Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

A 21. és 22. század legeslegtrendibb állásai

2017. január 30. - Firestarter.18

suit.jpgA termelés az már sooooo 20. század, a MOST és a jövő kérem az innovatív szolgáltatásoké!

 

 

 

 

 

 

Lifecoach

Mindenkinek van olyan ismerőse, szomszédja, kollégája, anyósa, aki konstans mindenbe belepofázik, mindenről megvan a véleménye, mindenhez ért, és mindent jobban tud. Kéretlen tanácsokat osztogat, kritizál, magyaráz, értékel, megmond, egyszóval az idegeinkre megy.
Franc se gondolta volna, hogy ők valójában lifecoachok, és egy rakás pénzt kereshetnének azzal, hogy mindenbe beleütik az orrukat. A lifecoach feladata, hogy amolyan vakvezető kutyaként vezesse a pácienst, nehogy eltévelyedjen az élet kusza labirintusában. Olyan kardinális kérdésekben kérhetjük ki a véleményét bruttó 8-10 ezer forintos óradíjért, minthogy jobbról balra, vagy balról jobbra kenjük-e a vajat a kenyerünkre annak érdekében, hogy kiegyensúlyozott életet éljünk. Ezen felül némely coachtól kérhetünk asztrológiai elemzést, stílustanácsadást, gardróbrendezést (!!) esetleg közös vásárlást (!!!).
„Támogatlak abban, hogy a benned lévő erőforrások segítségével képes legyél élni a saját életed”  A hülyének is megéri óránként tízezerért, nem?  

 

Önbizalomedző

Vigyázzunk, mert ebből van külön női és férfi is, nehogy rossz helyre üljünk be! A férfi szemináriumok mozgatórugója, alfája és omegája nyilván a pina. Akaratlanul is úgy megtanulunk csajozni, hogy szaros gumicsizmában és sminkleolvasztó szájszaggal is simán felszedjük Mihalik Enikőt.
Sokkal nagyobb a kereslet ugyanakkor a női önbizalomedzőre, hiszen a nőket érzelmi alapon sokkal könnyebb befolyásolni, és sokkal szívesebben adnak sok-sok pénzeket ilyen marhaságokra. Az önbizalomban az a jó (már az edző szempontjából), hogy mérőszámokkal nem kifejezhető, műszerekkel nem mérhető, nem megfogható, így aztán a páciensek haladása és fejlődése sem követhető nyomon, vagyis az edző munkája sem kérhető számon. Meg aztán, önbizalomból sosem elég, szóval egy-két plusz alkalom 10-15 ezerért belefér, nem?
Az önbizalomedző legkedvesebb fegyvere a fekete-fehér képekre montírozott mélyenszántó gondolatok terjesztése Facebookon.
„Ha gyűlölsz valakit, gondold meg, van-e értelme, viszont ha szeretsz valakit, ne gondolkodj, van-e értelme” vagy „Légy óvatos, hogy kiben bízol meg. Nem mindenki a barátod, aki mosolyog”
Ezen felül, beiratkozhatunk lélekfitnesszre, ha pedig már elértünk egy bizonyos szintet, akkor bekerülhetünk az elit önbizalomklubba is.       

 

Párkapcsolati tréner

A rohanó és személytelen 21. században még inkább fontossá válik ez a szakma (hivatás!!), hiszen kinek van manapság ideje foglalkozni a saját párkapcsolatával? Épphogy hazaestél a lifecoachtól, és még arra sem volt időd, hogy végigpörgesd a Facebook hírfolyamodat, hogy egy kis önbizalmat merítsd az idézetekből. Kinek van ilyenkor még ereje beszélgetni a problémákról a másikkal?
Inkább menjünk el egy vadidegenhez, aki aznap már nyolc másik párt megtréningelt, és aki füzet nélkül még a nevünkre sem emlékszik, na ő, biztosan helyrepofozza a párkapcsolatunkat.
Heti egy óra terápia minden problémát megold, ráadásul amíg a tréner beszél, le lehet csekkolni az Instagramot.
Van egy rossz hírem, ha egy kapcsolatban egyáltalán felmerül egy párkapcsolati tréner alkalmazása, akkor azt a kapcsolatot már megette a fene.
De utolsó szalmaszálként még mindig elmehettek swingerklubba, ahol megtanultok adni, elengeditek az önzést és a birtoklási vágyat, és kitárjátok a lelketeket az új élmények felé.

 
  

Motivátor

A motivátor az kollégája és puszipajtása az önbizalomedzőnek, hiszen az ő munkáját sem lehet értékelni vagy mérni. Tíz alkalom után sem vagy elég motivált? „Nehéz eset vagy, szerintem vegyél még öt-hat órát. Még mindig nem? Ejj, hát nem akarod eléggé a sikert, sokkal jobban kell fókuszálnod a belső energiáidat, ez nélküled nem fog menni! Gyere jövő héten is!” A végtelenségig lehet folytatni.
A motivátor mások sikertörténetein keresztül próbál majd beléd belső késztetést táplálni. Mesél majd a szegény emberről, akik utolsó dollárjából milliárdos cégbirodalmat épített fel (a többi tízezerről, akinek ez nem sikerült, és ma az utcán csövezik, arról nem esik szó) mindezt úgy előadva, hogy simán elhiszed, hogy ez akár te is lehetnél.
Ő is szentül hisz a Facebookon terjedő Coelho-és Oprah-idézetek motivációra gyakorolt varázslatos hatásában, hiszen egy „Soha ne feledd, a csillagok sem ragyognak sötétség nélkül” mondatnak olyan ereje van, mely hegyeket tud megmozgatni, hát még motiválni. .

 

Üzleti tanácsadó

Az üzleti tanácsadót az különbözteti meg mondjuk a pénzügyi tanácsadótól, vagy a brókertől, hogy ő számokkal kifejezhető konkrétumok helyett magasztos és magvas gondolatokkal próbálja felvirágoztatni vállalkozásodat. Tanácsait hallgatva és olvasva egészen biztosak lehetünk benne, hogy aktív használója a bullshitgenerátornak.
Öt, pontokba rendezett tippel, 10 praktikával, 6+2 titokkal farag belőlünk sikeres üzletembert, cikkeit fekete-fehér, öltönyös férfiak, komoly bizniszmenek képeivel tarkítja, hogy előre lássuk milyen sors vár ránk is, menthetetlenül sikeresek leszünk.
Olyan kulisszatitkokról rántják le a leplet, minthogy a gazdag emberek, a) nem pazarolnak, b) nem lazsálnak, c) a bankok nem tudják átverni őket. A Facebookos szépkép-lózung versenyben köröket ver bármelyik másik versenyzőre, a sikeresség  szinte átégeti a monitort, ahogy görgetünk lefelé.
„Öltözz ahhoz a munkához, amit szeretnél, ne ahhoz, amivel rendelkezel”
„Ne félj a túlerőtől. A galambok hiába repülnek csapatosan, ha megjelenik a sas”
Ugye már ti is érzitek az ereitekben áramló SIKERT?

 

No, de a fenti szakmák már telítettek, és egyébként is, lassan eljár felettük az idő.A fejlődés megállíthatatlan, és egyébként is vezeti kell, nem követni (ezt valamelyik fenti oldalon láttam egy wiszkit szürcsölő öltönyös pasas képére montírozva).
Íme, ezek lesznek a 22. század sikerszakmái:

 

Embrió-coach

A jövőben még nagyobb lesz a verseny, hatalmas előnnyel indíthatjuk el magzatunkat az élet útvesztőjében, ha már az anyaméhben megkezdjük felkészítését. A csemeténk már világos és konkrét célokkal a tarsolyában fog világra jönni, így egy értékes percet sem fog elvesztegetni életéből.
A puncihangszóró segítségével egyenesen az anyaméhbe juttathatjuk motivációs üzeneteinket, Coelho-idézeteinket, a siker pontokba szedett titkait és oktatóanyagainkat.

 

Szomorúságtrainer

A jövőben, hála az önbizalomedzőknek, motivátoroknak és egyéb tanácsadóknak, a szomorúság ismeretlen fogalom lesz az emberek számára. Kóros vidámság söpör végig a világon, a fejekben csak pozitív gondolatok kavarognak majd, az emberek úgy fognak mosolyogni, mint a leggagyibb stockfotókon, mindenki céltudatos és sikeres lesz. Az emberek bármennyire is vágynak majd egy jó bőgésre, vagy egy kis depresszióra, egyszerűen képtelenek lesznek rá, hála a fenti szakemberek évtizedes, áldásos tevékenységének.
Itt jön majd képbe a szomorúságtrainer, aki újra megtanít majd bosszankodni, pityeregni, veszekedni, depresszióba esni. Hiszen ahhoz, hogy igazán boldogok legyünk, ahhoz előbb igazán szomorúnak kell lenni. 

 

Szülőnevelési tanácsadó

A jövőben a szülőknek már abszolút nem lesz idejük a gyereknevelésre. Lélekfitnessz, mentálcoach, önbizalomedzés, sikertraining, és akkor még nem is színeztünk egy kicsit vacsi előtt. Ide már hova férne be a gyereknevelés? Így aztán a gyerekek előbb megtanulják önmagukat felnevelni, majd lassan átveszik elinfantilizálódó szüleik nevelésének feladatát is.
A szülőnevelési tanácsadó egy tapasztaltabb gyermek (jellemzően 4-5 éves) lesz, aki megmutatja a fiatalabbaknak a helyes utat, hogyan faragjanak embert szüleikből.    

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr6712168142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2017.01.30. 13:53:30

"Az önbizalomedző legkedvesebb fegyvere a fekete-fehér képekre montírozott mélyenszántó gondolatok terjesztése Facebookon. "
es
"Ő is szentül hisz a Facebookon terjedő Coelho-és Oprah-idézetek motivációra gyakorolt varázslatos hatásában, hiszen egy „Soha ne feledd, a csillagok sem ragyognak sötétség nélkül” mondatnak olyan ereje van, mely hegyeket tud megmozgatni, hát még motiválni. ."

A magvasnak tünö gondolatok es vilagmegvalto bölcsessegnek tartott idezetek, mondasok allando ismetlese sajnos nem csak ezen területek müvelöinek privilegiuma, hanem sajna az atlagemberek is tulzottan nagy szamban nyulnak ehhez, alighanem azert mert igaz rajuk e kutatas:
index.hu/tudomany/2015/12/03/tudomanyos_breking_az_ezoterikus_eletbolcsessegeket_bekajalok_hulyek/
konkluzioja:
"...
A kutatók szerint az egyik probléma, hogy a hülyeségre alapból fogékonyabbak nem egyszerűen kritikátlanabbul gondolkodnak, hanem észre sem veszik sokszor, hogy meg kellene próbálniuk működésbe hozni a kritikai apparátusukat. Eszükbe sem jut, hogy gyanakodniuk kellene: attól, hogy számukra jól hangzó szavak vannak egymás mellett, nem biztos még, hogy azoknak értelmük is van. A bullshit bekajálására tehát a fő magyarázat, hogy bizonyos emberek alapvetően mindent hajlamosak nagyon mélynek látni. Mint a kutatók Carl Sagantól idézik:
" Jó nyitott elmével élni, de azért annyira ne nyitottal, hogy kiessen rajta az agyad."

OneBall · http://oneball.blog.hu/ 2017.01.30. 14:27:35

A kedvencem, amikor 2x-3x éves emberek life-coachok a vélhetően "óriasi" élettapasztalatukkal. :)

kultúrpesszimista 2017.01.30. 22:46:07

Érdemes meghallgatni, mit mondanak Puzsérék az ego-trénekről (is):

www.youtube.com/watch?v=Gg__PLPl_WA

Untermensch4 2017.01.30. 22:59:00

@OneBall: Történész meg csak az lehet aki már élt a fáraók idején... :)
Mindazonáltal egyetértek, nem vszínű hogy ennek a lifecoach-izének olyan jó a tananyaga hogy élettapasztalat nélkül is használható lenne.

Látens Inszinuáció 2017.01.31. 06:21:43

A 22. század mi?
Az megvan, hogy addig még van minimum 84 év?

Ha így haladunk, addigra mi emberek, már a fasorban sem leszünk.

midnight coder 2017.01.31. 06:58:40

@Látens Inszinuáció: Nem baj, mi programozók fejlesztünk majd jó kis lifecoach programokat is. Bár szerintem addigra már az igazán menő a digitális breathingcoach lesz: a felhasználó fején a fülhallgató, onnan pedig a számítógép folyamatosan ismételgeti: belégzés, kilégzés...

OneBall · http://oneball.blog.hu/ 2017.01.31. 09:50:06

@Untermensch4: Kommentelő meg csak az lehet, aki ír blogot, nem? Asztrofizikus pedig csak az, aki járt az űrben? :)
Vannak dolgok amikhez kell személyes tapasztalás és van amihez nem. Ehhez a life coach-os baromsághoz, már ha komolyan vesszük a dolgot, ahhoz kell(ene). Persze a lényeg, hogy egyetértünk! ;)

Szarvas Norbert 2017.01.31. 13:38:37

Ez zseniális! Embrió Coach:D megosztottam!

Untermensch4 2017.02.01. 00:32:36

@midnight coder: Breathingcoaching csak addig kell amíg megcsináljátok az orchideák bolygóját... :)

Untermensch4 2017.02.01. 00:34:50

@OneBall: A nyelvészektől mindenki megkérdezi hogy hány nyelven beszél.
Tolmács meg csak az lehetne aki mindkét országban/nyelvterületen született... (lélekvándorlás nem ér) :)

Irbisz 2017.02.01. 10:30:20

@Untermensch4:
Wow! biztos kicsi az ismerettsegi köröm, meg nem is szegeztem neki senkinek a kerdest, de nem ismerek embert (a felesegemen kivül, akinek en ajanlottam :)) aki olvasta volna az Orchideak bolygojat, pedig elkepesztöen jo olvasmany.

Untermensch4 2017.02.02. 00:09:59

@Irbisz: Akkor hogy nagyobb legyen az örömöd, íme még vki aki olvasta... :)
ipartelep.blog.hu/2012/02/15/agy_vagyok_egy_tartalyban_to
De nem sokat veszíthetsz ha alkalmasint, mintegy hirtelen ötlettől vezérelve megkérdezel róla embereket... ezt holnap ki is próbálom ha nem felejtem el. Megkérdezek vagy tíz embert...
Ezt olvastad?
bookline.hu/product/home.action?_v=Wolfgang_Jeschke_A_teremtes_utolso_napja&id=188162&type=20

Irbisz 2017.02.02. 10:27:53

@Untermensch4:
Olvastam, es bevallom hogy az ötlet es a sztori tetszett, de maga a könyv nem egyaltalan nem nyerte el a tetszesem. Mar nem tudom mi miatt, lehet hogy a stilus v. a forditas volt nem megfelelö.

Untermensch4 2017.02.03. 21:13:06

@Irbisz: És a "Végjáték" ("Ender's game")? Nekem az volt olyan hogy örültem a megfilmesítésének mert éreztem hogy könyvként nem sikerült "jól" elolvasnom. Pedig olyanoknál amit előbb könyvként olvastam, általában a film nem tudott sokat hozzátenni az élményhez, ha egyáltalán.

Irbisz 2017.02.04. 17:20:08

@Untermensch4:
Könyvben topkategorias, nekem szemely szerint nem egy kategoria "A teremtes utolso ..."-val, filmben nem lattam.
A folytatasai viszont vagy nem ernek fel hozza, vagy en nem tudtam "jol" olvasnom, tizenkettö egy tucat könyvek, szerintem csak penzert születtek, az ihlet mar hianyzott.