Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

Béta olvasó kerestetik!

2017. január 16. - Firestarter.18

beta.jpgÚjfent saját határidőim előtt járok pár tyúklépéssel (most vagy valóban nagyon gyorsan haladok, vagy marha szarul állítok határidőket) és csaknem készen vagyok a regény 2.0-ra feljavított verziójával, így mostantól örömmel várom a lelkes béta olvasók jelentkezését.

 

 

Mi az a béta olvasó?

A bétaolvasó az író után az első olyan személy (személyek) akik elolvashatja egy könyv – jelen esetben regény – többnyire még hibákkal gazdagon dúsított kéziratát.

 

Mit csinál egy béta olvasó?

A bétaolvasó feladata, hogy folytonossági hibákat és következetlenségeket keressen a történet szövetében, és erre felhívja az író figyelmét, aki már annyiszor átrágta magát a szövegen, hogy fel sem tűnik neki, milyen hülyeségeket írt. Például, hogy a főhős szeme az első oldalon kék, a negyvenediken  zöld, a századikon meg barna. Vagy, hogy a hős felesége elindult valahova, de végül soha nem ért oda, mert az író egyszerűen elfelejtette.
Ezen felül a bétaolvasó kísérleti nyúl, akin az író először teszteli, hogy sztorija mennyire érdekes, menyire izgalmas, mennyire követhető, helyén vannak-e a fordulatok, ütnek-e az ütősnek szánt részek, ijesztőek-e az ijesztőnek szánt részek, mulatságosak-e a viccesnek szánt részek.
Ebből következik, hogy a bétaolvasók élete nem csak játék és mese, komoly feladatokkal és határidőkkel fogja őket noszogatni az író, vagyis én.

 

Ki lehet béta olvasó?

Röviden, bárki. Nem röviden, akit én kiválasztok. Nem szükséges hozzá sem írói, sem szerkesztői, sem lektori, vagy bármilyen egyéb irodalmi előélet. Két feltétel van, a jelentkező el tudjon olvasni két hét alatt százötven A4-es oldalnyi szöveget, majd válaszoljon az általam feltett kérdésekre. Aki úgy érzi, ez a két feladat leküzdhető számára, és érdekli a feladat, az bátran jelentkezzék. Ha tíznél több jelentkező gyűlik össze, akkor sajnos szelektálnom kell, ekkor arra fogok törekedni, hogy a bétaolvasók tábora minél színesebb legyen nemek és életkor alapján.

 

Oké, hogyan lehet jelentkezni?

A jelentkezéseket a firestarter18.blog@gmail.com címre várom január 23-áig. A jelentkezésben írjatok magatokról pár sort, miért szeretnétek bétaolvasók lenni, és milyen típusú regényeket szoktatok olvasni. Ezen felül (ha a címetekből nem derül ki) akkor tüntessétek fel a nemeteket és az életkorotokat is (a szégyenlősek kedvéért egy tól-ig szám is megfelel).

Természetesen a bétaolvasók kemény munkája nem marad jutalom nélkül, ha az égiek rám kacsintanak, és a regény kiadásra kerül, akkor majd mindenképpen kapnak belőle egy-egy példányt.

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr5512130381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2017.01.17. 11:17:17

Es megis miröl szol a regeny? Ez nem elhanyagolhato szempont :)

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.01.19. 14:06:39

@Irbisz: Ez egy roppant egyszeru tortenet, melynek egyetlen celja a szorakoztatas, szovalnem fogja alapjaiban megrazni a vilagirodalmat. A fohos egy rejtelyes kezirat elolvasasa utan mindenfele kalandokba keveredik a jelenben es a szaz evvel ezelotti Budapesten. Nincsennek benne magasztos gondolatok es magvas mondanivalo, a kriktikusok pedig minden bizonnyal ponyvanak titulalnak, ami nem baj, mert nem a kritikusoknak irtam :)

vgabriel 2017.01.24. 18:20:44

@Firestarter.18: Megszületett az eredmény? :)