Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

"Buksi, Buksi, apu kiszökött!"

Best of Firestarter18 #23 - Válogatás 10 év (nem feltétlenül legjobb) posztjaiból

2016. szeptember 01. - Firestarter.18

buksi.jpg

Vannak olyan reklámok, melyeknek semmi közük a valósághoz, ezért helyre kell pofozni őket.

 

 

 

 

 

 

2009. február 23.

Van az a reklám, "apu, apu, Buksi kiszökött", apu meg kirohan egy szál ingben megkeresni Buksit a szakadó esőbe. Ezt egy kicsit továbbgondoltam, úgy is mondhatom, hogy valóság közeli állapotba helyeztem a történetet.

Verzió 1.
"Apu, apu, Buksi kiszökött!" rohan be a kislány lélekszakadva. Apu lapoz egyet az újságban, letolja a szemüvegét az orrára, köhhent egyet, egy olyan "buzievagy" nézést bocsájt ki a külvilág, de főleg a kislány felé, majd olvassa tovább az újságot. Esetleg zárszóként fingik egyet a végén, ez dramaturgiailag még nincs elvarrva a végén.

Verzió 2.
"Apu, apu, Buksi kiszökött!" rohan be a kislány lélekszakadva. Apu felnéz, pár másodperc öldöklő szemkontaktus és pszichológia terror után jut el agyáig, hogy a kislány nem viccel, helyzet van. Gondosan leveszi a szemüvegét, odateszi az asztal sarkára a félig teli Borsodis üveg mellé, összecsavarja az újságot, és úgy elveri kislányt, hogy az nem csak Buksit, de az addig átélt 12 boldog gyermekévet is elfelejti. A végén a fingás még mindig nem biztos.

Verzió 3.
"Apu, apu, Buksi kiszökött!" rohan be a kislány lélekszakadva. Apu fel sem néz az újságból, csak egyik kezével elereszti a sarkát, ami így a megszűnő ellenerő miatt enyhén lekonyul, és lassan a kanapé mögül kiemeli Buksi levágott buksiját. Természetesen gumi kutyafejet használnánk, mert a kutyákat szeretjük, művérrel meg lehet oldani a halk csepegést. Kegyeleti okokból a fingás itt biztosan elmarad.

Verzió 3/1
"Apu, apu, Buksi kiszökött!" rohan be a kislány lélekszakadva. Apu felnéz az újságból, zörögve összecsomagolja, leteszi maga mellé a sezlonyra, recsegve, egy halk galambot kieresztve a külvilágba, ezzel mintegy véleményt nyilvánítva a témáról feláll, és kiballag a kertbe. Pár másodperces hatásszünet, majd a forgatókönyv szerint tompa puffanások, és vonyítások hallódnak, pár cifra, echte magyaros káromkodások mellett.
Apu, mint győztes hadvezér bevonul, nadrágján friss és erőteljes vérnyomok, kutyaszőr, virágföld, tőzeg az állhatatos és kimerítő harc bizonyítékául. Lehúzza a kredencen hagyott sört/bort/pálinkát, esetleg mind a hármat, stilisztikailag megfelelő sorrendben. Erőteljes,férfias, szívhez szóló böfögés, végefőcím.

Verzió 4.
Buksi, Buksi, apu kiszökött!"(!!) Vágókép, apu a szakadó esőben, satu részegen támolyog a kertben, kezében unikumos üveg, hóna alatt az újság, atlétáján ebédje memorandumjaként diszkrét pörköltszaftfolt, alsónadrágján enyhe vonalkód. Fingás mellett itt már egy enyhe befosás is szóba jöhet. Keresztülesik a fröccsöntött műanyag strandkorlát-kék színű kerti bútoron, egy tökéletesen kivitelezett hátra bukfenc után pedig megpihen a tavaszi virágágyás árnyában.

Verzió 5.
Buksi, Buksi, apu kiszökött!" Vágókép, apu kényszerzubbonyban, csíkos és szigorúan húgyfoltos pizsama alsóban a szomszéd Rózsika nénit molesztálja szexuálisan, nyála enyhén de magabiztosan egybefolyik taknyával, egyik lábán Micimackós, másikon sima fehér frottír zokni vietnámi stílusú papuccsal. Rózsika néni, mint a villámlástól megriadt ló Delacroix képén, két lábra ágaskodik, és akkorát nyerít, hogy apu sírógörcsöt kap, és bekucorodik a tavaszi virágágyás árnyába.

Ilyeneken gondolkoztam ma szövés közben. Ugyanis megint volt népművészet óra, és szőttünk. Ez egy magamfajta életerős fiatalembernek felér egy kasztrálással, de annyi biztos, hogy a maradék férfiúi méltóságomat ma otthagytam az iskolában.

A szövésről annyit kell tudni, hogy lassan halad, viszont legalább unalmas. Nem véletlen, hogy az 1700-as évek óta az emberiség jelentős hányada géppel sző. Sőt, a legelső gőzgép is egy szövőgép volt. Vagy fonó.
Az is jó, amikor nagy nehezen leszősz vagy 10 sort háromnegyed óra alatt, erre a tanár mögéd áll, hümmög kicsit, és aszongya, hogy a harmadik sort nem jó. És tényleg, a harmadik sort elbasztad. És ott nincs insert billentyű, vagy szerkesztés-kivágás, ott bizony visszabontod a harmadik sorig, és kezded az elejétől.

Ha lesz egy gyerekem, aki kurva rossz lesz, biz' isten odateszem egy délutánra szőni. Úgy megjavul, hogy szerintem a pápa rögtön felterjeszti szenté avatásra.

A szellemi leépülés alja (ez olyan 4-5 órányi szövés után alakul ki) amikor már nem azon gondolkozol, hogy hogy lépjél le onnan minél hamarabb, hanem hogy vajon ez a színű fonál passzolni fog-e a másik színűhöz.

Egyébként ma mobiltelefontartót kellett szőni. A népi kézművesség jegyében. Hiába védekeztem, hogy becsszó az én telefonom nem fázik, a tanár nem fogadta el. Azt se, hogy én inkább szövök egy pendrájv, vagy egy microSD kártya tartót.
Azt kellett volna mondanom, hogy epilepsziás vagyok, és a szövés tiltólistán van. Elhitte volna?

Egyébként sokat gondolkodtam azon, hogy hogyan lehetne átbaszni az emberiség hiszékenyebbik felét. Ami úgy mondjuk 98%

Csinálnék mondjuk egy Nemzetbiztossági Hivatalos igazolványt photoshoppal. Nem tudom hogy néz ki, de gondolom az emberek döntő többsége sem. Vennék egy hosszú szövetkabátot, egy menő napszemcsit, és kialakítok egy szpesöl édzsönt nézést.
Aztán mennék kajálni
"Elnézést, NBH, élelmiszer ellenőrzést végzünk, kérek ebből ebből és ebből."

Vagy bárhol. "Elnézést, NBH" És enyém az ország. Már ami a hülyéket illeti.
Az emberek meg izgatottan mesélnék, hogy képzeld, anyus ma itt volt ez az enbéhá a közértbe, elvittek három rekesz viszkit, meg négy raklap redbullt.
Hát ez istenkirály.

Lebukás minimális, az emberek általában egy kocsi színét nem képesek megjegyezni, ha a rendőr kérdi, másrészt rólam senki nem hinné el, hogy bűnöző vagyok.
"Háttez olyan jóravaló gyerek, a légynek se ártana, udvariassss, mindég kösssszön..."

Muhhaha.

Most asszem lepihenek, mert már magamat is kiborítom.

Azóta egyébként rájöttem, hogy ezzel a szövögetéssel valami pszichológiai kísérletnek voltunk alanyai. Elvégre a börtönökben is mindig ilyen kézművességgel foglalják le az elítélteket, faragnak, kötnek, meg agyagoznak. Köztudott, hogy ez még a legdurvább darabolós tömegmészárosból is kezes bárányt varázsol.
A másik elméletem, hogy ez egy ilyen zen buddhista meditációs gyakorlat volt, és csak később jövünk majd rá, hogy mi értelme volt, amikor majd magasabb szellemi síkra kerülünk. Mint a Karate Kölyök, akinek fogalma sem volt miért kell az öreg Mijagi kocsiját mosnia, amikor ő csak szét akar rúgni pár segget, meg a csajoknak menőzni. Aztán persze hogy rájött.
Néha egyébként már majdnem rájövök, hogy mi értelme volt mobiltelefontartót szőni, de aztán mégsem. Bár lehet, hogy relaxációs gyakorlatként rendszeresíteni fogom magam számára, amikor legközelebb ingerem támad pofán baszni valakit. Gondolatban gyorsan leszövök három sort, és megnyugszom, ommmmmm.

Egyébként az kimaradt az akkori posztból, hogy mivel eléggé beleszartam ám a szövögetésbe, meg hát a kézügyességem is kb. a szoftverhibás C3PO szintjén mozog, így aztán az én mobiltelefon-tartómat inkább vibrátormelegítőként lehetne piacra dobni. Nem is olyan rossz ötlet, bár nem tudom milyen piaci rést (hehe) lehetne ezzel betömködni. Bár manapság már mindennel dollármilliókat lehet keresni, hátha a kézzel szőtt, dél-alföldi népi motívumokkal díszített dildótartóra is lenne kereslet. Össze is dobok mindjárt egy startupot, úgy sem voltam még sosem CEO.

Minden esetre az általam készített prototípust szívesen kisorsolom női (vagy akár férfi, hogy polkorrekt legyek) olvasóim között, ha van rá igény.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr4711669672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2016.09.07. 21:15:57

A szövéshez képest nekünk szerencsénk volt a "tanulás-módszertan" nevű izével (tantárgy, óra, úgy igazán nem tudtuk besorolni rendszertanilag). Logopédiai és memória-játékok (=gügyögések és... nem emlékszem...), feszült hangulat (a pszichológiai kísérlet fel sem merült, már abszolváltuk az elte pszichológia-szakosainak megalázását amikor vmi kérdőívvel támadtak. De ez egy másik történet...). Viszont mint utóbb kiderült, a légzés-gyakorlatok ugyan csak közvetetten javítottak a vers- és szövegmondási képességeinken, a "szív-sűrít-lenttart-kipufog" -edzés később jól jött. Hiába, no, néha az iskola mégiscsak aaz életre készít fel... :)

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.09.07. 22:34:10

@Untermensch4: A tanulas-modszertan nalunk didaktika neven futott, de gugyogesre ndm emlekszem :) "Ram legnagyobb hatassal a pszichodrama orak voltak, nemelyiken olyan durva dolgok buktak felszinre, hogy a mai napig beleborsodzik a hatam. Egy ideig gondolkodtam is ezen a palyan, foleg a 30 ezres oraber volt csabito :)

Untermensch4 2016.09.08. 21:24:45

@Firestarter.18: pszichodráma... A Hullám c. film jut eszembe. Minden ok nélkül mert az nem pszichodráma, asszem...
Én is jobban emlékszem a tananyagnál arra amikor a pad mellett billegés közben annak sarka olyan jól benyomta a zsebemben lévő gázspray biztonsági "elsütőgombját" hogy egy durva szisszenéssel combtól térdig lenapalmozva éreztem magam de pókerarccal tovább kellett lazítani hogy a gyanakvó tanerő a nála bővebb előzetes információk okán vigyorgókra gyanakodjon és támadjon. Ugyanennél a néhai tanárunknál egy másik évben a "versmondás walkman-ről" -performansz lett a csúcs, de ez is egy másik történet...
Csak pont nemrég jutott eszünkbe légzésgyakorlat közben suli. :)