Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

Megvan az Európa-bajnokság végeredménye!

2016. június 09. - Firestarter.18

euro.jpgCsak akkor kattintson, ha érdekli, ki nyeri a tornát és hogyan végez a magyar válogatott. SPOILERVESZÉLY!

 

 

 

 

Amikor az UEFA bejelentette, hogy 2016-ban először 24 csapat fog részt venni az Európa-bajnokságon, sokan fanyalogva húzták a szájukat, hogy erre ugyan mi szükség van? Ők már akkor attól rettegtek, hogy majd Kazahsztán-Fehéroroszország szintű csoportmeccseken kell szenderegnünk a júniusi kánikulában. Mostanra talán már ők is megnyugodtak, nincs töltelékcsapat a mezőnyben, és a csoportbeosztásokat elnézve jó esély van arra, hogy az idei legyen minden idők legjobb és legkiszámíthatatlanabb Eb-je. Így aztán minden bizonnyal a lehetetlenre vállalkoztam, amikor megpróbáltam megjósolni a csoportok és a torna végeredményét.   

 

A-csoport

Ahhoz nem kell nagy szakértőnek lenni, hogy megállapítsuk, a franciák bombaerősek. A spanyolok mellett talán az ő keretük a legerősebb és legbővebb. Ha most azt mondanánk Didier Deschamps szövetségi kapitánynak, hogy a kezdőcsapatából három játékost ki kell húznia, valószínűleg megvonná a vállát, majd betenne három közel ugyanolyan képességű játékost a cserepadról. A csoport meglepetése valószínűleg az lenne, ha a franciák nem 9 ponttal jutnának tovább. Legalábbis ez a papírforma. De.
Egyik csoportellenfelük az a Románia lesz, mely az egész selejtezősorozatban veretlen tudott maradni, és a legkevesebb, szám szerint kettő (!) gólt kapott összesen (a spanyoloknak és az angoloknak is sikerült 3-3 gólt kapniuk), igaz nem is rúgtak csak 11-et a tíz meccsen. Persze, mondhatjuk azt, hogy mindezt a világtörténelem egyik leggyengébb selejtezőcsoportjában sikerült elérniük, de akkor sem szabad fél vállról venni őket.
Svájc is csak háromszor kapott ki a selejtezők során, ebből kétszer a végig remeklő Angliától, ami azért nem nevezhető szégyennek, ráadásul a románokkal ellentétben ők gólokat is tudnak rúgni.
Albániáról ugyanakkor még azt sem mondhatjuk el, hogy nekik jut a szimpatikus kis csapat szerepe, mert a szerbek elleni dróntámadásos akciójuk minden volt, csak nem szimpatikus. Kellett is nekik az így kicsikart három pont, e nélkül maradt volna nekik a pótselejtező, és valószínűleg most tévén néznék az Eb-t.

Franciaország 9p
Svájc 4p
Románia 3p
Albánia 1p

 

B-csoport

Előzetesen ebből a csoportból is Anglia magasodik ki, egyedüli csapatként száz százalékosan, 10 győzelemmel jutottak ki a tornára, meccsenként átlagban három gólt lőttek. Ha nem Angliáról lenne szó, akkor biztosra is vehetnénk, hogy simán továbbjutnak a csoportból. De hát az angolok a ronda nőkön és a karácsonyi pudingon kívül arról is híresek, hogy a selejtezőkben végigvernek mindenkit, optimistán és nagy mellénnyel kivonulnak az aktuális tornára, hogy aztán vert seregként hazakullogjanak, mint a legutóbbi világbajnokságról is.
Szerencséjükre most egy verhető csoportba kerültek, bár ugye Szlovákia a spanyolokat is meg tudta verni, hogy aztán a németeknek is rúgjanak egy hármast barátságos meccsen. Ki is tudnak majd hozni egy x-et a szimpatikus Wales-szel, megverik az oroszokat – akik az albánokhoz hasonlóan egy zöld asztal és némi pogácsa melletti döntésnek köszönhetően kerülték el a pótselejtezőt – és simán továbbjutnak a csoportból. Wales-t nagyon fogjuk sajnálni.

Anglia 7p
Szlovákia 4p
Oroszország 2p
Wales 2p

 

C-csoport

Előzetesen arra, hogy Észak-Írország egyáltalán ott lesz az Eb-n körülbelül akkora oddsot adhattak, mint arra, hogy a Leicester megnyeri az angol bajnokságot. Hát még, hogy mindezt csoportelsőként, egyetlen vereséggel teszik majd. Igen, borzasztó gyenge selejtezőcsoportban, de akkor is. Sajnos azonban ennél több öröm nem fog jutni nekik, nehezen képzelhető el, hogy a német-lengyel-ukrán csapatból bármelyik is elkövesse ugyanazt a hibát, mint a görögök, vagy éppen a magyarok.
A németek minden bizonnyal megnyerik a csoportot, innentől pedig már csak az a kérdés, hogy a lengyelek, vagy az ukránok végeznek a második helyen. Előbbi mellett szól, hogy a selejtezőkben meg tudták verni a németeket, és kikapni is csak tőlük sikerült nekik. Az ukránoknak ugye pótselejtezniük kellett, és a selejtezőcsoportjukban a spanyolok és a szlovákok elleni 4 meccs alatt csak 1 pontot tudtak szerezni, és gólt sem rúgtak ennek a két csapatnak. Így aztán nekik marad a harmadik hely ebben a csoportban.

Németország 7p
Lengyelország 7p
Ukrajna 3p
Észak-Írország 0p

 

D-csoport

Sok helyen sok szakértő elmondta, hogy ezen az Eb-n nincsen igazi halálcsoport. Nos, tegye fel a kezét az, aki fővesztés terhe mellett minden bizonyossággal meg merné mondani, hogy mi lesz ennek a csoportnak a végeredménye. Bármit el tudunk képzelni, és annak az ellenkezőjét is. A spanyolok erősek, mondjuk ők az előző vébén is erősek voltak, aztán hogy jártak. A csehek és a törökök egy selejtezőcsoportból indultak, mindketten agyonverték Hollandiát (ami mai szemmel talán már nem is meglepetés) és egymást is megverték idegenben. De mindketten képesek voltak döntetlent játszani a tökutolsó Lettországgal. Mégis kettejük közül a csehek tűnnek masszívabb és főleg kiegyensúlyozottabb csapatnak, így rájuk tesszük voksunkat, így már csak a csoport harmadik helyét kell lemeccselnie egymással Törökországnak és Horvátországnak. Utóbbit a pontlevonással sem tudták letaszítani selejtezőcsoportjának második helyéről, így küldték álomsorsolni és ojojojjozni drága norvég barátainkat. Hálából a csoport utolsó helyét adtam nekik, de ismétlem, ebben a csoportban azon se lepődnék meg,ha horvát-török továbbjutás születne.

 

Spanyolország 7p
Csehország 5p
Törökország 3p
Horvátország 1p

 

E-csoport

Talán a legsimábbnak ígérkező csoport, éppen ezért ez okozhatja a legnagyobb meglepetést is. Egy valamit már megtanulhatott az évek alatt az egyszeri futballdrukker: egy tornán az olaszok nem tudnak olyan szarok lenni, hogy valahogy ne vergődjenek tovább a csoportból. Most sem lesz másképp, igazából úgy tűnik, hogy az olasz-belga páros külön meccset fog vívni a csoport első helyéért, a svéd-ír pedig a harmadik, esetlegesen még továbbjutó pozícióért. Sem az ír, sem a svéd csapatban nem látok olyan különleges dolgot mely azt sugallná, hogy meg tudnák lepni a két nagyot. Bár a svédeknek vagy egy Ibrájuk, az íreknek meg ír mákjuk. A belgák már a vébén is jók voltak, azóta csak rutinosabbak lettek, és ha Hazard összekapja magát, akkor akár négy közé is juthatnak.

Olaszország 7
Belgium 7
Svédország 1
Írország 1

 

F-csoport

Az egyszeri fotelszurkoló minden bizonnyal dörzsölte a tenyerét a sorsoláskor, hiszen sem Ausztria sem Izland nem futballnagyhatalom, akár csoport másodikként is továbbjuthatunk Ronaldóék farvizén, nemdebár? Sajnos nem eszik olyan forrón. Izland az egyik, ha nem a legnagyobb meglepetést okozta a selejtezőkön nem csak pontszámilag, de a mutatott játékban is. Képesek voltak két vereséggel megúszni egy holland-török-cseh csoportot, ami azért megsüvegelendő. Náluk már csak Ausztria produkcióját látva szaladt fel jobban a szemöldökünk, Anglia mögött a második legjobb mérleggel, 9 győzelemmel és 1 vereséggel, 22-5-ös gólkülönbséggel rendezte le a selejtezősorozatot. Sajnos, ha a józan eszünkre hallgatunk, akkor a magyar válogatott nulla ponttal esik ki majd a csoportjából, de hát miért is hallgatnánk a józan eszünkre!
Oké, a portugálok megvernek majd, de ha olyan szervezetten és lelkesen tudunk játszani, mint a norvégok elleni két meccsen akkor simán tudunk szerezni Ausztria és Izland ellen 1-1 pontot, ami a kedvező csillagállás mellett elég lehet a továbbjutáshoz. Két apró ponttal ugyanis tovább lehet jutni, ezért minden csoport harmadik számára nagyon fontos lesz, hogy odafigyeljen a gólkülönbségére.

Az, hogy a továbbjutó csoport harmadikok kivel játszanak majd a nyolcaddöntőkben attól függ, hogy mely csoport harmadik helyezettjei jutnak tovább, íme a lehetséges variációk:

csoportharmadikok.jpg

Rossz hír, hogy ha tovább is jutunk valahogy harmadikként, akkor vagy a C-csoport (erre három lehetőség van) vagy a D-csoport (erre hét lehetőség van) győztesével kerülnénk össze, mely nagy valószínűséggel Németország illetve Spanyolország lesz. Ha valami isteni csoda folytán csoport másodikok leszünk, akkor a B-csoport második helyezettjével játszanánk, hát ez sem tűnik jobb eshetőségnek.

Portugália 6p
Ausztria 5p
Magyarország 2p
Izland 2p

 

 

Nyolcaddöntők

A fenti csoportvégeredmények után az alábbi párosítások jönnének létre. Igazán pikáns lenne egy angol-török, szlovák-osztrák, svájci-lengyel vagy belga-portugál csörte a negyeddöntőért. Anglia lendülete itt még kitart a felemás formát mutató törökök ellen, a belgák kiverik az eddigre megsérülő Ronaldo nélküli, harmatos portugálokat, a szlovák-osztrák derbit a lendületesebb Ausztria behúzza, a lengyelek pedig kiverik Svájcot.

SvájcLengyelország 1–2
SpanyolországOroszország 3–0
AngliaTörökország 2–0
PortugáliaBelgium 1–2
NémetországRománia 2–0
OlaszországCsehország 1–0
FranciaországUkrajna 2–0
SzlovákiaAusztria 1–2

 

Negyeddöntők

A lengyelek pechjükre belefutnak a spanyolokba, az angolok nem bírnak a belgákkal, és jó szokásukhoz híven újfent elbuknak egy büntetőpárbajt, a németek kínok között, hosszabbításban búcsúztatják az olaszokat, az osztrákok pedig nem bírják ki a francia rohamokat.


LengyelországSpanyolország 1–2
AngliaBelgium 2–2 (büntetőkkel Belgium)
NémetországOlaszország 1–1 (hu. 2-1)
FranciaországAusztria 2–0

 

Elődöntők

Nagyon közel a meglepetés, de a spanyolok a 87. percben csak behúzzák az elfáradó és sok helyzetet kihagyó belgák ellen, a franciák pedig nagy csatában, hátrányból fordítva  győzik le a németeket a sok sárgával és két piros lappal tarkított meccsen.

SpanyolországBelgium 1–0
NémetországFranciaország 1–2


Döntő

A spanyolok hiába irányítják végig a meccset és hiába nyerik a labdabirtoklást 60-40-re, képtelenek feltörni a jól záró francia védelmet, akik labdaszerzés után villámgyors kontrákkal riogatják a spanyolokat és kiváló helyzetkihasználásuknak köszönhetően megnyerik a meccset. Így aztán harmadszor is Európa-bajnok Franciaország!

SpanyolországFranciaország 0–2

 

És ti hogyan képzelitek az Eb-t?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr738793480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.