Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

Mit vinnétek magatokkal egy lakatlan szigetre?

Best of Firestarter18 #21 - Válogatás 10 év (nem feltétlenül legjobb) posztjaiból

2016. augusztus 10. - Firestarter.18

robinson2.jpgVagy mihez kezdenétek, ha fel nem fedezett őserdei törzs lennétek, és megjelenne a civilizált fehér ember?

2008. május 31.

Tegnap néztem a híradót. Most az általános hülyeségeket, mert itt ülnék reggelig. Egy hír viszont megfogott.
Amiben írták, hogy eddig ismeretlen törzset fedeztek fel az őserdő közepén.
De jó nekik, hogy fel lettek fedezve, gondoltam elsőre.
Aztán jobban belemerültem gondolataim szövevényes ingoványába, és arra jutottam, hogy ez bizony durva azért.
Már hogy ők ott élnek x ezer éve, és fingjuk nincs arról, hogy mi történik a világban, sőt a világ nekik egy 5kmx5km-es kis telek. Nincs net, nincs áram, nincs Gyurcsány, nincs semmi. Milyen fasza lehet nekik.
Se háború, se éhezés, nyugodtan ereszkednek a kis kunyhóikban, kicsit vadásznak, kicsit gyűjtögetnek, időnként a leggyengébb koponyáját rituálisan péppé verik, esetleg elfogyasztanak valakit. És ennyi kb. az életük.
Ez szerintem a létezés csúcsa.
Végül is ha jobban belegondolunk, miért élünk?
Azért, hogy szaporodjunk, hogy ez az emberi fajnak nevezett vírus ki ne pusztuljon. Ehhez pedig mi kell? Kaja, víz, meg dugás. Ennyi.
Se TV, se net, se VISA-kártya, se kormány, se adók, se semmi ilyen faszság nem kell hozzá, amit az okosok civilizációnak neveznek. Akkor minek erőlködünk vele?

Ha egyszer nagyon elegem lesz a világ faszságaiból, akkor elmenekülök egy nagyontrópusi és nagyonlakatlan szigetre a világ legeldugottabb pontján.
Vinnék x számú női egyedet, persze gondosan szelektálva őket, szerszámokat, meg pár alap dolgot, és egy kis műholdas tévét, amin tudnám nézni a világ szerencsétlenebb felét, és szarrá röhögni magam rajtuk. Ja meg vinnék valami sörfőző mestert is magammal. Vagy az egyik csajt kitaníttatom annak.
Olyan békés és boldog életem lenne, amilyen senkinek nincs ezen a sárgolyón.
Robinson se volt komplett, hogy hazament, mondjuk ő kicsit handikeppel indult a szomszéd kannibálok és a homokos benszülött Péntek miatt.
Ezért kell gondosan kiválasztani a szigetet. Olyan ez, mint online pókerben az asztalválasztás.

Túlcivilizálódás. Talán ezt a szót kerestem anno, amikor ezt a posztot eredetileg írtam. Amikor a sok kényelmi és komforteszköz, amiket azért hoztuk létre, hogy az életünk könnyebb legyen már akadályoznak minket. Amikor ezek az eszközök csak újabb problémákat kreálnak, amik megoldására újabb eszközöket és metódusokat kell találni, míg végül az életünk már olyan bonyolult lesz, és annyira függeni fogunk ezektől az eszközöktől, mint manapság.

Azt hisszük, hogy az emberi faj a legfejlettebb és a legerősebb ezen a bolygón, de igazából csak az általunk kreált eszközök tesznek minket a bolygó domináns fajává. Ha mondjuk kitennénk az erdő közepére 100 random átlagembert egy szál gatyában, vajon hány élne fél év múlva? 

Vagy ha elvennénk az emberektől az elektromosságot, mi történne? Azon kívül, hogy nem tudnék ilyen faszságokat írogatni. Vajon az emberiség hány százaléka élné túl az első egy évet áram nélkül?

Technikai fölényünk, fegyvereink, gyógyszereink és kényelmi eszközeink miatt erősnek, sőt legyőzhetetlennek gondoljuk magunkat, de pont ezek az eszközök és a tőlük való függésünk tesznek minket gyengévé.

Filozófia-félóránkat látták és hallották, köszönjük a figyelmet. Legközelebb az élet értelmére keressük a választ.    

 

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr7810117260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NextSoros 2016.08.11. 09:55:53

Az élet értelme a fejlődés. Aki nem tudja élvezni, az nem tud élni. Jelentsen számára bármit is, egy jobb póker klienst, vagy egy minden eddiginél jobban széttrancsírozott koponyát. Te csak irigykedsz rájuk, mert nem tudsz mit kezdeni a civilizációs vívmányokkal. És még azokra is, akik szintén nem tudnak, de legalább leszarják. Tényleg egy szigetre kéne költöznöd.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.08.11. 12:27:17

@NextSoros: Mibol vetted, hogy en irigykedekbarkire is? De vegul is mar egy szigeten elek, megha nem is lakatlan...

OneBall · http://oneball.blog.hu/ 2016.08.12. 10:39:49

@NextSoros: akkor ez alapján nagyon sokan nem élvezik az életet. :)

Untermensch4 2016.08.28. 16:22:34

@Firestarter.18: Miért vinnél magaddal civilizációt (műholdastévé, élelmiszeripar, rabszolgák) egy lakatlan szigetre? El fogod rontani.