Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

Vége, befejeztem!

Így születik egy regény - 4. rész

2016. december 16. - Firestarter.18

kep.jpgKétezer-tizenhat december tizenharmadika nem csak azért lesz nevezetes dátum, mert ekkor kerítették elő Bróker Marcsikát, vagy mert ekkor használták először fociban a videóbírót.

Számomra legalábbis biztosan nem, ezen a napon fejeztem be ugyanis életem első regényét.

Eredetileg ez a „rovat” arról szólt volna, hogy heti rendszerességgel megörökítem, hogyan haladtam azon a kanyaringós, útelágazkódásokkal tarkított és aknatölcsérekkel szabdalt úton melynek végén ott vár rám első nagyobb lélegzetvételű története. Erre végül két okból nem került sor.

Az egyik, hogy a napi regényírás után már pont nem hiányzott arról írni, hogyan írtam. Az így fennmaradó időmet inkább olyan luxustevékenységek folytatására fordítottam, mint pl. az alvás.

A második, hogy túl gyorsan haladtam ahhoz, hogy érdemben lett volna miről írnom. Eredetileg a szemöldökfára felvésett határidőm az volt, hogy január végére végezzek a kézirat 1.0-ás verziójával. De ahogy haladtam előre, ez előbb január közepére módosult, majd az utolsó hét előtt már az volt a célom, hogy a mai, szombati napig végezzek, és akkor nyugodtan ugorhatok fejest a karácsonyi eszem-iszomba. Ehhez képest olyan tempót sikerült futnom, hogy már kedden készen lettem.

Igen, az írási sebességem még engem is meglepett. A legtöbbször némi ráhangolódás után folyamatosan írtam, az utolsó napokra pedig már annyira belelendültem, hogy elértem a két oldal/óra sebességet, ez 1000 szó/óra. Ha nem dolgoztam, akkor reggel és este is 3-3 órát írtam másfél órás blokkokban. Ennél fizikailag sem tudtam volna többet, mert elmondhatatlanul elkezdett zsibbadni a seggem, és égtek a vállaim. Ja igen, a hálószobában, az ágyon ülve írtam, mivel a vendégszobán kívül (ami jelenleg foglalt) ez a lakás egyetlen hermetikusan lezárható helyisége. A seggzsibbadás az ágy hibája, a vállfájdalom az alátámasztás hiányának következménye. De ez sem tudott hátráltatni. Stephen King (tudom, hogy unjátok, hogy állandóan vele példálózok, de hát mit tegyek, ha ő írt legőszintébben az írásról) azt írta, hogy ő napi 2000 szót szokott írni. Nekem a rekordom az utolsó előtti napon 4800 szó volt.

Ami furcsa volt, hogy ez egyáltalán nem volt megterhelő, szóval nem szenvedtem, vagy ilyesmi. Alig kellett gondolkoznom, csak jöttek a szavak maguktól. Ha állt volna valami fekete csuklyás hóhér az ágyam mellett egy nagy bárddal, és azt mondta volna, hogy lecsapja a fejem ha nem érem el a napi hat vagy hétezer szót, csak megvontam volna a vállam, és megkértem volna, ugyan hozzon már egy teát. Mert a teát, azt ipari mennyiségben fogyasztottam. Meg a csokit. Ami meg is látszik a belemen.

Érdekes, hogy pontosan négy évvel ezelőtt, 2012 karácsonya előtt írtam le a történet első szavait, mely azóta persze sok változáson ment át. És még több időt töltött különböző winchestereken porosodva. Most pedig szinten karácsony előtt fejeztem be. Szóval, keddre volt 150 oldal kéziratom, aminek nagyon örültem. Aztán átállítottam a betűtípust a sztenderd times new romanra, és ez leapadt 130 oldalra. De ezért még boldog voltam. Vagyis vagyok.

Mindig arra gondoltam ez alatt a négy év alatt, hogy amikor majd befejezem a regényt, és leütöm az utolsó karaktereket, az valami fennkölt és magasztos pillanat lesz. Hogy majd elérzékenyülök, és fanfárok harsognak, mennyei fény bukik alá, és angyalok éneke hallik. Nos, semmi ilyesmi nem történt, és semmi különlegeset nem éreztem.

Na, és jó lett? ­– kérdezhetitek. A válasz pedig az, hogy fogalmam sincs. Az írás nagy részére egyáltalán nem emlékszem, ha most az ágyam mellett álló hóhér azt mondaná, hogy idézzek egy sort saját magamtól, vagy lecsapja a fejemet, igen nagy szarban lennék. De ez jó jel, ugyanis azt vettem észre, hogy azok az írásaim, amikre nem emlékszem írás után, azok jók. Vagy legalábbis kevésbé rosszak. Majd kiderül január 13-án, amikor nekiállok tisztába tenni a kéziratot, és elkészíteni a 2.0-ás verziót. Itt olyan javításokat végzek majd, mint hogy az egyik szereplő szeme az egyik oldalon kék, a másikon meg zöld. Meg van pár hiba is a történet szövetében, amit már észrevettem, de csakazértse nyúlok még hozzá.

A 2.0-ás verzió elkészülte után a terep a bétaolvasóké lesz (egy már megvan, négyre még vadászom, csak szólok...), akik felveszik a hóhérmaszkot, és megszavazzék, leütik-e a fejemet. Ha azt mondják, élhetek, akkor az ő visszajelzéseik alapján elkészítem a 3.0-ás verziót. És aztán már tényleg készen leszek. Ennek a határideje február vége.
Közben összecsiszolom a második regényem elejét, és megírom a fejemben már összeállt novelláskötet első pár darabját. Aztán ezeket mind beteszem egy dobozba, masnival átkötöm, és a szélrózsa minden irányába elfújom, hátha fejen talál valakit.

Aztán már csak imádkozni kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr712052669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IlgumBulgum 2016.12.16. 21:26:57

Ha lehet jelentkezni a bétaolvasó címre akkor ezennel megteszem. És ezt úgy, hogy hajlandó vagyok átutalni egy átlag könyv árát ezért, szóval nem a hiéna üzemmódot használnám ki. Miért: mert még az Ophu oldalról kezdve követem az írásaid és egyszerűen tetszenek. Szóval kíváncsi vagyok a könyvre.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.12.16. 22:08:56

@jaghu: Januárban majd közzéteszek el felhívást, ha kész vagyok a kézirattal. Már sok jelentkező van, szóval valószínűleg bővítem majd a kört, mindenképpen szólj majd akkor is, mert szita a fejem.

Untermensch4 2016.12.17. 01:04:00

@Firestarter.18: Én is jelentkeznék görögbetűről elnevezett olvasónak. De hiénaüzemmódban mert egyrészt nem művelek elektronikus pénzforgalmat (még a kettő kirúgással ezelőtti munkahelyemen kapott erzsikártya aktiválásától is ódzkodtam, itt néztük egymást ahogy hevert a billentyűzet és a monitor között hogy ha megjönne az ihlet az aktiválás 3 perces műveletéhez, ne kelljen már felkelni a gép elől; de végül elajándékoztam mert nem leltem volna örömömet benne), másrészt smucig sóher féreg vagyok, könyvtárban szocializálódtam (meg antikváriumban, jut eszembe: miért árulnak egy antikváriumban hangszereket? Nem könyv-féle mint mondjuk a kották.). Ha tetszik a könyv akkor megpróbálom gerilla-módszerrel elérni hogy az egyik megyei könyvtár vegyen belőle. Ez két példányt jelent (nem nagy példányszám de a rendszer meghekkelése...), ha népszerű a nagyközönség körében akkor nagyon hamar rongyosra olvassák, ez egy egzakt mérési módszer (hány hét és hány kölcsönzés után esik szét a könyvtári példány, majd a második...).

smalljack 2016.12.17. 08:12:40

Gratulálok!Meg lehet tudni,hogy miről szól a történet?

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.12.17. 09:47:43

@Untermensch4: Senkitol nem fogadok el semmit, igazabol nekem kellene fizetnem a teszteloknek. De nem fogok :) Majd januarban figyeld a posztokat es tudsz jelentkezni.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2016.12.17. 10:14:31

@smalljack: Koszonom szepen! Nos, mufajat tekintve talan misztikus tortenet ez, melyben egy Egon nevu ferfiu keveredik mindenfele izgalmas/ijeszto/rejtelyes/dramai/meglepo/erdekes... stb. kalandokba a mai es a szaz evvel ezelotti Budapesten.

Labenido Sweet Lo · http://dasha.blog.hu/ 2016.12.20. 10:06:28

1. Gratuálok!!!
2. Übergratulálok!!!!
3. Irigykedek!! (őszinte, és jóindulatú, de az...! ) :)
4. én is gondoltam a bétaságra, de majd figyelek, hogyan lehet, és milyen hangulatban talál a felhívás
5. Sajnálom, hogy nem jött a katarzis, de szerintem ez is olyan, mint a diploma... később érik be, ha beérik a tudat, hogy diplomád van (én fogadalmat tettem: ha kezemben lesz a papír, VÉGIG!!! - első betűtől az utolsóig - olvasok egy Kiskegyed című újságot. :))))Nem is tudom hogy gondoltam... Megpróbáltam, nem sikerült... )
6. Várom a könyvet!
7. Várom a könyvet és kíváncsi vagyok! (jah, ez már félig volt...)
8. Kalappal a továbbiakhoz!