Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

Tökvakarás, antianyag, és virtuális valóság

Best of Firestarter18 #29 - Válogatás 10 év (nem feltétlenül legjobb) posztjaiból

2016. december 05. - Firestarter.18

 bundy.JPGVajon milyen lesz az élet akkor, amikor a virtuális valóság annyira elterejedt lesz, mint a tévé, vagy a mobiltelefon?

 

 

 

 

 

  

2009.03. 13

Azon gondolkoztam ma, hogy az emberiség, amíg ilyen okos, szép és kulturált (lol) fajjá fejlődött ki hosszú évezredek kemény munkája által, mennyi hülye, haszontalan, vagy idegesítő szokást és hagyományt vett fel. Első ilyen, ami eszembe jutott, a tökvakarás. Illetve annak ocsmány megbélyegzése, társadalomból való kiűzetése és rasszista eltiprása.
Ugye, kedves olvasók (és itt most érthető okokból férfitársaimat szólítom meg elsősorban) veletek is előfordult már, hogy az utcán sétálva, egy étteremben ülve, vagy csak otthon a tévé előtt ülve mély késztetést éreztetek eme tiltott cselekedet műveléséhez. De nem lehetett! Gúzsba kötött a női nem által hozott szabály, mely szerint ez undorító, gusztustalan, parázna dolog. De miért, kérdem én? Miért vakarhatom meg az orromat, a karomat, és miért nem egyik legnemesebb testrészemet, ha egyszer úgy tartja kedvem, illetve ezt súgják ösztöneim? Ha viszket, hát viszket, mossa az, aki lusta vakarni! Senkinek semmi köze a tökeimhez rajtam kívül, akinek nem tetszik, hogy vakarom, az ne nézzen ide.

A másik ilyen, amire harapnak a nők, a vécéülőke lehajtása. Hát kérem, hol van az megírva, hogy a vécéülőke default pozícióban le kell legyen hajtva? Benne van a használati utasításban? A tízparancsolatban? A vécéülőke terms and conditions-ében? A nők lehajtva szeretik, mi felhajtva, ennyire egyszerű. Nem kell e mögé is diszkriminatív szabályokat állítani. Ezúton üzenem a nőknek, hogy ezek után lesznek szívesek felhajtva hagyni maguk után. Köszönöm.

Nah, más téma, mielőtt az összes női olvasómat elvesztem.

Olvastam a napokban az antianyaggyártásról. Hogyaszongya nem tudom hányszázmillió dollárba kerül tízmillió antianyagocska előállítása, de igazából ez semmire nem jó, mert több energiába kerül előállítani, mint amit kiad magából. Meg amúgy is, a világon egy év alatt előállított antianyag mennyiséggel egy villanykörtét úgy két percig lehetne világításra bírni. Úgyhogy a tudósok csak kíséretezgetnek vele addig, amíg nem találunk valahol az univerzumban kibaszott sok antianyagot egy kupacban. Mert 17 gramm antianyaggal már el lehetne érni 40 év alatt a legközelebbi csillagot. De jó lenne, nem? Ott ülne a szerencsétlen űrhajós, bámulná a Proxima Centaurit, és könnybe lábadt szemmel azon gondolkozna, hogy hova is lett 40 év az életéből. Mert minek menne oda? Mi van ott, ami itt nincs? Csinál pár fotót, pár mérést, a tudósok meg jól megállapítják, hogy az a csillag is pont olyan, mint a többi ezercsrillió a galaxisban.
Persze már a hadsereg is érdeklődik az antianyag iránt, mert szerintük tök vicces lenne csinálni egy antianyagbombát. Szerintem is. Ezek minden áron ki akarnak nyírni mindenkit ezen a retkes bolygón? Végül is lehet, hogy jobb lenne.
Szóval nagyon ne tervezzetek az antianyaggal a közeljövőre, kár spórolni rá. Egyébként is mondogatom már egy ideje, hogy az emberiségnek még 3 dolgot kell feltalálnia, ahhoz, hogy én boldog ember legyek.
Az egyik a teleport. Nem lesznek kocsik, nem lesz szmog, nem lesz semmi káros.
Második a replikátor. (aki nem tudja mi az, az sürgősen szégyellje el magát és nézzen utána) Ezzel Don Pepe lehúzhatja a rolót. nincs többé éhezés, szomjazás.
A harmadik meg a holoszoba. (detto mint a replikátor) A holoszoba azért lenne jó, mert feltalálása után gyakorlatilag leállna minden ezen a bolygón. Mindenki otthon ülne a saját tökéletes virtuális világában, és szarna mindenre.
Ezeket találják végre fel, utána be is zárhatnak felőlem minden kutatóintézetet.

Egyik csoporttársam megkérdezte kedden, hogy én mi szeretnék lenni, ha nagy leszek. Mondom olyan okos, mint te. Neeem, azt válaszoltam, hogy ocsmányul, gusztustalanul és kegyetlenül gazdag. De olyan szinten, hogy hányingerem legyen, ha a vagyonomra gondolok, és húszezresekkel tapétázzam ki a kerti budit. Kicsit meglepődött a válaszon, pedig teljesen őszinte voltam. Kérdezni, hogy ezt mégis hogyan szeretném. Mondom édesem, ha tudnám, akkor valószínűleg nem egy vidéki egyetemen ücsörögnék, és nem veled beszélgetnék.

 

Azóta a teleport feltalálása terén még részeredményeket sem sikerült elérni, ellenben nyomtattak már pizzát, ahonnan csak egy lépés a replikátor. Illetve a holoszoba teszkó gazdaságos verziója is elkészült a VR-szemüvegek képében. Én majd arra leszek kíváncsi, hogy milyen lesz a világ, amikor ez a VR igazán kiforrja magát, a hétköznapi ember számára is megfizethető lesz, és annyira elterjed, mint a tévé, vagy a tapitelefon. Érted, felkel a júzer reggel 4:30-kor, és választhat, hogy bemegy a kacizcbarcikai konzervgyár csomagolórészlegére egy 14 órás műszakra, vagy felveszi a VR-sisakját, és elmegy egy kirándulásra mondjuk a Marsra. Vagy betölti a háremprogramot, esetleg kosarazik kicsit a ’96-os Chicago Bulls játékosaival. Szóval ahogy fejlődik majd a VR-technika, és  lesz egyre életszerűbb, elképzelhető, hogy sokak számára jobb lesz, mint a valóság.

Senki nem megy majd nyaralni, minek? Felveszi a sisakot, aztán ugyanúgy megnézi az Eiffel-tornyot, két perc múlva meg már Az Empire State Building tetején áll. Nem lesznek filmek, minek nézné bárki is a tévét, amikor felveszi a szemüveget, és ő maga lesz a film főszereplője, lekardozza a gonoszt és viszi a nőt. Focizás se lesz már a haverokkal, franc akar megizzadni, meg sajgó tüdővel hazajönni. Betöltjük a programot, felvesszük a szemüveget, aztán játszunk egyet a Camp Nouban, ő beáll az Aranycsapatba, én meg a ’68-as Manchester Unitedbe. A szeretkezés is más lesz, mind a két szereplő (vagy három, négy, ki tudja mi lesz akkor a divat) felveszi a szemüvegét, aztán mindenki olyan partnert tölt be magának, amilyet nem szégyell. De az online ismerkedés is átalakul, már nem csak beszélgetni tudsz majd a hosszú combú svéd diáklányokkal, de ha szimpatikusak vagytok egymásnak, akkor a VR-segítségével akár be is ülhettek egy virtuális kávéra egy hangulatos kis olasz kávézóba.

A lehetőségek tárháza úgymond végtelen, már csak valóban olcsóvá és használhatóvá kell tenni a VR-t. Az egyik ismerősöm megvette a Playstationhöz ezt a szemüveget jósok euróért, de sokat nem tud játszódni vele, mert 10 perc után okádhatnékja lesz az autóversenyes programtól. De állítólag hosszá lehet szokni, csak akkor meg lehet, hogy a való világtól lesz hányingere az embernek. Ezt meg meg lehet oldani drága VR nélkül is, elég ha az ember végigszalad reggel egy hírportálon.

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr112017555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2016.12.05. 11:31:38

A "sliders" c sorozat egyik részében nagyon ment ez a VR-szemüveg-téma. Mindenki nagyon szép dolgokat látott miközben minden lepukkant volt.
"az emberiségnek még 3 dolgot kell feltalálnia, ahhoz, hogy én boldog ember legyek" :) :D
1, olcsó energia. Ha energia van, minden van (lásd starwars, nem problémázgatnak gdp-vel)
2, olcsó élelem. Ugyebár "kenyér és cirkusz" (lásd szintén sw, "nem hittem volna hogy a galaxisban létezik ennyi zöld"-kislány boldogan guberál amíg nincs kaja-áremelkedés
3, olcsó szóma. A valláskárosult-lobbi ugyan küzd ellene (mert a korábbi történelmi korok szenvedésének elviseléséhez akkor és ott célszerű volt szado-mazochista vallást használni), de a tömegigény győzni fog

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.12.06. 18:53:16

@Untermensch4: Rémlik valami hasonló rész nekem is. Az olcsó jól hangzik, de valami azt súgja, hogy azt is ugyanennyiért adnák, mint most :)

Untermensch4 2016.12.07. 00:16:07

@Firestarter.18: Az olcsó alatt azt értem hogy olcsón elérhető/megvásárolható. Bármire lehet bármekkora árrést és adót rakni (meg az adó adóját...). A napelemekben nagy potenciál lehet, felénk az áramszolgáltató honlapján külön bekezdés hogy a hálózathoz nem kapcsolódó napelemeket (*) is be kell jelenteni nekik különben nagy-nagy büntetés lesz. Ez arra utal hogy már most gyűjtik az adóalanyok listáját hogy mire megadóztatják a napfényt már ne kelljen kapkodni.

* elvileg ha fogok egy napelemes számológépet és az ablakra felcsavarozva "telepítem", már büntethető vagyok...

A "Sliders"-ben nekem az volt a leginkább fail hogy soha sehol nem csodálkoztak rá az akcentusukra. Még a fáraók egyiptomából kifejlődött történelmű világon sem...

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.12.07. 18:14:12

@Untermensch4: Az olcsó energiáról csak annyit, hogy már az 1900-as évek elején volt olyan elektromos autó, mely képes volt 100km-t menni. Persze lehet, hogy akkor még a benzin olcsóbb volt, mint az áram :)

Igen, és a Star Trekben is minden utolsó űrlény folyékonyan beszél angolul :)

Untermensch4 2016.12.07. 23:07:23

@Firestarter.18: Lúgos akkumulátor (de hülyén néz ki leírva, inkább aksinak hívom...). Kb a savas (ólom) aksi energiasűrűségét tudja, nagyon jól bírja az ingadozó töltést, mélykisütést, tartósabb (mint az ólom-savas), ám az önkisülése nagyobb. Utóbbi probléma a napelemek utóbbi időben bekövetkezett jóárasodása miatt nem is lenne akkora probléma. De az emberek akiknek nem okoz lelki problémát egy 2-3 tonnás autóval közlekedtetni 0,12 tonnányi embert, nem tudják elviselni a gondolatát annak hogy a gép 2-3 tonnájának a fele aksi legyen.

Igen, és rengeteg a humanoid űrlény, Däniken is ezért zakkanhatott meg, túl sok sci-fit nézett :)