Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

A vidéki búcsú népe

Best of Firestarter18 #27 - Válogatás 10 év (nem feltétlenül legjobb) posztjaiból

2016. október 10. - Firestarter.18

bucsu-02.jpg

A vidéki búcsúkon többkötetes szociológiai tanulmányokat is pillanatok alatt meg lehetne írni.

 

 

 

 

 

 

 

2008. 10. 10.

Valahogy az utóbbi postokból kimaradt a búcsú forgatagának szemléletes és vidám taglalása. Nos. Pont a megfelelő időben értünk ki, már minden árus pakolt. Nem mintha valamit is venni akartunk volna.

Ahogy ott mentünk, és néztem az embereket, hát nem tudtam néha, hogy sírjak, vagy nevessek. Olyan szociológiai tanulmányt írhattam volna, hogy rögvest felterjesztenek valami nívós szociológiai díjra. Amit most egyet sem tudok hirtelen megnevezni, de biztos van.

 Jön velem szembe átlagapuka, az átlagcsalád feje. Lógatja a fejét, látszik, hogy a Provident finanszírozta a búcsút. Egyik kezében egy gyerek, annak a kezében valami csillogó, csilingelő vacak. Másik kezében kakasos nyalóka. Apuka másik kezében fehér szatyor, benne a félhavi fizetése csillogó szarok és csavaros cukrok formájában. A fizetésének a másik fele az a dodzsemben maradt.

Gondolatai: "Kurvapicsábabazmeg retkes búcsú, menjünk csak haza, széthasítom átlaganyukát"

Mögöttük átlaganyuka, a frissen vett bundájában, amit 40K-ról leárazva vett 20K-ért, holott 5-öt ha ér. De a szomszédasszony is vett, neki is kellett. Kezében egy másik gyerek, annak a kezében is valami szar fröccs öntött műanyag kínai vacak.

Gondolatai: a téeszbe majd azt mondom 100K volt a bunda!

 

Jön aztán az újgazdagcsalád. Újgazdagapuka elöl, büszkén, emelt fővel. Az ő kezében is gyerek, de a gyerek kezében 3 műanyag szar van, apuka kezében meg 5 tele szatyor.

Gondolatai: sok szánalmas majom, nekik csak egy szatyruk van

Mögötte újgazdaganyuka, kezében nincs gyerek, de hat szatyor. Ugyanolyan bunda van rajta, mint átlaganyukán, de ő jobban vigyorog.

Gondolatai: az irodában majd azt mondom, hogy 200K volt a bunda.

 

Aztán jönnek a menő csávók. Vannak az igazi menőcsávók, és a ténylegmenőcsávók. A kettő közt a különbség, hogy a ténylegmenőcsávónak tényleg van pénze. A menőcsávó az csóró, de menőnek látszik.

Szóval a ténylegmenőcsávó a csavaros cukrot azt mint státuszszimbólum éli meg, ezért minden standnál 150 darabot vesz. Közben telefonál, és mindenhol húszezressel fizet.

Gondolatai: miafaszt néztek, megveszlek titeket kilóra.

Mögötte a szigorúanszőke csaj, rengetek szatyorral, ugyanolyan bundával, mint átlaganyuka és újgazdaganyuka.

Gondolatai: a kocsisoron majd azt mondom, hogy 500K volt a bunda.

 

Aztán jövök én, nézek ki a fejemből, és nem győzök csodálkozni.

Gondolataim: Miapicsát keresek én itt??

 

A vidéki búcsúknak van egy olyan keserédes romantikájuk. Az ember, amikor ott van, hirtelen nem tudja eldönteni, hogy sírjon, vagy nevessen. Egyszerre taszít és vonz a sok rozoga körhinta, a sok gagyi árus, meg a hangfalakból üvöltő ’90-es évek slágerei. Leginkább akkor szorul össze az ember szíve, amikor meglátja egy olyan ismerősét 5000-ért dodzsem zsetont váltani, meg 10 ezerért búcsúfiát venni, akiről tudja, hogy háromhavi elmaradása van a villanyszámlával. Nagy szívfájdalmam, hogy már évek óta nem tudtam részt venni egy ilyenen jeles ünnepen. De talán már nem is olyan az egész, mint anno.

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr7211721925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2016.10.10. 16:56:13

Néhány éve (izé... lehet hogy 10) határozott céllal mentem egy búcsúba: olyan játékpuskát/pisztolyt venni (kis műanyag golyócskákat kilövőt, nagyobb pásztázott lőtávval mint a csehszlovák zbrojovka-imitációm volt réges-rég) amit gyerekként vszeg szerettem volna. És meg is találtam a fröccsöntött vackok között. De még ez a búcsú is "Az ember, amikor ott van, hirtelen nem tudja eldönteni, hogy sírjon, vagy nevessen." volt :(
A fegyverrel viszont egy ismerősöm átszállásra várakozva tomporon lőtt egy nőt :)

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.10.17. 10:30:01

@Untermensch4: Ami a búcsúban nincs, azt még nem is találták fel :)

Untermensch4 2016.10.17. 20:39:44

@Firestarter.18: Ahol fegyverkeztem az kis falu kis búcsúja volt (nem töltötte ki a helyi focipályát), annyira kicsi búcsú hogy inkább csak "csá". :)