Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

Ahmed a nemterrorista és közösségi oldalak hajnala

Best of Firestarter18 #24 - Válogatás 10 év (nem feltétlenül legjobb) posztjaiból

2016. szeptember 08. - Firestarter.18

arab.jpgNagyon veszélyes terep volt annak idején a myVIP, de milyen lehetett az őskorban hipszternek lenni?

 

 

 

 

 

 

 

2008. június 12.

Tegnap csajszikám gépezik, én kempelek a nappaliban, bámulom a szardobozt. Egyszer csak kétségbeesett jajkiáltásokat vélek hallani a perszonálkompjúter felől. Na mondom mi van, öntudatára ébredt a windóz, vagy mi? Akkor nagy szarban van a világ, nagyobban mint John Connorék anno. Vagy ez után? Mindegy...
Mint Clark Kent vetettem magam a veszély elibe, közben ingemet próbáltam leszaggatni magamról, de mivel a gombokra figyeltem, izibe keresztül is estem a puffon, mely a ruhásszekrény mögül hirtelen és előre megfontol szándékkal előugorva tört orvul életemre. Ennek előnye az volt, hogy estemben, a periférikus látásomnak köszönhetően még elcsíptem a Barátok közt utolsó kockáit, így nem kellett három napig álmatlanul hánykolódnom.
Hátránya az lett, hogy orrba vert a vasalóállvány, lerántottam a fikuszt az ablakpárkányról, és kis híján a függönyt is. Így érkeztünk meg mi hárman a szobába, kéz a kézben, egy eléggé absztrakt, bár kétségtelenül mosolyfakasztó kompozícióban - a vasalóállvány, a fikusz, és szerény személyem.
Mindezen kis közjáték azonban nem tántoríthatott el attól a feltett szándékomtól, melyet még a nappaliban a kanapén ülve égettem bele a virtuális memóriámba. Megmenteni a világot, vinni a csajt, majd ellovagolni a naplementébe. Esetleg utána meginni valami édeset.

Odaérek a géphez (szerencsére egyéb tereptárgy már nem akart hátráltatni küldetésemben) nézem mi törte meg ezt a nyugodt esti idillt, melyet Petőfi sem képzelhetett volna el szebbet. Csajszikám veszettül mutogat a képernyő felé, melyen a messenger volt vala bekapcsolva.
"Háj, Hávárjú háni?"

Ez volt mindösszesen olvasható a monitoron. Ez csupán csak azért érdekes, mivel csajszikámnak nincsen is külhoni beszélgetőpartnere.
Szóval itt valami ármány folyik éppen.

Írom neki, hogy huárjú, és egyébként is, watafak?
Mondja, hogy myvipen látta az adatlapomat, és megtetszettem neki. Mármint csajszikám.
Hmmmm.
Közben ott a jobb felső sarokban megjelent a tag képe, egy erőssen hamaszos fej. Így megalapozottnak éreztem a kérdést, hogy verarjúfrom. Annál is inkább, mert ha a nemzetbiztonság elővesz, elég szarul mutat a kartonodon, hogy valami Ahmeddel msn-ezgetsz esténként.
Mondja, hogy török. Jóvanakkor.

És mondom watdujuvant?
Mondja, hogy találkozni akar. És mögé teszi, hogy cutie. 'Zanyád. Itt éreztem megfelelőnek a pillanatot arra, hogy mint Jáksó Laci előugorjak a pezsgőmmel, és a pofájába röhögjem, hogy hahhhhhaaha, ju fked up, ájem hör boyfriend.
No itt pár percre lefagyott az ürge, gondolom visszapakolászta a brét a gatyába. Aztán kezd nekem sajnálkozni, hogy sorry bro', my bad, my bad. Na mondom ez is a GTA San Andreasból tanult angolul, de nem baj, mert én is. Végül is elég normális volt, eldumálgattunk, már csajszikám úgy hessegetett el, hogy tudjon trécselni a barátnőivel. Azért stratégiailag nem utolsó, ha az embernek van egy török haverja. Sose lehet tudni.

Közbe míg írtam a postot, pókerolok, ami azért vicces, mert 3 mp-ként ugranak fel az ablakok, hogy adjam már meg a preallint AA-val.
Így már mind a három ablak chat-jét teleirkáltam mindenféle szótöredékekkel, nagy részüket el is küldtem persze. Már nyilván mindenhol notesba kerültem, hogy ez vagy részeg, vagy valami mentális gondokkal küszködik. Pedig csak egy hülye magyar, akinek nincs annyi esze, hogy sit outoljon, amíg blogol.

 

MSN, myVIP... a fiatalabb olvasók már valószínűleg azt sem tudják mik ezek, pedig csak nyolc év telt el. Az viszont megnyugtató, hogy már akkor is volt Barátok közt. Sőt, ez a sorozat mintha mindig is lett volna, nem? Generációkat köt össze, Berényi Miki összehúzott szemöldöke ugyanazt jelenti a gyerekednek mint neked, vagy a nagyszüleidnek.

Emlékszem egyébként amikor először kaptam meghívót az iwiwre. Akitől kaptam az úgy lelkendezett róla, mintha én nem is tudom a rák ellenszerét fedezte volna fel. Hogy ez milyen jó, mert meg lehet találni a rég elveszett barátokat, és látni lehet, hogy mit csinálnak. Még emlékszem a rezzenéstelen arcomra, és a rezignált hangomra ahogy visszakérdezte, hogy "És?". Meg az arcára is ahogy nem érti, hogy én miért nem értem, hogy ez milyen fasza dolog. Azóta se értem.

Persze regisztráltam, aztán megkerestem a régi barátaimat, aztán ugyanúgy leszartuk egymást, mint előtte, csak már tudtuk egymásról, hogy mikor szartuk le egymást utoljára. De ha tudtuk volna, hogy ez még csak a kezdet...

Facebookra aztán nagyon nagyon sokáig nem voltam hajlandó regisztrálni, a társadalom hozzám közelebb álló felének legnagyobb megdöbbenésére, mert ők váltig hajtogatták, hogy ez milyen jó, mert meg lehet találni a régi barátokat, és látni lehet mit csinálnak. Mondom ez mintha ismerős lenne, és nem dugtam be a fejemet a hurokba. Egy pár évig kitartottam így, hallgattam a megdöbbent tééééééényleeeeg óbégatásokat amikor közöltem, hogy nem vagyok fenn Facebookon, de aztán egy újságírói munka miatt kénytelen voltam regisztrálni, mert mindenfajta kommunikáció ott zajlott. Ma meg már ott tartunk, hogy akinek egyes ismerőseim szerint akinek nincsen Facebookja az gyanús, mert hogy tuti rejteget valamit. Szerintem egyébként be kéne vezetni, hogy születéskor mindenki automatikusan regisztrálásra kerülne. Sőt, név helyett a Facebook-azonosító szám kerülne a gyerek csuklójára, vagy valami menő név, mondjuk Csurikaxx Csakhherceghnő Nakocc ^^. Vagy ilyesmi.

Kíváncsi vagyok mi lesz a következő lépés majd a Facebook után. Mert azért ha a Római Birodalom is eltűnt egy uidő után a történelem süllyesztőjében, akkor azért titkon reménykedhetünk abban, hogy a Facebook sem lesz örök.

Lehet egyébként szidalmazni a közösségi médiát, meg zombiknak és konzumidiótáknak nevezni az okostelefonok használóit, de szerintem ez minden újdonsággal így volt a világtörténelemben. Gondolom eleinte azokat is divatmajmoknak meg agyatlan birkáknak nevezték akik először használtak pattintott szakócát.

"Nézmá', már megint újat faragott magának, há' a múlt' héten is új vót' neki. Tuti csak villogni akar. Státusszimbólum. Nekem jó a régi, most itt elvagdosni ezt a mamutbőrt nem jó ez is? Jó, kicsit már tompa, de most ezért nem fogok újat csinálni."

És igen, akinek jobb szakócája volt, az jobb csajokat kapott meg, a többiek meg kurvára utálhatták e miatt. Aztán a végén már mindenkinek volt pattintott szakócája, de akkor meg megjelent valaki egy bronz fejszével, és akkor onnantól mindannyian őt utálhatták közös erővel, mert mekkora hipszter.

Majd ugyanez lesz akkor is amikor feltalálják az időgépet. Csak akkor majd vissza lehet menni a múltba kiröhögni az ősembereket, hogy mit odavoltak egy tenyérben hordozható lapos eszköztől.

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr6011689047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2016.09.08. 21:38:11

"Na mondom ez is a GTA San Andreasból tanult angolul, de nem baj, mert én is." :D
Mint utóbb kiderült én nagyobbrészt a civ1-ből tanultam angolul, bár anno ezt nem sejtettem mert eredetileg "németesként" még a gyűlöleti fázisban voltam. Kiderülni meg úgy derült ki hogy részegen beszélgetni kezdtem egy finn turistával és a mögöttes asztalnál ülő józan haver (aki tudta hogy mennyit tanultam a suliban angolt, semmit) időnként kocogtatta a vállamat hogy ezt meg azt a szót honnan ismerem. Hát, civilization vs master of magic 90%/10%. Mégiscsak lett vmi haszna annak hogy napi kb 8 órát rohadtam a perszonálkompjúter előtt és azt sem tudtam milyen nap van, volt hogy csak a portás által jutott el elmémig az infó hogy aznap nem kellett volna korán kelni, tanítási szünet... :)
De az hogy becsöngetéskor hova is megyek és milyen órára, sokszor feladta a leckét (micsoda szóvicc, feladta a leckét!!!:) ). A legjobb stratégia olyanok követése volt akikkel vszeg a legtöbb várható tantárgy esetében egy csoportban vagyok. De volt hogy az illető csak a tanterem előtt közölte vigyorogva hogy nem nyert. :)

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.09.08. 21:49:35

@Untermensch4: En is nemettel kezdtem, viszont en utaltam, de nagyon. A hetet is ugy szamoltam, hogy hany nemetora van meg hatra hetvegeig. A tanar egy igazi baszatlan no volt olyan stilussal, hogy egy waffen ss obersturmfuhrer hozza kepest kezes barany lehetett. Nalam a Heroes 2 volt eloszor nagy hatassal a nem letezo angoltudasomra meg a hatterzajkent duruzsolo cartoon network :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.09.09. 21:29:36

Leszek én az első: nekem nincs facebookom és különben is csak Discoveryt meg Spektrumot nézek rajta!

@Untermensch4: Same here, jóformán előbb tudtam, hogy mi az a metallurgy, mint az állatok nevét. :D Szókincs szempontjából egyébként a Football Manager is hasznos még, kb. az összes mozgásszervi elváltozást és sérülést kívülről fújom angolul.

aricsek 2016.09.10. 01:21:56

A facebookról mostanság az jut eszembe, milyen jó, hogy anyámat nem érdekli. Pár ismerősnél a kedves mamát úgy kellett lefejteni a közösségi hálóról, mert aktívabb volt, mint az egész család együttvéve.
Mi dalszövegekből "tanultunk" angolul( ma már biztos rohadt ciki).
Gondolom valami tökéletes angolsággal, térdremegés nélkül tátoghattuk el pl. a "Nothing else matters"-t vagy a " November rain"-t, mert hát nagyon kemények voltunk, meg asszem épp nagyon szerelmesek mind a két énekesbe. :D :D

Untermensch4 2016.09.10. 16:33:45

@danialves: A sport nálam olyan churchill-es műfaj... :) Ha már ápoljuk az egónkat, nekem sincs facebook-izém (illetve volt egy álneves de soha nem használtam, nem vitt rá a lélek). Mindig az jut eszembe amit az aktuális "fizetős lesz a fészbuk -para" kapcsán egyszer egy illető mondott:
Amikor még ilyen nyomozós területen dolgozott, ha azt mondta volna hogy emberek, önként, up-to-date a sz@rásig bezárólag adatokat adnak a napi tevékenységükről, képekkel illusztrálva, ellenszolgáltatás nélkül, hát a kollégái kiröhögték volna... tizenkevés év múlva meg már facebook-korszak vala... szóval ezért nem lesz fizetős egyrészt, lennének szervezetek amik összedobják a működési költséget... meg ezért: oriblog.blog.hu/2012/08/13/nem_ugyfel_hanem_termek

Untermensch4 2016.09.10. 16:40:11

@Firestarter.18: Nekem az első némettanárom az előző évben még az első orosztanárom volt, a "junge" képkártya nagyon "malcsik" akart lenni :). Később meg annyira gyakran cserélődtek hogy nem igazán volt kontinuitás a német-oktatásunkban. A helyettesítő tanárok deaktivizálására volt egy tökéletes módszerünk, a hátul beszélgető hozzánk odajött óra elején megkérdezni miről beszélgetünk, mi meg próbáltuk mondani. Mármint az aki hármunk közül németből akart érettségizni, mi meg közben szótárazgattunk neki esetleg. A tanár meg nem vette észre az idő múlását mivel a szerepjáték még magyarul is lefoglalja a hallgatóságot.... a csoport többi része közben egyéb házifeladatokat csinált, a szimbiózis tökéletes volt. (A fent említett illető érettségin "freizeit"-ot húzott, én pár perc múlva "hobby"-t angolosként. Amikor léptem ki hallottam ahogy az egyik tanár töprengve és bizonytalanul szól a mellette ülőhöz: "Nem ezt mondta a másik srác is..?") :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.09.10. 22:37:18

@Untermensch4: Én csak úgy voltam, hogy ha már ez a blog egyfajta Modoros-pótlékként szolgál számomra, feltöltöm ahhoz méltó kommentekkel, de úgy néz ki a "nincs tévém"-modorosággal összevonva sem volt nyilvánvaló a szarkazmus :(

Untermensch4 2016.09.11. 09:34:55

@danialves: A szarkazmus, cinizmus, irónia közti különbséget nem tudom. A "modorosság" is kissé homályos nekem. Meg sz@r a humorom.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.09.11. 09:57:54

@danialves: Nekem átjött, nyugi :) De a Discovery-t lassan le kell cserélned másra, mert ott is borzalom mi megy néha.

Untermensch4 2016.09.11. 18:39:44

@Firestarter.18: Izé... bocs hogy OFF (mondjuk egy-két mondattal meg tudnám magyarázni hogy kapcsolódik....), ilyen vidám nótákat szeretnek az írek arrafelé ahol van rálátásod vagy ez is olyan mint a svejk a cseheknél (azt tán sokan rühellik)? :
www.youtube.com/watch?v=P8wgrZ6t5BA
www.youtube.com/watch?v=hdcDiiFFgLc
www.youtube.com/watch?v=Ws6JyALaFHM
" a Discovery-t lassan le kell cserélned másra, mert ott is borzalom mi megy néha."
A "hogyan készült" c sorozatban még nem szakterületemen is durván gyanús néha milyen gáz a szinkron.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.09.11. 19:02:46

@Untermensch4: Abszolút szoktak ilyeneket nyomni a pubokban, főleg ha van élő zenekar. Nekem mondjuk a Galway girltől már herótom van :D
www.youtube.com/watch?v=h87Gc3XLR18

Untermensch4 2016.09.11. 21:00:22

@Firestarter.18: Menj át ellentámadásba... kérd karaoke-verzsönben a zenekartól és lepd meg őket.
www.youtube.com/watch?v=I0MxwM_Jwi8
De magyarosan ittasan és teli torokból :)