Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

Firestarter18

Újabb élőlények a Volán-járatok életközösségéből

2016. július 19. - Firestarter.18

volan2.jpgAz előző részben a legfontosabb fajokkal ismerkedtünk meg, most pedig ezen különleges rendszertan kevésbé ismert alfajai, kereszteződései, természetes és mesterséges mutációi felé fordítjuk távcsövünket.

 

 

 

 

 

Az előző rész után folytassuk kalandozásainkat ebben a különleges ökoszisztémában.

 

A Jónő

A munkásjáratokon nagyon könnyű kiszúrni, egyedül ő nem visel ugyanis semmilyen farmerdarabot. Reggel hatkor is úgy néz ki, mintha épp a szombat esti buliba indulna – a Melósok legnagyobb örömére. Télen feszülős nadrág, szára a csizmába dugva, rövid kabát, kis szőrmegallérral, nyáron szandál, fehér libbenős mini ruha (fekete tanga bugyival), indokolatlanul mélyen kigombolt fehér ing. Rágó. Jó illat. Általában fiatal irodista valamelyik gyárban. Háeres, titkárnő. Természetesen tisztában van vele, hogy Jónő, így aztán csak kevesen állhatnak szóba velük, és még kevesebben ülhetnek le mellé. Félrelibbenő, felcsúszó, beakadó szoknya, kátyúkban buján ringó mellek, kész főnyeremény egy állóhely közvetlenül az ülő Jónő mellett. 

 

A Volt Jónő

Őt is könnyű kiszúrni, mert ugyanúgy öltözködik, mint a Jónő. Valaha ő is Jónő volt, csak azóta eltelt 20-30-40 év. Az idő nyomait vastag nemes vakolattal és extrém kihívó öltözködéssel kompenzálja, minimális sikerrel. Félrelibbenő szoknyája alól visszeres lábak bukkannak elő, a kátyúkban ráncos dekoltázsa döccen egyet. Jónősége elvesztése miatt rendkívül frusztrált, utálja a fiatal Jónőt. Jó úton halad a Nyuggerség felé, sőt a legveszélyesebb példányok belőlük alakulnak ki.

 

A Sofőr Haverja

Utolsónak száll fel a buszra, de nem indul hátra a többi utassal együtt, hanem megáll a sofőr mellett (a sárga vonalon belül!!). Kezet fognak, beadja táskáját a sofőrnek (!!), haverkodnak, bratyiznak. Igazi kiválasztottként megvető pillantásokat vet a többi egyszerű utasra. Látjátok parasztok, hogy milyen nagy király vagyok? Hanyagul nekitámaszkodik a szélvédő előtti konzolnak, így blokkolva az első sorban ülő Nyuggerek elől a kilátást (óriási konfliktusforrás!!). Jegye, bérlete sosincs, felszálláskor egy marék aprót ejt a sofőr markába, aki azt óvatosan a zsebébe csúsztatja. Korrupció felsőfokon, ezt is a kisemberek fizetik meg. „A vezetővel menet közben beszélgetni szigorúan tilos” matrica rá természetesen nem vonatkozik, egész úton be nem áll a pofája, közben időnként egy-egy megvető pillantással tekint hátra, hogy a többi utas biztosan látja-e, hogy ő mekkora ász.
Gyakran fordul elő a Jócsaj és a Sofőr Haverjának kereszteződése. A Jócsaj Haver felbukkanásakor a sofőr leveszi a napszemüvegét, megigazítja a középső tükröt, és a szokásosnál is lassabban hajt, gondosan figyelve arra, hogy az összes nagyobb kátyúba belehajtson. Extrémebb esetben félig, vagy akár teljesen is elfordul a vezetői ülésben a Jócsaj Haver felé, és csak fél szemmel lesi az utat. Néha.

 

A Koleszos

Egy buszra felszállva onnan lehet tudni, hogy péntek, vagy vasárnap van, hogy a közlekedőfolyosó tele van-e utazótáskával. Ilyenkor egy hátsó üres helyet kiszúrva csak bakugrásban, esetleg Tarzan módjára a kapaszkodókon csimpaszkodva lehet eljutni a busz hátuljába, hogy aztán bosszankodva konstatáljuk, hogy az üresnek vélt helyen egy újabb megfáradt utazótáska piheni ki a heti fáradalmakat. A Melósok ilyenkor szeretik elsütni kedvenc aranyköpésüket: „A táskának is van jegye?/Hány jegyet vettél, öcsi?” A Nyugger ilyenkor a rögtönzött stand-up hálás közönsége. Persze a Koleszossal nem könnyű kommunikálni, mert zenét hallgatva meredten bámul ki az ablakon, de a vérmesebb Melósoknak ez sem jelent gondot. Sőt, kihívásként élik meg a szituációt. És aranyszabály, hogy sose szórakozz egy pénteken hazaigyekvő melóssal. Hiszen ő már 40 éve bérletes. Igaz, fizetni még sose fizetett, mert a cég állja. Vérmérséklettől függően oldalba bök, kirántja a füledből a zenét, ráül a táskádra, vagy hátravágja az utolsó sorba. Veled együtt.
A Koleszos valamiért azt hiszi, hogy a busz csak az ő kedvéért parkolt ki aznap a kocsiszínből. Két Koleszos simán el tudja foglalni az egész hátsó sort, és sértődötten húzzák össze magukat, ha valami alsóbbrendű utas le szeretne ülni. Táskájukból vasárnap anyu csomagolta lecsó és sütemény illata terjeng, pénteken büdös zokni és fű. Vizsgaidőszakban színesre pingált füzeteket szorongatnak maguk előtt, és felettébb idegesek. A legjobb Melós-Koleszos párbajok ilyenkor alakulnak ki.  

 

A Koleszos Jócsaj  

Általában apuci fuvarozza a céges A8-assal, de most kényszerűségből (szerviz, apu külföldön van, apu előzetesben van) kénytelen volt buszra szállni, ez pedig láthatóan marhára baszkurálja szilikonnal dúsított csőrét. Csak a belső ülésen foglal helyet, a külsőre pakolja két méter magasan az összes motyóját. Nagyon elszántnak kell lenünk, ha le akarunk ülni mellé, a sima „Bocs, szabad ez a hely?” úgy pereg le róla, mint az Ikarusz alvázáról a rozsda. Nagyon ügyesen tettetik ugyanis a süketet. Ha oldalba vágod valami tompa nehéz tárggyal, akkor észbe kap, és elkezdi lepakolni a cuccait de olyan lassan, hogy mire végez, már le kéne szállnod. Erre is játszik. Ha végül is sikerül leülnöd mellé, akkor annyira összehúzza magát az ablak mellé, hogy akár még egy haverod odaférne közétek. Rögtön előveszi a telefonját, valószínűleg éppen most írja ki Facebookra, hogy valami ótvar paraszt leült mellé a buszon Biharbaszhatnék-alsón, és amúgy is mekkora proli dolog már tömegközlekedni. A perverzebb Melósok a Koleszos Jócsaj mellé csusszannak, és elégedett mosollyal nyugtázzák, ha combjuk összeér. Még betegebbek alvást imitálva szabad akarattal ruházzák fel kezüket, nyúlkálnak, matatnak, simulnak, fejüket a vállukra fektetik, dörgölődznek, nyálat csorgatnak.

 

A Majdnemnyugger

Még nem nyugdíjas, de a haját már bodorítja, és lila árnyalatúra festi. És ugyanolyan idegesítő. Melós ő is, kezében ócska reklámszatyor nyolcvannégyből, vállán kopott műbőr Vercsásze márkájú barna kézitáska. Célközönségtől függően képes eljátszani a Volt Jőnőt és a fájós lábú Nyuggert is. A Melósnak még illegeti magát, de a diákokat már utálja. Remek szópárbajokat képes lefolytatni a helyüket át nem adó büdös kölkökkel, akik egész nap csak ülnek az iskolában ugye. Ha leül, akkor Story magazint olvas, ha egy fajtársa ül mellé, akkor megbeszélik, mint olvastak tegnap a Story-magazinban. Egészen nyíltan beszélnek ki bárkit ordernáré stílusban, azt is, aki épp a mellettük lévő sorban ül. Úgy általában véve mindenkit utálnak. Kivéve Hajdúpetikét.

 

A Diákhorda

A Diák önmagában nem egy veszélyes faj, általában elvan a telefonjával, de hordába verődve igazán idegesítőek. Hangosak, telefonon valami szar zenét bömböltetnek, szemetelnek, vandálkodnak. A legrosszabb a 12-16 éves korosztály, főleg ha lány is van köztük, mert ilyenkor az összes pelyhedző tökű, kefehajú hülyegyerek nekik akar menőzni. Vagánykodás, villogás, utasok hangos fikázása, kinevetése, bátrabbak belekötés, kigáncsolás, egymás heccelése, béna poénok puffogtatása, káromkodás ha kell, hanem.  Szotyizás, kajadobálás, üdítő locsolgatása, rágó székbe nyomása (igen, ők azok). Béna graffitik mázgálása ülésre, ablakra. A felszálló ellenőr láttán elhalkulnak, lapulnak. Leszálló utasoknak bemutogatás, leszálláskor a fent maradóknak szintén.

 

A Rendész

A Rendész általában középkorú melós, az ő feladata a busz rendjének fenntartása. A buszt saját tulajdonának tekinti. Segíti az ellenőrök munkáját, leszedeti a Koleszosok csomagját az ülésről, felállítja a Diákokat, hogy leülhessenek a Nyuggerek, felszedeti a szemetet a Diákhordával, csitítja a hangoskodókat, rendre utasít, szabályoz, intézkedik. Vagy legalábbis hangosan cicceg, és látványosan hátrafordul, ha valami olyat lát, ami a szabályzat valamely pontjával nincsen összhangban. Ő a sofőr hátul lévő szeme és füle. Igazából ő is egy Sofőr Haverja, de a szabályzat értelmében ugye nem állhat meg a sofőr mellet beszélgetni. Ha nincs szolgálatban, akkor általában csendesen horpaszt a busz hátuljában, nyála végigcsorog a szája szélén. Azt hinnénk, hogy elfelejt leszállni, de annyira ismeri már az útvonalat, hogy pontosan tudja melyik döccenőnél kell felébrednie.

 

+1 A Kocsmáros

Bár a buszra sosem száll fel, az utazóközönség szerves részét képezi. Hozzá szalad be a Jócsaj rágóért, tőle vesz szendvicset a Diák, hozzá szalad be pisilni a Koleszos, és természetesen itt veszik be reggel az indítót a Melósok. A kocsma nyitva tartása is hozzájuk igazodik, nyitás az első melós járat előtt 10 perccel, zárás az utolsó melós járat érkezése után egy órával. Még a nem alkesz Melósok is betérnek egy sörre az esti műszak után, addig se kell otthon lenni a Majdnemnyugger asszonnyal.
A jó kocsmáros pontosan tudja, ki, mit és hogyan iszik, és a Melósok érkezése előtt már előre kitölti az összes felest és sört a törzsvendégek törzshelyére. A gyanútlan szemlélő számára minden bizonnyal furcsa lehet egy üres kocsmában az asztaloknál sorakozó megannyi rövidital és frissen csapolt sör. A Melósok érkezésekor azonban a kihalt kocsma egyszeribe megélénkül, jönnek a sztorik melóról, faszfej főnökről, túlóráról, fusiról, magyar fociról, nőkről, beindulnak a gyümölcsös gépek, zenegép, igazi buli hangulat kerekedik seperc alatt.  De a jó hangulat hamar véget ér, a pultos Erzsike záróra előtt három perccel úgy bassza ki az egész bagázst, hogy csak úgy nyekkennek. Holnap korán kel, nyitni kell még az első Melósjárat előtt.

A következő bejegyzésben bemerészkedünk az igazi nagyvadak, a tápláléklánc felett álló buszsofőrök rejtélyekkel teli egzotikus világába.

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr578901892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mérnork 2016.07.20. 16:39:45

Cigó/cigóhorda is belekerülhetne...

TetraB 2016.07.20. 16:49:37

LOL
hát ezen nagyon jót nevettem, visszaemlékezve saját buszozásaimra a koleszba.
köszönöm!

TetraB 2016.07.20. 16:52:26

a nyugdíjasnál van egy olyan típus, aki nem került említésre, aki az egész úton tök hangosan végigbeszéli utazótársával az összes ismert halálesetet és szörnyűséget.
Veszprémbe buszoztam, csak állóhely volt, mellettem két néni beszélgetett, és nem volt nálam füles (én voltam az álló koleszos balfasz típus). az út végére a sok betegségtől, ráktól, halálesettől már alig álltam a lábamon.

Nem Penny hajója 2016.07.20. 17:15:14

Zseniális írás, ajánlom mindenkinek az első részt is. :)

A sofőr haverja sok esetben egy hazafelé/munkába tartó sofőr, vagy egyéb volán alkalmazott, olyankor érdemes a közelben lenni, mert 15 perc alatt kibeszélik a vállalat összes mocskos titkát.

Illetve indokolt lenne a helyközi és távolsági buszjáratokról külön is megemlékezni. Egészen különböző világokról van szó.

Pálinka-fan 2016.07.20. 17:44:35

Egész egyszerűen szenzációs összefoglaló. Sok emléket idéz vissza. Pl. péntek esti járatokon amikor tele a busz, nincs állóhely sem, 50-en még fel akarnak szállni, jön a sofőr udvarias kérése: "Menjenek má hátrább, a hátulja tök üres!"

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2016.07.20. 17:57:25

Pont annyira vicces, mint egy végbéltükrözés.

eMJe 2016.07.20. 18:12:10

Majdnem tökéletes, de egy kis hibát találtam. A mai diákhorda ecsethajú, 5-10 éve volt bundesliga frizurájú, a kefehaj inkább 20 éve volt jellemző :D

eMJe 2016.07.20. 18:13:18

Emo kimaradt, mindegy, nem lehet követni ezeket :D

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.07.20. 18:19:30

@eMJe: Ez az, ecsethaj, ez nem jutott eszembe, de tudtam, hogy valami szőrszerszám. @Mérnork: Az a durva, hogy azon a viszonylaton ahol én utaztam anno, nem voltak norvégok. A kisvárosban ahol éltem is csak egy-két család volt.

Circus 2016.07.20. 18:31:08

Azzal együtt, hogy bár nem sokat utaztam buszon, de nagyon ült az összefoglaló, azt azér' nem értem, miért kell fikázni az 'önkéntesrendőrt' (=melós), aki, ha már a minimális kultúra nem szorult valakibe, megpróbálja arra emlékeztetni (tömegKÖZlekedés)?
:)

perszepolisz 2016.07.20. 18:36:40

Az én ízlésemnek kicsit kevés a tisztelet, pl a melósok iránt. De lehet, hogy csak öreg vagyok. Én ugyanis a Melós Koleszos csörtében mindig a Melósnak adok igazat.
Kb 15 éve utaztam én is haza pénteken jön a pesti busz felszáll rá 100 ember a már ott ülők mellé. Egy gyerek melletti ülés szabad volt (illetve hát a táskája volt rajta), odalép egy pali, megkérdi szabad-e? Aszondja neki a gyerek: Nem, ezt a helyet foglalom (!) é rámutat egy még a busz mellett várakozó Koleszosra, aki kb 10 perc múlva tudott volna felszállni. Na ott majdnem lincselés volt.
Amúgy én úgy tapasztalom, hogy az elmúlt 15 évben számottevő javulás érezhető a menetrend szervezettségét tekintve.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.07.20. 18:42:41

@Circus: Nincsen itten kérem fikázás, objektív karakterbemutatás esete forog fenn. @perszepolisz: Minden fajta emberből van olyan amelyik megérdemli a tiszteletet és olyan, amelyik nem.

herkó 2016.07.20. 18:46:53

A jócsaj apja tuti nem A8-al jár, mert akkor már csak futná egy használt Smart-ra, hogy ne a büdös buszon utazzon már a csemete.

Stohl András 2016.07.20. 19:04:05

Ennyi videki tirpakot, beszaras mi lehet ott a parasztoknal videken.

jessm 2016.07.20. 19:20:12

Ezek a tipusuk szintén megjennek a bkv buszon is. Viszont ott még jelennek a nagy batyu csapat, van aki úgy gondolja , hogy mobilján található zenékkel szórakozat mindenkit a buszon, és mellette lehetlen bármit hallgatni halláskárosodás nélül, az egész utat végig síró gyerek, az egész utat végig kérdező gyerek, vagy a hajléktalan aki miatt busz egyik felébe tömörül a busz.

Grega 2016.07.20. 19:26:30

Szatírának elmegy, és ugye a szatíra lényege, hogy eltúlozza a rögvalóság jelenségeit, ezáltal görbe tükröt tartva a néző- vagy olvasóközönségnek.
Egy jó adag mizantrópiát is felfedezni vélek mindkét epizódban, bár ez csak viccesebbé teszi az írásokat.

fairy.hu · http://fairy.hu/ 2016.07.20. 19:28:29

Perfekt!
(Egy apróság: a "gyümölcsös gépek" illegalitásba vonultak, már csak kaszinókban működhetnek..)

CJKrisz 2016.07.20. 19:29:08

Piacról hazafelé igyekvő kofanéni. Ha a végállomáson száll fel, akkor tolakszik, hogy csak ő lehessen az első, aki felszáll. Hátán indigókék batyu, benne 8db üres műanyagrekesz, két demizson, két zsírosbödön, egy vajling, egy műanyag szék, napernyő + napernyőtalp és egy 5 fokos létra keresztben elhelyezve. Ha nem a végállomáson száll fel, akkor a tömött buszon is végignyomakodik egészen a jármű hátuljába és miközben végigszenvedi magát, a külső ülésen ülők 80%-ának eltöri a vállát a batyuban található fentebb felsorolt tárgyak valamelyike.

Andrzei81 2016.07.20. 19:43:21

Kimaradt a kabalaállat, aki egész úton légkormányoz dudál,m és bemondja az állomásokat. Minden nap minden járaton ott van ahol fizikailag lehetséges.

SomiTomi · http://somitomi.blog.hu 2016.07.20. 20:25:48

@Nem Penny hajója: A "váltás sofőr" szerintem külön állatfaj, a tápláléklánc abszolút csúcsa. Neki még ott is megáll a busz, ahol a miniszterelnöknek sem, ugyanígy a már leváltott, hazafelé tartó kollégának is mindenkor buszmegállító joga van.

Byk001 2016.07.20. 21:22:47

Én nem sokat buszoztam (legalábbis akkor, amikor már értettem is a dolgot), de nagyanyámhoz mindig azzal mentünk, és mivel apám is volános volt, a busz a ház előtt tett le. De nagyanyám azt is tudta, mikor ki a buszos, kinél kell elmenni a falu egyetlen megállójába, és ki vesz fel akkor is, ha a ház előtt állok ki az út szélére ... de ez még a gengszterváltás előtt volt leginkább jellemző, később már ritkán buszoztam.

valika70 2016.07.20. 22:00:34

nagyon jó írás! igaz minden szó!!

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.07.20. 23:04:33

Egész úton az újságjába mélyedő. Főként agglomerációs járatokon lelhető fel. Kurvára nincs kedve ismerősökkel dumálni, így korán ékezik, leül valahová hátulra, és rögtön nyitja az újságját, amely az arcát eltakarja.
Leszállás előtt csak az utolsó pillanatban teszi el az álcapapírt..

A megvalósult amerikai ólom.. 2016.07.20. 23:07:43

@herkó: No igen, inkább egy pár éves Octavia lesz az, és apunak ma korán kellett indulnia, hogy 9-re ott legyen a debreceni kirendeltségen..

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.07.20. 23:52:05

Ez csak nosztalgia vagy még mindig ilyen a Volán-buszok közönsége?

heki 2016.07.21. 08:05:02

Az első nagyon szép írás volt, a második hangyányival erőtlenebb. De azért gratulálok a szerzőnek!
Remélem nem érzi az író úr belepofázásnak:
A szigorú evolúciós törvények mellett meg kell jegyezni, hogy az emberi élet a közösségben maradhatott fenn: ezért nagyon ritkán de előfordul, hogy nem az erősebb győz: tipikus példa a nyolcvanon felüli néni, aki nem nyugger, hanem esendőségével meglágyítja a csúcsragadozó sofőr szívét. Valami indítékkal nagyon távolra, a megszokott körzeti orvos - plébánia - kisbótt - otthon kitaposott négyszögéből ki kell törnie, legalább 80 km-re kell utaznia, kórházba, vagy Marikához, s át kell szállnia. Kezdi azzal, hogy másik buszról küldték át. Még nem utazott busszal. Zavartan keresgéli iratait, noha mindenki látja rajta, hogy elmúlt 80. Iszonyú nagy kofferral érkezik, föl akarja rángatni, hosszú percekig tart, amíg megérti, hogy praktikusabb a szekrényét a csomagtartóba alul rakni.
A sofőrt talán elhunyt nagymamájára emlékezteti, nem tudni, de leszáll, berakja a mami bőröndjét, majd előre ülteti. Aztán ezt a meggondolatlan tettét később megbánja, mert a mami érdekességeket mesél életéből (elhunyt férj, betegségek stb.).
Átszállásnál a sofőr inkább segít, és szól kollégájának, Ferinek. Általában Feri a kolléga.
Néha Józsikám.

heki 2016.07.21. 08:15:18

És még a kétgyermekes anyuka is kimaradt! Az egyik gyerek hülyeségeket beszél, (Mikor érünk oda? Már ott vagyunk?) a másik meg hiperaktív, (rugdossa az ülést, földre fekszik stb.) majd ezek után hányik. Anyuka büszke a gyerekeire, de némi bizonytalanság, feszültség érezhető magatartásában. Ez kiderül az ülésrend összes variációjának kipróbálásával: egyik gyerek ablak mellett, másik ölben, aztán csere, aztán egyik gyerek előbbre ül, másik a helyére, aztán a gyerekek egymás mellett, anyuka áll, stb.
Az út vége felé, hányás után csendesednek el, mert nézd, ott egy vonat, jé. Vonat. Igen.

Lucifer Morningstar 2016.07.21. 08:16:25

++1

A magát jófej humoristának képzelő lúzer aki a zelmúthatvanév svájcisapis házmestereinek reinkarnációjaként folyton másokat figyel és kategorizál.

heki 2016.07.21. 08:43:00

@Lucifer Morningstar:

értem én, hogy ez az énképed, de hidd el, színesebb egyéniség vagy ennél.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.07.21. 08:51:41

@Lucifer Morningstar: +++1 Az egyszeri kommentelo, akinek bar nem tetszenek a blog irasai, azert valami rejtett Stockholm-szindroma miatt folyton visszater.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.07.21. 08:54:16

@heki: Van ami jobban sikerul, van a mi kevesbe, de hat Da Vinci se tudott minden nap Mona Lisát festeni :D

szsuzsanna 2016.07.21. 10:49:36

Mindkét Volános írás tetszett, köszi.
Sajnos, amikor én 14 évesen kezdtem "bejárni", -kertvárosi részről, csak 15 perc menetidő-, -volt, egy rendkívül undorító kaszt is: -a "dörgölőzős-nyúlkálós-tapogatós", -"apám lehetne korú!!!"-, undorító rohadékok...-én, sajnos nem nagyon tudtam mit kezdeni velük, -akkor még...
-ezek, olyan gyakorlott, kifinomult, sunyi-módon csinálták, hogy az áldozatukon kívül, senki nem vette észre, viszont egy zsúfolt buszon nem nagyon volt menekülés...
A mostani tinik, már, nyilván nem ilyen szerencsétlen, tehetetlenkék...
-DE, kedves szülők, -mivel egyre fiatalabban kell ide-oda "bejárni", -hat-nyolc osztályos gimnáziumok, stb., javasolnám, hogy, erre is!, "készítsétek föl" a kislányokat!!!
És, főleg arra, hogy mit tegyen ilyenkor...
Elnézést kérek a cikk írójától, -bocs., hogy ehhez, a vidám és szórakoztató íráshoz, ezt írtam.
-DE, képzeljétek el, hogy mit érezhet egy kislány, aki addig, viszonylag "normális" körülmények között élt, -és, pl. 10-14 évesen éri egy ilyen élmény, ---ÉS, főleg, ha esetleg, egy általa ismert, addig tisztelt felnőttől pl.?...
-A lényeg, mielőtt a kislányod, elkezd bárhová egyedül, busszal, vonattal "bejárni", ülj le vele, és "világosíts föl", hogy mikor-mit kell tennie, -(pl. a kisdiákokba belekötő ellenőrökkel is)...
Még egyszer elnézésedet kérem, hogy a kellemes, vidám íráshoz, ezt szóltam hozzá.

kewcheg 2016.07.21. 11:28:43

Ez itt kulturált, vannak előre néző ülések,' 91 v.'92-ben Petrozsény sítáborban volt szerencsém román fakarusszal utazni, eleje valami DAC v. ROMAN teherautó, alvázon plató helyett bódé, benne padok kétoldalt hosszában. Az utasok meg medvének kinéző emberek....:)

FF 2016.07.21. 11:58:52

@Yooha: oda legfeljebb retikül fér, koleszos málha esélytelen.

Nem a tiéd! 2016.07.21. 12:03:49

Nos, nem egy örkényi egyperces, de elmegy. Gondolom, Ön sem "melós", mert akkor nem írna róluk ilyen hétmérföldes marhaságot, elcsépelt sztereotípiát. Aki egy ceruzánál nehezebb dolgot nem emel fel, az már valami mi? De ha elromlik valamije, azért csak Ön is ezekhez a lesajnált emberekhez fordul segítségért, nem? Mint "melós" kifejezetten sértőnek tartom, mivel mi nem vagyunk büdösek, sem a szesztől, sem az izzadtságtól; egyrészt ismerjük és használjuk a szappan-víz kombót, másrészt inni csak mértékkel és munka után szoktunk. A dolgok mai állása szerint az állásával játszik az, aki italosan megy munkába.( A környékünkön három kocsma is bezárt.) Ja, mellékesen én háromszor voltam Mexikóban a barátaimnál, jövőre megyek negyedszer. Elég jól elboldogulok spanyolul... Ön meg érezze magát jól az elefántcsonttoronyban!

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.07.21. 12:12:34

@Nem a tiéd!: Ne tessek ilyen erzekenynek lenni. Joapam harminc evig volt melos, en mar 15 evesen vasgyarban meloztam nyari szunetben. A leirtakat, nyilvan nem ilyen sarkitva, de tapasztaltam, nem elefantcsonttoronybol lenezve lattam. Az Alfoldon egyebkent mar akkoriban is viszonylag keves elefant elt. Es igen, vannak szesztol buzlo melosok es vannak illatosak is, minthogy vannak budos irodistak es joszaguak is.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.07.21. 12:14:40

@szsuzsanna: Egyaltalan nem baj, sot, koszonom, hogy ezt leirtad, mert nagyon fontos es a szuloknek mindenkeppen foglalkoznia kellene ezzel.

Circus 2016.07.21. 15:47:06

@SomiTomi: "Neki még ott is megáll a busz, ahol a miniszterelnöknek sem, ugyanígy a már leváltott, hazafelé tartó kollégának is mindenkor buszmegállító joga van."
Ez legyen a legnagyobb baj, vidéken, terítőjáraton a Mari néninek is megáll, én ebben nem látok problémát, ha nem kerül X kilométert és nem késik emiatt. Konkrétan Budapesten is már elég régóta vannak telebuszok, amelyek majdnem így működnek, nézz utána bátran :)

@Firestarter.18: annyira azért nem objektív, zanzásítva és őnkéntesrendőrösítve az előítéleteket akik fujj, de azért érzem az iróniát.
Nem a posztoddal vagy veled van gondom, hanem a fujj hozzáállással, azért kérdeztem, hátha valaki felhomályosít... :)

Circus 2016.07.21. 16:05:47

@SomiTomi: akkor oké, csak pejoratívnak jött le, amit írtál.

heki 2016.07.21. 17:37:46

és talán még egy típus, akivel mindenki találkozott,
a beszélgetős bácsi v. néni, aki nem akarja elhinni, hogy nem ismered az ő ismerősét, aki lakóhelyedtől 40 km-es körön belül egy másik településen lakik.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.07.21. 18:42:56

@heki: Bizony, bizony, az unokafénykép-mutogatós! Meg a látásbóli ismerős, aki mindenáron beszélgetni akar, még úgy is, hogy bámulsz kifelé az ablakon, vagy szól a füledben a zene.

wjozsi 2016.07.28. 16:04:03

+1 típus: az Előkelő Idegen
Ő nagyon ritkán jár tömegközlekedéssel, csak rendkívüli események hatására sodródik volánbuszos közegbe. Ott aztán igyekszik betonkemény védőaurát fejleszteni maga köré, aminek biztonságából szemlélheti a buszon fellelhető faunát, mint a dzsungel lombkorona-szintjén tanyát verő David Attenborough. A kívülállóságot az utastársak többsége azonnal észleli, és sosem-lehet-tudni alapon automatikusan teret enged az Előkelő Idegennek, aki számára így az utazás komfortosabbá válik. A buszvezető előre köszön neki (ki tudja, nem a Központtól küldték-e), és jegyvásárlásnál fölajánlja, hogy majd szól, ha odaérnek. Az Előkelő Idegen tehát lényegében semmit nem tapasztal meg abból, amit a volánbuszozás a hétköznapi utazóközönségnek jelent, viszont az utazását követően még hetekig lelkendezik baráti körében, hogy mekkorát fejlődött a tömeg-, akarom mondani közösségi közlekedés az elmúlt 20 évben.

epidermis 2016.07.28. 20:17:05

Vidékre jártam egyetemre, vonattal. Annyiféle emberrel találkoztam, hogy azt leírni is kevés lenne egy spirálfüzet.
De a cikk nyomán előtörtek bennem a régi emlékek, ezért hálás vagyok.
Csak egy sztori az ezerből.
Leülök a vonaton a végállomáson (Sopron). Egyterű személyvagon, Győrig megy, onnan a Szombathely felől érkező gyors a csatlakozás Pestig.
Leül a mellettem lévő 4 személyes részre egy fazon dzsuvás műtős ruhában. Sporttáska fel a csomagtartóra. Elindulunk. Pár perc múlva sporttáska le, kivesz belőle egy párhetes kiskutyát meg egy kb. fél kiló adagnyi nyers darált húst. Etetni próbálja a szegény párát, aki nyammog rajta. Majd barátunk úgy dönt, hogy a kutyus nem kér többet, ezért maga cuppant rá a nyers húsra. Azt hittem kifordul a belem.
Eltelt egy kis idő, levette a táskát, belőle elővarázsolt egy cumisüveget, benne tejjel. A mohó kiskutya felszívta az egészet, de az ülése elég sok melléfolyt. Hősünk a tisztaságot szem előtt tartva, ráült a kifolyt tejre és egy folyamatos seggriszával letörölte azt.
Ez után döntött úgy, hogy a 35 fok melegben le kellene már venni a bőrdzsekit. A karján undorító kelések, sebek, miegymás. Na ekkor álltam fel és mentem egy vagonnyit előre.
Leszállok Győrben, felszállok a gyorsra. kb 10 kocsi, darabonként kb 15 fülkével / 8 fő.
Előre mentem, mondom itt már nem talál meg, 150 fülke, 0,67 % esély. Álom. Leülök, felteszem a fülest, két jól szituált középkorú hölgy velem szemben. Beült még egy pár ember válogatott korosztály, péntek, vonat dugig. Egy hely marad,mikor valaki az ajtóból megkérdi, hogy nincs itt egy szabad hely? Felnézek,... na ne.
Leül, nyers hús elő, vele szemben kekszet majszoló diák arcán hányinger, hölgyek arcán kékhalál, kutya kiesik a táskából a csomagtartóról, egész Biatorbágyig nyüszít emiatt, de előtte Tatabányán kapott egy állast egy kiskatonától, mert rászólt, hogy ne dohányozzon a folyosón (ekkor még lehetett)...

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.07.28. 20:55:05

@epidermis: Fú, ebből valami nagyon beteg filmet lehetne forgatni :)

Orosz kém 2016.08.01. 19:18:44

Ez is nagyon jó lett!!!

heki 2016.08.04. 08:55:44

@epidermis: @Firestarter.18:
Jaj, ezt a sztorit az Árpa Attilának ismernie kellett volna az Argó előtt!
süti beállítások módosítása