Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

Firestarter18

A Volán-buszok élővilága

2016. július 14. - Firestarter.18

ocskabusz.JPG

Egy ritkán látható ökoszisztéma életébe nyerhetünk most bepillantást, és megismerhetjük azokat az erőhatásokat, melyek kényes egyensúlyban tartják ezt a törékeny világot.

 

Némi keserű nosztalgiával gondolok vissza buszos kalandjaimra, hiszen évek óta nem zötykölődtem VOLÁN-járaton. Az érzés azonban, ez a soha nem múló fantomfájdalom ugyanakkor még mindig mardossa lelkemet, hisz aki egyszer buszos volt, örökké buszos marad.

Talán a nagyvárosi ember nem is igazán értheti, hogy egy vidéki, isten háta mögötti településen élő közösség életében milyen fontos szerepet is tölt be a BUSZ. Összekötő elem, kapocs, szupravezető, köldökzsinór ez mely amolyan kerekeken guruló csillagkapuként köti össze a különböző civilizációkat. Sőt, a BUSZ maga jelenti a civilizáció első zsilipkapuját.

Egy nagyvárosi ember soha nem értheti meg milyen az, amikor a buszok indulásához/érkezéséhez kell igazítani a programokat. Mikorra ér be a buszod? Mikor megy? Hol szállsz fel? Vagy milyen pelyhedző tökű kisgimisként első randin az izzadó csuklónkra rátapadt,  műanyag szíjas Casiót (számológépes!!) lesni, hogy hány perc múlva kell elindulnunk a buszhoz. Megy a buszom... Egy kicsiny szerelmes lélek mennyi szívfájdalma fér el egy ilyen rövid mondatban. Vagy milyen érzés minden áldott reggel a kerékpárosok sprintbefutóját megszégyenítő helyezkedést mívelni annak érdekében, hogy minél közelebb kerüljünk titkos szerelmünkhöz. Mellette ülni? A lottóötösre nagyobb az esély. De mellé állni némi kicsit sem feltűnő furakodás és könyöklés árán azért sikerül, émelyítő illat beszippantása, kanyarokban, fékezéskor túlzott nekidőlés, főleg könyökkel, főleg melltájékon... Vagy milyen érzés lekésni a buszt, és másfél órát várni a következőre. Ha van következő. Mert uramirgalmazz, ha az ember az utolsó buszt késte le. Egyszer mesélték, hogy volt egy srác, aki lekéste az utolsó buszt, többé soha nem látta senki. Köztudottan minden vidéki horrorfilm is úgy kezdődik, hogy a főhős lekéste az utolsó buszt.

A BUSZ nem egy egyszerű közlekedési eszköz a vidéki ember számára. A BUSZ közösségi tér, találkahely, szociális médium, hírelosztó központ, ismerkedési lehetőség. Találkozunk a buszon, A buszon odaadom, A buszon hallottam. A vidéki ember élete döntő hányadában vagy buszon ül, vagy buszra vár, vagy épp a buszról szállt le.Nem meglepő tehát, hogy a busz faunájának is precíz hierarchiája és tápláléklánca alakult ki az evolúció során.

A tápláléklánc csúcsán a melós áll. Tisztelet és némi félelem övezi lényét, a többi utas tisztes távolságban áll meg mellette, ez mondjuk az átható pia- és izzadtságszag különleges elegyének is köszönhető. Többnyire kockás inget és farmerkabátot visel, vállán vastag pántos oldaltáska, alján három kilónyi aprópénz csörög. Negyven éve jár ezzel a járattal, minden rezdülését ismeri a busznak. Másodpercre pontosan érkezik, már látszik az út végén a busz, de agya villámgyorsan kiszámítja, hogy a hátralévő távolság és a busz sebessége alapján belefér-e még egy cigi. Mindig belefér. Az utolsó slukkot félig a busz lépcsőjén szívja el, a füstöt a mögötte lévő arcába fújja, a csikket elpöcköli, így jelölve meg territóriumát. A sofőrt, de még az ellenőröket is ismeri, bérletet sosem mutat, valószínűleg nincs is neki. Megszokott helye van a buszon, ha volt olyan balga aki odaült, az halál fia. Ő az, aki az ülésen hagyott táskád láttán nemcsak megkérdezi, szabad-e a hely, hanem úgy bassza a leghátsó sorig a táskádat, hogy az kiviszi a hátsó szélvédőt.

A melós alatt helyezkedik el közvetlenül az öregdiák. Az öregdiák végzős gimis vagy ingázó egyetemista, ő is hosszú évek óta jár ezzel a járattal. A melóssal kölcsönösen tisztelik egymást, bár előfordultak olyan esetek, amikor a falkába verődött öregdiákok bizony akár egy kifejlett melóst is prédaállatnak néztek. Onnan lehet őket felismerni, hogy a busz már a megállóban áll, amikor ők befordulnak a sarkon. Ekkor egy szempillantás alatt végez bonyolult számításokat agyuk, vajon megéri-e futni a busz után? Ki tartja az első órát? Zh-van? A span a buszon van? Különleges képessége, hogy bár utolsónak száll fel a tömött buszra, mindig van ülőhelye. Közeledte már messziről hallható a fülében üvöltő zene miatt. Táskáját mindig csak egy vállon hordja, és látszólag üresen.

A nyugger a következő a táplálékláncban, ő ennek az ökoszisztémának a hiénája, sakálja és keselyűje egy személyben. Mint minden dögevő, ő is falkában érzi legjobban magát, ilyenkor pedig bárkit és bármit táplálékának nézhet. A busz indulása előtt már másfél-két órával megjelennek falkáik a megállóban akkora cekkerekkel, hogy honfoglaló őseink nem indultak el ekkora pakkokkal Levédiából. Különleges érzékkel számítják ki, hogy pont oda álljanak, hogy a busz ajtaja pont az orruk előtt nyíljon ki. Erőteljes hanghatásokkal kommunikálnak egymással. A buszon csak a vezető melletti oldal első sorában érzik jól magukat, innen mindent látnak, és akár a sofőrt is instruálni tudják. Úti céljuk szinte kizárólag a Teszkó-Piac-SZTK Bermuda-háromszög felé vezet. Bár egész nap ráérnének, a többi faj bosszantásának céljából kifejezetten csak a munkás és diákjáratokkal hajlandóak utazni. Yoda-mester vére folyik mindegyiknek az ereiben, ülőhely láttán úgy ugrálnak és pattognak keresztül a teljes utazóközönségen, hogy győzzön az ember arrébb állni, ellenben ha nincs ülőhely, profi módon adják elő a kedves, hajlott hátú, fájós lábú vénasszonyt. Ha a csel nem jön be, és senki nem adja át a helyét, akkor az út hátralévő részét az utazóközönség felmenőinek hetediziglen való szidalmazásával töltik.

A tápláléklánc alján a kisdiák áll. Szó szerint, hiszen ülni nem lehet látni a buszon. Ő az, aki bár az elsők között száll fel, de sosem ülhet le. Félrelöki az öregdiák, felállítja a melós, és ő az, aki bedől a nyugger trükkjének és átadja neki a helyet. Fiatal, tapasztalatlan, életében először hagyja el anyuci szoknyáját. Retteg. Nem is csoda, hogy csak töredékük éli meg az öregdiák-kort. Hátán nagy táska, oldalán tornazsák, kezében szatyor az előző kettőbe be nem férő cuccoknak, másik kezében uzsonnás táska, kulacs, esernyő, pulóver, tartalék pulóver, esőkabát, ha elveszne az esernyő. Makulátlan bérlet, bérlettartó tok, bérlettartó tok védő tok, mindez egy pénztárcába láncolva, mellette lakáskulcs, pót-lakáskulcs, kapukulcs, biciklilakat-kulcs, öltözőkulcs. Hiába érkezik a nyuggerekkel azonos időpontban, mire elővakarja a bérletét, mindenki felszáll előtte A buszsofőrök és az ellenőrök kedvenc célpontja. Nyolc évesnek se néz ki, de az ellenőr előveteti vele a diákigazolványát (hátha nincs nála, hopp nyócezer), hosszan nézegeti szúrósan (hátha nincs rajta matrica, hopp nyócezer) forgatja, vizslatja (hátha legalább a sarka le van törve (hopp, nyócezer). A bérletét is hosszasan vizsgálja, (hátha nincs ráírva a név, vagy az igazolószám, hopp, sokeezer). Ha minden rendben, akkor is lebassza azért, hogy a bérlettok védő tok eltakarja az bérletszámot, és így ez nem szabályos. Szerencsétlen gyerek másnapra ollóval körbevágja a bérlettartó tok tartó tokot, hogy látszódjon a bérletszám.

Hát körülbelül ezt látná a kíváncsi városi tekintet, ha David Attenborough-hoz hasonlóan lapos kúszásban, egy bokor aljából szemügyre vegye a vidéki buszok élővilágát. De vigyázzon a szemlélő, mert ha egy valakiben közös ellenséget lát, és együttes erővel nyúvaszt ki ez a zárt közösség, az a nagyvárosi kocabuszozó, aki feltartja a sort, jegyet vesz, nem tudja honnan indul, nem tudja hol kell leszállni, nem tudja melyik buszon van, és egyébként is, hülye városi.

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr398890220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.07.15. 10:34:04

tetszett, azért a sofőrökről is olvastam volna :)

Lucifer Morningstar 2016.07.15. 10:41:08

Nem kicsit szánalmas firkálmány.

wektor77 2016.07.15. 10:41:21

A regi szep idok..:) Jo kis iras grat ;)

murray 2016.07.15. 10:44:05

jó. kéne egy poszt a csajozó buszvezetőkről is, ami nálunk megy az már tényleg durva.

besztercei 2016.07.15. 10:44:53

:)
Az első ülésen ülő vagy a (fiatal) sofőr mellett álló és beszélgető lyányka kimaradt.

aegithalos 2016.07.15. 10:51:25

@besztercei: True. :)

Egyebkent fos modoroskodo egy iras ez.

Orosz kém 2016.07.15. 10:52:32

nagyon jóóó!! :D :D .D

(bár második részben tényleg jöhetne a beszélgető lányka/nálunk akár csak ismerős haver + a buszsofőr)

hexa 2016.07.15. 11:00:41

A hopp nyócezer velem is megtörtént, mert saláta volt az igazolványom. A fazon utána nagyon büszke volt magára.

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2016.07.15. 11:10:29

Tetszett.

(besztercei-hez csatlakozom.)

(Sosem értettem, hogy ha valaki nemcsak 100 szavas szókincset használ, tud összetett mondatokat megfogalmazni, és kiírja a "hogy", az miért modoros. Biztos az irigység....)

Hun Endorfin 2016.07.15. 11:10:56

Instant nosztalgia, jó cikk. :)

room_101 2016.07.15. 11:14:37

Szép leírás, hogy nevelődik a kisdiákból utolsó lúzer segélyes, vagy ha mégis sikerül kiemelkednie, érzéketlen kizsákmányoló embernek farkasa.

the angel 2016.07.15. 11:19:14

Hát ez...zseniális írás, minden szava igaz! Bearanyozta a napomat, köszönöm! :D

Serrin 2016.07.15. 11:45:16

Jó lett az írás. :)

Dunaharasztin laktam és ott a HÉV a busz. Máig tudom, hogy a pálya melyik szakaszán mennyire rázkódik. :)
Ott annyi a különbség, hogy többen utaznak rajta, így nem ismerik egymást annyira, de a szerepek hasonlók. Általában reggelente ugyanazok mennek az adott járatokkal és arcról felismertem a sorstársakat.

Illetve a nyugger a belvárosban is az, nem csak vidéken. A fájós láb itt is csak addig tart, amíg nem látja a szabad ülőhelyet...

citrix 2016.07.15. 11:47:43

A sofőr mellett (ha fiatalabb 50-nél) mindig áll egy fiatal lányka a helyi/helyközi járatokon. Tartozékai a busznak mint a tűzoltó készülék és a C-s eü ládika :-)

FlybyWire 2016.07.15. 11:49:45

Nagyon jó, főleg a nyuggeres rész :D

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.07.15. 11:57:33

@Lucifer Morningstar: Nem kicsit szanalmas komment.
@aegithalos: Ha legkozelebb tobb bazmeget, gecit, meg kurvat teszek bele, akkor trendi es meno lesz?

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.07.15. 12:02:25

@orosz kém: Nyilvan a poszt elesitese utan meg eszembe jutott egy csomo minden, muszaj leszirni egy masodik reszt. A buszsoforokrol meg tolsztoji terjedelemben lehetne ertekezni :)

Internettinta (törölt) 2016.07.15. 12:20:49

Lemaradt az olykor-olykor feltűnő turista/városi is, akinek általában első dolga megkérdezni a sofőrtől, hogy hanyadik megállónál kell leszállni és az mennyi idő. Néha külföldiül beszél, ekkor különleges helyzetek alakulhatnak ki a buszon, mindegyik faj máshogy reagál rá. A többi rang képviselői egész út alatt éles figyelemmel kísérik a jelenlétét. Öltözködési szokásai gyakran idézik viktoriánius-korabeli felfedezőkét.

aegithalos 2016.07.15. 12:27:12

@Firestarter.18: Tolem azt teszel es oda, amit es ahova akarsz. Szabad orszag ez. Attol meg modoroskodo vagy. :)

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.07.15. 12:38:49

@aegithalos: Mivel eddig te vagy az egyetlen a tizezerbol aki ezt megjegyezte, kivancsian varom a te olvasatodban mi szamit modorosnak, illetve ez az iras mitol az. Tenyleg erdekel.

Szakyster 2016.07.15. 12:53:30

Úristen, mennyire igaz írás. Mintha együtt buszoztunk volna 25 évvel ezelőtt.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2016.07.15. 13:15:47

Én csak egy népcsoportot hiányolok az utazóközönségből, azok pedig a "norvégok".

matteo14 2016.07.15. 13:20:28

Tökéletes kórkép.
A buszsofőrrel beszélgető nőnemű egyedet, kortól függetlenül, máshol is a buszk*rva szóval emlegetik vagy csak felénk?

aegithalos 2016.07.15. 13:37:56

@Firestarter.18: Nem fog megtortenni, index ajanlobol futottam ide be, egyszeri eset, hogy itt latsz. Igy aztan semmi sem motival arra, hogy jobba tegyem a blogod/stilusod. Ha gondolod, ebbol szurd le azt a kovetkeztetest, hogy egy troll vagyok, te pedig nem vagy modoros, az en eletemen ez semmit nem fog valtoztatni.

Serrin 2016.07.15. 13:38:40

@fidesz jobbik maszop dk együtt pm lmp egykutya: Bár egy troll avgy, de váaszolok. A nyugger egy viselkedési forma, lásd a fenti példát. Ha nem problémázik a yugdíjjas, akkor nincs vele gond, de olyan nincs, hogy fáj a lábam, de csak addig, amíg nincs ülőhely.
Dolgoztam heti 6 alkalommal 16 óra fizikai munkát és nincs a nyugdíjjas/nyugger, akinek hazafelé ilyenkor átadnám a helyemet...

fidesz jobbik mszp dk együtt pm lmp fodor egykutya 2016.07.15. 13:40:09

@Serrin: Szánalmas védekezés, kicsi írkáló trollocska.

fidesz jobbik mszp dk együtt pm lmp fodor egykutya 2016.07.15. 13:44:34

Remélem megéled, hogy majd a pofádba vágják még neked is, hogy "nyugger". A gond az, hogy akkor már nem fogsz emlékezni mostani önmagadra.

heizer 2016.07.15. 14:02:52

@Serrin: Noha az írás nyomokban jó stíluselemeket és kiváló észrevételeket tartalmaz, a szatirikus élt erősen túltolja, ami a végén már konkrét hazugságba fordul.
Egyrészt még véletlenül sem feltételez a populáció részéről jóindulatot, mindenki a másikat stíröli, kritizálja, helyre hajt, stb.
A valóságban nem így volt, van, noha tény, hogy ezek a dolgok, mint minden emberi közösségben részei az életnek, Ahogy az is, hogy az emberek beszélgetnek, populációk egymást között kommunikálnak, békésen, barátságosan (és gyakran keservesen pl. csak az időjárásról, meg van hogy a másiknak nincs kedve, stb). Aztán gyakran, sőt gyakrabban látni, hogy szegény nyugdíjas bánatosan szét néz, ha nincs ülőhely, állva marad, mivel sem az öregdiák, sem a kisdiák nem adja át neki a helyet (mer az ugye ciki a haverok előtt, különben is teló), hogy aztán általában egy középkorú melós, aki szintén a melóból jön sok óra munka után megsajnálja.

Szóval van példa arra is amit az írás tartalmaz, de bőven van ellenpélda is, és a szatirikus él annyira gúnyossá válik, ami jelentősen lehúzza a színvonalat.

Lehet, hogy erre gondolt a másik kolléga, amikor azt írja modoros.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.07.15. 14:31:39

@aegithalos: Akarja a banat, hogy te adj nekem tanacsokat irasbol, pusztan kivancsi voltam a velemenyedre. Pedig ki is moderalhattalak volna mint ahogy a bloggerek 99%-a tette volna. Latod, milyen jo fej vagyok?

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.07.15. 14:33:55

@fidesz jobbik maszop dk együtt pm lmp egykutya: Ha nyuggerkent fog viselkedni akkor mindenkeppen. De azt mondta ha olyanna valik akkor nyugodtan zarjam be egy otthonba. Tudod, nem minden nyugdijas nyugger, de minden nyugger nyugdijas.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.07.15. 14:36:33

@batigol: Idojarasmeselesrol meg csendes uldogelesrol aztan valoban izgalmas posztokat lehet am irni :D Nalam klasszisokal jobb irok sem tudnak olyat irni, ami mindenkinek tetszik, igy en meg sem probalom.

ComLo 2016.07.15. 15:40:53

DK Ázsiában élek jópár éve, de ezen írás, olyan emlékeket keltett fel bennem ... elmorzsoltam egy könycseppet.

Bár ez lignikább a helyközi buszokra volt igaz (vagy még mindig az?). Amikor mondjuk faluból, kvázi aglomerációból mentél be, a megyeszékhelyre.

A modoros kritikákkal nem kell foglalkozni. Tudod mit? Nekem sem jött be a stílus, de a hangulat és az emlékek csillagos ötöst érdemelnek. És ha élvezted megírni, akkor te jártál jól :-) .

A buszos vonalnak van (volt?) még egy másik vonatkozása is: a távolsági busz. Ami napjában 1-szer max 2-szer járt az ország egyik pontjából a másikba. A törzsutasok mind ismerték egymást látásból. Családot látogató nyugdíjasok, messze a csaldjuktól állást kapott munkások, és persze egyetemisták garmadája. Kedvenc helye mindenkinek, idegenek szokásainak ismerete. Az előtted ülők hallgatása 3+ órán keresztül, ezáltal más intim szférájának megismerése. Egyetemistaként, felnőve, bátrabban ismerkedve barátságok, szerelmek születése. Nem lehetett olyan, a te városodból, ARRA az egyemre járó diák, akit te nem ismertél. A szokásos megállok környékének ALAPOS ismerete. Ahol pihent a busz, ott a WC-s néniket arcról mind ismerted. A kocsmában ismerős arcok mindig, és a pultos szó nélkül csinta nektek a capuchinót. És persze a busz egyszemélyes kapitánya, a sofőr. Aki(ke)t az évek alatt megismertél, a sok óra utazás alatt, többet láttad mint a családtagjaidat (kis túlzással persze). A távolsági busz sofőrje a szakma csúcsa! És ők általában szerették is a dolgukat. Így mindenkivel jóban voltak, vagyhát legalábbis végtelenül kedvesek, és előzékenyek voltak a törzsutasokkal.
Ebben a bioszférában, a legalja, a távolsági buszt, helyi közlekedésre használók voltak. Akik csak 2-3 megállót utaztak, eseteleg csak az utolsó pár megállóban szálltak fel, hogy helyközi busz helyett a gyorsabb, kényelmeseb, és általában kevésbé zsúfolt távolságit használják. A társaság összekovácsoló ereje volt az is hogy őket mennyire utálta mindenki.

Blacktron2 2016.07.15. 15:53:35

remek írás lett ez is gratu!
budapestiként szerencsére nem tapasztaltam :)

falugazda 2016.07.15. 19:48:36

Nekem tetszett. Az irónia az irónia, a troll az troll, nyugger meg nyugger, ennyi.
Egyébként meg, mikor már majd 100 km-t utaztál állva a klíma nélküli Ikaruson 30 fokban, és melléd furakodik a tömegben egy nyanya, vegyes izzadság-kölni-öregszag búrában, áthúzza a banyatankot a lábadon, majd lazán ráteszi a lábát az utazótáskádra, te udvariasan közlöd vele, hogy a heti ruhád pihenget a táskában, valamint a tetején egy dobozban anyád sütije, erre még ő van felháborodva, hogy nem tud leülni és fáj a lába ezért fel kell tennie valahova, szerinted ő nem nyugger? Szerintem ő egy vén, rosszindulatú, vasorr nélküli banya, vagyis nyugger.

falugazda 2016.07.15. 20:02:52

Borsod Volán, az esti, menetrend szerinti, melós járat, viszi haza Miskolcról, a délutános műszakból az embereket. Az útja során lekanyarodik egy kis zsákfaluba. A bekötő elején a bagósok leugranak, busz tovább. A falu egyetlen megállója a főtéren van, a Tanácsháza-Templom-Kocsma háromszögben. Mivel a sofőr nyomta a gázt, a szittyósoknak még van ideje a menetrendi indulásig betérni egy felesre. Szittyósok felugranak, indulás, bekötő végén stop, bagósok fel, nyomás tovább. Így volt kerek a világ.

Alter27 2016.07.19. 23:21:00

Remek írás :) A hasonló focicsapatos is tetszett, szerintem nagy potenciál van ezekben a közhelyes személyleírásokban. Amit pedig a befejezésnél írtál Attenboroughról, az utal arra, hogy érdekes és szociológiailag fontos lenne az átlagemberek életét is jobban vizsgálni. Van egy jó sorozat youtubeon ami erről jutott eszembe, A Betondzsungel Ösvényein, mindenkinek ajánlom mert rendkívül szórakoztató!

mics.1 2016.07.20. 16:20:54

@matteo14: Mivel általában a plafonig futó függőleges csőbe szokott kapaszkodni ezért felénk a go-go girl elnevezés van használatban:)

jessm 2016.07.20. 16:35:29

Ezek megtalálhatók a külvárosi vagy Budapest közeli városba tartó BKV-n is. Csak kiegészül a a hajléktalannal és batyus cigányokkal,ha nem kell felmutatni a bérletet felszálláskor.

szsuzsanna 2016.07.21. 09:32:32

@falugazda: Nagggyon jó kiegészítés, köszi!

gmihaly621 2016.07.29. 19:53:29

@jessm: Ja, és Bp-n, a nyócezer csak a helyszínen érvényes, különben kéccer annyi.
süti beállítások módosítása