Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

A kényszeres Koránkelő

2016. augusztus 23. - Firestarter.18

hajnal.jpgVannak emberek, akik számára minden nap 3-4 órával korábban kezdődik, mint a többi lusta népségeknek. Erre pedig roppant büszkék is.

 

 

 

A legtöbb normális ember a társadalmi rend által felállított időbeosztás keretein belül éli életét. A Koránkelő életritmusának azonban ilyen mondvacsinált gátak nem szabhatnak határt. Vannak persze olyan korán kelők, akik nem önszántukból kelnek fel hajnalban, hanem mert muszáj nekik, ők utálják is ezt annak rendje és módja szerint. A mi Koránkelőnket az különbözteti meg tőlük, hogy ő kifejezetten szeret korán kelni. Az ő biológiai órája másképpen ketyeg, egy-két időzónával keletebbre csúszott.

Együtt élni a Koránkelővel megannyi szemrehányással és lelkiismeret furdalással jár. Ha, teszem azt, szombaton szégyenszemre csak tízkor kelsz fel és kómásan kitámolyogsz a konyhába, akkor biztos lehetsz benne, hogy a Koránkelő már ott van. Ránéz a faliórára, csóválja a fejét, cicceg. „Kialszod a krumplit a földből. Most akartam bemenni megnézni, élsz-e még. Hogy lehet ennyit aludni, mikor ilyen szép az idő?” Büszkén meséli, hogy ő már négy óta fent van, és elkezdi sorolni, hogy mi mindent csinált már. Te meg szinte rosszul érzed magad, hogy erről mind lemaradtál lustaságod miatt. „Voltam a boltban, levittem a kutyát, az ebéd már kész van, de nem akartam porszívózni, mert VALAKI még aludt. De akkor már megcsinálhatod, ennyit te is segíthetsz, úgy is ki vagy pihenve, hehe.”

A munkahelyen is kész áldás a Koránkelő. Beérsz kómás fejjel nyolcra, ne adj isten még késel is tíz percet, de ő persze már ott vigyorog frissen és üdén, támasztja a pultot, kezében valami gyógytea gőzölög. Meglát, és fejcsóválva ránéz az órájára. Ez az órabámulás amúgy is valami különös fétis a Koránkelőknél, mintha mindig attól félnének, hogy lemaradnak valamiről. „Mi van, délutános műszakban vagy?” Jópofáskodik, vicceskedik, te meg még fel se ébredtél igazán, de legszívesebben már lerúgnád azt a hülye fejét. Mert hogy ő már hatkor az irodában volt (külön kulcsa van, mert a portás is csak fél nyolcra jár) és mi mindent megcsinált már. Te szinte feleslegesen jöttél be, kárnak vagy itt már ilyenkor. Mindezt úgy adja elő, mintha valami elismerésre méltó teljesítmény lenne tőle az, hogy nem tud aludni.

Ugyanezt a monológot minden beérkező kollégának előadja, minden egyes nap, és minden egyes alkalommal roppant viccesnek és eredetinek találja magát. Mire a főnök beér, addigra lefőzi neki a kávét, összegyűjti neki az aznapi dossziékat, és persze neki is előadja, hogy ő már mi mindent megcsinált, rendet rakott a főnök asztalán, ábécérendbe tette a fiókban az aktákat, kicserélte a patront a nyomtatóban, tett bele friss papírt, kiürítette a papírkosarat, kihegyezte a ceruzákat, feltöltötte a tűzőgépet, nagyság szerint kiszortírozta a gemkapcsokat, port törölt, felsepert, felmosott, illatosított. Igazából a főnök is teljesen feleslegesen jött már be ebben az órában.

Kicsit az egész világot utálja azért, hogy nem igazodik az ő bioritmusához. Mi az, hogy a posta csak nyolckor nyit? Mi az, hogy a bolt kilenckor, az már majdnem este. Fél órával nyitás előtt már az ajtóban toporog, ha a kulcsos ember öt percet késik, fejét csóválva, ciccegve nézegeti az óráját. Különös tisztelettel visel a kettőkor kelő pékek, vasutasok, árufeltöltők és egyéb hajnali népségek felé. De valójában ők is utálják a Koránkelőt, mert ő passzióból csinálja azt, ami nekik lassan megeszi az egészségüket.

Imádja a nyarat, amikor már négykor világosodik. Ő akkor már lekvárt főz, udvart seper, kutyát sétáltat (szerencsétlen jószág is még aludna inkább), indul futni, kertészkedni, megy a piacra, füvet nyír, flexel, fűrészel, fát hasogat, ablakot pucol, locsol, avart éget, elvisz, levisz, megcsinál, elintéz, sürög-forog, tesz-vesz. És közben megdöbbenve, fejcsóválva szemléli, hogy körülötte az egész világ milyen lusta. Hát már jön fel a nap, ezek meg még alszanak? Azt hinnénk, hogy legalább a téli sötétben kevésbé aktív, de őt olyan holmi csekélységek, mint a Föld Nap körüli pályája nem befolyásolhatnak megszokott bioritmusában. Ugyanúgy éli tevékeny életét mint nyáron, csak éppen öt percenként megjegyzi, hogy jöhetne már a nyár, mert szörnyű, hogy ötkor még sötét van.  

A Koránkelő persze korán is fekszik, hétkor már ágyban van, vérig van sértve, ha te ilyenkor telefonon hívod. Ne adj isten, becsöngetsz hozzá. „Ebben az órában??”. Nyolckor már néma csendnek kell lennie a házban, felháborodva veszi tudomásul, hogy te ilyenkor még vacsorázol, tévézel, zuhanyozol, mész valahova, hazajössz valahonnan, egyáltalán élsz. „Ilyenkor??”. Ha ő alszik, akkor még a levegőt is csak külön minisztériumi engedéllyel lehet venni, hiszen Ő korán kelt.

Esti programot szervezni lehetetlen vele, lemondja, nem megy el, ha igen, akkor is csak fél órára. „Úúúú, nekem az már nagyon késő.” Hét után ő már mozdíthatatlan otthonról, de leginkább az egész világnak meg kellene állni forgásában. „Reggel korán kelek.” Láttad tegnap a meccset? „Áhh, nagyon későn volt, ÉN korán keltem”. A hangjában pedig valami büszkeséggel egybegyúrt kivagyiság vegyül, igen parasztok ÉN korán kelek, nem lustulok, mint ti. Te nem tudsz olyan korán kelni, hogy neki az ne legyen már késő. „Hatkor?? Ne röhögtess, hát az már délelőtt, ÉN fél négykor már fent voltam.”

Szilveszterkor még soha nem maradt fenn éjfélig, kilenckor pizsamában jelképesen koccint egy pohár pezsgővel, és sértődötten elvonul aludni. „De aztán csöndben legyetek ám, mert ÉN korán kelek.”

Ha valaki van olyan botor, és átmegy hozzá, hat órakor már az órát nézegeti, feltűnően ásítozik, laposakat pislog, megpróbál mindenféle bűntudatokat ébreszteni a vendégében. „Fáradt vagy?” „Igen, mert ÉN ma korán keltem. És holnap is”.

Meg holnap után is, minden nap, mindig, örökké.

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr2211493578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheSaurus 2016.08.23. 15:45:47

Én is koránkelő vagyok, mégse ilyen.

Köldök_szösz 2016.08.23. 15:52:54

Hát basszátok meg, aki szeret otthon enni meg sz@rni munka előtt az még jó hogy korábban kel

Nancsi 2016.08.23. 16:00:59

Nincs olyan hogy bioritmus. Amikor suliban bejáró lettem, 4-kor keltem. Pár hét után magamtól nem órára. Mikor ezután elkezdtem dolgozni és 9-re kellett járni 8-kor keltem. Szintén magamtól, nem órára. Mostanában 6-kor kelek, mert gyereket el kell készíteni, suliba kell vinni.
Elárulok egy titkot: mindez attól függ, hogy mikor fekszel le (és alszol el). Eleinte nyilván nem fog menni az este 8-kor való elalvás, de ha nem kelsz fel, hanem becsukott szemmel fekszel pár hét után már ügyesen hozzászoksz, és utána "bagolyként" is fel tudsz kelni 4 órakor simán.
Nyilván sokkal kényelmesebb arra hivatkozni, hogy "bagoly vagyok", meg "én nem tudok olyan korán elaludni" - de tudsz. Ha felkelsz 3x egymás után hajnali 4-kor, utána BÁRMIKOR el tudsz aludni. Persze ez a bagoly téma leginkább annak köszönhető, hogy este 8 után már gyakorlatilag nem lehet munkát végezni, csak szórakozni, szóval nyilván kényelmesebb ilyenkor fenn lenni, pláne ha van egy pacsirta, aki megcsinálja helyetted a házimunkát.

TheSaurus 2016.08.23. 16:01:28

Meg az is, aki nem bír sokáig aludni, még akkor se, ha szeretne. :(

Neked ugatok nem a házat őrzöm 2016.08.23. 16:01:40

Én azért kelek korán, mert utálok kapkodni, az ébredéstől az elindulásig kell 2 óra, ifjúkoromban elég volt 20 perccel indulás előtt ébredni, de az már régen volt.
A caminon jártam, hát 1 óra alá ott sem tudtam menni az ébredestől az indulásig, pdeig ott semmi smink , csak egy kis fogmosás, egy kávé .
Amúgy is rosszul alszom, ha már egyszer hajnalban kimegyek budira, akkor nehezen alszok vissza.
A fiataloknak még jó a berendezésük, birja a hólyagjuk, naná hogy nem kelnek fel, és jó teszik. Majd leszoknak róla, addig meg használják ki.

TheSaurus 2016.08.23. 16:08:45

@Nancsi: Attól se mindig függ, hogy mikor alszol el. Pár éve egyszer elvoltunk szórakozni, fél egy körül kerültem ágyba úgy, hogy reggel 5:30-kor indult a vonatom. 3/4 4-kor úgy ébredtem óra nélkül, mintha tíz órát aludtam volna előtte.
A legjobb az volt, mikor egyszer felébredtem, ránéztem az órára, és 7:00 volt (mindig 6-kor ébredek). Csodálkoztam kicsit, hogyhogy elaludtam, aztán rájöttem, hogy vissza kell állítani az órákat, mert október vége van.
(Csoda, hogy a család - mind echte bagoly - szerint nem vagyok teljesen komplett?)

body_andras 2016.08.23. 16:16:18

Köszönjük az érdekes bejegyzést. A főszereplő legkevésbé érdekes tulajdonsága, hogy korán kel, az ő baja nem a napirendjében gyökeredzik.
Csak azért mondom ezt, mert amúgy a korán kelés mint kényszeredett vagy megszokott eljárás sokkal gyakoribb és több megértéssel bíró jelenség, mint az amit a poszt főszereplője képvisel. Ezt az antiszoc viselkedést bármilyen mássággal lehet társítani, a magányos nyugdíjastól kezdve a vad vegánig bárki lehet aki egy kicsit extrémebb az átlagnál és ezért mindenkit hülyének néz. Avagy a "Mindenki szembe jön az autópályán" esete.

Kalocsai Tamás 2016.08.23. 16:17:28

Ne félj, a koránkelők nem utálnak, csak sajnálnak! :) Azt észrevetted egyébként, hogy miket írtál az általad mélyen lesajnált koránkelő által elvégzettekhez? Csupa munka, csupa feladat... Ezzel szemben a későn kelő elfoglaltságairól annyit írtál, hogy vacsorázik, fürdik, tévézik, elmegy valahová.

aranea 2016.08.23. 16:21:19

3B-s alvó vagyok: bármikor, bárhol, bármennyit...
ha egy optimális napot képzelek el magamnak, akkor 20:00-08:00-ig alvás, plusz 1-2 óra délutáni szunyóka... sajnos ennek csak töredékére van lehetőségem, képtelen vagyok megszokni, hiába írjátok, h megszokás kérdése... egész nap úgy mászkálok, mint a mosott x@r... :(

body_andras 2016.08.23. 16:23:19

Visszatérve a korán kelés tematikájára: én is korán kelek, köszönhetően 2 macskámnak akik garantálják hogy ne késsek a melóból és hétvégén se kanászodjak el. Őket ugyanis nem érdekli, ki meddig szeretne aludni, ha a tányérjuk üresen és/vagy a teraszajtó zárva találtatik.
Azt hogy az ember hogyan kommunikálja kelési szokásait és mennyire stresszeli magát mások eltérő tempóján vagy időbeosztásán, szerintem független attól, mikor kel fel.

kasu 2016.08.23. 16:42:00

Ennyire nincs meló? Nincs téma? Ilyen baromságot kell idecitálni? Gyurcsány monygyon le!
Firkászkám, vannak baglyok és vannak akiknek semmi alvás nem elég, akik a vonat zökkenésére (busz, autó sőt repülő) álomba merülnek bármikor! Akik 12 órát simán végigalusznak úgy, hogy "még tudtam volna" felkiáltással tápászkodnak fel.
A baglyok pedig genetikailag keveset alszanak, későn fekszenek, de korán felkelnek. Nekik 5-6 ó is elég. Namost tegyük félre a kötelező keléseket, vonat, munkába menés, család, mert ennek semmi köze az egyéni döntéshez, ezt muszáj. Persze nálatok aki korán kel, az azért, hogy ő a köszönő ember (valami főnök?) és még 10-kor is (vagy már újra) kávézik...
"humor reggel elet koránkelés" ebből a humort kihúzhatod.

csakférfi 2016.08.23. 17:06:42

@Kalocsai Tamás:
Én is koránkelő vagyok.mellesleg 3 műszak.
Ha tehetem hétvégén korán kelek.Mivel szeretem a csendet.hasonlít a meditációhoz.Mondjuk nem nevezném a tiz szál cigit és a "vödör" kávét,meditációs segédletnek.
Tényleg ennyire nincs gyűlölködésre okot adó viselkedés?
Már a koránkelőket is kell?Vagy a későnkelőket.
egyébként "ha elveszett a reggeled elveszett az egész napod"
idéztem mert szeretek idejében elvégezni általam kitalált feladatokat.Nevezhetjük otthoni munkának is családi ház révén.
Én inkább elfoglaltságnak és unaloműzésnek gondolom.
:)

Weißkopf 2016.08.23. 17:07:22

@kasu: Igen, vannak baglyok, akik sokáig fent vannak, viszont későn/nehezen ébrednek/kelnek. Ellentétük (így olvastam jó pár éve) a pacsirta, aki hajnalban kukorékol, viszont este 8-kor már ásítozik. Én biztosan az előző típusba tartozom.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.08.23. 17:42:00

@Kalocsai Tamás: @csakférfi: Mondtam én, hogy rossz emberek ezek, vagy gyűlölni kell őket?

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.08.23. 17:46:39

@kasu: Látom a nagy eszeddel az nem tűnt fel, hogy ez nem egy cikk, hanem egy blogbejegyzés, és semmi köze az Indexhez.

kasu 2016.08.23. 17:47:00

..és mi van a későn fekvőkkel, akik viszont korán kelnek??
A későn kb. 11 és fél6-kor már kukorikú?! Én csak tudom... de így jó, mégsem humoros... senkit nem keltek fel azért, mert én fenn vagyok és fülessel hallgatom a jazzt, mert már lefeküdtek.
Ez nem betegség.
Micsoda élénk visszhang egy nulla írásra :-)

kasu 2016.08.23. 17:49:27

@Firestarter.18: ok. index meakulpa, firest..8: javítva akkor egy szar blogbejegyzés.

Lángharcos 2016.08.23. 18:12:45

@Nancsi: Tévedsz, én évek alatt nem tudtam átállni a koránkelésre, és délelőtt 10-ig használhatatlan vagyok. Hiába fekszem korán, hiába kelek fel korán (beállított ébresztőknek köszönhetően), reménytelen. Van napi ritmusom, úgy négy órával eltolva mint másé.

Öregtölgy 2016.08.23. 18:41:49

Koránkelő vagyok, már nem annyira, mint amikor fel kellett kelnem 4,20-kor, de most sem 8-kor kelek. A lényeg, soha nem zavart, ha más tovább aludt mint én. A baráti köröm is tudomásul veszi, hogy én korábban fekszem és korábban kelek.
Azért, hogy az írásod egy kicsit ütősebb legyen, nyilván elmentél a szélsőség irányába, de én ilyen undok emberrel még nem találkoztam, pedig a nevemben nem véletlenül szerepel az, hogy öreg.
Azokon pedig akik a munkájuk miatt kelnek korán, nem illik poénkodni. Bár ezt már mások leírták előttem.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.08.23. 18:49:20

@kasu: Nézőpont kérdése, hogy mi a szar. Van, akinek tetszik, van, akinek nem, evvan.

csakférfi 2016.08.23. 19:26:48

@Firestarter.18:
-legtöbb normális ember a társadalmi rend által felállított időbeosztás keretein belül éli életét.
-Együtt élni a Koránkelővel megannyi szemrehányással és lelkiismeret furdalással jár
-Ő akkor már lekvárt főz, udvart seper, kutyát sétáltat (szerencsétlen jószág is még aludna inkább),
-...stb.
Ezek negatív megítélésű kijelentések és állítások a részedről.Ugyanis Te is egy ember vagy aki az érzeteire hagyatkozva ítél meg más viselkedés formákat.
Vagyis döntöd el mi a jó és mi a rossz.
Mindenki ezt csinálja.olykor szélsőségesen olykor körmönfontan.
Én is Te is Ő is.
Folytassam?

Tudom értelmezni a posztoló elbújtatott érzelmeit.
vagy van másik állításod?
Esetleg a "korán kel aranyat lel" közmondás tapasztalati és gondolati hátterét ha ismertetnéd.Mint a szorgalom egyik "vállfaja".
Hm?

csakférfi 2016.08.23. 20:54:55

@Firestarter.18:
Na jó éjt!
Megyek aludni!Holnap korán kelek!
:) :) :)
részemről nincs harag!
:)

sure_shot 2016.08.23. 21:31:26

Szerintem érdemes kipróbálni néhány variációt, aztán egyénileg kiderül kinek mi a jó. Koránkelő-koránfekvő, koránkelő-későnfekvő, későnkelő-koránfekvő, későnkelő-későnfekvő, vagy egyáltalán nem kelő, egyáltalán nem fekvő:) Az egyáltalán nem fekvőt is kipróbáltam életvitel szerűen, ilyen fiatalabb koromban, elég jókat lehet haluzgatni egy 3 nap nemalvás után, de komoly meló mellé azért necces.;) És utána jön egy jó 16-20 órás szundibundi általában meg egy fél nap tompakóma. Lehet ám elég sokat öregedni így, aki erre gyúr annak bátran ajánlom kipróbálásra mondjuk egy laza évig.
Szóval nem annyira rossz az a korán kelés, meg a rendszeresség:)

Untermensch4 2016.08.28. 23:30:18

@Öregtölgy: Akkor magamon poénkodok. Amikor fél4-kor keltem (bringa-vonat-bringa), otthonról induláskor állítólag még gyakran olyan volt a légzésem mint előtte alvás közben. A vonaton többnyire aludtam még egy sort. Munka közben többnyire nem aludtam el reggel 9-10 körül de ha igen akkor is könnyen tudtak ébreszteni. :)
Van rá esély hogy pár év kihagyás után szeptembertől megint ezen az útvonalon járok dolgozni... :)

scavengario 2016.08.31. 14:38:24

5 óránál több alvás pazarlás! :D

efi 2016.09.01. 22:26:07

A baj nem az, hogy vannak koránkelők, hanem, hogy ők keserítik meg a többiek életét. Miattuk kezdődik 8-kor a meló, meg az iskola, meg 6-kor a műszak. És az összes főnökféle is ilyen. Valójában - ugye azért ezt mindenki tudja - egy perccel sincs több ideje semmire, így nem is fog többet megcsinálni. Mellékhatásként, ha egy pacsirta és egy bagoly leül egymással egy kemény tárgyalásra, utóbbi mindig előnyben lesz, ő még 3 órával kevesebb ideje van fent, így kevésbé fáradt.

Serrin · http://ecigiblog.blog.hu/ 2016.09.05. 11:20:11

Ha rajtam múlna, akkor délben kezdenénk a munkát és este 11-ig lennének nyitva az üzletek. Elég lenne jóval később is kinyitniuk mellé.

Aranytorkú Károly Művész Úr 2016.09.11. 22:25:59

Nagyon jó kis poszt volt ez, a megboldogult modoros blog fénykorát idézte fel.

Untermensch4 2016.09.12. 16:55:56

@efi: @Serrin: A populáció két felére való tekintettel "kétműszakosra" kell szabni a naptár "nappalait", átfedéssel. Az alváshoz való jog fontos, a délutáni szundikálás joga ha jól tudom szerepel a kínai alkotmányban is.

Serrin · http://ecigiblog.blog.hu/ 2016.09.12. 16:58:03

@Untermensch4: Igaz, így mindenki elintézhetné az ügyeit és aludni is lehetne rendesen.

szsuzsanna 2016.09.16. 06:48:57

Mi is baglyok VOLTUNK, -szerencsére mindketten, a férjem is...,
-DE, "isten nem ver bottal":
-mer', annó', -amikor hétvégéken, a "vén marha nyugdíjasok", már reggel hétkor, vagy előbb, hangosan dumáltak az ablak alatt, akkor azt mondtuk: -mér' nem alszanak még ezek a ...., -amikor ők már megtehetnék...
-vagy, amikor idősebb kolléganő elmondta, hogy legalább egy órával korábban kel, hogy nyugodtan kávézhasson, fölébredjen stb...-ehhez képest, én max. 20 perc alatt...-(akkor még!!!)
-a lényeg: -vénségünkre bagoly-pacsirták lettünk! -NA, -ez ám az óbersz@r!