Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

A 6 legrosszabb tanártípus

2017. február 10. - Firestarter.18

tanar.jpgMindenkinek az életében voltak olyan tanárok, akik túlságosan mély barázdákat szántottak ifjúkori lelkének termékeny talajába.

 

 

 

 

 
A Szigorú
Mit tanít? – Német nyelv, matematika

Az én általános iskolai némettanárnőm olyan szigorú volt, hogy ma már biztos vagyok benne, hogy egy titkos náci kísérlet eredményeként született egy lombikban Himmler, Göring és Göbbels génjeinek összekutyulása után. Esetleg élő szövet volt a fémvázon, és azért küldték vissza a jövőből, hogy belénk verje a német nyelv kevéske szépségeit, amiben öt év után is csak részeredményeket tudott felmutatni.

Na, nála aztán kussba’ voltunk az órán, de még az ablak alatt elsétáló járókelők is elcsendesedtek, nehogy a télen-nyáron hosszú szövetszoknyában járó tanárnő őket is berángassa felmondani a Mein Zimmer című házi dolgozatukat, és még a légy is hanyatt-homlok visszafordult, ha betévedt az ablakon. Hosszú, vékony szálú, fekete haja mindig különféle hatalmas kontyokban púposodott a fején, a kis Ivanics szerint azért, hogy így rejtse el csúcsos alakú fejét.

Öt év alatt én egyszer sem láttam elmosolyodni, vagy bármilyen érzelmet kimutatni a bezárlak-a-pincébe-és-évekig-kínozlak-nézésén kívül, nem csoda, hogy úgy számoltuk a hét múlását, hogy hány németóra van még hátra, ballagáskor pedig úgy éreztük magunkat mint a felszabadított gulágok rabjai. Az óta egyszer sem látta senki, valószínűleg átküldték egy másik idősíkba, hogy ott rémisztgesse a gyermekeket.
Nála nem volt motiváció, kedvcsinálás, bevezetés, petting, a német nyelv szépségeinek játékos felfedezése. Ötödik osztály végén jöttünk rá, hogy egyáltalán  tud magyarul, mert addig csak németül volt hajlandó beszélni, ami azért okozott némi kommunikációs zavarokat, lévén mi meg nem tudtunk németül.

Nála rettegésből tanultunk, hogy ne öljön meg. Mindent precízen és élére hajtva rendszerezett és vezetett, minden órán ellenőrizte, hogy mindenki elhozta-e a Buchot, az Übungheftet, a Regelheftet és a Mappét, (ezeket vezényszóra fel kellett mutatni) de még azt is megszabta, hogy melyik füzetbe hogyan és mi módon kell írni, ami szabályok megszegése olyan mértékű bűneset volt, mint a fogolyszökési kísérlet a gulágból. Valakinek egyszer azért vésett be akkora karót, hogy kilógott a naplóból, mert szamárfüles volt a szent Mappéja.

Betegesen rettegtünk tőle, mindenki gyomorgörccsel és összeszorított segglyukkal számolta a csengetésig hátralévő másodperceket. Kórusban kellett német dalokat énekelnünk, melyek inkább hasonlítottak WaffenSS indulókra, mint gyermekdalokra. A Wir Haben Hunger című méltán ismeretlen és vérfagyasztó dalt, amit szerintem doktor Mengele dúdolhatott műtétjei közben, például a mai napig hiba nélkül el tudom énekelni.

Talán ezért lehet, hogy öt év tanulás után sem sok minden maradt meg a fejemben, hogy aztán gyermekkori traumáimat a Rammstein indokolatlanul hangos hallgatásában éljem meg.   

 

 

A Konteós
Mit tanít? – Ének-zene, rajz

Készségtárgyakat tanít, így aztán mélységesen lenézi a többi tanárt, akik a hamis természettudományokkal agymossák a fiatalokat. Történelemhamisítás, eltitkolt találmányok, Szíriuszról származó magyarok, gyíkemberek, összeesküvések. Minden tantárgyról tucatnyi konteója van, ha eleget hagyjuk beszélni még azt is megmagyarázza, hogy 2+2=5. 

Ilyenkor a mi tanár urunk, Miklós bá', átváltott egy egészen szürreálisan bizalmaskodó hangnemre (persze, hiszen a falnak is füle van), megigazította  szemüvegét, végigsimította kordbársony zakóját, és belekezdett a mesélésbe olyan átéléssel, hogy minden szavát azonnal és kérdés nélkül elhittük. Ha nem, és esetleg kérdéseink támadtak azzal kapcsolatban, hogy a gonosz kormány agysejtpusztító koktélokat juttat a szervezetünkbe védőoltások álcája alatt, akkor úgy nézett ránk, mintha a háttérhatalmak ügynökei, vagy idegen fajok kémei lettünk volna.  

Ez a típus nem hiszi el a globális felmelegedést, de bizton tudja, hogy a Hold üreges, és egyébként is idegenek élnek a sötét oldalán. Hóna alatt UFO és Hihetetlen magazinnal érkezik az órára, és általában már magától elkezd belegabalyodni a világot étszövő összeesküvés-hálóba, hogy 45 percig ki se szabaduljon belőle, de ha mégsem, és elkezd órát tartani, akkor egy jó érzékkel, a megfelelő dramaturgiai pillanatban ellőtt kérdéssel berúghatjuk a konteómotort. Ilyenkor egész órán át leleplez, majd úgy fejezi be az órát, hogy „Ha valaki kérdezi, (nyilván a gonosz háttérhatalmak kottájából játszó igazgatóhelyettes, aki amúgy alakváltó) akkor ma Mozart életéről beszéltem” 

 


A Gyermekszerető
Mit tanít? – Testnevelés

Aki talán már túlságosan is szereti a gyerekeket. Azt az embert eleve a szexuális bűnözők örökös toplistájának élére kéne celluxozni, aki kitalálta, hogy serdülő lányok piros, indokolatlanul feszülős és testhez simuló dresszben tesizzenek. A serdülésre még csak gonosz betegségként tekintő fiúkként perszer heves érdeklődéssel figyeltük a dresszben kihangsúlyozott hajlatokat, bevágásokat, kilógó bugyikákat. És akkor még nem tudtunk, hogy Józsi bácsi miért állítja a lányokat állandóan mérlegállásba, miért olyan segítőkész bukfencezéskor, és miért olyan fontos számára a helyes fenéktartás fejenálláskor.

De ma már tudjuk, és akárhányszor találkozunk Józsi bácsival (aki még azóta is ugyanazt a hirtelenzöld susogós melegítőt hordja) az utcán, eszükbe jut a sejtelmes mosolya és párás tekintete, ahogy a kézilabdázó lányokat nézte.

Így visszagondolva tökéletes párt alkothatott volna a Szigorúval, míg ő a gyermekek lelkét törte meg a németórákon, addig ő a testüket vette kezelésbe. Én annyit embert azóta se hallottam magából kikelve ordítani, mint őt kötélmászás idején, mert satnya izmaink képtelenek voltak minket másfél méternél magasabbra elemelni a talajtól. Egyébként se nagyon értettük, hogy fiúként tulajdonképpen miért is kell nekünk talajgyakorlatokat végeznünk és életveszélyes halálugrásokat végrehajtanunk szekrényugrás címszó alatt a helyett, hogy fociztunk volna. Mondjuk ezt még ma sem értem.

Ő az, aki gimiben csak a nagymellű lányok órai munkáját ellenőrzi föléjük hajolva, kétértelmű megjegyzéseket tesz, bizalmaskodik, átkarol, véletlenül hozzáér, és elsőként jelentkezik, amikor az osztály kísérőtanárt keres a kirándulásra. Ha pechje van, akkor van az osztályban néhány gátlástalan lány, akik nem csak észreveszik majd kelleténél intenzívebb érdeklődését, de miniszoknyás lábakkal és mély dekoltázsokkal szándékosan cukkolják is a tanerőt, így ellehetetlenítve bármilyen komoly órai munkát.

 

 
A Kezdő
Mit tanít? – Bármit

A Kezdő még nem tanulta meg a tanári szakma legfontosabb szabályát: a diák olyan, mint a kutya, ha megérzi a félelmedet, akkor véged. A Kezdő pedig fél, retteg, izgul, lámpalázas, a hormonrobbanáson átesett gyerek meg a leggonoszabb teremtmény a világon, úgy érzi meg a felnőtt bizonytalanságát, mint a cápa a vérszagot, és könyörtelenül darabokra tépi a tanárkezdeményt, hogy az sírva adja le a diplomáját és megy el szalagmunkásnak inkább. 

Egyszer általánosban jött hozzánk egy gyakorló kémiatanárnő, lehetett vagy huszonkét éves csaj, pufók, pirospozsgás arc, göndör kóchaj, nyakig felhúzott, hirtelenkék farmer, kerek szemüveg. Na, neki annyira remegett a keze az izgalomról, mintha egy hónapig folyamatosan heroint reggelizett volna kokainnal megszórva. Mentségére szóljon, hogy rezzenéstelen arccal adta le az órát, és még akkor sem mozdult meg egy arcizma sem, amikor kísérlet közben a remegése miatt végigöntötte a kezén a salétromsavat.  

Gimiben aztán egy hasonló (de az is lehet, hogy ugyanez) a tanárnő próbált minket angolra tanítani nem túl sok sikerrel, révén ő maga sem nagyon beszélte a nyelvet. E mellett még rendet sem nagyon tudott tartani, így aztán az osztály gonoszabbik fele (én nyilván nem) azzal szórakoztatta magát, hogy minél inkább kiakassza szerencsétlent. Egész komoly fogadások köttettek (pedig hol volt akkor még a bet365), hogy szegény hány perc után hagyja el sírva az osztálytermet, majd az iskolát, végül a tanári pályát.

Kezdő tanárként tehát nagyon fontos a kiállás, és az első benyomás. Mert ha az első órára úgy érkezel meg, mint az egyik fiatal gimis irodalomtanárunk, nevezetesen ujjnyi vastag korparéteggel a fekete zakód vállán, melytől úgy nézel ki, mint egy nyugalmazott dandártábornok, illetve a farmerod sliccét is elfelejted felhúzni, akkor sok respektre ne számíts.

 


Az Alkesz

Mit tanít? – Semmit

Gyerekként még nem tudhattuk, hogy a Jani bácsi, aki hivatalosan földrajzot tanított, miért tűnik el néha az óra közepén, hogy aztán feltűnően vidáman és vörös fejjel térjen vissza. Nem tudhattuk, hogy miért megy neki néha a padsoroknak, miért van olyan szaga, mint apa kabátjának, amikor azt mondja, hogy túlórázott, és miért osztogat nyakleveseket minden ok nélkül.

Az időszakos és indokolatlan dühkitörései (ma már tudjuk, hogy ezt valószínűleg elvonási tünetek okozhatták) ellenére kedveltük Jani bácsit, mert nála aztán marhára nem kellett tanulni. Még azt is elfelejtette, hogy aznapra dolgozat volt beütemezve, és olyan is volt, hogy feleltetés közben, miközben valaki épp Nigéria vízrajzát ecsetelte mérsékelt lelkesedéssel, ment ki után tölteni.

Ha a megfelelő mennyiségű alkoholt juttatta a szervezetébe, akkor vicces is tudott lenni, és egész jó stand upokat nyomott le szegély- és rekesztőturzások témakörében. Nála négyesnél rosszabb senki nem tudott lenni, és felsőbb évfolyamoktól tudtuk meg (nyilván már későn), hogy meggyborral (de úgy általában bármilyen szesszel a Dianás cukokától kezdve a sebbenzinig) kiválóan korrumpálható volt.  

Később megtudtuk, hogy nem ő volt az egyetlen tanár az iskolában, aki az alkohol rabjává vált, csak éppen ő titkolta a legrosszabbul. Illetve ő már abban a fázisban volt, hogy leszarta a titkolást.


 

A Haverkodós
Mit tanít? – Irodalom, angol

Nőben és férfiban egyaránt megtalálható. Az örök fiatal, aki negyven éves kora ellenére a lelkében még mindig gimis, fiatalosan öltözik (legalábbis ő azt hiszi) , menő a haja (legalábbis ő azt hiszi), laza és vicces a dumája (legalábbis ő azt hiszi), megengedi, hogy tegezzük, szívesen vegyül a diákokkal, bratyizik, csajozási tanácsokkal látja el a fiúkat, megbeszéli velük a tegnapi meccset, ápolgatja a lányok lelkét, sminktippeket ad nekik, meghallgat, tanít, felkészít az életre, és úgy általában úgy viselkedik, mintha az egész osztály nagy testvére lenne.

A diákok meg szeretik, na nem azért, mert olyan jó fej, hanem mert hatalmasakat röhögnek erőlködésén, mémeket gyártanak róla, és még adják is alá a lovat, hogy még jobban beégessék. A Konteóshoz hasonlóan nála is könnyen el lehet lógni az órát, ha felvetünk neki egy nagyon fontos témát. Ilyenkor felül az asztalra, és 45 percen keresztül folyamatosan magyaráz, segít, értékel, kulisszatitkokat oszt meg a Nagybetűs Életről.

Ha férfi, akkor nyilván a lányok a kedvencei, ha nő, akkor a fiúk. Van egy különleges alfaja, a nő, aki valaha jó nő volt, de már nem, de azt hiszi, hogy még igen, és abban a hitben él, hogy az osztály összes fiúja meg akarja dugni. Ami mondjuk lehet, hogy igaz, hiszen ebben az életkorban a fiúk mindent és mindenkit meg akarnak dugni, amin egy ötforintosnál nagyobb nyílás van. Na, ez a nő, akit csak Szexinek hívtunk, aztán igencsak rájátszott erre. Negyvenesnek hazudta magát, de akár hatvan is lehetett volna, ezt főleg öltözködéséből szűrtük le, mely a kései hatvanas éveket idézte.

Földrajzot tanított, télen-nyáron miniszoknyában járt, és olyan harisnyákat húzott visszerekkel gazdagon behálózott hófehér lábára, amiket még a sztriptíztáncosnők is szégyellnének felvenni. Ingén három-négy gombnál többet soha nem gombolt be, így aztán tökéletesen láthattuk dekoltázsát, mely szépnek kevésbé, ellenben gyűröttnek és ráncosnak annál inkább volt mondható. Olyan repedezett volt, mint a Góbi sivatag talaja, na.

Rendszeresen felült a fiúk padjára,  hosszú körmeivel végigsimította göcsörtös lábait, behajolt, csábosan (próbált) nézni, cuppogott vastag vörös rúzzsal kimázolt szájával, rebegtette végtelen hosszú, lilára festett szempilláit, és olyan hangon mesélt Pakisztán gazdaság-földrajzáról, mint Sharon Stone az Elemi ösztönben. Csak gondolom neki nem volt átható, szemkifolyató levendulaszaga. Ha éppen nem valakinek a padján ült, akkor hajlongott, pucsított, billegette magát.

Nála minden fiú ötös volt, még akkor is, ha azt se tudta megmondani a Naprendszer melyik bolygóján élünk. A lányok meg mind hármasok voltak, bármit is csináltak, mert gondolom rohadjanak meg amiért olyan fiatalok és szépek.

 

Na, és nektek vannak ilyen meghatározó tanárélményeitek ifjonti korotokból?

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr1912244768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crom77 2017.02.10. 18:20:44

Én tudok egyet aki kimaradt:

A Kényszeres Megtanító
Mit tanít? - többnyire készségtárgyakat (rajz, ének, testnevelés)
Nem tartozik a szigorú altípusába, mert a szigor mellett az elhivatottság is vezérli, hogy ő aztán akkor is, ha kisbalták potyognak az égből. Hogy a gyereknek annyi érzéke van a rajzhoz, hogy vonalzóval nem tud egyenes vonalat húzni, vagy az éneklése nyomán spontán tűzriadó tör ki, mert mintha a sziréna szólalt volna meg fals hangon, de megszólalt, az őt nem érdekli, empátiának, szolidaritásnak nyoma sincs benne, vagy már régen kiölte belőle valami. Eltökélte, hogy ő akkor is Leonardót vagy Pavarottit vagy Csollány Szilvesztert farag a gyerekekből (aki a gerincferdülése miatt gyógytornára kénytelen járni), ha a fene fenét eszik is, és ebben nála a hatalom, az osztályzat. Hogy a szerencsétlen gyerek vöröslő fejjel, mutáló kamaszhangon kénytelen elénekelni valami hülye népdalt, beadni valami kézzel készített portré házi rajzot, ő még jól le is cseszi, hogy lehet ilyen béna, hisz ő megmutatta, hogyan kell, nem nehéz utána csinálni. Ülj le, 1-es. Amikor a szülők kollektíve megkeresik, hogy hagyja már békén a gyereküket olyasmivel amiben soha nem lesznek jók, de ha művészettörténetet vagy zenetörténetet ad le, azt nyugodtan visszakérheti, mert azt meg lehet tanulni, azt is fontos a műveltséghez, sikítófrászos rohamot kap és az igazgatóhoz vágtat elpanaszolni a sérelmeit és hogy őt mennyire nem érti meg senki, ezek a mai gyerekek elkényeztetett senkik, nem érdemlik meg őt. Ez után néhány hétig próbál visszafogottabb lenni, majd megint visszaesik, és a ciklus kezdődik elölről.

exterminador 2017.02.10. 18:51:02

Hajjaj, hogy nekem mennyi frusztrált, idegbeteg, lelki nyomorék tanárom volt!

ursus artos 2017.02.10. 19:02:17

Vicces írás!
Tetszett.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2017.02.10. 19:07:49

"aki kitalálta, hogy serdülő lányok piros, indokolatlanul feszülős és testhez simuló dresszben tesizzenek"

többször volt hogy a középiskolában a középkorú tesitanár ilyen csajokat tornáztatott külön, tini csaj szétterpesztett lábbal tornázik, tanár meg bámulja...

az általános iskolában meg olyan testitanárom volt, aki teljesen ok nélkül és igazságtalanul alkalmazott testi fenyítést. régebben eszembe jutott vajon mi lehet vele, és egy hírben megtaláltam hogy öngyilkos lett...

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2017.02.10. 19:09:23

amúgy a legrosszabb kimaradt: kb minden tanár sima parancsteljesítő gyáva magyar értelmiségi. nem véletlen hogy gyerekek tömegeit nyomorították meg ők és a tanterv...

szent-györgyi albert 1930-as(!!!!!) beszéde tanulságos:
www.youtube.com/watch?v=jKvc3DBQQ-Y

vanvelemenyem 2017.02.10. 20:04:37

A sajat es a ket gyerekem tanarai kozul (az egyetemet hagyjuk ki, maradjunk csak az altalanos iskolanal es a kozepiskolanal) a 12-12 evek alatt OSSZESEN volt harom jo tanar: egy tortenelem tanar, aki a hetvenes evekben merte maskepp latni a tortenelmet, egy foldrajz tanar, aki nem csak Ember volt, hanem PEDAGOGUS is, es egy matematika tanarno, aki talan a foci tanar klonja volt.
Az osszes tobbi, magat tanarnak nevezo allat azert lett tanar, mert vagy mashova nem vettek fel, vagy mert hatalomvagyat csak igy volt kepes kielegiteni. A magyar oktatasban - 2000-ig van tapasztalatom - nincsenek PEDAGOGUSOK, csak tanarnak nevezett kiegett alkalmazottak, ahogyan gyermekvedelem sincs Magyarorszagon, csak gyermekvedelmisnek kinevezett alkalmazottak.
A poszt viccesnek szant mondadoja ellenere, en csak sirni tudok ezen :(((

agarik 2017.02.10. 20:49:26

A vénség

Mit tanít - nem mindegy?

A Vénség azért maradhatott az iskolánál, mert senki nem találja a papírjait, olyan régen ott van. Az is lehet hogy mindigis ott volt. Az viszont biztos, hogy bár fogalma sincs hol van, és fél méterről sem érteni motyogását (mikrofon sem segít), az biztos hogy a 200+ fős előadóban tartja az óráit. 200+ főnek egyszerre.
Az egyetlen amit valahogy mégis tud, mint Lagzi Lajcsi a a mulatóst 50 sör és egy féldisznó után is Mexikóból visszatérve, hogy ki alszik el. Igazából lehet hogy robot, amit a hadsereg használ altató hatású hangfrekvenciák kifejlesztésére, merthogy monoton brummogása annyira tökéletesen mechanikus, hogy az már gyanúsan nem emberi.

------------

Aki ott sem volt

Mit tanít - nálunk németet. Mit is beszélek, hiszen nem tanít!

Az ő specialitása az volt, hogy az iskola által kötelezően fogadott tanuló-tanár mennyiséget mind az ő osztályába/csoportjába képes volt beszervezni. Így a diákok félévente kaptak új tanárt, akinek fogalma sem volt mit csináltak előtte a többiek. Mert tanterv sincs, így a diák 6 év után sem tudott egy pohár vizet kérni (a "pohár" szó valahogy kimaradt az oktatásból), de a helyi-gomolyfelhő-képződés már flottul ment (most mit tegyünk, az egyik segéderőnek az volt a dilije).
Természetesen a diák nem hülye csak tanulatlan, így hamar kitapasztaltuk hogy fél év után úgyis eltűnik az aktuális arc, így bosszútállni nem tud, szóval a rendet elfelejthetted. A tanulást szintén.
Ja, a hivatalos állandó tanár? 6 év után az évzárón tudtuk meg hogy na, ő volt az. Ő "tanított" (volna) minket. De ő Az Ember Aki Ott Sem Volt.

gigabursch 2017.02.10. 20:54:00

Általános iskolában volt összesen két jó tanárom (matek) és három szo-szo (egy magyarból, egy meg fizikából és egy töriből)
Középiskolában volt két extra jó tanárom (egy magyarból és egy töri-filózófia-földrajz), volt több jó (technika/fizika, matek), de a java az tényleg felejtős volt.
Pl. a biosz tanárom három év alatt mindössze kb. hamrinc pwrc hasznosat tett.
Viszont azt egy életre megjegyeztük mindannyian.
Megnéztünk VHS-ről egy filmet,
www.youtube.com/results?search_query=n%C3%A9ma+sikoly

PTom70 2017.02.10. 21:41:24

Nagyon tetszett! Pedig én is tanár vagyok... Kár, hogy néhányan nem nevetnek rajta, hanem a pedagógusokat szidják. Remélem, hogy nem ez volt a célod. Igen, van sok rossz tanár és van köztünk sok kiváló tanár is. De még egyszer mondom: jókat nevettem.

lobaszopiatej 2017.02.10. 21:46:22

Leginkább pár tulajdonság ami alapján értékelném, nem függenek össze, kb véletlenszerű amikkel találkoztam:
- motiváció (akar-e tanítani, vagy csak olvastat / dogát irat aztán kuss)
- pedagógus (értsd: tud tanítani, tud gyerekekel bánni)
- okos/buta (pl könyvet olvas föl ennyit tudott, valami 3/3-as figura volt, ezt a többi tanár is elárulta) pl volt olyan matektanár aki alig tudott valamit
- önuralom: ki lehet-e zökkenteni, pl. elkezd pofozkodni/ dühét kiélni a lurkókon, akár indokolatlanul

Szóval a 3/3-as ávóst a posztíró mindenképp lefelejtette (szerintem szokott lenni az iskolákban anno), bár ez nem mai dolog.

Dekatlon 2017.02.10. 21:49:47

Az a helyzet, hogy a "Haverkodós" ellenében azt írtad le, amit a "Gyerekszeretőnél már kifejtettél: a gyerekmolesztálót... csak itt nőben.

Miközben ez:
"A diákok meg szeretik, na nem azért, mert olyan jó fej, hanem mert hatalmasakat röhögnek erőlködésén, mémeket gyártanak róla, és még adják is alá a lovat, hogy még jobban beégessék. A Konteóshoz hasonlóan nála is könnyen el lehet lógni az órát, ha felvetünk neki egy nagyon fontos témát. Ilyenkor felül az asztalra, és 45 percen keresztül folyamatosan magyaráz, segít, értékel, kulisszatitkokat oszt meg a Nagybetűs Életről."

akár még egy jó tanár tulajdonsága is lehet
még akkor is, ha a diákjai túl hülyék ezt észrevenni, tanulni fognak tőle.

Bambano 2017.02.10. 21:57:57

A sértett: a sértett tanár valamilyen vélt vagy valós ok miatt állandó sértettségben van, utálja a rendszert. A munkáján ez erősen átjön, mint amikor félreértett operaénekesnő vidéki kultúrházban kénytelen haknizni aka "gyöngyöt a disznók elé". Indulatai folyamatos elfojtása miatt mindig úgy néz ki, mint frissen leszokott függő ozorán.

volt ilyen tanárom, szépreményű egyetemi karrierjét szakmai publikációban elkövetett plagizálás törte derékba. Minden, amit a szigorúan vett tárgya területén csinált, az profi volt, de minden másban, pedagógiában, emberiességben, stb. mélyen nem volt sehol.

Egy másik tanáron pontosan tudta, hogy merről fúj a passzátszél. Azon dolgok elkerülése céljából, amit a kezdőnél helyesen leírtál, ő az antréra helyezte a hangsúlyt. (mivel nyugdíjazás alatt álló vén róka volt). Az első órát úgy kezdte, hogy a folyosóról behajította a naplót a tanári asztalra, ez nagyságrendileg 9 méteres dobás volt, pontos találattal. a napló hatalmasat durrant, amitől egy pillanatra beállt a csend, ekkor lépett be. Az első órát kompletten arra szánta, hogy megfegyelmezzen minket (volt honnan :) ), így hangulatilag a náci némettanárnőnél leírtak valósultak meg. A következő négy évben egyszer sem kellett fegyelmezésre időt pazarolnia.

Gimiben nálunk az énektanár volt alkoholista, így énekórán gyakran hallgattunk zenét. Ennek egyrészt az volt az oka, hogy zenehallgatás alatt nem kell beszélni, függetlenül attól, hogy össze van-e gabalyodva éppen a nyelve, vagy sem, másrészt a következő részlet kiválasztásához be kellett mennie a szertárba lemezért. ahol rá is tölthetett...

Az általános iskolai énektanárommal is hamar sikerült jó viszonyt kialakítani. Az első órája előtt egy osztálytársam leszakította a fregolit, amiért több rendes nagy pofont és 10 perces hegyibeszédet kapott. Majd következett a másik énektanárral, aki konkrétan a lánya volt, az iskolai kórusokba való felvételi. Ami nem úgy zajlott, hogy te akartál énekkarba menni, akkor erőlködtél, hogy jelentkezz és felvegyenek, hanem úgy, hogy ők eldöntötték, hogy akarnak-e téged ottlátni, és akkor besoroztak. orbitális botrány lett belőle, mikor ezek után a szemükbe mondtam, hogy én nem szeretnék énekkarba járni, nemhogy kettőbe, egybe se.

blasiusii 2017.02.10. 21:58:47

Ilyen "konteósat" még sose láttam, senkitől nem is hallottam ilyen "típust"...

A "zIndex" ahelyett, hogy ilyen béna, uszító blogokat promózik, valami értelmeset is csinálhatna, így is túl hosszú az oldal. A "Gumicukor" rész pedig egyre fentebb kerül, ld. itt is.

a nemzet fogatlan provokátora 2017.02.10. 22:01:34

Kimaradt a szadista. Többnyire valami nehéz tárgyat tanít. Élvezi, hogy a tanulók rettegve mennek be az órájára, és ő érzi, hogy hatalma van fölöttük.
Minden órát feleltetéssel kezd. Egyrészt mert ezzel rögtön demonstrálhatja hatalmát, másrészt ez alkalmat teremt egy kis szadista mókára a naplóval (ma már biztos nincs ). Lehet pörgetni a lapokat, elmorfondírozni egy-egy névnél, közben élvezkedve a lesütött szemű szerencsétlenek hadán.
A dogaírást is szereti. Ilyenkor mindenféle trükkös húzásokkal gyakorol nyomást az esetleges puskázókra, és az osztály mögött foglal helyet. Esetleg csattotgtatja egy kicsit a tollát, valamint élvezettel mondja be a pontos időt negyedóránként, jó nagyot kurjantva.

Talán ő az egyetlen, aki még dolgozatot is szeret javítani..De! Különösen kiosztani..:)

Bambano 2017.02.10. 22:06:06

a gyengekezű: a gimis filozófia tanárom volt ilyen. gyakran előfordult, hogy elkezdte leadni az anyagot, az osztály vitatkozhatnékjai jelentkeztek, hozzászóltak, összevesztek, és attól kezdve a tanár csak "utas" volt, az órát irányítani már nem tudta. csak a kicsengetés vetett véget a (mű)balhénak...

Crom77 2017.02.10. 22:08:05

Egyébként még egy sztori a poszthoz. Jött hozzánk egy tipikus kezdő angol tanár, a posztból idézve a diákok (én egykori középiskolás osztályom, sorry) "mint a cápa a vérszagot, és könyörtelenül darabokra tépi a tanárkezdeményt, hogy az sírva adja le a diplomáját és megy el szalagmunkásnak inkább." Nos, ez nálunk úgy zajlott akkor, hogy a kezdő tanárnő egy kazettás magnóba ('90-es évek eleje!!) két különböző kazettára felvett és visszajátszott angol szöveg után akarta belénk verni vagy az igeidőket, vagy a fene tudja mit, de nem sikerült neki. Dupla angol óra volt tanárnő kiment a szünetben, én meg voltam olyan szemét, hogy az addig a magnóban levő TDK kazettát egy a tanárnő által hozott Phillips-re cseréltem a magnóban. Szünet után kezdő tanárnő kb. 10 percig kereste a szöveget, oda-vissza tekereve a kazettát, és még akkor se tűnt fel neki, hogy a másik kazettán van, ami ott van előtte az asztalon.
Na ezután jött a párbeszéd:
-Most miért csináltátok ezt velem?
-Tanárnő, ez egy beavatási szertartás. Ha túléli, befogadják, ha nem, akkor nem.
Onnantól ő nem jött angolt tanítani, az iskolába se.

Bambano 2017.02.10. 22:22:28

esetleg lehetne írni a helyettesítő tanárokról is... vagy magáról a helyettesítésről.
én pl. három hónapig tanultam a kommunista kiáltványt. na nem azért, mert politikailag ennyire elvakultak lettünk volna, hanem azért, mert az forrásfeldolgozó óra volt, az ilyenen pedig nem lehetett mifelénk feleltetni. a rendes fix tanárunk hiányzott, minden órára másik tanár jött be, aki megkérdezte, hogy hol tartunk, és mondtuk, hogy itt. és kényelmesen elalibiztük a töriórákat.

volt, hogy matekórára a hiányzó tanárunk helyére egy másikat küldtek be, pont a bátyámékét. neki nagy megnyugvást jelenthetett, hogy egy vezetéknevet ismer, így aznap sokat álltam a tábla előtt. feladott valami példát, mint kiderült, ő se tudta megoldani...

a nemzet fogatlan provokátora 2017.02.10. 22:33:28

@Bambano: No igen, az antré valóban fontos. De sztem ma már nincs olyan napló , mint régen. Mit javasolnál helyette? Megvan! Bedobja a laptopját..:)

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.02.10. 22:36:52

@blasiusii:
"Ilyen "konteósat" még sose láttam, senkitől nem is hallottam ilyen "típust"..."

Latod, maris megerte idekattintanod, ma is tanultal valamit. Szivesen.

Jakab.gipsz 2017.02.10. 23:41:17

Ezt a sok marhaságot ki plántálta kicsi firkászunk fejébe? Emlékeztet a szöveg az egyik gyermekem dacoskodására amikor azt a bibircsókos, vén banyát akit utál és ki nem állhat és ő ahhoz a festett-hajú boszorkányhoz aki gyerekeket szokott reggelizni többet nem megy, különben is elveszett a lecke könyve, tehát nem kell zongora órára járnia. Apukám és ez te vedd tudomásul. Nem vettem tudomásul. Ja és mostanában a saját kedvéért zongorázgat, úgy húsz év múltán. Tudjátok mit inkább kapjon a suliba a kölök öt egyest egymás után, mint a bírótól egyetlen egyet években, számolva. A gyerek lelke pedig az ilyen hűlék agymosásaitól megy tönkre.

Willkommenskultur 2017.02.11. 06:02:08

szegény tanárokat mindig fikázzák

fikázni könnyü, alkotni nehéz

napedig, nekem nem sok rossz tanárom volt, annál több jó. mai felnőtt eszemmel el nem tudom képzelni, hogy végezhettek ezek az emmberek annyi melót velünk azért a pénzért, amiért én max. egy hetet dolgozom. nem volt minden tanárom jó, de aki jó volt, csak arra emléxem a többit rég elfelejtettem.

mert nem vagyok egy beteg geci

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.02.11. 08:04:21

@Jakab.gipsz: @Willkommenskultur:
Szerencsere azert a donto tobbseg megertette, hogy mirol szol a poszt.

Stenonis 2017.02.11. 08:23:34

@Jakab.gipsz: @Willkommenskultur:
Elvtársak ez nem politikai poszt.

Tessék visszahúzni egy olyanra és védeni a miniszterelnöki stand up-ot.
A pártközpontban nagyon szomorúak lesznek, ha megtudják, hogy másfelé is kalandoztatok.

Willkommenskultur 2017.02.11. 08:31:16

@Stenonis: Nem abban az időben voltam diák, amikor a mai kurzus volt fenn, s nem is politizáltam...

lehet azért, mert veled ellentétben nem vk egy beteg geci..:D

Visceroid 2017.02.11. 09:16:52

Magyarország minden szempontból haldoklik. Az oktatás minősége, a tanárok lelkiállapota pontosan ezt tükrözi.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.02.11. 09:36:33

kevés volt a jó tanár, sok az emberi roncs.
Meg nem értett művész (rajz)
Baszatlan töritanárnő
Megkeseredett matektanár, aki szereti megalázni a gyerekeket
Technikatanárból átképzett "informatikus"
Volt válogatott futballista tesitanár
4-6 hónaponta cserélődő 23-30 éves angoltanárnők
Operarajongó énektanár, aki hagyott élni (és német leckét írni), ha nem érdekelt a ZENE, Biosztanár, aki lecsúszott a kutatói ösztöndíjról, így más nem lévén leadta az eukariótákat,

És a pár jó: Töri, Irodalom, az utolsó két évben Angol, aki nemcsak tévében látta Londont

Jeff 2017.02.11. 09:41:25

Volt egy alkesz, orosztanárból átképzett némettanárom. Néha részeg volt órán, a legemlékezetesebb sztori az volt vele kapcsolatban, amikor németórára hozott lemezjátszót és orosz lemezeket, azt hallgattuk, és énekelni kellett vele. Aki nem énekelt, egyest kapott (németből, hiszen német óra volt). Mi egyébként szerettük, remélem él még, nem itta magát halálra.

Takony(Aki az élet vizet issza) 2017.02.11. 10:05:14

Zsír, ugye jön folytatás? Kifogyhatatlan téma

Basszus, a rajztanárom egy az egyben ilyen ezoterikus-konteóhívő-ufómániás-atlantiszos kopasz ürge volt, Pataki Attila 2.0
Angol tanárom volt eléggé haverkodós, de ő tényleg alapból ilyen laza volt, szóval nem tűnt gáznak. Amúgy a tesitanárok minimum fele valamilyen szinten pedofil

metal · http://electric.blog.hu 2017.02.11. 10:29:49

Szerintem a kommunizmusból itt ragadt idióta volt a legrosszabb. Mára remélem kikoptak!

Je ne suis pas Charlie Hebdo! 2017.02.11. 10:44:00

Én 1968-80 között élveztem a magyar közoktatást. Akkoriban a tanárok tanítottak (jellemzően délig, gimnáziumban kb. kettőig), aztán hazamentünk és a szüleink neveltek minket.
A gyerekeim 2000-2013 között élvezték a közoktatást. Mivel dolgoztunk, este 6 körül találkoztunk a gyerekkel, s ebből adódott az állandó probléma: a tanárok szervilis kockát szerettek volna nevelni a gyerekemből, én viszont gondolkodó, liberális embert, mert engem is így neveltek.
Ebből állandó konfliktus volt.

p_ilonka 2017.02.11. 11:09:12

Egy történelem tanárom nagyon rámenős és profi volt. Az első hat percben mindenkit lefeleltetett, majd lassan elmondta az új anyagot. Soha nem ismételt meg semit. Ha elsőre nem értetted, akkor így jártál.
Csak ötös és egyes jegyeket osztott ki, a többi számára nem létezett. Aki kinézett az ablakon, kapott egy egyest. Ásítás egyes, indokolatlan köhögés egyes. Volt akinek összejött hat egyes egy órán.

bbwd 2017.02.11. 15:22:44

több tiszteletet a tanároknak!

még akkor is, ha valóban sok a motiválatlan, gyengekezű, felkészületlen

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.02.11. 16:00:58

@bbwd: Egy ember nem akkor erdemel tiszteletet, ha tanar, orvos, hajoacs, komuves, hentes vagy fodrasz a foglalkozasa hanem akkor, ha ugy el es dolgozik, hogy azt megerdemelje. Ilyen szempontbol a foglalkozasa tok irrelevans.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.02.11. 16:06:40

@PTom70: Soha senkinek a becsmerlese vagy lenezese nem celom.

EU zászlót mindenhova! 2017.02.11. 16:08:37

@p_ilonka: Nem volt komplett a csávó..Ásítás, köhögés egyes?? Természetes biológiai reaciók. A szülők nem küldték el a bús picsába az ürgét??

EU zászlót mindenhova! 2017.02.11. 16:11:37

@Visceroid: Sajnos az oktatás világszerte haldoklik. Egyszerűen az internet elterjedésével túl sok mindnen vonja el a tanulók figyelmét a megtanulandó tárgyaktól-

p_ilonka 2017.02.11. 18:08:31

@EU zászlót mindenhova!: A szülők el voltak ájulva tőle. Nett úriember volt, magázta az osztály. Egyébként az ötöst is így osztogatta. Ha elkezdted a helyes választ határozottan, akkor nem hagyta végigmondani, a mondat közepén leültett: "Elég, ez ötös".
A félév végén úgy nézett ki az átlagom, hogy volt 19 ötös és 5 egyes. De akinek fordítva jött ki az arány, az sem volt tragédia. Soha nem buktatott meg senkit.

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.02.18. 01:46:57

A konteós kisember: Ebből már egy is bőven elég, de egy személyben ötvöződve, az már durva. Középsuliban volt egy ilyen tanárom. Szidta a rendszert, mindent fikázott, ami "nagyobb" volt, mint ő, mártírkodott amiatt, hogy neki heti egyszer kedden 8. órát kell tartania miattunk, és közben úgy gyalázott mindent, hogy belemagyarázta a békaembereket, a háttérhatalmakat, a bőrünk alá ültetett chipeket stb.

Intizar 2017.03.24. 08:31:33

Hüm, a német nyelv "csekély szépségei"... ez azt mutatja, hogy Szerzőnek egy csöppet sem sikerült megtanulnia németül. Ami persze érthető és igencsak emberi, a fölvázolt körülmények láttán.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.03.24. 18:36:00

@Intizar: Sosem állítottam, hogy sikerült megtanulnom németül.