Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

Firestarter18

5 dolog, amit garantáltan nem tudtál Írországról

2016. május 17. - Firestarter.18

patrik2.jpgÖt érdekesség, amit csak kevesen tudnak Írországról. Ráadásul csak kettő kapcsolódik a piáláshoz.

 

 

 

 

 

Az utolsó lánygyermek

Ez akár valami gagyi, B-kategóriás horrorfilm címe is lehetne, pedig csak arról van szó, hogy az íreknél a család szentségét igen komolyan veszik. Ebben persze nagy szerepe van a vallásnak, mely mind a mai napig átszövi a hétköznapokat is. Ezért lehet az, hogy Írországban a mai napig tiltott az abortusz, sőt bármilyen a magzaton végzett genetikai vizsgálat. Sőt, 1996-ig még a válás intézménye sem létezett a zöld szigeten.

irishfamily.jpg

Patrick O'Malley kissé szomorú volt, hogy születésnapjára csak a szűk család tudott eljönni


A fentiekből is következik, hogy az ír családok hagyományosan népesek, egy átlagos ír családban ma is legalább 3-4 gyerek van, de a mai 40-50-es nők még 12-16 gyereket szültek, és ez egyáltalán nem volt ritkaság. És persze ennek sok praktikus oka is van, mint például a következő családi hagyomány:
Az ír családokban az utolsónak született lánygyermek nem szülhet gyermeket, nem is mehet férjhez, sőt párkapcsolata sem lehet, és el sem költözhet otthonról. Neki hátra levő életében egyetlen feladata van, idős szüleit kell segítse és ápolja, amíg azok meg nem halnak. Ha azt gondoljátok, hogy ez egy múlt századi hülyeség, amit ma már senki nem vesz komolyan, akkor tévedtek, ez a hagyomány a mai napig tartja magát a 40-50-es generációban, bár a mai fiatalok már nem biztos, hogy követni fogják.

 

 

A Croagh Patrick-zarándoklat

A Croagh Patrick (Szent Patrik hegy) kicsit olyan az íreknek, mint a Kába-kő az iszlámnak: minden igazi katolikus írnek illik életében legalább egyszer megmásznia a 764 méter magas hegyet, és lerónia tiszteletét a névadó szent előtt. A legenda szerint Szent Patrik 441-ben negyven napig éhezett a hegyen miközben több látomása is volt (ez mondjuk nem csoda) és a történet szerint a kígyókat is innen űzte el a szigetről. Valószínűleg azonban szolidaritásból a kígyókkal tartottak a vakondokok, őzek, menyétek és görények is, Írországban ugyanis ezek az állatok sem találhatóak meg vadon.

patrik3.jpg


A tudósok szerint már Szent Patrik idejében is állt valamiféle kápolna a Croagh Patrickon, a mai is állót 1905-ben szentelték fel. A hegyre már körülbelül 1500 éve indítanak zarándoklatot minden év júliusának utolsó vasárnapján, ezen a nem éppen veszélytelen mutatványon pedig átlagosan 30 ezer ember vesz részt minden évben. Hogy miért veszélyes?
A 764 méter ugyan nem tűnik soknak, de az út igen meredek, főleg az utolsó 200 méter, amit csak négykézláb lehet megtenni. Ráadásul a hegyen egy árva fa nincs, Írországban pedig a szél igen nagy előszeretettel szokott fújni. Ehhez adjuk még hozzá a szemerkélő esőtől csúszós, az eróziótól pedig omladozó hegyoldalt, és máris van egy csinos bokaficamunk. Ha szerencsénk van. Nem egy szerencsétlen zarándokot fújt már le ugyanis a szél a hegyről. Nem csoda, hogy ez a hegyi mentők (akik 300-400 fővel teljesítenek ilyenkor szolgálatot) legforgalmasabb napja.

patrik2.jpg

Már csak a kilátásért is megéri felmászni, persze csak ha akkora mákunk van, hogy ilyen tiszta az idő


Azt, hogy mennyire komolyan veszik ezt a zarándoklatot az írek jól mutatja, hogy 2015-ben, amikor a hatóságok a viharos időjárás miatt hivatalosan törölték a hegymászást, 10 ezer vakmerő hithű ír mégis nekivágott az útnak. Nagy részük aztán persze visszafordult, vagy a hegyi mentők hozták le őket kihűlés miatt, köztük egy három éves kisfiút is.
De ha azt hiszitek, hogy ez a zarándoklat arról szól, hogy csak felszaladunk a hegyre (ez a felszaladás még jó kondiban is 2 órába telik), körülnézünk, aztán lefutunk (lefele már csak 1,5 óra az út, igaz gyorsabban is le lehet érni...) akkor tévedtek. Egyrészt az igazi zarándok mezítláb mászik fel, másrészt pontosan betartja a zarándoklat menetrendjét. Már csak azért is, és erre tábla is figyelmeztet, mert aki június, július, augusztus vagy szeptember hónapokban a hegyen lévő kápolnában imádkozik ÉS az utána következő egy héten belül elmegy gyónni illetve úrvacsorát vesz, az a mindenkori pápa áldásából teljes bűnbocsánatot nyer. Érdemes megjegyezni.

patrik1.jpg

Megkerül, imádkozik, ismétel


Szóval a teljes zarándoklat menete a következő: a hegyen az első állomás a Leacht Benain, ami tulajdonképpen egy nagy rakás kő. A zarándok ezt a kőhalmot megkerüli hétszer, miközben elmond hét Miatyánkot, hét Üdvözlégy Máriát és egy Hiszkegyet. A következő állomás a hegy csúcsa, a Summit. A zarándok itt letérdel, elmond hét Miatyánkot, hét Üdvözlégy Máriát és egy Hiszkegyet, majd imádkozik a kápolna előtt (a teljes pápai bűnbocsánat ugye). Ez után a zarándok tizenötször megkerüli a kápolnát, miközben elmond tizenöt Miatyánkot, tizenöt Üdvözlégy Máriát és egy Hiszkegyet. Végezetül elsétál a közelben lévő Leaba Phadraighez (Szent Patrik ágya), ahol szintén elmond hét Mityánkot, hét Üdvözlégy Máriát és egy Hiszkegyet. Jöhet a harmadik állomás, mely a hegy nyugati oldalán van, ugyanakkora távolságra a csúcstól, mint a Leacht Benain. A harmadik állomás egy bronzkori kő együttes. Három kőkupac magyarán. A zarándok mind a hármat egyesével megkerüli hétszer, és elmond hét Miatyánkot, hét Üdvözlégy Máriát és egy Hiszkegyet. Majd megkerüli az egész együttest hétszer, és imádkozik közben.
A modern zarándokok a harmadik állomást ma már kihagyják, vagy úgy is mondhatnám, hogy ma már a zarándoklat utolsó állomását a közelben felállított ajándékbódék jelentik.

 

Záróra? Ugyan már...

Az ír kocsmakultúrát többé-kevésbé mindenki ismeri, most nem mennék bele, hogy mennyire szeretnek inni zöld testvéreink. Elég talán annyi, hogy a „Melyik a te kocsmád?” ismerkedő kérdés errefelé annyira szokványos, mint otthon a „Melyik a kedvenc filmed”, vagy a „Szereted ezt a számot?” Az is közismert, hogy az ír kocsmákban a törvény szerint hajnal kettő után már nem szabad alkoholt felszolgálni, fél háromkor pedig minden ilyen műintézménynek be kell zárnia. Ha nem így lenne, akkor senki nem menne soha dolgozni.

irishpub.jpg

Ha csendben meghúzódunk a sarokban és nem keltünk feltűnést, akkor talán nem teszik ki a szűrünket.

 

A lényeg az, hogy ezt a szabályt, főleg vidéken, rugalmasan kezelik a helyi írek. Zárórakor vége a zenének, villany fel, zsalugáterek becsuk, a törzsvendégeken kívül pedig mindenkit kiterelnek. Hogy a aztán az ajtót bezárják, a villanyt leoltsák és vidáman (de már csendben) folytassák az italozást immár a csapossal együtt. Idegenként, pláne külföldiként hatalmas megtiszteltetés, ha ilyenkor megtűrnek egy ilyen privát házibulin, és úgymond bekerülünk a legbelső körbe. Ne is éljünk vissza ezzel és ne kezdjünk hangos dorbézolásba, iszogassuk továbbra is csendben a Guinness-ünket, amit a csapos tökéletesen csapolt le nekünk. De hogyan is?

 

A Guinness-csapolás titka

A Guinness már több mint 250 éve Írország emblematikus itala. Pedig az írek a Guinness 1759-es megjelenése előtt nem is szerették a sört, inkább gint és whiskey-t ittak. Éppen ezért döntött úgy Arthur Guinness, hogy fekete sört fog gyártani. Söre aztán az ország jelképévé vált, bár a legtöbbet mégsem Írországban fogyasztják belőle, hanem Nigériában. Guinness úr aztán előrelátóan 9000 évre, évi mindössze 45 fontos díjért kibérelte a dublini Liffey folyó partján lévő területet, ami alig kőhajításnyira fekszik a Heuston vasútállomástól, a turistákat tehát pont jó helyen teszi le a vonat. A Guinness-t egyébként annak idején annyira egészségesnek tartották, hogy az orvosok a terhes nőknek napi egy pint fogyasztását ajánlották.

guinness2.jpg

Ő jól csinálja, ideális ír feleségjelölt. Ha éppen nem lengyel. Vagy magyar.


A Guinness egy különleges sör, ezért már pohárba önteni is különlegesen kell. A dobozos Guinness sörökben egy kicsiny műanyag golyó van, mely a felbontás pillanatában egy főleg nitrogénből álló gázkeveréket bocsájt a sörbe ez tovább javítja annak minőségét és krémesebbé teszi a habot is. De az igazi mégiscsak a csapolt Guinness. Persze nem mindegy, hogyan csapoljuk:
Először is, más sörökkel ellentétben a Guinnesst száraz pohárba csapolják, méghozzá egy egyedi, tulipán formájú, hárfamintás pohárba. A pohár formája segíti a nitrogénbuborékokat a megfelelő mozgáshoz, ami állítólag nagyon fontos. A csapos ez után 45 fokos szögben a csap alá teszi a poharat, és a kart maga felé húzva megengedi a sört. A poharat háromnegyedéig tölti meg (a hárfa szimbólum feléig), folyamatosan kiegyenesítve a poharat. Ha kész, a poharat félreteszi, hadd pihenjen a sör. A pihentetés pontos ideje hivatalosan 119.5 másodperc. Amikor a sör leülepedett, akkor a csapos rátölti a maradékot is, ezúttal magától eltolva a csap karját, így lassabban adagolva a sört, és a pohár közepébe célozva, hogy az addigra szép, krémes habot ne kavarja fel.

guinness1.jpg

Igen csúnyán fognak nézni ránk, ha ilyen zavaros állapotában hajtjuk fel Guinness-ünket

 

A tökéletes Guinness pint habjának teteje fél milliméterre áll meg a pohár szélétől. De ha a folyamat befejeződött, akkor se kapkodjunk a sörünk után, egy második ülepítési fázis következik ugyanis, úgyhogy nyugi. Várjuk csak meg, amíg a csapos elénk teszi a pintot. Újabb pár perc elteltével (ezt a folyamatot az ír szleng úgy nevezi, hogy „fő” a Guinness) már a kezünkbe vehetjük a Guinnessünket, de vigyázzunk, mert az sem mindegy, hogyan isszuk: a habot kezdjük szürcsölni egészen addig, amíg el nem érjük a sört magát, amiből szintén szippantunk egy kicsit. Így, lassan, kortyonként kell szürcsölnünk a Guinness-t, miközben hátradőlünk, és élvezzük a nitrogénbuborékok táncát a szánkban. Csak vigyázzunk, hova nézünk.  Az írek szerint ugyanis egy igazi férfi sosem néz bele a söröspoharába ivás közben, hanem fejét és szemöldökét felemeli, hogy párás szemmel nézhessen a messzeségbe.

 

Függöny az minek?

Aki jár már Írországban, az az utcákon sétálva talán már elcsodálkozott azon, hogy a legtöbb családi ház ablakán miért nincsen sötétítő függöny. Vagy ha van is, miért nincsen behúzva még este sem. A járókelők kedvükre leshetnek be bárki ablakán, a bent lévőket ez pedig látszólag egy cseppet sem zavarja. De mi ennek kelet-európai, bezárkózós, befüggönyözős népek számára olyan különös szokás oka? Mint a legtöbb ír furcsaságnak, ennek is a vallásban kell keresni az okát.
A közvélekedés szerint ugyanis egy hithű, tiszta életet élő katolikusnak nincsen mit szégyellnie és rejtegetnie, így aztán függönyre sincsen szüksége. Ha nem teszel fel függönyt, az azt jelenti, hogy nincsenek titkaid, bárki beleshet a házadba, nem fog semmi megbotránkoztatót látni. Ha behúzod a függönyt, akkor tuti valami rosszban sántikálsz. Ma már azért egyre több lakáson van függöny, szóval talán már az írek sem olyan tiszta életűek.

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr788724274

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Írország 5 percben 2016.05.18. 23:47:06

Mórocz Ági Három évvel ezelőtt kezdődött a kapcsolatunk Írországgal, az első találkozásunk vak randi volt, de fejest ugrottam bele. Nem voltak elvárásaim, igazából azt sem tudtam, hogy mit keresek, de mára már tudom, hogy megtaláltam.Min...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Páska Süme 2016.05.18. 22:03:36

"az irek jo fejek"
nekem is ez tűnt fel a leginkább, mikor ott jártam!

fcsaba 2016.05.18. 23:17:37

A fenti családi fotóról a Monty Python Élet értelme című film Minden sperma szent jelenete jutott eszembe :-)

Circus 2016.05.18. 23:26:09

És a legfontosabb: "the f*cking f*ckers f*cking the f*fucking f*ck".
;)

szega85 2016.05.18. 23:35:13

A zarora utani nyitva tartast volt szerencsem parszor atelni. Pedig a kocsmank a rendorseggel szemben volt. :)
Csodalatos orszag, nagyon kedves emberekkel!
Irish Pride!

krinya78 2016.05.18. 23:41:41

Az utolso lanygyermek meg a fuggony jo nagy bugyutasag...... egyebkent ajanlanam a 2011-es nepszamlalasi adatokat a figyelmedbe, ami azt mutatja, hogy a 2011-es adatok alapjan, atlagosan 0.8 gyerek jut egy Ir csaladra, tehat az is egy bugyutasag.... a Guiness resz meg jo is lehetne, ha nem minden boldog - boldogtalan latogatna el a Guiness gyarba, ahol ezt legalabb 5-szor elmondjak a tura alatt de meg a weboldalon is..... Ja.. ozek pedig elnek szabadon.... az abortusz mar nem teljesen tiltott, orvos dontheti el ha az anyanak szuksege van vagy sem abortuszra, ami az edesanya lelki es testi allapotatol fugg..... Ne haragudj, de ez nagyon gyenge iras, keves valos informacioval.....

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.05.19. 00:03:01

@krinya78: Lehet, hogy szamodra bugyutasag, de igy van, hidd el nem en talaltam ki. A 0.8 gyereket nem tudom honnan szedted 2006ban 1.41 volt ez az adat, 2012-ben pedig 1.38, amit nyilvan rontanak a bevandorlok, akik kevesebb gyerekkel rendelkeznek. Mondjuk en nem statisztikakat bujok hanem a magam szemevel latom a csaladonkent 4-5 rohangalo gyereket.
Az abortusz pedig illegalis, akarhogy tiltakozol. Csak akkor engedelyezett, ha a magzat az anya eletet kozvetlenul veszelyezteti a szules alatt.
Ozeket meg mond mar meg legyszi hol talalok, szivesen meglatogatom oket.
Ja meg gondolom sok magyar jart a Guinness gyarban ;)
Ne haragudj, de marha gyenge a kommented, sok okoskodassal es keves valos informacioval ;)

krinya78 2016.05.19. 00:22:27

@Firestarter.18: Nem okoskodni szerettem volna, csak ezek nem mind valos dolgok amit leirtal. Akkor az abortusz torveny 7-es es 8-as cikkeje: The law which governs currently governs abortion in Ireland is the Protection of Life During Pregnancy Act 2013. Sections 7 and 8 provide for legal termination of pregnancies in cases of a risk of loss of life from physical illness, whereas section 9 provides for legal termination of pregnancies in cases of a risk of loss of life from suicide. Roviden leforditva, ha az anya elete veszelyben ill. ha az anya ongyilkosagra aldozata lehet, akkor meg lehet szakitani a terhesseget. Tehat, valotlan amit allitasz. Remelem nincs szukseg ra, hogy az egesz torvenykonyvet elkuldjem. Ozeket egyebkent lehet talalni a Wicklow Mountain regioban, de meg a dublini Phoenix parkban a szarvasokkal karon oltve. a 3-4 gyerek igaz is bizonyos helyeken, de semmikeppen nem vallasi oka van. Az pedig hat hogy is mondjam, enyhe tulzas, hogy "5 dolog amit garantaltan nem tudtal Irorszagrol" hiszen a fele nem is igaz.

T2006 2016.05.19. 01:20:45

Hat ez az utolso leany dolog nagyon gusztustalan. "Ot fiunk van, csinalnunk kell egy lanyt, hogy legyen rabszolgank!"

atpijkamo96 · http://deciki.blog.hu/ 2016.05.19. 01:37:46

@Firestarter18: Mi értelme van egy 5184x3435 pixeles képet posztolni? Van olyan olvasó, aki meg tudja egyszerre jeleníteni a monitorán?

2016.05.19. 02:06:16

@T2006: roppant gusztustalan... megsúgom, hogy ez a kínai, japán, valamint az összes ázsiai meg tradicionális kultúrában így volt, van ma is

kivéve, ahol filippínó, indonéz vagy csóró kínai, maid-et, caretakert, szolgálót tartanak, mert ott ugye egy idegen embert fogadnak fel fillérekért az idős ember gyerekei, hogy kaparja ki a szarból naponta az öreget
az mennyivel jobb?

az is hozzátartozik, hogy a szülőket ugyan a lány ápolja, él velük otthon, de a többi testvére is beszáll a költségekbe, összeadják neki a jövedelmet

ez a modell a közelmúltig mindenütt működött, a vidéki Magyarországon is
aztán jött az állam, megszervezte a szociális ellátórendszert és ma már öregotthonba dugják a szüleiket az emberek, ahol elveszik a nyugdíjukat, megalázzák őket naponta, de legalább a házukat el tudják kótyavetyélni

a közeljövőben megint eljöhet az az idő, amikor ha nem is fizikailag, de anyagilag a gyerekei tartják majd el a szülőket, ugyanis az állami ellátórendszer nem finanszírozható

for-avar 2016.05.19. 04:17:21

kimaradt az írek hülye sportokért rajongása
a GAA által összefogott gael football és hurling...ami nem mellesleg 3000éves sport. Kuhulin is mestere volt ennek a nem éppen nyugis sportnak...
A Guinness embere vállogatja. Szerintem pocsék. Az ír vörös sörök és csajok inkább

Willkommenskultur 2016.05.19. 06:48:41

Viccnek jó, de sose kelljen ott élnem.

szsuzsanna 2016.05.19. 09:34:56

Szerintem is érdekes cikk, köszi.
"nosztalgiázva lesz"! bocs., ("tekerj át")..
Sajnos, régen, 93-ban töltöttünk ott egy nyarat?,...májustól augusztusig...-soha nem áztunk-fáztunk annyit, -szerencsére a lakás villannyal fűthető volt...-Galway, nyugati part, -PERSZE, hogy a parti sétánytól pár percre akartunk lakni..
Becsavarogtuk az országot, + Észak-Írország partjait=csodálatos, különleges: -a "partok", az ezer éves templomok, tornyok, a kocsmák, stb-stb...-és az ír emberek!:
-pl.: -mindenki tudta hol van Magyarország, -és azt is, hogy nem rég mentek ki az oroszok!...
-szinte, mindig kellett pár mondatot beszélgetni: -egy doboz tejhez a kisboltban, de, a szupermarket pénztárossal is..
-és az ír kocsmák...-nekünk, akkor még, ezek a "kanapés-fotelos"=második otthon jellegű, -mind más stílusú, rendkívül hangulatos helyek újdonságok voltak.. -Galway, Quays, (ha ott jársz, okvetlenül MENJ BE!) -első ír kocsmaélményünk itt: -sz@rrá ázva, folydogálva be, -pultos, két nagy törülközőt, részvéttel átnyújtott, -és, az "igazi", tőzeggel fűtött kandalló melletti kanapéra invitált..
-a "tudatlan" turistát, szinte mindegyik kocsmában, jóindulatúan figyelmeztették, amikor, az "utolsó kört" lehetett rendelni...
-nekünk, különleges élmény lesz, amíg élünk, az ott töltött idő...
(igaz, akkor még, nem hogy vendégmunkások tömege, de turista is igen kevés volt)

T2006 2016.05.19. 09:38:21

@karandash: Akkor még egyszer: A dolog nem attól gusztustalan, hogy Írországban van. Az elv gusztustalan, bárhol is csinálják a világon. És mielőtt megint félre akarnád érteni, nem azzal van gondom, hogy gondoskodni kell az idős, rászoruló szülőkről, mert azt hiszem ez az emberileg elvárható minimum. Hanem az, hogy egy rossz szokás, tradíció -mert azért lássuk be, valami nem attól jó, mert régóta így csinálják- emberek sorsát pecsételi meg örökre, csak azért mert rosszkor születtek. Neki nem jár a nagy család, a sok gyermek, a házasság csak mert szerencsétlenségére utolsó lányként született?! És ha olyan szerencsések a gének és a körülmények, hogy a fiatalon szülővé vált pár hosszú életű lesz, akkor mondjuk 50-60 éves koráig ápolja őket, majd ott áll egyedül a világban?! Esély nélkül arra, hogy valaha is normális, saját élete legyen. Mert oké, hogy a többiek a pénzt összeadták, de szétszéledhettek a világ minden részére, ez ma már nem ritka sehol. Egy gyerek nem a szülei tulajdona! És minden erkölcsi kötelezettség ellenére, ez egy önző és gusztustalan szokás. A szülők segítése, ápolása szerintem tökéletesen megoldható úgy is, hogy a gyereknek van saját családja, élete. Én sosem kérném azt a gyermekemtől, hogy adja fel magát, csak hogy nekem jobb legyen. Mondjuk én nem ingyen munkaerő és ápolás miatt vállalok gyermeket.
És igen az is lehetőség, hogy fizetett ember segít gondozni az idős embert. Ha nem is ideális megoldás, de legalább benne van a szabad választás lehetősége. A gyermekeknek a saját élet lehetősége, a szülőnek a biztos ellátás lehetősége és a tudat, hogy boldogok lehetnek a gyermekei. A fizetett ápolónak pedig a munkahely és -típus váltásának lehetősége.
Tehát a rossz hagyomány és a megalázó öregek otthonába dugás között még rengeteg árnyalat van, hiába sarkítod ki, hogy csak ez a két lehetőség van.

Patkááány 2016.05.19. 11:01:26

@T2006: Tökéletesen összefoglaltad, amit írni akartam :)

[c] 2016.05.19. 13:31:17

@karandash: "az mennyivel jobb?"
Nos, kétségtelenül vannak hátrányai (sokkal kiszolgáltatottabbak ezek a szülők, mint azok, akikről a gyerekük gondoskodik), de: legalább nem cseszik el egy ember életét, megfosztva őt attól a lehetőségtől, hogy saját élete, saját családja legyen, csak mert volt olyan peches és épp ő lett a legfiatalabb lánygyermek...

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.05.19. 19:48:24

@atpijkamo96: Hogy jobban meg lehessen figyelni a nitrogénbuborékok táncát ;) Egyébként marhára nem vettem észre mekkora.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.05.19. 20:00:13

@krinya78: Hát, ha neked ugyanazt jelenti, hogy életmentő műtétként végeznek abortuszt vagy besétálsz és elveteted a gyerekedet, mert nincs kedved hozzá... Az anya egy esetben sem dönthet arról, hogy elveteti a gyerekét, hiába depressziós, hiába súlyos beteg a magzat, nyolc lába van, vagy maga az Alien fejlődik benne. Nem szabad, kivéve, ha... de attól még nem szabad. Százzal is lehet menni lakott területen belül, ha mentő vagy. De attól még nem mondjuk, hogy százzal repeszteni lakott területen legális. Ennél jobban nem tudom elmagyarázni, és nem is áll szándékomban, mert nyilvánvaló, hogy csak kukacoskodol.

Az európai őz pedig nem őshonos Írországban, akármennyire is szeretnéd az ellenkezőjét bebizonyítani. De ennyi erővel oroszlán is él Magyarországon, hiszen találsz az állatkertben...

Ugyanakkor továbbra is várom, hogy az öt pontból melyik nem igaz, hogy el tudjam mesélni az íreknek, hogy mindent rosszul tudnak.

atpijkamo96 · http://deciki.blog.hu/ 2016.05.19. 20:10:55

Árdekes a cikk is, és a hozzászólások is.

A sör habját sose szerettem.

atpijkamo96 · http://deciki.blog.hu/ 2016.05.19. 20:19:47

Egyébként az írek seholsincsenek, Matolcsinak csak unokatestvérből van vagy száz. Nyilván a szüleinek tíz testvére volt, és mindegyik testvérnek tíz gyereke.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.05.19. 23:15:16

@atpijkamo96: A vagyonnal egyenes arányban nő a felbukkanó rokonok száma is. Erre fel lehetne írni valami matematikai formulát.

krinya78 2016.05.19. 23:19:28

@Firestarter.18: Nem szeretnek vitatkozni veled, de azert meg annyit engeddmeg hogy hozzategyek, hogy 22 eve elek Irorszagban es Ir felesegem van,valamint Ir gyermekeim. Ezzel nem azt akarom megmagyarazni hogy nekem van igazam, de azert elhiheted, hogy valamennyit ismerek az orszagbol.

Veled vtatkozni kar lenne, hiszen a lenyeg hogy a vegen mindig jol megmond a magadet. Hurra....

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.05.19. 23:59:48

@krinya78: "Ezzel nem azt akarom megmagyarazni hogy nekem van igazam"
Pedig pont ez erzodott minden hszedbol raadasul ugy, hogy meg mindig nem mondtad meg, hogy az ot pontbol melyik nem igaz. En sem akarok vitatkozni veled, mert eddig se reagaltal semmire amit irtam, csak szajkozod, hogy ez bugyutasag, az bugyutasag ervek es tenyek nelkul.

atpijkamo96 · http://deciki.blog.hu/ 2016.05.20. 00:23:33

@Firestarter.18: :)) Aj, ez szép volt! És Eltolcsinak lett hirtelen 263 milliárdja. Az olyan 100 lóttóötös. Az pedig 84517823 év alatt jön össze egy átlagembernek. Tehát mintha a késő kréta időszak óta lottózott volna. Rögtön, miután a Gondvana őskontinens széttöredezett.

atpijkamo96 · http://deciki.blog.hu/ 2016.05.20. 00:28:14

@krinya78: "22 eve elek Irorszagban es Ir felesegem van,valamint Ir gyermekeim."

Ezt az ékezetek teljes hiánya, és a helyesírás zökkenői ékesen bizonyítják.

Ha olyan nagy ír vagy, inkább hozzátehetnél dolgokat a poszthoz, minthogy elveszel belőle. Engem mindenképpen érdekelne. A homályos utalásaid, és szőrszálhasogatásaid nem építőek, értsd meg.

Circus 2016.05.20. 09:48:05

@Firestarter.18: a magyar nyelv szépségeire (milyen cifrán tudunk káromkodni) volt a válasz, hogy ők meg egy egész mondatot tudnak összerakni fuckkal :). Egyébként ott nyugodtam meg, hogy a bammeg kötőszóként történő alkalmazása nem egyedi magyar fejlesztés :)

Nemhiába tartják őket Nyugat-Európa magyarjainak... :)

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.05.20. 14:25:13

@Circus: Ja ertem :)
"Egyébként ott nyugodtam meg, hogy a bammeg kötőszóként történő alkalmazása nem egyedi magyar fejlesztés :)"

Mondjuk ebben a lengyelek tonkrevernek minket, nekik tulzas nelkul a "kurwa" minden masodik szavuk. Mi legalabb cifrazzuk neha a bazmeget egy kis faszommal vagy anyadpicsajaval, de a lengyelek mindenre ezt hasznaljak.

Untermensch4 2018.01.06. 01:32:01

@Firestarter.18: A lengyeleknek ez a tulajdonsága sztem a skandinávoknál is feltűnt... :)

satwcomic.com/colourful-scandinavian-houses

"Hogy a aztán az ajtót bezárják, a villanyt leoltsák és vidáman (de már csendben) folytassák az italozást immár a csapossal együtt."
Hát erre minimum a magyar karácsonyi verzsön létezik... 25.-én a kevés nyitva tartó kocsma közül az egyikben voltunk amikor megtörtént a záróra. Ajtó becsuk, és kaptunk hamutartót... :) asszem' még piát is kaptunk utána mert az utolsó felest amit egyszercsak elém tett a haver, bölcsen nem fogyasztottam el. Kb ez választott el attól hogy később abba tudjam hagyni a parkban padon ücsörgést mielőtt diszkréten megfagynék. :)
süti beállítások módosítása