni kezdett zsírmolekulákkal, mellé szikkadt zöldségek és dermedt zsírral beburkolt főtt húscafatok. Laci bá’, mint a szumósok, úgy szórja a sót a levesbe, kis bors is, csak fél kiló az íze kedvéért, már fekete a leves, prüszkölve, köhögve, tüsszögve szürcsöli. Szedjetekmég, elégvolt, biztos?, biztos, ne mosd ki a tányért, egyhelyremegy, jóvanazúgy, mitsegítsek, nehülyéskedj, üljmárle, hozomapörköltet, mitisztok?

Vörös zsírban úszkáló marhahús(?) cafatok érkeznek ipari mennyiségben. A matéria tetején úszkáló apró széndarabkák – és a rejtélyes körülmények között eltűnt fél liter pálinka – finoman jelzik, hogy Laci bá’ figyelme elkalandozhatott az őrzés fontos feladata közben, bizony leégett a pörkölt. Ezt persze nem illik szóvá tenni, nyelik becsülettel az odakozmált étket.  Mitisztok, szedjetek, holakenyér, erőspista, holasavanyú, elégcsípős? kurvacsípős, úgyajó, mitisztok, elégsós? kurvasós, jobban megy rá a sör, kellmégkenyér, csontostál, a kutyais jólllakik, kellmégkenyér, hozom, maradjmajdén, mitisztok, Gyurka szedjél még, mérnem, apádfiavagy, mitisztok, kellmégkenyér, KELLMÉGKENYÉR.

Kajakóma. Alkohollal öblítve még rosszabb, az egész asztaltársaság kókadozik, Laci bácsi már horkol. Kértekkávét, hülyevagyjóhogy. Gyurikától már az egész vendégsereg nyugodtan hazatakarodhatna. Csak előbb még az ajándékokat adják oda azért.

Hamis Rolex aranyóra, üvegbor, gravírozott laposüveg (apjafia), üvegbor, pucérnős felespohár-szett, üvegbor, hamis Parker toll, üvegbor, képkeret, üvegbor, giccsesszobor (ezt nem anyáéktól kapták tavaly?), üvegbor, telefontok, üvegbor, vicces nagybácsitól Playboy előfizetés (végre valami hasznos), és egy üveg bor. És a lényeg, ami a ballagás egész értelmét adja, alfája és omegája, lézetésének fő indoka: a borítékok. Vastagabb, vékonyabb, kisebb, nagyobb. Mennyi lehet benne? Gyurka nem meri kibontani a vendégek előtt, meg hát nem is ez a lényeg, az a fő, hogy eljöttetek, és együtt vagyunk. A faszt.     

Az émelyítő süteményektől sugar rusht kapó unokatestvérek őrült tombolásba kezdenek, beszabadulnak Gyurka szobájába és a földdel teszik egyenlővé azt. A hatos sorszámmal versenybe induló irodalomtételen gyönyörű zsírkrétarajz készül, a háttérben a falra aggatott focis poszterek meggyalázása zajlik éppen, Pripjatyban nagyobb rend volt a fosztogatók távozása után. Az egyik ördögfi egy gyűrött ÖKM magazinnal a kezében szalad ki diadalittasan, Gyurka süllyedni kezd a laminált padlóba, anya vörös, Laci bá röhög, apja fia.

Végre indulnak, várjatok teszek pörököltet, nemkell, de kell, soseesszük meg, a dobozt majd hozom, (sosehozza), teszek sütemény is, nem kell, de kell, jóhogyjöttetek, köszimindent, majd beszélünk, jövőre Pistike ballag, gyertek majd, jólesz, jóköszi, kivezet, én ittam, én is, én is, nem bajaz, majdhátulmegyünk, kutyáravigyázz, megintkiszökött, ottrohadjonmeg, sziasztok, helló, sziasztok, pápá, integetés a sarokig. Az hittem már sose mennek el, vanbőr a pofájukon, a süteményt is egybőleltette, tuti nem megyünk Pistike ballagására.

Gyurika közben a borítékjait bontja, tépi, szaggatja, számolja a vagyont. Apjának egyhavi fizetése hever előtte, szegény még nem tudja, hogy soha életében nem fog ennyi pénzt még egyszer egyben látni, nemhogy birtokolni. Fejben már el is költötte ájfónra és nájkcipőre, de a következő napokban szülei szép lassan elkuncsorogják az összest. Egy tízes festésre, egy ötös a Laci bácsinak a főzésért, jön a villanyszámla, tankolni kell, majdvisszakapod, sosekapjavissza. Mire Gyurika észbe kap már csak egy árva ötezrese marad, amiből istenesen bebaszik este a diszkóban. Pár hónap múlva megpróbálja visszakérni a kölcsönvett pénzt, amiből sosem látott veszekedés kerekedik ki. Nekedtettük ki, háládatlankölyök, a házrament, teis beszállhatszennyivel, tudodtemennyibekerül, márfelnőttvagy, felelősség, nagybetűsélet, önzővagy. A végén Gyurka érzi magát kellemetlenül, feladja. Azért jó lett volna az ájfón.  

Másnap másnaposan érettségitétel-tanulás ütemesen lüktető fejfájással, ficánkoló gyomorral és taplószáraz szájjal. Mohácsicsata, aranybulla, ezerkétszázhuszonkettő, jambikus, tangens, tangás kotangens, present perfect continuous, hatérérték, biztos Ady lesz, kamatoskamat, mínuszbé-pluszmínusz-gyökalatt-bénégyzet-mínusz-négyácé-osztva-kétá, rendigyűlés, biztos Jókai lesz, vagy Ady, nincs meg a hatos tétel, nem baj, csaknem azt húzom (azt húzza), vaktérkép, xtengely, parabola, hiperbola, ebola, röghegység, Pitagorasz, igeidők, keresztrím, biztos Petőfi lesz, vagy Jókai, biztos megbukok, sehova nemvesznek fel, közmunkás leszek. Apjafia.   

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr28679406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thomas Dantes 2016.05.02. 20:31:20

Így-így. Szerencsére mi haladók voltunk, és mindez csak részleteiben zajlott le, de sok helyen így megy ez. Ha egyszer megadatik a család, ebből semmit se így csinálnék.

Zsuzsi25 2016.05.02. 21:14:25

Ez nagyon vicces volt :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.05.02. 21:47:12

Ezért nem szervezünk otthonra sose olyan eseményt, ahol négynél több vendég van.

Carradine a gardróbszekrényben 2016.05.02. 22:43:27

Már szine megközelíti a legendary Ás-És brigád színvonalát!

:-D

Advanced Flight 2016.05.03. 00:22:20

Gyurika miért csodálkozik, a locsolási pénzt is lenyúlta a fater annó a bátyustól :-P

gigabursch 2016.05.03. 07:52:02

Nem alaptalan kritika, még ha igyekezett a blogger szórakoztató formába önteni.

Felháborító, hogy a kedves tanári karok annyit tudnak összesen mondani, hogy kilépünk a nagybetűs életbe.

Csak éppen nem kaptunk egy csepp ismeretet:
- pénzügyi ismeretekből,
- egészséges életmódból,
- kommunikációból,
- közigazgatási ismeretekből
- s legyünk őszinték: erkölcsből sem.
Bezzeg a logaritmus számítás az baromira kell. Tegye már fel a kezét, aki ezt az elmúlt húsz évben bármire is használta? Ha lesznek hárman-négyen (mondjuk két mérnök valami szemcseeloszlás miatt, meg egy orvos és egy biológus valami sejtszaporulat miatt, akkor lehet hogy túlbecsülöm az egészet.

Bő húsz éve egyetemi végzettséghez legalább egy középfokú nyelvvizsga kell.
Kérdem én: Az elmúlt húsz évben az egyetemekre felvett diákok hány százaléka érettségizett úgy, hogy megvolt a nyelvvizsgája? Régebben 10, ma talán 25%? ó esetben.

S akkor ezek a pedagógusok pofáznak, meg tüntetnek, meg bért követelnek?!?!
ALKALMATLANOK. Egytől-egyig
De főleg az oktatóik.

Gretzky99 2016.05.03. 09:32:39

@gigabursch: Kedves (bár kissé egyszerű észjárású) barátom!
Te komolyan gondolod, hogy a tanárok döntik el, hogy mit tanítsanak?

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.05.03. 10:39:50

@Atya Isten: Csak neked a rövidített verzió:

Felkeltek-meleg volt-elballagott-ettek-ittak-lefeküdtek.
Szívesen.

@Advanced Flight: Félretenné az ember a kis pénzét, de nem megy az könnyen vidéken. ;)

BircaHang Média szerkesztősége · http://bircahang.org 2016.05.03. 11:54:49

Orosz iskolában ballagtam, ott nem is volt ballagás.

Labenido Sweet Lo · http://dasha.blog.hu/ 2016.05.03. 12:15:31

@Firestarter.18: @Atya Isten: Csak neked a rövidített verzió:

Felkeltek-meleg volt-elballagott-ettek-ittak-lefeküdtek.
Szívesen.

:)))) Ez hatalmas! :)

báró Csekonics 2016.05.03. 12:42:34

@Thomas Dantes: 'Gyurika megfogadja: haegyszercsaládomleszénbizistennemígyfogom. Deperszehogyígy. Apjafia' :-D

gigabursch 2016.05.03. 12:59:23

@Gretzky99:
Szerencsére voltak ilyen tanáraim. Nem is tették rosszul.

Punxsutawney Mormota 2016.05.03. 14:21:19

@gigabursch: Öngól, kedves fidesz talpnyalintó barátom! Akkor még lehetett függetlenül tanítani. Megkockáztatom, az átkosnak nevezett időszakbanban több döntési joga volt arról a tanárnak, hogy mit és hogy tanítson, mint most. Voltak erről élményeim 88-89-ben történelemórákról.

gigabursch 2016.05.04. 12:23:37

@Punxsutawney Mormota:
Még mindig nem rajongok a fideszért (ez már jó rég óta tart, mondhatni több évtizede), de ne zavarjon. Bár eddig sem fogtad fel, mindegy is...
Sőt...

De ha nem buktál volna meg szövegértelmezésből, akkor rádöbbennél arra, hogy mit is írtam le és miért:
1. A tanári kar évtizedek óta alkalmatlan a munkájára.
2. Náluk már csak az őket oktatók alkalmatlanabbak kézenfogva az oktatási vezetéssel és tökmindegy, hogy fodorgabriella, hébervalentin, vagy popkorni vagy zuhanyrózsa van ott. Egyre mennek.

Ugyanis ha ez nem így lenne, akkor a diákságnak lenne egyrészt eredménye, másrészt motivációja egy tartalmasabb életre, mint az hogy segédmunkás lesz külföldön.
A tanári kar munkájának, munkásságának az osztályzata a diákság állapotán mérhető.

Anno a népi átkosban könnyű volt ítéletet mondani egy tanárról, mert vagy tanár volt vagy csak szimplán pedagógus.
Mára - tisztelet a kivételnek - egyenszarrá váltak.
Ugyanis addig lógtak valamelyik politikai erő gatyáján, amíg saját maguk is csak egy vonalkóddá váltak ott.
Ezt meg a fenti politikusokat mozgató erők meg gátlástalanul ki is használják.

scavengario 2016.08.31. 14:22:55

@gigabursch: Sok tanár nem alkalmatlan. De se eszköz, se társadalmi támogatás nincs a kezükben. Katasztrofális infrastruktúra jár mellé és átgondolatlan rendszer.
9 évig tanítottam szakiskolában és szakközépiskolában matematikát és informatikát.
Tipikus dolgok, amiket megtapasztaltam:
Szakiskola:
- Speciális igényű gyerek beiratkozva a 30 fős osztályba. Gyógypedagógus kell hozzá. Szülőt nem érdekli.
- Magatartászavaros gyerek, iskolapszichológushoz kellene járnia, délutánonként fejlesztő foglalkozás is kéne. Szülőtől kell hozzá nyilatkozat. Szülő leszarja, de ha lenne nyilatkozat sem lehet kényszeríteni semmire a gyereket, aki nem is meg így soha fejlesztésre, vagy pszichológushoz. A pszichológus úgyis csak egy héten egyszer volt a suliban, szóval "tökmindegy".
- Célok, vágyak nélküli depressziós, életunt, rosszindulatú gyerekek sokasága. "Miért mi lesz? Kirúgnak? Majd felvesznek máshova."
Szakközépiskola:
- Egy osztály egyik csoportját (18 fő) fel kell készíteni érettségire. Informatikából. Windows 8, MS Office 2016, stb. Egy olyan teremben, ahol van 6 db számítógép, szék is összesen 15 van. A gépeken Windows XP és MS Office 2003. Köszönöm.

Úgy általában: Könyv nincs, vagy ha van, akkor "ingyentankönyves", nem írhat bele a gyerek. Munkafüzet ugyanez. Mindenhol fehér tábla, de filctoll nincs, vegyél magadnak paraszt. Projektor van, égő bele nincs. "Nyomtatni, fénymásolni akarsz? Minek? Mutasd meg nekik a projektoron..."

Emellett a fizu is jó sok lett, 3 szakmába vágó diplomával is 170 nettó a 9 év után.
De a gyerekek miatt sokáig jó volt ezt csinálni, szerettem, ők is szerettek.

A pénz nagy úr, egyéni vállalkozóként mellette szoftvert fejlesztettem. De így a családra nem volt idő. Aztán elhívtak egy céghez programozni, mert látták a munkáimat. Váltottam. A fizetésem több, mint a duplája lett, rendezett infrastruktúra, jól követhető, szabályozott munkafolyamatok, emellett mégis rugalmasság. Elismerik a munkámat, látják, hogy ez igen. Tanárként majdnem hogy leköptek. Szóval lehet szidni a tanárokat, de az a helyzet, hogy vagy az marad tanárnak, aki nagyon elhivatott a pálya iránt (minden tiszteletem az ilyen embernek ezek után), vagy az, aki másra nem jó, a tanításra is alkalmatlan ember. Mert sok ilyen csoporttársam is volt az egyetemen, mégis lediplomáztak, sőt, kollégám is volt nem egy ilyen. Ha tehettem volna, én magam vontam volna vissza a diplomájukat.

De amíg könnyen adunk tanári diplomát, mert a felsőoktatás is küzd a tanulókért és közben az iskolában siralmasak a körülmények, illetve a fizetés is kevesebb, mint a 3 műszakban dolgozó OKJ-s végzettségű testvéremé, aki gyárban karbantartó, addig mit várunk?

Köszönöm, maradok a versenyszférában. Remélem akit a helyemre felvettek, elhivatottabb lesz a pálya iránt, mint én.