Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

Az Index-blogok 15+1 típusa

2016. szeptember 15. - Firestarter.18

nyito.jpgHa életed során kettőnél többször jártál az Index főoldalán, akkor bizonyára találkoztál már a Biznisz- a Szexelős- vagy a Csajos-blogokkal, esetleg a többi alaptípussal.

 

 

 

 

1. A Biznisz-blog

Szerzői valószínűleg túl sokszor látták a Wall Street farkasát, mással nem nagyon magyarázható az a fixációjuk, hogy ha valaki felveszi a ballagási öltönyét és egy hamis Rolexet, trendire vágja a haját és szélesen vigyorog, akkor már rögvest milliós szerződéseket kötő üzletember válik belőle. Euróban persze.
Bejegyzéseiket olvasva teljesen egyszerűnek és magától értetődőnek tűnik a sikeresség, szinte elszégyelled magad, hogy te lusta mihaszna féreg még nem vagy milliomos üzletember.
Motiváció, inspiráció, innováció, információ, kommunikáció, meggyőzés, társalgási technikák, menedzsment, startupok, 10 káros szokás, 5 profi tipp, 3+1 mód a meggazdagodásra, 8 nyomós érv,  A jól hangzó címek mögött általában valami ötsoros angol bullshitgyűjtemény (félre)fordítása bújik meg olyan fájdalmas általánosságokkal, hogy a sikerért meg kell dolgozni, és hogy ne adjuk fel álmainkat.
A tiszta gondolatokhoz letisztult forma illik, ezeken a blogokon általában a fehér szín dominál, átláthatóak, bejegyzéseik gondosan pontokba vannak szedve, és időnként be van szúrva egy  öltönyben vigyorgó, vagy szemöldökét gondterhelten összevonó bizniszmen ingyenes stockfotója. Mert a Biznisz-blog azért annyira nem megy jól, hogy saját fotókra is fussa.
A Biznisz-blogokon általában nem lehet kommentelni, pedig biztosan sokakban felmerült már az a kérdés, hogy ha valaki birtokában van a meggazdagodás tuti receptjének, akkor egyrészt miért nem milliárdos már ő maga is, másrészt meg miért egy ingyenes blogba ír, miért nem a Financial Times-ban van saját rovata.

business.jpg

 

2. A Fitnessz-blog

Ha esetleg eddig nem tudtad, hogy mennyire fontos a minőségi, tápanyagokban gazdag ételek fogyasztása, akkor a Fitnessz-blogból minden bizonnyal meg fogod tudni. Már ha el tudod olvasni a bejegyzéseket a rikító címsorok, a lila virágos háttérre írt narancssárga betűk, és a rengeteg helyesírási hiba ellenére.
Valamiért mindenki, aki kétszer elment egy edzőterem mellett úgy gondolja, hogy ő már mindent tud a táplálkozásról és az edzésről, mi több, ezt feltétlenül közzé is kell tennie az interneten. A Fitnessz-blog semmi olyan újdonságot nem tud mutatni a témában amit az előző negyvenhét Fitnessz-blogban még nem olvastál el. Az még a jobbik eset, hogy ha máshonnan lopja a cikkeit, mert akkor legalább nincs tele a szerző személyes baromságaival. Alakformálás, helyi zsírégetés, káposztaleves- és kiflicsücsök-diéta, életmódváltás, celeb-diéták, celeb-edzéstervek, alapvető biológiai folyamatokkal nem tisztában levés.  Az ősz legjobb hasizomgyakorlatai, Így fogyjunk popsiról, Így lesz kockahasad két nap alatt, 10 napos edzésterv, 5 napos zsírégetés, 3 napos kúra, Méregtelenítés, Derékbőségcsökkenés 1 óra alatt!
Indulásakor még lehet kommentelni a Fitnessz-blogot, ilyenkor az első tíz komment kijavítja a szerző sületlenségeit, a tizenegyedik kommenttől pedig elkezdik egymást gyepálni a koksz-naturál hívők, ami a klasszikust idézve enyhén szórakoztató, de inkább fájdalmas.
A Fitnessz-blogok nem túl hosszú életűek. A szerző hirtelen fellángoló egészséges életmód mániája úgy lankad le, mint az egyszeri angol turista pöcse ha rossz kupiba fordul be Thaiföldön. Lustaságból már nem jár edzeni, esetleg a sok anyázó kommenttől elmegy a kedve az írástól.
Vagy terhes lesz, és abban a pillanatban, ahogy  meglátja a két csíkon a tesztet már be is regisztrálja a pocakmanocskam.blog.hu címet.

fitness.jpg

 

3. A Baba/Terhes-blog

Ha eddig azt hitted, hogy a gyermekáldás az egy izgalmas és várakozásokkal teli, csodálatos időszak, akkor a Baba-blog elolvasása után rögvest meg fog változni a véleményed. Sőt, meg fogod bánni, hogy aznap este nem inkább a Vészhelyzet ismétlését  néztétek az asszonnyal.
A Baba-blogból a létező összes újszülött betegséget meg fogod ismerni gyomorforgató képekkel illusztrálva, és bár pl. a Harlequin ichtyosis kialakulásának az esélye 0,000001%, azért benned kilenc hónapig ott fog motoszkálni hogy mi van, ha? És akkor ez még csak egy betegség volt.
Császármetszés (képekkel!) Vetélés otthon (képekkel!!!), autóban hagyott gyerekek, elrabolt gyerekek, leforrázott gyerekek, betört fejű gyerekek, játszótéri balesetek, eladott gyerekek, megvert gyerekek. Pocaklakók, Manócskák, Királyfik és Királylányok, Porontyok, Csimoták végtelen mennyiségben.
Ne aggódj, a Baba-blog a kilenc hónap minden egyes napjára tartogat majd valamit a számodra, azt sugallva, hogy a gyerekedre minden sarkon őrült veszélyek leselkednek mindenféle fertőzések, halálos gyerekjátékok és nemtörődöm orvosok képében. Ha meg nem, akkor úgyis szar szülő leszel, és vagy megfogod ölni a gyerekedet, vagy felnőve ő fog meggyilkolni téged bosszúból.
A blog minden bejegyzése alatt két táborra szakadt, hormontúltengéses véranyukák anyázzák egymást a legkülönfélébb témákban. Otthon vagy kórházban szülés? Tápszer, vagy anyatej? Abortusz? Szobatisztaságra szoktatás, miért nem jár, miért nem beszél, miért sír, miért nem sír? Akinek több gyereke van, annak a véleménye nagyobbat nyom a latba. "Nekem ne mondjad aranyom, én négy gyereket neveltem fel."

 baba.jpg

 

4. A Filmes blog

Valamiért a kezdő bloggerek indokolatlanul nagy hányada azt gondolja, hogy feltétlenül Filmes-blogot kell írnia. Elvégre ő szereti a filmeket, meg is nézi a filmeket, van egy vastag keretes szemüvege is, miért ne írhatna filmekről? Ne próbáld meg nekik elmagyarázni, hogy a filmkritikus az egy szakma, mert meg fognak sértődni.
A Filmes-blogok íróinak többsége azt gondolja, hogy a kritika azt jelenti, hogy leírom a film cselekményét, majd a végére odaírom, hogy nekem tetszett-e a film, vagy sem.
Ja, és pontozni is kell, a nélkül nem ér semmit az egész. Őszintén, valaki meg tudja mondani mi a különbség egy 6/10-es és egy 5/10-es film között? De a pontozás komolyságot, súlyt, professzionalizmust ad az író szavának, ha már a szövege ezt  nem teszi meg. Úgy egyébként is valamiért azt hiszik, hogy bárkit is érdekel, hogy nekik tetszett-e a film, vagy sem. Álomgyár, blockbuster, kasszasiker, üdvöske, örök klasszikusok, remake, reboot.
A Filmes-blogger a legnagyobb nyugalommal küldi el a picsába a frissen Oscart nyert rendezőket is, csak mert nem tetszett neki a legújabb filmjük (vagy nem értette, de ezt soha nem vallaná be. )
Az is valami beteges divat lehet a Filmes-blogok körében, hogy azt a filmet ami mindenkinek tetszett lehúzzák, amit meg mindenki utált, azt az egekig magasztalják. Talán azt gondolják, hogy ettől egyedi lesz a véleményük, vagy fene tudja.
Előszeretettel készítenek érdektelen és értelmetlen toplistákat, mert tudják, hogy a kommentelők majd nagy forgalmat generálnak azzal, hogy azon vitatkoznak mi miért került be és mi miért maradt ki.
A Filmes-blogok különös vadhajtása az a blog ami régi filmeket elemez ki. Hogy miért, senki se érti. Elvégre kinek hiányzik egy Titanic- vagy Gladiátor-kritika 2016-ban?

filmes.jpg

 

5. A Főzős blog

Ha a Fitnessz-bloggerina az edzésbe beleunva nem Baba-blogot indít, akkor minden bizonnyal főzőset. Elvégre enni azt szeret, állítólag a paprikás krumplija is ehető, miért ne? Nagyon gyorsan szakértőjévé tud válni egy konyhának, két olasz étterem meglátogatása után már tudja az eredeti paradicsomszósz ősi titkát, hogy másnap már a szusikészítés rejtelmeiről, vagy a cukrászat alapjairól írjon. A blog neve majdnem mindig két, lehetőleg egymással semmilyen kapcsolatban nem álló konyhai alapanyag neve, mondjuk Sáfrány és Cukkini, vagy Köles és Osztriga.
Közös ismertető jegyük, hogy az étel lefotózására (telefonnal!!) és a tökéletes kompozíció kialakítására több időt szánnak, mint magára a főzési folyamatra.
Mivel a legtöbb receptjüket külföldi oldalakról lopják, így gyakran összekeverednek a mértékegységek. Mindegy, hogy tbsp, dstspn vagy tsp, az neki egy kanál, a cup meg bögre, azt csókolom. Aki ezt szóvá teszi a kommentekben, azt törli.
Érthetetlen és indokolatlan vadhajtása a Gyorskajás blog, melynek szerzői úgy képesek áradozni egy utcán megevett nyamvadt hamburgerről vagy papírba csomagolt fish&chipsről, mintha személyesen Jacques Pépin főzte volna meg nekik legújabb mesterművét.    

fozos.jpg

 

6. A Szexelős blog

Ezeket a blogokat olvasva végre megnyugodhatsz, semmi rossz nincs abban, ha az ember elmegy kurvának (akkor se, ha férfi), vagy hétvégente bedobja az asszonyt a közösbe. Ha mindig is kíváncsi voltál arra, vajon mi folyik egy swingerklubban, vagy egy kurva fejében (esetleg szájában) akkor most végre meg fogod tudni. Az összes apró részlettel, fröcsögő testnedvvel és kitágított testnyílással együtt. A női orgazmus 5 titka, így spriccelj nagyobbat, a legjobb pózok hátulról, így vezesd rá a csajodat az öklözős análszexre, mekkora, milyen hosszú, milyen mély, és megannyi más érdekes téma amik mindig is baszkurálták a képzelőerődet.
Általában már az első kommentben előkerül, hogy ez kamu, és valójában egy szőrös kövér pasas írja a blogot. Ez minden egyes bejegyzésénél megismétlődik, és mindig ugyanazok az arcok teszik szóvá. Valószínűleg egy kézzel pötyögve, ha értitek mire gondolok. 
Minél tovább olvasod a blogot annál kellemetlenebbül érzed magad, hogy te olyan maradi és korlátolt  vagy, hogy nem szívesen néznéd végig, ahogy három szuszogó idegen megpocsékolja a csajodat. Pedig állítólag ez az igazi önzetlen szeretet és bizalom jele! Néha egészen mély, már-már Coelho Nóra szellemiségét idéző spirituális jelentéstartalmat tudnak kanyarítani annak, hogy  két vadidegen megbaszta őket a múlt nap. Ilyenkor azt írják, hogy kinyíltak (azt nem csodálom mondjuk), megtalálták a belső békéjüket, vagy egy rezgéshullámba kerültek az univerzummal, esetleg rájöttek életük valódi céljára és értelmére.
Általában valami lenge kombinéba csomagolt nőstény képét teszik a címlapra, ezzel ingerelve a kattintásra. Ne tagadd, te is mindig elcsábulsz!

szexelos.jpg

 

7. A Külföldi blog

Minden nap más országról tudhatjuk meg, hogy ott milyen jó élni, bezzegmagyarországon. Ma már az is kívülről tudja milyen dokumentumok kellenek az angol munkavállaláshoz, aki még gondolatban sem lépte át Mátészalka határát.
Ezeket a blogokat olvasva tényleg az az ember érzése, hogy Magyarország hátárát átlépve (kizárólag nyugat felé!!) rögtön fűszoknyás lányok veszik kezelésbe a férfiasságát, miközben ötszáz eurósokat dugdosnak a farzsebébe. Mert nyugaton megbecsülik a kemény munkát! Egy hónapja Angliába szakadt szerencsétlenek osztják az észt hazafelé (ha a pakisztáni szobatársaik odaengedik a laptop elé őket), mert ők megcsinálták, ők vitték valamire, ők már a nagy európai közösség tagjai. Hogy aztán csendben hazasunnyogjanak, mert hiányzott a Túró Rudi, a mama főztje, meg azért mindenhol jó de a legjobb otthon.
Egy átlagos élménybeszámoló szerint már otthon el kell kezdeni munkát keresni (nyelvtudás nélkül senki ne induljon el!!), eleinte nehéz kint, aztán még nehezebb, sokat kell dolgozni, de aztán jobb lesz, csak a honvágy, de azért jó kint, haza? Majd egyszer. Talán. A tartalmas élménybeszámoló illusztrálására készített saját képeket úgy kell készíteni, hogy véletlenül azért rajta legyen az emeletes ház, a használt VW Passat, vagy legalább egy koszos, szürke tengerpart.
A kommentelők a Londonban tömegszállásokon nyomorgó, mosogató bölcsészek hordáinak rémképével riogatnak, szapulják a kint lévőket, mert itthon ki fog dolgozni? Amazok visszaanyáznak, Fideszeznek, Orbánoznak. A bloggazda szétcsap köztük, hogy aztán a következő posztnál kezdődjön minden előröl. Minden. Egyes. Nap. Endless fun.

kulfoldi.jpg

 

8. A Fényképes blog

A Ritkán látható történelem jól megérdemelt sikerén sok blogger felbuzdult. Némmá, hát még írni se kell, odabaszok pár képet, azt csá. A vicc az, hogy a legtöbb képes blog tényleg így működik. Külföldi oldalakról lopott képek tucatjai egymás hegyén hátán mindenféle rendszer, magyarázat, képaláírás vagy évszám nélkül, nesztek parasztok. Ha fekete fehérek a képek az még jobb, rejtélyes, izgi! Ritka az igazi gyűjtemény, általában már ezerszer látott képek forognak újra és újra.
Ha egy ásóbotnál bonyolultabb mechanikai eszköz szerepel a képeken, akkor rögtön megjelennek a kommentekben az adott eszköz szakértői. Te idióta, az nem Sherman M4A2, hanem M4A2E8, nem látod bazmeg, hogy HVSS-el van felszerelve, te gyökér?? Napokon, és több száz kommenten keresztül képesek vitatkozni csőtorkolati sebességekről, huzagolásokról, lövegtornyokról és kötényzésekről.
De hogy nyugodtan tudjatok aludni éjszaka elmondom, hogy a HVSS az egy vízszintes elrendezésű tekercsrugós lengéscsillapító. Szívesen. 

fenykepes.jpg

 

9. A Csajos blog

Ezt a blogot a legkönnyebb felismerni. Rózsaszín, lila, vagy egyéb színekben csillog, a szemedet meg minduntalan kiszúrja valami idegesítő gif, amik már ’97-ben a számtech órán is csak közepesen voltak viccesek.
Címadásban hasonlóan kreatívak, mint a Főzős blogok szerzői, Csillámpor&Fésű, Hajlakk&Szemceruza, vagy valami ilyesmi. A hasonlóság nem véletlen, a bloggerinák egyedfejlődésében a Csajos blog az első állomás. Ez után jön a Fitnessz-blog, majd a babás és főzős blog, hogy aztán egész karrierjük egy Szexelős blogban teljesedjen ki.  
A pasizós, szakítós, megcsalós, újrakezdős tippek trükkök és praktikák között válogatott stockfotógyűjtemény terheli a sávszélességet. Minden posztjukat valami Paul Oravecz-szintű életbölcsességgel zárják, melyekből egy jóérzésű felnőtt ember gyomra maximum egyet képes feldolgozni. Havonta.

 csajos.jpg

 

Futottak még:

 

10. Az Utazós blog

Egy-két jól beállított fotó segítségével még azt is el tudják hitetni veled egy pillanatra, hogy tök jó buli lenne hátizsákkal és stoppal nekivágni a festői Kisinyovnak, és elmerülni a moldovai éjszakai élet nyújtotta megannyi kalandban és élvezetben

 

11. A Gyurcsányos/Orbános blog

Válogatott írásokban válogatás nélkül ecsetelik az aktuális kormány válogatott disznóságait . A bloggazga szent meggyőződése, hogy ő valamifajta politikai ellenpontot képvisel, pedig senki nem olvassa el minden bizonnyal forradalmi bejegyzéseit. Az olvasók csak azért látogatják a blogját mert nem moderál, így pedig kedvükre küldhetik el egymást a komcsi/libsi/FideSSbérenc kurva anyjukba. Általában olyan dizájnt használnak, ami már a betárcsázós net korában is cikinek számított, ha a kommentektől nem folyik ki az agyad, akkor a betűtípus-háttér kombótól minden bizonnyal ki fog.

 

12. A Zenés blog

Ha eleged van a mainstream zene fertőjének bűzös posványából, és szívesen hallgatnád tök ismeretlen, beszívott arcok szarul hangszerelt alternatív/underground csörömpölését, akkor ez a te világod lesz.

 

13. A Kütyüsblog

Ha imádod a teljesen felesleges, de legalább dizájnos és méregdrága, ámde használhatatlan vackokat, vagy autofellációba kezdesz a legújabb  iPhone láttán, akkor ezt a blogot imádni fogod. Akkor is jó szórakozást tud nyújtani, ha szereted látni ahogy a kommentelők egymás ölik a különféle brandek és technikák felett. Windows vagy Mac? IOS vagy Android? Digitális vagy analóg? Végtelen vita.

 

14. Az Életmód blog

Általában e mögé a címke mögé bújnak azok a bloggerek, akik nem tudnak helyesen írni, nem tudnak fogalmazni, nem értenek semmihez, de mégis valamiféle leküzdhetetlen vágyat éreznek arra, hogy ezt a semmit világgá kürtöljék. Posztjaik tartalma is általában ez: a nagy büdös semmi. Úgy megy át rajtad minden írás, mint az egy hetes kefir, egy perc múlva már egy sorra sem emlékszel belőlük.

 

15. A Meztelennős blog

Az valahogy önmagában is elég ijesztő, hogy a korlátlan internet és a 4K virtual reality porn idejében valakik úgy gondolják, hogy bárkit is érdekel a pornóoldalakról összelopkodott, Photoshoppal és különféle műanyagipari termékekkel dúsított meztelen nők két dimenziós állóképének válogatott gyűjteménye. Még ijesztőbb, hogy tényleg van akit ez érdekel.  

 

+1 A Vicces blog

Humorosnak gondolt, de valójában izzadtságszagúan erőltetett és jópofáskodó bejegyzések csorognak ki a menő(nek hitt) álnév mögé bújó firkász pennájából. Olcsó paródiáiban előszeretettel tipizál, kategorizál, stigmatizál és skatulyáz be más embereket és csoportokat. Pedig ő se különb, sőt. Más blogokat fikáz gyenge karikatúrában, pedig titkon csak irigykedik rájuk, és marja a féltékenység,  mert az ő szánalmas kis blogját senki sem olvassa. Mindenhez ért, mindenbe beleugat, mindenről megvan a sommás véleménye felszínes tudását olcsó poénokkal leplezi. Valószínűleg az anyukájával él, elhízott, és sosem volt nője.    

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr4311705803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.09.15. 10:31:20

Francba, előtted az ide szánt modoros kommentemet a +1-ben, amit sértődöttségből írtam volna :(

Hatalmas poszt egyébként, végigröhögtem, telitalálat a többsége :D

Viszont ha már toplista, a "kimarad a..." típuskommentet azért megejtem, engem a pszichológusblogok húznak fel, 3 bekezdés felszínes okoskodás, és oldaldobozban nagyban a szerző magánpraxisa, mert persze annak a reklámja az egész.

Amúgy nem tudom mennyire vagy allergiás az effajta reklámra, de ha érdekel, a filmbloggerhez tudok linkelni egy egész kimerítő tipizálást a saját oldalamról. ;)

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.09.15. 11:59:18

@danialves: Nem ma kezdtem a szakmat :D
Ilyesfajta reklam johet nyugodtan.

Serrin · http://ecigiblog.blog.hu/ 2016.09.15. 12:07:17

Illetve filmes blogból vannak különösen jók is. Nem egyszer találtam nézhető régebbi filmet ilyenben, meg az újaknál is segít, hogy érdemes-e rászáni a megnézésükre az időt.

László 88 2016.09.15. 12:35:06

Néhány blogfajta elkerülte a figyelmemet. Kismamás blogot nem olvastam eddig.
Néhány életmódos blognál eszembe jutott nekem is, hogy minek kitenni őket az Indexre, tök marhaságokat írnak, a kommentelőket kimoderálják...

Benyás 2016.09.15. 12:48:47

kimaradt az autó/motor buzériára építő, láthatólag réteg content, de alapvetően átfogó az elemzés :)

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2016.09.15. 13:10:43

Hát ez zseniális. Hatalmasakat röhögtem, titkon reménykedtem benne, hogy az én blogom kimarad a szórásból, de hát a +1 tökéletesen lefedte azt.. :( :)

Ruszi · http://miszk.hu/szakerto-adatlap/rusznak-andras.html 2016.09.15. 13:28:54

De milyen jó blog? IFL pl. vagy vannak azért olyanok, amikből tényleg kiderül valami...

aricsek 2016.09.15. 13:29:01

Perfekt! "Baba" blognál: Véranyunak aszondod, h.oké: szoptass (ha már egyszer képes vagy rá), de tán nem kéne minden egyes alkalommal flashmob-ot rendezni, mikor a társadalom nagyobb ( normálisabb) fele megjegyzi, h.ezt nem annyira a mekdonálcban kéne 120 ember között.
Ott helyben elfogyasztanak ( hogy legyen tejük ) . :D

nem várt fordulat 2016.09.15. 13:44:44

Ha lenne kis önkritikád, ami láthatóan nincs, akkor tréfásan betetted volna magad is, ezek a legszemetebb blogok:

5 tuti tipp...
10 módszer..
7 + 1 tanács
15+1 típus ugye...

akik pontokba szednek minden szart.

browhair 2016.09.15. 13:47:30

Jó a poszt :-)

Az lenne a ijesztő. ha nem szeretnék a pucér nőket az emberek. És nem csak férfiak a visszatérő vendégek... :)

MiKeyRuLeS 2016.09.15. 14:20:12

"A gyereknevelés alaptörvényei" című bejegyzés hova sorolandó? Baba-terhes/életmód?
Vagy az eb-s illetve Mourinhos bejegyzések? Éppen kihagytad a 15+1-ből a fociszakértők blogjait, de talán nem véletlen.
Ezeket te jegyezted, és az általad leírt sablonokba jól beleilleszkednek: nem szakemberek írják, csak olyanok, akiknek van véleményük, és ezt kimondják, kiírják magukból. És nincs ezzel semmi baj, ahogy a te gyereknevelési tanácsadásoddal (bocs, de csak ezt olvastam) sincs: ez a véleményed, és akik kedvelik/gyűlölik azt, amit leírtál így vagy úgy reagálnak rá.
Nem volna túl szerencsés, hogy fociról csak UEFA liszenszes végzettséggel rendelkező írhatna, gyereknevelésről csak pszichiáter/orvos/pedagógus és így tovább. És az sem, ha önjelölt megmondóemberek dönthetnének, ki mikor mit írhat.

kommentes nikk 2016.09.15. 14:24:58

@Ruszi: atyaisten, ha neked az IFL jó blog, pláne azért, mert kiderül belőle valami, akkor olvasgass inkább Garfield képregényt, abban is több valós infó van a világról :)))))

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.09.15. 14:28:06

@MiKeyRuLeS: Csalodott vagyok, hogy ilyen sokat kellett varni az elso ilyen kommentre. De amugy honnan tudod, hogy hogy nincs UEFA licenszem?

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2016.09.15. 14:30:28

Nagyon jó :-) Kár, hogy az utolsó 5+1-et nem dolgoztad ki hasonlóan.

Amúgy a "hőskorban", 5-10 éve volt jellemző az, hogy a politikai blogok posztjai kb. egy újsághíren alapuló, hosszúra nyúlt, szalonképesebben megfogalmazott anyázások voltak. Azaz megjelent egy már máshol megírt történet (kb. Orbán/Gyurcsány embere lopott valahonnan valamit), majd a szerző kétségeit hangoztatva szolidan anyázott egyet, és ugyanígy tettek a kommentelők is. Volt, hogy egyszerre 4-5 címlapos blog is lehozta ugyanazt, és alatta ugyanazon kommentelők ugyanúgy anyáztak. Régi szép idők :-)

A mai politikai blogok már sajnos vagy pártblogok (valamelyik neves párt névtelen politikusa osztja az észt), vagy valamelyik szervezet által befolyásolt blog, ahol a szervezet álláspontját szépen előemésztik, visszaböfögik és megpróbálják lenyeletni a kedves olvasóval. Kommentálás persze tiltva vagy magas szinten moderálva, nehogy a kedves szerző lelkivilágába komolyabban beletapossanak. Az a baj, hogy az Index pofátlanul tolja ezeket, tudnám minek. (Nagy csapás lenne, ha pl. egyszer a Kettős Mérce nem lenne címlapon, csak max. 1 poszttal?)

zooDoo 2016.09.15. 14:34:52

@Firestarter.18: Nárcisztikus és vicceskedő az egész seggszagú posztod. Bolond lyukból bolond szél fúj. Ennyike.

Succubus 2016.09.15. 14:35:01

Tetszik az önirónia, ami az utolsó pontból érződik ki :)

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2016.09.15. 14:37:20

A 12-es zenés blogokhoz: fontos, hogy olyan zenekarokat kell isteníteni, akiket a saját anyjuk sem hallgat meg, és az is szenzációszámba megy, ha a próbájukon véletlenül bent marad az énekes házimacskája, mint rajongó. De róluk mindent meg kell írni, azt is, ha kiment a macska. A nevesebb, tömegeket vonzó előadók eladták magukat (szakszóval: elkurvultak). Alap, hogy minden nevesebb bandának az utolsó lemeze a legszarabb, az első a legjobb (de utána elkurvultak). Illik egy lemezt már megjelenése előtt is fikázni, utána meg pláne kötelező. Bizonyos műfajokról meg jobb, ha tudomást sem veszünk.

Succubus 2016.09.15. 14:44:26

Meg az is tetszik, hogy tudsz fogalmazni és helyesen írni, ami a bloggerek többségére nem jellemző. Jó írás, gratulálok!

Dr. Trejo 2016.09.15. 14:59:05

Ez nagyon jópofa volt! A nagy terjedelme ellenére végigolvastam.

Azért van hova fejlődni, a modoros blog sokkal jobb!

Hajrá! Sikeres fejlődést!

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.09.15. 15:10:09

Nagy jó kis összefoglaló, tényleg magára ismer az ember :) .

A Blog egy sajátos műfaj, ami szerintem sokkal nagyobb toleranciát érdemel, amennyiben valóban amatőr tevékenységet takar. Normálisan valaki heti jó pár órát rászán az életéből, és néha egész jó dolgok születnek (lásd ritkán látható tört).

Én személy szerint csak akkor akadok ki, ha valaki kiposztol valami marhaságot, amit az index felvesz, aztán letiltja a kommentet, vagy még rosszabb kimoderálja a vele ellentétes (amúgy korrekt hangvételű hozzászólásokat).

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2016.09.15. 15:29:57

Jó lista volt, több esetben azonos vélemény is előfordult:) A 8-asnál írtakon jót nevettem, néha csinálok én is olyat :D
Plusz úgy látszik, hogy nem vagyok index-blog alaptípus, mert nem találtam igazán átfedést a felsoroltakkal :D

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.09.15. 15:33:09

@zooDoo: Neked elhiszem, mert te meg ilyen messzirol is kulturembernek latszol!

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.09.15. 15:47:06

@Szerda Úr: Senki sem kerulheti el a sorsat! Amugy nem azert hogy benyaljak vagy valami, de eddig harom blogot olvastam vegig ugy, hogy visszalapoztam a legelejere, es ebbol az egyik a Vendeghanyas volt.

Kútmester 2016.09.15. 16:19:50

@Droli: "Kommentálás persze tiltva vagy magas szinten moderálva, nehogy a kedves szerző lelkivilágába komolyabban beletapossanak."

Viszont van olyan is, ahol a "kedves szerző" a kommentelő lelkivilágába gátlástalanul beletapos és utána kitilt. Aztán pár hét múlva felháborodottan kiposztol egy három soros "cikket" arról hogy őt nem engedik hozzászólni egy másik blogon és hogy nála ilyen elő se fordul nála mindenki hozzászólhat.

A másik ami egy "vicc" volt, mikor egy közéleti blogon egy db egy mondatos hozzászólásomra, a blogger egy minősíthetetlen hangvételű jellemrajzot küldött vissza.

nem várt fordulat 2016.09.15. 16:44:49

@Firestarter.18: Igen, de annak semmi köze nincs ahhoz, amit én írtam.

Pénzéhes Blogger 2016.09.15. 16:48:41

Hihetetlen jó az írás :-) Leírom hogy is csináltam végig én ezt az egészet.
Én az a tökéletes pénzéhes blogger vagyok aki ezeknek a többségét ki is próbálta. Mert hát ugye pénzt lehet keresni a blogolással He-he-he. Az első állomás a tervezés mihez is értek??? Semmihez, de akkor nem lesz belőle pénz, na akkor legyen street food tesztelő. Második állomás, első cikk megírása, lefényképezése, legyen pofás, kedvcsináló, szépen megfogalmazott, kb. 1 hét volt mire már magamnak is tetszett az írás. Eredmény 15 page number (oldalletöltés) ebből 14 én voltam. Harmadik fázis: hoppá pénz csak akkor van belőle ha olvassák is, na utánanézni hogy tudom népszerűsíteni a blogot. Első ha kikerül a blogod az index2-re, na igen de mi van ha nem kerül ki, mint pl. az enyém. Jönnek az ötletek Facebook profil, küldj levelet a magyarblogok.hu-ra, a blogok.eu-ra és a blogindex.hu-ra hogy ők is vegyék át a posztjaidat. Eredmény: első hét után 3 lájkolták a facebook oldalam, a magyarblogokról-ról nem kaptam választ, a blogok.eu- ról jött válasz, de nem vettek fel, blogindex.hu-ról válasz is jött, meg fel is vettek, sőt időnként már be is tévedtek látogatok. Na újabb poszt írás, még egy, a feleségem elcipeltem a létező legjobb street food-os helyekre. két hét alatt elköltözünk a teljes fizetésünket. Látogatók hát ha elérte a postonként 100-at az volt a legnagyobb csoda. Street food blog befejezve, a hónap végig csak zsiroskenyér. A következő filmes blog. Megint facebook oldal létrehozása, levél írás blogkeresőknek, az eredmény dettó ugyanaz, max 100 de inkább 20-50 látogató. Na akkor ez sem megy, jöjjön a pénzügyi, majd a fittness, utána már majdnem feladtam, de hát jöjjön a szex blog. Nos ez tényleg a bullshit hazája, és itt már a facebook oldalad lájkjai is növekedtek, már jöttek a blog keresőkről látogatók, és néha az index2-re is kikerültem. Kezdett valami beindulni, csak a pénz nem jött, akkor legyen eroitkus blog, megint mindent végigcsinálni (facebook meg levelek) viszont a nézettség az valami hihetetlen lett, a sok meztelen csajt úgy nézték mint ha csak az én oldalamon lehetne ilyet látni. Szerintem kb. az atv.hu látogató számával egyezhet meg. Pénzt hát azt viszont nem sokat hozott, így meguntam. Nekem kimaradt sok minden pl. ez a mama-gyerek-szülés blog is, talán mert pasi vagyok de ha tuti meggazdagodnék belőle én biza egy szülést is bevállalnék, akár premier plánba is közvetíteném.

De rájöttem ez nem nekem való. Egyszerűen nem is értem miért blogol bárki is.

tnsnames.ora 2016.09.15. 16:58:12

Jó lett! :) +1 szavazat, hogy a végét tényleg bővebben is ki lehetett volna dolgozni. De lehet, hogy csak telhetetlkenek vagyunk :)

Én egyet hiányoltam. A Csajok és Pasik típusú párkapcsolatos blogokat, ahol homályos inspirációjú sztorik után a kommentelők versenyt rendeznek abból ki tud nagyobbat beszólni a posztolónak vagy másik kommentelőnek (az alaptémát rég elfeledve). Sokszor még a politikai dühöngőkre is köröket ráverve ;)

A filmes blogok között valóban van hulladék, pl.: Filmtress, de azért van köztük olyan, ahol tényleg igényesen meg nagy melóval írnak meg egy-egy fontos posztot, háttérinfókkal.

Ami érdekes még számomra az index2 szerkesztzőség hogy hype-olja a biznisz-típusú bullshit-generátorokat.

2016.09.15. 17:43:46

Pazar poszt, öregem!

Nem egy blog kategória, hanem egy blogszerkesztési elv, amikor a blogger alapból nem is engedi a kommentezést. Nem moderál, hanem egyszerűen nincs kommentszekció. Pedig a blogokon a hozzászólások az esetek nagy részében jobbak, mint a posztok.

A blogok nagy része sajnos önreklám. Mindegy, hogy orvosi, gasztro, pszichológus, kütyüblog vagy swinger klub blog, a többségről lerí, hogy nem blogger szenvedélyét éli ki ott, hanem kell reklámozni a saját vagy a megrendelői vállalkozásait.

Zeneblog, tényleg a legelvontabb szarok hypeolásával akar mind még alterabbnak tűnni, de azért ebben az index stenk blogja a listavezető, ott biztos, hogy mindig olyan zenék ajánlgatása megy, amit a kutya se hallgat. Igazából nem ajánlgatás az, hanem csak posztolnak elvont zenéket, hogy a magyar paraszt érezze, hogy mennyire elmaradott az ízlése a szerzőhöz képest.

Gasztroblogokon egy az egyben minden recept youtuberól vagy külföldi gasztro oldalakról lett lelopva. De van olyan fine dining blog, ahol egyszerűen még erre se veszi a szerző a fáradtságot, egyszerűen ír nyolc sort, amiben vannak olyan szavak, mint textúra, alázat, alapanyag tisztelete, sous-vide, Bocuse, Michelin-csillag. Modorosblogra a legtöbb ilyen blogot át lehetne copy-paste-elni.

2016.09.15. 17:54:52

@Pénzéhes Blogger: aki jó pénzt lát a blogjából az egy szűk réteg, akik folyton index címlaposak. A másik módszer, hogy cégek szponzorálnak vagy a saját vállalkozásodar nyomod a blogodon. Aki tud szponzorokat szerezni és fizetik mindenét, az megfogta az isten lábát. Gasztro vagy street food blognál azok aratnak, akik gyakorlatilag reklámfelületként adják ki a posztjaikat.
Meg rengeteg tehetősebb ember, vállalkozó felesége blogol, náluk gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy anyagilag megéri-e a ráfordított idő.

qtyuly 2016.09.15. 17:56:54

@Succubus: Azért sok-sok vesszőhiba felfedezhető benne.. :)
Az a baj, hogy magamtól nem is írtam volna ezt ide, mert így is kimagaslik az átlag blogszínvonalból.

Thomas Dantes 2016.09.15. 20:30:03

A Sherman-tankos rész különösen tetszett. Nem teljesen ide tartozik de mindig is viccesnek tartottam, hogy azt gondolják emberek ha tudják melyik Sherman volt izé tekercsrugós, akkor ők értenek a történelemhez . Nos nem. Techno-szakbarbárok semmi egyéb. Vicc.

Ja, az üzleti blogok. 5 tipp hogy leszel sikeres a munkahelyeden...álljon már meg a menet. Nem mindenki üzletember meg bankár. A többieknek nem kellenek tippek?
5 tipp hogy legyél sikeres gyári munkás.
8+1 lépés hogy sikeres pék legyél.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.09.15. 20:36:30

Az i2-n használt címlapkép egyébként telitalálat a mondanivalóhoz, van a szerkesztőknek humora :D

@karandash: Ha már Stenk, szvsz a magyar média legnagyobb szégyene, hogy a fizetett újságírók által gyártott bármilyen sajtóterméket blognak nevezzük, csak azért, mert arra a domainre rakták. Olyan esetben még megértem, mint pl. a Geekz vagy az Urbanista, akik blogként váltak egy nagyobb oldal részévé és fenn akarják tartani a brandet, de annak egyáltalán nem tudom, mi értelme van, hogy gyakorlatilag egy rovatot szerveznek ki így. Azt meg végképp nem tartom elegánsnak, hogy ez sok esetben azt jelenti, hogy a blogketrecben is a saját újságíróikat tolják a valódi blogok helyett.

Untermensch4 2016.09.15. 21:03:27

@Thomas Dantes: "5 tipp hogy legyél sikeres gyári munkás" Hűbammeg, kösz, eszembe se jutott volna. Még a végén blogot írok... :)

Untermensch4 2016.09.15. 21:08:53

@Firestarter.18: Kimaradtak a valláskárosultak, mind blogíró, mind kommentelő üzemmódban.
Az egyetlen hely ahonnan kitiltottak, ilyen volt. Amcsi hittérítő cikkek gáz tükörfordításai (attól gáz hogy nekem is feltűnt, nem "szentkönyvesen" magyartalan hanem igénytelenül fordított). Kommentelőiknél viszont változatos a színvonal és mivel a trágár beszéd többnyire nem eléggé etikus nekik, marad a kulturált értetlenkedés és burkolt előkészítése a nagy igazságnak (=finomnak szánt hittérítés). Sajnos a csőlátás miatt ez nem szokik sikerülni de a már szektatagok szorgalmasan önmegerősítenek (meg egymást is).

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2016.09.16. 07:44:01

köszönöm a megtisztelő említést (LINKKEL!!!!4!!)
:P

nekem az a pár "indexes blogok/cikkek szemete/tévedései" hőbörgő blog is tetszik, de különösen azok, akiknek weboldalát a kutya sem olvassa, ezért eszkábálnak egy hasonnevű blog.hu-t is, hátha a kiemelés hatására odatalál pár halandó...

Szerda Úr · http://vendeghanyas.blog.hu 2016.09.16. 08:43:37

@Firestarter.18:
én most találtam rá a tiédre, és kezdem az elejétől :)
na most, hogy leszoptuk egymás faszát, tényleg gratula! kurvajó a blog (Y)

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.09.16. 14:05:29

@JTom: A tied a masodik blog amit vegiglapoztam, feher homokos partu palmafas szigetkent emelkedik ki a blogok szennyesen hullamzo tengerebol.
@Szerda Úr: Kossz, de csak semmi buzulas :D