Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

Firestarter18

3+1 dolog amin nem spórolhatsz az esküvődön

2017. június 27. - Firestarter.18

eskuvo4.jpgNem, nem alakult át a blog színes-szagos, trendi életmód magazinná, de mivel hónapok óta mást sem csinálok, mint esküvői videókat nézek, beszámolókat olvasok, egyeztetek, szervezek, zenéket válogatok, táncokat gyakorolok és meghívókat gyártok, így mielőtt PTSD-t kapok, kicsit terápiás jelleggel kiírom magamból tapasztalataimat.

 

 

 

Eddig még valóban nem említettem itt a blogon - egyrészt azért, mert nem akartam elszomorítani női olvasóimat, másrészt meg valószínűleg senkit nem is érdekel - de alig két hónap múlva eljön a Nagy Nap, amikor is domesztikációm végérvényesen és hivatalosan is, két tanú és a jóisten színe előtt befejezettnek tekintetik majdan.

A házasság, mint intézmény nem örvend éppen különös népszerűségnek mostanában, úgy is mondhatnám nincsen divatja. De mi ilyen konzervatívok, mondhatni maradiak és begyepesedettek vagyunk, nem járunk swingerklubba, nem hordjuk egymás ruháit, a gyerekünket nem fogják Krizosztomnak hívni, nem műttettük át magunkat ellenkező neművé, nem vagyunk gluténérzékeny vegánok és igen, x év után (ahol x>10) összeházasodunk.
Meghátamúgy a bűnügyi hírek sem úgy szoktak kezdődni, hogy megölte feleségét, felgyújtotta férjét. Mindig az van, hogy leszúrta élettársát. Megverte élettársát. Élettársa bántalmazta. Elásta. Feldarabolta. Kiásta. Satöbbi. Jobb az ilyesminek elejét venni. Meg aztán ezt a grandiózus döntést megelőzte egy igen hosszú tesztidőszak, úgyhogy nem gondolnám, hogy sok meglepetést tudunk okozni még egymásnak.

Ahhoz képest egyébként, hogy állítólag mennyire nem trendi ma megházasodni, az anyakönyvvezető szerint idén rekordot fog dönteni az esküvők száma. Mindez egy vadkeleti megyeszékhelyen, a mordori Végzet-hegyétől kicsit odébb, földúton.
Az is igaz, hogy a hevenyészett statisztika szerint a párok nagyobbik része külföldről megy haza házasodni, hogy aztán az esti géppel repüljenek is vissza a hanyatló nyugatra. De ez már egy másik poszt témája, amire Soros még nem utalta át a tiszteletdíjamat, úgyhogy most hagyjuk.

Mintegy coming outként azért megemlítem, hogy egészen fél évvel ezelőttig én az esküvő szó hallatától is sikongatós lábrázást kaptam. Életemben talán négy esküvőn voltam, és mindegyik külön-külön okozott életre szóló traumát.
Lila öltönyös, szalagos, félrészeg vőfélyek, akik a harminc éve változatlan szövegüket se képesek elmondani, hőség, izzadtság és alkoholos kipárolgás ködfellege, langyos húsleves, bebőrkésedett tetejű, lávaként maró pörkölt, amit egymás izzadt testéhez simulva kell megenni, hideg gordonblő, langyos sör, csörömpölő zenekar, tömeg, nyomorgás, és a mindezek felett lebegő viszketeg érzés, hogy húzzunk már innen haza.
Már az első ilyen élménynél eldöntöttem, hogy ha valaha esküvőm lesz, akkor az nagyon nem ilyen lesz, mert ha igen, akkor én megyek haza először.  

Örök igazság, hogy az esküvő baromi drága. Mára egy egész iparág alakult ki köré, és ha az ember egy kicsit hosszabbat pislog, a világ összes pénzét el tudja költeni teljesen felesleges de legalább trendi idiótaságokra. Ez persze látszik a szolgáltatókon is, akiknek az esküvő szó hallatán rögtön kéjes vigyorra nyúlik az arcuk, szemük előtt pedig dollárjelek kezdenek pörögni.
Mondanom sem kell talán, hogy a túlköltekezés veszélye főleg a menyasszonyokat fenyegeti. Ők egyébként is komolyabban veszik az egész esküvőt, mint a fiúk. Nem véletlen, hogy a menyasszonyos Facebook-csoportnak húszezer tagja van, a vőlegényesnek meg harmincnégy.
Itt aztán a menyák (sic!) különféle jó és rossz tanácsokat, tippeket és praktikákat osztanak meg, hogy ezzel még jobban összezavarják és idegállapotba hozzák egymást. Vagy éppen olyan rémtörténeteket mesélnek, amik mellett a legjobb megoldásnak az esküvő azonnali lemondása tűnik.
Ha majd Modor Tibi egyszer főnixmadárként feltámad a hamvaiból, mindenképpen javasolni fogom neki, hogy írjon posztot egy ilyen menyasszonyos csoportról. Hálás téma.

Nagyon könnyű elszállni tehát költségekkel, úgyhogy hacsak nem vagyunk véletlenül Lázár János fogadott gyerekei, akkor bizony spórolnunk kell. Sok mindent el lehet készíteni például saját kezűleg (főleg ha valakinek nem olyan szinten áll a kézügyessége, mint egy csimpánznak ill. nekem.), vagy az internetről intézni/megrendelni fillérekért. Vannak azonban olyan dolgok, amiken nem érdemes spórolni, mert pár tízezer forintért kategóriákkal jobban jár az ember.

eskuvo6.jpg

 

 1. Helyszín

Ahogy említettem, az esküvő a világ legnagyobb biznisze (a gázszerelőség után) ezért ma már a legutolsó talponálló is büszkén hirdeti, hogy milyen faszányos esküvőket szerveznek. Ők alig várják, hogy éves bevételük nyolcvan százalékát két hülye (az ifjú pár) kitermelje nekik leveskockás húslevesükért és kannás borukért, amit csak a nagy nap tiszteletére ötszörös áron fognak mérni.
A lehetőségek tárháza végtelen, lehet bérelni csak termet valahol, és külön leszerződtetni egy éttermet, és külön intézni a piát. Ez látszólag olcsóbbnak tűnik, de sokkal több szervezést igényel, a kaját szállítani, tárolni kell, a szereplőket összehangolni. Több szereplő esetén pedig exponenciálisan növekvő eséllyel basznak át.
Lehet éttermet bérelni, de viszonylag kevés étteremben fér el kényelmesen 80-100 ember, plusz a zenekar, plusz még maradjon egy zsebkendőnyi terület táncolni.
Ennél szerintem sokkal jobb megoldás, ha egy kifejezetten nagyrendezvények lebonyolítására specializálódott helyszínt keresünk meg, akik általában komplex esküvői csomagokkal rendelkeznek, van saját konyhájuk és saját személyzetük.
Ez első ránézésre drágábbnak tűnik, de valójában olcsóbb, mint a fentiek, mert egy ilyen csomagban sok olyan dolog benne van, amit egy étterem nem, vagy csak durva felárral biztosít. Lehet, hogy például nem engednek bevinni külsős kaját és piát, amivel szintén sokat lehet spórolni pálinka és sütemény formájában. Az végtére is felettébb kellemetlen, ha nagymama rácsos-meggyesét elkobozzák az ajtóban, és megsemmisítés céljából szétosztják hátul a takarásban. 
A mi esetünkben, mivel az egész vendéglátást a helyszín csinálja, elengedték például a terembérlés teljes díját, ami egy hat számjegyű összeg lett volna. Ráadásul az ilyen helyszínek mellé jár általában grásztiba egy rendezvényszervező is, aki olyan kérdésekre is felhívja a figyelmet, amikről az egyszeri földi halandók nem is tudják, hogy fel kellene tenniük.
Összességében valamivel talán drágábban jöttünk így ki, mint egy étteremmel, viszont egy tök jó csapatot találtunk a szervezőtől a szakácsig bezárólag, akikre nyugodtan rábízhatunk mindent. Ami, mivel háromezer kilométerre vagyunk, nem egy rossz dolog.

eskuvo1.jpg

 

2. Zenekar

A klasszikus lakodalmas zenét én körülbelül másfél percig tudom arcrángás nélkül elviselni, utána már az elmúlt ötven év minden terroristacselekményét magamra vállalom, csak kapcsolják ki. Így aztán nagyon megörültem, amikor kiderült, hogy ma már nem kötelező zenekart alkalmazásba állítani, mert vannak kifejezetten esküvői DJ-k is.
Egy DJ-nek több előnye is van egy klasszikus izzadós-csörömpölős zenekarral szemben. Egyrészt azt játssza, amit a nép akar, nem pedig azt az ötven számot, amit harminc év alatt meg tudtak tanulni. A Röfi és a haverok formáció ugyanis elég kevés valószínűséggel játssza el a Paint it Blacket stúdióminőségben.  
Aztán a DJ-nek nem kell állandóan szünetet tartania, amit az általam látott zenekarok igen nagy kedvvel tettek meg. cikgi, kávé, kaja, pia, pisi, kaki, vagy csak úgy. Vagy ha a DJ szünetet is tart, attól még szól a zene. Ha egy DJ-t szerződtetünk (nyilván egy jót, nem a herpeszes Pistikét a szomszédból) akkor az ő szolgáltatásaiban az egész rendezvény hangosítása is szerepel, szóval a nyitótáncnak meg az egyéb mókáknak nem orsós magnóról kell szólniuk. Együtt tud működni a videóssal is, és akkor a hang közvetlenül tőle kerül rá a felvételre. Amit úgyse fog senki megnézni, de mégis jó dolog.
Az is jó, hogy a zenekarral ellentétben a zene minősége nem a zenészek hangulatától, reggelijétől, vagy attól függ, hogy menyi pálinkát ittak meg. Illetve ha a DJ ne adj isten berúg, mint az albán szamár, akkor a zenekarral ellentétben be tud állni valaki a helyére. Minden násznépben van ugyanis egy herpeszes Ödönke, aki csak az ilyen alkalmakra vár, hogy kibújhasson belőle a David Guetta. Aztán végül a legfontosabb, az ár.
Mi több zenekarral is tárgyaltunk, ökölszabályként azt tudom elmondani, hogy minél több tagja van egy csapatnak, annál többet fognak elkérni. Tök mindegy, hogy milyen bénák, per kopf kell perkálni. Én majdnem seggre ültem, amikor az egyik hálál nyugodtan bemondta, hogy 250 ezer, és csak eddig meg eddig játszanak. Mondom, tőlem addig játszotok, ameddig akartok, csak nem nálunk.
Ehhez képest a feléért sikerült elhívni egy mitoménmilyen díjakat nyerő profi esküvői DJ-t (nem a félmeztelen-csöcsös fajtából), aki a fenti jóságokon kívül még fénytechnikát, meg egyéb úri huncutságokat is hoz. És nem iszik. Egyáltalán.   

eskuvo3.jpg

 

3. Vőfély

Ma már ennek is van modern elnevezése, úgy híjják, hogy ceremóniamester. Na, ezekről hallottuk a legtöbb rémtörténetet. Késik, részeg, haza kell küldeni, unja, nem tudja a szöveget, nem tudja a menyasszony nevét, kínos, modoros, satöbbi. A vőfély kardinális kérdés, mert egy jó vőfély ki tudja köszörülni a többi szolgáltató hibáját, egy rossz vőfély viszont egy tökéletes esküvőt is tönkre tud cseszni.
A legrosszabb az, amikor az ilyen harminc éve a pályán lévő fazonok egy levegővel elnyomják a sablon dumákat, aztán haladjunk tovább. Az ember úgy érzi, mintha egy futószalagon csücsülő kopasztott csirke lenne, bamm, jöhet a következő.
A vőfélyeknél van talán a legnagyobb szórás minőségben, és ami a legszomorúbb, hogy a szar vőfély is ugyanannyit fog elkérni, mint a jó, szóval még az ár sem jelent garanciát a minőségre.  Aki hagyományos esküvőt tart, az bátran válasszon klasszikus szalagos vőfélyt, abból is sok jó van. Ahogy ceremóniamesterből is. Érdeklődni kell ismerősöktől, el kell járni esküvőkre, amikből legalább az ki fog derülni, hogy milyen ne legyen a vőfély.
Sok minden kiderül az első személyes találkozásnál is, amikor még egyáltalán nem gáz megköszönni az addigi részvételt, és kérni a következőt. Ez persze az összes szolgáltatóra igaz. Ha valaki jó emberismerő, akkor rögtön tudni fogja, hogy érdemes-e azzal az emberrel dolgozni. Aki meg nem, az vigyen egy olyat, aki igen.

 eskuvo5.jpg

 

+1 Idő

Az idő két dolog miatt is fontos. Egyrészt rá kell szánni az időt az informálódásra, utánajárásra, kérdezésre, kutakodásra. Másrészt időben el kell kezdeni a készülődést, mert a legjobb szolgáltatókra úgy csapnak le a párok, mint gyöngytyúk a takonyra.
A DJ-vel pl. hatalmas mázlink volt, én novemberben kerestem fel, és már akkor azt mondta, hogy 2017-re már nincsen szabad nyári hétvégéje. Viszont egy másik pár, akiknek pont aznap lesz az esküvője, mint nekünk, nem utalta el a határidőig az előleget, így mi kerültünk a helyükre. Erre kb. annyi esély lehetett, mint a river 2 outra három orosz ellenfél ellen a PokersStarson.
Én azt mondom, ha az ember egy évvel az esküvő előtt lefoglalja legalább a fenti három szolgáltatót, akkor azzal nagy hibát nem követ el.
Persze, lehet zenekart és vőfélyt találni egy hónappal az esküvő előtt is, de ha ezeknek májusban még nincs tele a naptárjuk, az intő jel kell legyen.

 

Zárszóként  egy amolyan sarokba húzódós, fülbe suttogós, kacsintós  megjegyzés: nálunk azért volt gyors és zökkenőmentes a szervezés, mert mindent magunk intéztünk. Ehhez persze az kellett, hogy mindent mi is fizessünk.
Jó dolog, ha a szülők, nagymamák, nagynénik beszállnak a költségekbe, de akkor arra is fel kell készülni, hogy aki pénz ad az esküvőbe, az a szervezésben, a vendéglistában, a menüben, de még a székszoknya (igen, van ilyen szó) színének eldöntésében is „segíteni akar” majd.
Ha pedig nagyon sokan akarnak ily módon „segíteni”, és ne adj isten van közöttük néhány vehemensebb szereplő is, akkor abból igen csúnya dolgok is kikerekedhetnek. Mondjuk az, hogy végül semmiről sem a pár fog dönteni. De ez tényleg csak egy zárójeles megjegyzés, hiszen ilyesmi senkinek a családjában nem fordulhat elő.  

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr6712623325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Serrin 2017.06.27. 11:35:28

Ha nem 100-200 fős eskövőről van szó, akkor a Trófea étterem jó megoldás. Nem gond, hogy ki mit eszik (vegán és mindenféle allergiások is találnak kaját), dj és zenekar nem kell, de tánc sem lesz. Mindez fix árral (ha meg valaki töményet akar inni, akkkor az önköltséges és kész).
25 főre kb. 5 hónappal előre is tudtuk foglalni az asztalokat. Nekünk nagyon bevállt.

Burgermeister 2017.06.27. 18:45:03

7végén voltam egy eskü vőn. Hááát nagyon gagyi volt, volt vőfély meg dj.....minősíthetetlen volt. Rá is baszták magukat a hangulatra.

mpl 2017.06.28. 13:56:03

Ne feledd a szervezésnél a profi fotóst és videóst sem. Nem az egy hétvégén kitanult okj-s esküvői fotóst, hanem aki valóban ért is hozzá. A nagyon ügyes nagypapa, aki már hatvankettőben a fűrdőszobában laborált, szintén nem lesz jó.
Miközben százezreket költessz a kajára, italra, zenér, az egyetlen dolog, ami megmarad-a házastárson kívül-, az a fotó. Ne sajnálj költeni rá. És mindenkinek mondd meg, hogy aki beugrál a fotós elé a telefonjával, az nem kap vacsorát.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2017.06.28. 14:06:37

Jópofa írás...az fb csoport az odavert nagyon.

Kegy 2017.06.28. 14:09:23

A reszegek enekeltetese egy dj-nel elg maceras

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.06.28. 14:13:06

1. Igen, ez nagyon fontos
2. felesleges igénytelen lakodalmas hülyeség, elég egy vinyó meg technika
3. felesleges ultragáz akármi

Mi szerveztünk mindent, senki nem szólt bele (ebben is egyetértünk nagyon)

Doryyka 2017.06.28. 14:27:05

A vofely ha jo, jo. De amelyik csak az obszcen poenokat loki meg fott repabol es fott tojasbol epitett fasszal paradezik, az ultragaz (megtortent).

Hokunda 2017.06.28. 14:28:04

Kimaradt a vendéglista. Szerintem az összes felsoroltnál fontosabb. Alapvetően meghatározza az összes többit.

Szzzz 2017.06.28. 14:28:36

@mpl: baromság, a fotókat se nagyon nézeget az ember, de egy videót meg aztán a büdös életbe nem veszel elő megnézni. Az a fontos, hogy a lagzi ne legyen fos, mert arra emlékszik mindenki úgyis. Kaja legyen jó, pia legyen jó és sokféle. Kajából szerintem a svédasztalos a tuti, én szeretem, ha megvan a szabadság, hogy én lapátolom össze a tápot a saját vájúmba. Fel lehet bérelni koktél józsit, aki fix X pénzért kivonul, hozza a pia arzenált, és összekotvyaszt a kedves vendlgnek akármi, a végén meg az elhasznált anyaggal meg elszámoltok... Ez elég jó tud lenni. És egy nagyon peng ceremóniamester/vőfély kell, nem lehet eléggé túlhangsúlyozni, hogy mennyire fontos...
Egyébként pedig az egész nem kötelező ám, hasznosabban is el lehet tapsikolni alsó hangon 2 millát, amibe egy ilyen 100+ fős eksüvő minden szir szarral együtt összesen belekerül

brlv24 2017.06.28. 14:31:36

@Serrin: Trófea? Ez hülyeség... Az életed egyik legnagyobb eseményét lekicsinyíted egy hétvégi zabára? Az esküvő neked az evésről szól?:)

Kivlov 2017.06.28. 14:37:55

olcsó legyen. "oszt jónapot"

Kerek_moderatort_masikat 2017.06.28. 14:51:11

Szerintem a cikkíró járjon csak anyakönyvvezetőhöz a lagzikat meg hagyja meg annak aki mulatni akar, nem sznob party-t

:) :)

dr. mesterséges színezék 2017.06.28. 14:52:12

Bazzeg... vőfély... sosem hittem volna, hogy ennyi ember szeret rímnek gondolt izéket faragni a verselésről alkotott halvány segédfogalom nélkül... és hogy ilyen sokan szeretik ezt az izét - amiért én érzem magam kellemetlenül a szerző helyett - hallgatni.

Az elmúlt 10 évi kvázi kötelező esküvős megjelenéseimből egy értékelhető momentumra emlékszem, két hónappal ezelőttről: a gitáros (mert itt legalább tényleg az volt) a hejdenagyonvidámantáncikálunkbeatricérebikinireésrepublicra szünetében elunta a csendet, és belekezdett a Laylába, mire az énekes csaj rántott egyet a vállán, visszasétált a színpadra a nasiasztaltól és csatlakozott, és lemezkészen elnyomták.

Az összes többi, setlisttel és jópofáskodással együtt csereszabatos volt egymással és bármelyik iskolai jótékonysági bál "kötelező" zenés programjával.

Bizisten leborulnék az előtt, aki az eskütételi ceremónia után a kezembe nyomna egy esküvői egyenpólót, egy nyársat hagymával-szalonnával, és aszondaná, hogy ott a tábortűz, nyomás, vagy nem lesz esküvői vacsora - hangulatot meg csináljatok közben magatoknak.

AdamTheTux 2017.06.28. 15:16:11

Helyszín, kaja, zene és vőfély legyen rendben. Ha ezek közül bármelyik is nem jó, akkor megette a fene az egészet.

A jó helyszínválasztás alapvető fontosságú: ha szűk, vagy levegőtlen a hely, akkor eleve megette a fene az egészet, a vendégek menekülni fognak, ugyanígy, ha túl meleg. Nem szabad ezen spórolni, minnél több a hely, annál jobb. Mi itt szálltunk el a legjobban - cserébe közel s távol nem volt szerintem még soha olyan megoldás, mint amit mi választottunk.

A következő a kaja: bőséges, klasszikus fogások, legfeljebb egy kis csavarral. A rizs-hasáb-rántotthús kombó felejtős: ebből jóval még nem találkoztam. Kell egy kis kreativitás a pár részéről (vagy szerencsés catering választás), a lényeg, hogy könnyen csússzanak a falatok, legyen kicsit rendhagyó, de ne túlságosan. Mi oldalast, kacsacombot, töltött rántotthúst lértünk prószával, dödöllével és petrezselymes újburgonyával. Telitalálat volt. Desszert majdnem mindegy, ha jó a kaja: addigra senki nem lesz éhes.

A zene megint fontos: személy szerint DJ-t javaslok, de nekünk szerencsénk volt. (Külön meglepetés volt, hogy az "öregek" kifejezetten megdicsérték a vacsora alatti zeneválasztást) Nem érdemes magunknak válogatni, mert egyáltalán nem biztos, hogy ami nekem tetszik, az a többieknek fog. Legyen csak a pultban valaki, aki ért is hozzá, mert a szar zene megint ki tudja nyírni a bulit.

A ceremóniamester vagy vőfély feladata az esemény koordinálása. Ha nincs, vagy rosszul végzi a feladatát, akkor az esküvő gyorsan káoszba vagy unalomba fullad. Hagyományos esküvőhöz ceremóniamester illik, bár nekem feláll a szőr a hátaomon a rigmusoktól. Nekünk ceremóniamesterünk volt sok-sok élvezetes játékkal, így senki sem unatkozott.

Számomra a plusz egy a fotós. Van olyan pár a környezetünkben, akik legjobban azt sajnálják, hogy nem fogadtak fotóst, mondván, a násznép majd fotóz. Így is volt, de a fotók között alig pár használható lett, nyomtatni pedig egyáltalán nem tudtak. Nem érdemes ezen sem spórolni.

Tehát összefoglalva: Helyszín, catering, zene és fotós: ezek a legfontosabbak.

Serrin 2017.06.28. 15:21:26

@brlv24: Egyszerű és normális megoldás. Nem kell menüt kitalálni, meg m mindig van egy vega/vegán/lisztérzékeny/stb., akinek külön kell kaját kérni, így ezt meg is oldottad. Árban is tervezhető, mert fix. Meg nem is kell túlenned magadat.

Voltam vőfélyes, agyonszervezett esküvőn, ahol zenekar is volt. Tisztára, mint egy óvoda, ahol megmondják a gyerekeknek, hogy mit kell csinálni. Amint lehetett, le is léptünk.

mildi 2017.06.28. 15:32:47

vki írta egy másik blogon, hogy üzleti vacsorát kell mondani a helyszínfoglaláskor, akkor nem húznek le :)

Kelly és a szexi dög 2017.06.28. 15:49:54

Meg is hallgattam rögtön a Belga - Felveszem a Nyújork Jenkis kabátom c. idevágó szerzeményét...lehet kedvet kapni a lagzihoz!

Ferenc László 2017.06.28. 15:56:05

Esküvő Dj-vel, az kb. olyan mint a sült kolbász zabpehellyel.

Gyorgy Nagy 2017.06.28. 16:01:19

2 tanu és kész.Irány Puket .A proliknak meg kis Grofo vagy dj vagy Gundel .Én utazom .

zetevar 2017.06.28. 16:05:07

Na basszus, én mindezeken spóroltam és a 17 évvel ezelőtti esküvőnket még mindig úgy emlegetik, mint a legjobbat, amin voltak, mert:

1. a helyszín: egy vadászkastély volt. Na nem a csili-vili fajtából, inkább amolyan régi, jobb napokat látott, de apukám vadász és ingyen megkaptuk. Az udvarán lévő hatalmas védett tölgyfa alatt volt a szertartás, senki nem ült le, körülálltak minket. Szertartás után mindenki pezsgőzött, koccintgatott.

2. a zenekar: mi nem akartunk lakodalmat, sem táncot, csak kellemes társalgást, kellemesen halk aláfestő zene mellett. Hoztunk is zenét cd-n. Aztán néhány kedves vendég eltrollkodta a dolgot, mert vacsi után szépen kicserélték a CD-ket saját maguk által összeállított táncolósra. Lett is buli, amolyan ad-hoc módon, és mint minden ilyen esetben, utánozhatatlan hangulattal.

3. a vőfély? Na ne már! Most tényleg? Mi nélküle is nagyszerűen éreztük magunkat!

+1 túl sok időnk nem volt. Nem szerveztük, nem izgultuk túl. Mondjuk én sem vagyok az a nő, aki körömreszelgetés közben egész életében arról álmodozott, milyen lesz menyasszonyként. Össze akartunk házasodni a családunk és a legjobb barátaink jelenlétében. Megtettük puccparádé nélkül, és soha rosszabbat!!!

+2 az étel: Ezzel is mázlink volt. Találtunk egy induló éttermet, aki nekünk készített először ilyet, amolyan referencia anyagnak szánta, mindössze annyi volt a kérése, had fényképezhessen és hivatkozhasson ránk. A nyersanyag költségen kívül fejenként 1000(!!!) Ft-ot kért, és olyan lakomát varázsolt, hogy azóta is emlegetjük (mondjuk később rendesen be is futott).

bron32 2017.06.28. 16:07:41

Jókat írsz. Teljesen egyetértek helyszín, zene, vőfély, saját szervezés és bele nem szólás ügyében.

A DJ, akit írtál jó lesz, láttam már dolgozni. Nem fogjátok megbánni!

LassúGabi 2017.06.28. 16:31:34

@Gyorgy Nagy: Thaiföldre nőt vinni! LOL! :D

eszkütyü 2017.06.28. 16:32:24

Saját esküvő, hagyományos falusi: a menethez elfelejtettünk zenekart intézni, a vőfély az egész falun keresztül, százméterenként a fülembe súgta: -Bazmeg, mint egy halotti menet!
A templomi szertartás után a menyasszonyi kocsival ottfelejtettük a vőféjt, erre megsértődött, és szabályosan leszorították a feldíszített Astrát, hogy átülhessen. Az örömszülőknek mondott hálaadás előtt derült ki, hogy anyós otthon maradt mosogatni. Ezen kívül végig kellett játszani az összes obszcén lakodalmas játékot, ami mindenkinek kínos volt, még a násznépnek is, csak a vőfély élvezte. De összességében még mindig jobb lagzi volt, mint öcsémé, ahol löncshúskonzervból volt a káposzta, a dobos elaludt és behugyozott szám közben, és az áradó Duna reggelre az étterem lépcsőjét nyaldosta.

hdnctrl 2017.06.28. 16:50:54

HA DJ kell, menjél diszkóba (a mai divatos elnevezés a "klub"). Esküvőre zenekar kell.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.06.28. 17:20:06

@mpl: Ha az ember jó esküvőt akar, akkor minden eleme nagyon fontos. Facebookon már írták, hogy a jó fotós 250-300 ezer körül KEZDŐDIK. És akkor még nem is Nánási Pali jön fotózni öt félmeztelen playmate-el a hón alatt. Ezt az árat azért barokkos túlzásnak érzem. Legyen profi egy fotós, de egy bizonyos szint fölött én a vaksi szememmel már nem látok különbséget. Ha meg nem látok különbséget, akkor nem fogok plusz 150K-t kifizetni.

@Doryyka: Pont ezt akartuk elkerülni mi is, ezért nem klasszikus vőfényt szereztünk. Szerencsém volt, mert régről ismerem, fantasztikus ember, civilben színész, csak fogalmam sem volt, hogy ilyesmit is szokott csinálni.

@mildi: Ehhez azért elég hülyének kell lennie a hely vezetőjének, hogy ne essen le neki. :) Nekem is azt mondták, hogy amikor öltönyt varratok, akkor nehogy említsem, hogy esküvőre lesz. Ehhez képest sikerült egy olyan szalonba bemenni, ahol CSAK esküvői öltönyöket varrnak. Viszont ehhez képest jó, olcsó, és pár nap alatt kész. :)

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.06.28. 17:22:26

@Kerek_moderatort_masikat: Oké főnök! Mondjuk azt igazán elárulhatnád, hol találtál a szövegben sznobkodást.

@scuynat: Jó, akkor a tieden az lesz. Az enyémen meg amit én akarok, jó?

gregaba 2017.06.28. 19:15:00

@zetevar: Bocs, de amiket írsz az ingyér' vadászkastélyról és a kezdő-de-tökéletes étteremről, ahhoz iszonyú mázli kell, ezért aztán irreleváns.

2.5 milla alatt nehéz manapság megúszni a dolgot, és még akkor is padlót foghat a hangulat a vőfély esetleges bénázása miatt.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.06.28. 19:17:27

@Firestarter.18: arc az van. Te döntöd el hogy mi a jó esküvő?

zetevar 2017.06.28. 21:00:00

@gregorik: Igen, a vadászkastély valóban ingyen volt, de ne gondolj vmi nagy dologra. A falu határában álló régi kúria, aminek a háborúban elpusztult nagy része, csak az egyik szárnya maradt épen, de az is omladozott, amíg a helyi vadásztársaság rendbe nem tette. Az esküvő előtt minden esetre napokig takarítottuk. Egy kis fantáziával sok hasonló helyet lehet találni piri pénzen, ha az ember olyan szemmel nézelődik.
De nekünk akár a házunk udvara is megtette volna, a lényeg nem ez volt. Sok falusi kultúrháznak van pl. nagyon szép parkja...

A kajával tényleg oltári mázlink volt. Faluban lakunk, a srácot gyerekkorunk óta ismertük és pont akkor jött haza külföldről azzal, hogy éttermet nyit a faluban, az anyósomnak jutott eszébe, hogy esetleg elvállalná és bejött. Még étterme sem volt, a kastély konyhájában főzött.

Hát, épp ezért írtam, hogy kell a fenének a vőfély. Mi kicsi, de meghitt esküvőt szerettünk volna - voltunk, vagy 60-an - olyat, ahol le tudunk ülni mindenkivel beszélgetni egy picit, ahol a családok és a barátaink örülnek, hogy látják egymást, és beszégethetnek anélkül, hogy a túl hangos zenekart kellene túlordibálniuk, ahol mindenkivel koccinthatunk a szertartás után. ami időben véget és a nászéjszakán egymásnak is örülhetünk...stb. Ehhez képest a barátaink jóvoltából kaptunk egy meglepi táncos bulit, ahol nagyon jó volt a hangulat. Ennél jobb nem is lehetett volna.

Ja, és még fotósunk sem volt. Na bumm. Van néhány igazán jól fényképező rokon, akik vállalták az esemény dokumentálását. Remek, életszagú képek készültek. Nem is hiányoznak a minden természetességet nélkülöző műtermi fotók.

No. és a kozmetikus helyett a barátnőim sminkeltek így sikerült olyannak maradnom, amilyen vagyok.

Szóval, a kaja tényleg nagyon húzós lehet, de az összes többire tök felesleges százezreket költeni. NEM AZ A LÉNYEG!!! Legalábbis nekem nem, mégis mindenki remekül érezte magát.

Dezsike 2017.06.28. 21:32:06

Én a párommal nem akarunk nagy felhajtást, de a család belekényszerít (nagy nap, stb.). De így is megoldjuk. Élő zene nem kell, ha ragaszkodnak hozzá majd a párom énekel pár dalt (fellépni jár, szóval nem karaoket kell elképzelni), ceremóniamester se nagyon kell nekünk, majd mi megoldjuk. És hajnalig se tartson. Máris lefeleztük a költségeket. A kaja lesz az egyetlen húzós dolog.

2017.06.29. 09:41:15

@Firestarter.18: bocs, csak errol eszembe jutott egy regi sztori. Egyszer egy haver bizonygatta hogy a "vofeny" a rendes megnevezes, es meg krealt is kore valami nyakatekert magyarazatot :)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2017.06.29. 16:49:44

@zetevar: Hát kábé ez a normális módja. Aki keres - talál. :-)
Mi csak azokra nem költöttünk, amik itt fel vannak sorolva.

Fotós: Amatőr fotós barát rendes géppel, teljesen jó lett. Videót nem akartunk, mert az esküvői videót még az ifjú pár is unja megnézni, hát még, akire rákényszerítik. Még a gyerekeink sem hiányolták soha.
Hely: Kibéreltünk a Dunán egy hajót három órára, és ők adták az italt. (Ez az idő mindenre elég. A nagymamák megunták, a fiatalabbak berúgtak, utána kikötöttünk, és aki még bírta, annak kezdődhetett az after party.)
Zenekar: Megírtunk 4 CD-t (akkor még nem volt elterjedt az MP3), és a pultos azokat cserélgette az 1 óra gyülekezés + 3 óra hajózás alatt.
Vőfély: Na, ez pont annyira hiányzott, mint púp a hátunkra.
Kaja: Rendeltünk rengeteg szendvicset, abban mindenki talált magának valót, a hajósok kitették tálcára, a maradékot visszadobozolták, és a barátaink szépen felették az after partyn. Olcsó, és a hajó megindkolja, miért nem kell hatfogásos menü.
Torta: Onnan hozattuk, amit a hajósok ajánlottak (XIII. kerület, Jász utca), bevált. Elmentünk, lecsekkoltuk a cukrászdát, tetszett. Ők kihozták, feltették az általuk biztosított torta tálra, másnap mentek a tálért a hajóra. Nekünk három dolgunk volt: megrendelni, kifizetni, felvágni. És jó torta volt. A három emelet három féle, de egységes kinézet, de hát nyilván egy héten több esküvői tortát csinálnak, mint amennyit én egész életemben meg fogok kóstolni.
Oszt' ennyi, az egész kijött valamivel több, mint fél millából, igaz, nem volt uszályos-fátylas ruha, mert a nejem nem is akart, de nekem legalább azóta van egy rendes, nyári öltönyöm. :-)

zetevar 2017.06.30. 10:56:48

@Csokis: Na tessék, ez még sokkal jobb volt, mint a miénk. Nem kell túlszervezni, inkább hagyni, hogy kialakuljon magától. Épp elég, ha van 1, max. 2 egyedi momentum, ami megadja az alaphangulatot, amire később lehet emlékezni (pl. hajó). De ezt biztos nem egy vőfély fogja nyújtani.

Jossarian 2017.07.01. 20:15:07

@zetevar: kar, hogy nem talalkoztam veled 20 eve...

Untermensch4 2017.07.03. 22:28:59

És íme a minimalista verzió: vőlegény, menyasszony, két tanú. Egy haver véletlenül meghallotta hogy mi készül és bekönyörögte magát fotósnak.
Nulla költség, nulla szervezési időigény, semmi felhajtás, semmi idegeskedés, család utólag tudta meg úgyhogy semmi beleszólás (="segíteni szeretne").
És a válást is nyugisan, kulturáltan intéztük. :)

eßemfaßom meg áll 2017.07.08. 13:52:12

Milliókat költeni az esküvőre maga a definíció szerinti sznobság.

Irbisz 2017.11.01. 20:44:37

Egy evre elöre elkezdeni szervezni?? Meg elsö esküvöre, lelkesedessel telve is durva tulzas :)

Irbisz 2017.11.01. 20:45:43

Nagy Piros pont a Paint it Black-ert!
De melyik verzio ment, az eredeti, vagy valamelyik jobb feldolgozas?

Untermensch4 2017.11.02. 19:33:09

@Irbisz: Pedig szoktak egy évre előre. Volt munkatársam a lánya esküvőjét egy évvel előbb kezdte el szervezni. A hely lefoglalásánál tán' indokolt is volt.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.11.03. 19:58:43

@Irbisz: Konkrétan Paint it Black nem volt szerintem, bár az is lehet, hogy igen, kicsit összefolytak az események. De volt egy már-már pogóba hajló metálblokk.

De a Paint it Blacknél maradva, most épp ez a kedvenc feldolgozásom:
www.youtube.com/watch?v=3iZ9JRVmJ5o

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.11.03. 20:00:30

@Irbisz: Nem túlzás, főleg vidéken, ahol városonként 3-4 hely van ahol kulturált körülményeket lehet teremteni. A DJ-nek, ceremóniásnak egy évre előre be volt telve a naptára. Plusz külföldről még nehezebb, kétszer voltunk csak otthon esküvő előtt.

Cheshire.12 2019.08.20. 19:18:46

Na, pont ezért kell megszökni. :D
süti beállítások módosítása