Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

A 49+1 leghülyébb éttermi rendelés és reklamáció

2017. július 07. - Firestarter.18

stupidcustomer.jpgVendégek, akik inkább maradtak volna otthon.

A szakácsok idegállapota igen könnyen ki tud billenni egyébként is labilis egyensúlyi állapotából, erről írtam már korábban. A feszített munkatempó, a meleg, a hosszú műszakok, a nyomás, egy idegbeteg főszakács mind hozzájárulhat a szakácsok korán kialakuló alkoholizmusához és viszonylag rövid várható élettartamához.

De semmi sem tud jobban kiborítani egy szakácsot, mint egy hülye vendég. Hülye vendégen pedig itt elsősorban azt az arrogáns, pökhendi, magát felsőbbrendűnek gondoló réteget értem, akik azt hiszik, hogy az étterem aznap csak az ő kedvükért nyitott ki. A szakácsok pedig az ő személyi szakácsaik, a pincérek a cselédjeik, az étlap pedig csak amolyan tájékoztató jellegű olvasmány, mert a konyhának úgyis mindent elő kell állítania, amit ők kigondolnak. Hisz ők a VENDÉGEK, így nagybetűvel, és az étterem belőlük él.
Számukra van egy rossz hírem: az éttermek a hülye vendégek nélkül sem mennének csődbe, mert szerencsére normális vendégből még mindig több van.

Vannak olyan rendelések, amin csak jót mosolyog az ember, tőlem például rendszeresen kérnek vegetáriánus reggelit baconnel. Vagy amikor a vendég azt üzeni, hogy jó volt az omlett, de ő nem így szokta csinálni otthon. Vagy amikor csirkés-baconös salátát kérnek csirke és bacon nélkül.

De olyan is volt, hogy a vendég chowdert kért (ez egy krémes leves különféle tengeri herkentyűkkel) de kagyló nélkül. És hiába magyarázta a szakácsunk, hogy már bele van főzve, a vendég nem tágított, és mivel ő a VENDÉG, a szakácsnak neki kellett állnia kihalásznia az összes apró kagylóhús darabkát a leveséből.
Vagy olyan buggyantott tojást kértek, aminek a sárgája legyen kemény, de a fehérje lágy. De olyan is volt, hogy a kedves vendégek vacsorára rántottát kértek paradicsomos babbal, mert az olyan finom volt reggelire. És mi az, hogy nincs? Hát azt olyan egyszerű megcsinálni, csak öt perc. Ja, és melyik szakács fogjon neki? Akinek van tíz rendelése előételre, amelyik éppen öt steaket süt, vagy amelyik három különböző halat?

De a legjobbak mégis a különféle álmentesek és álérzékenyek, akik felülve az éppen divatos diétahullámra egy teljesen ártalmatlan összetevőben látják egészségük legnagyobb ellenségét.  Most éppen a glutén ez a gonosz elem, ami egyszerre felelős az elhízásért, az érrendszeri betegségekért, a rákért, az elvékonyodó ózonrétegért és a szíriai konfliktusért, de főleg azért a harminc kiló hájért az ember seggén.
Ugyanakkor tízből kilenc gluténérzékeny meg se tudná mondani mi az a glutén. A minap például az egyik kedves vendég megkérdezte, hogy a natúr joghurt gluténmentes-e.
Ezért gondolom, hogy hatalmasat kaszálna az az ásványvizes cég, amelyik először dobná piacra a gluténmentes vizet a normál ár ötszöröséért.

Na, de jöjjön akkor a lista a legfurcsább/leghülyébb/legértelmetlenebb rendelésekről és reklamációkról, amit a finediniglovers.com szerkesztői és a ChefTalk fórum felhasználóinak hozzászólásaiból mazsoláztam ki.

  1. Egy százfős ültetésre készültünk, húsz perccel tálalás előtt szóltak, hogy a cézársaláta öntetében nem lehet sem szardella, sem fokhagyma, sem tojás.

  2. „Allergiás vagyok a fokhagymára, van fokhagyma a napi ajánlatban?” „Igen, van egy kevés” „Ahh, az nem baj. Ha nem látom, akkor nincs gond.”

  3. „A töltött lazacot kérem. De nem szeretem a lazacot, szóval ne legyen lazac íze.”

  4. Jól átsült burgert kértek, ami nem szokatlan, de a vendég azt mondta, hogy azért, mert „Az orvosom szerint nem ehetek vörös húst”

  5. A vendég megkérdezte, hogy a hátszínt lehet-e vegetáriánusan csinálni.

  6. A vendég arról panaszkodott, hogy az étlapon nem szerepelt, hogy az omlettben ilyen sok a tojás.

  7. „Allergiás vagyok a pennére, kérhetek helyette metéltet?” Baszki, allergiás vagy egy formára?

  8. Egy vendég azt állította, hogy súlyosan allergiás a halakra, majd amikor azt mondtuk neki, hogy a cézársaláta öntetében szardella van, közölte, hogy sokszor evett már, és semmi baja sem lett tőle.

  9. Francia hagymalevest kértek hagyma nélkül.

  10. „Sajttál, tejtermék nélkül”

  11. Vegetárianus filet mignon.

  12. Egyszer egy nő diétás vizet kért.

  13. „Kérem süssék át jól a csirkét, nem szeretem a csirkét véresen.” Mondjuk ez a legtöbbünkre szerintem igaz.

  14. A római saláta túl ropogós.

  15. Félig átsült steak, de ne legyen véres.

  16. A garnélás előételünket a múltkor sajt nélkül kérték, mert „Vegetáriánus vagyok, de a chorizót hagyják rajta.”

  17. Vega burger, jól átsütve, vér nélkül.

  18. Chilei sügér, chili nélkül. (erre hagyok egy kis időt)

  19. Cordon Bleu, de a sajt és a sonka legyen külön.

  20. Lasagne hús és besamel nélkül.

  21. Visszaküldték a rákkoktélt, mert hideg.

  22. „A hamburgeremhez nem kérek húst, hagymát, paradicsomot, tojást, bacont, savanyú uborkát, sült krumplit, vagy bármit. Csak a bucit.”

  23. „Kérek egy nagy pizzát, a fele legyen gluténmentes, a fele normál.”

  24. „Kérek egy kanál vanília jégkrémet, de szedjék ki belőle a vaníliadarabokat.”

  25. Krumpli szénhidrát nélkül.

  26. Cappuccino, a hab legyen külön.

  27. Egy idősebb vendég visszaküldte az ételt, mert „Allergiás vagyok a nagy adagokra.”

  28. Egyszer egy tízfős asztal azt mondta, hogy egyik ételükön sem lehet semmi fehér.

  29. Egyszer egy vendég rendelt egy fél sajtburgert.

  30. „Szeretném, ha a steakem szív alakú lenne.”

  31. „A jégkrém kemény, vagy lágy? Allergiás vagyok a lágy jégkrémre.”

  32. Egy nő megkérdezte, hogy ki tudnánk-e venni a kovászt a kovászolt kenyérből.

  33. „A gyerek nem eszik sokat, kérhetek neki egy fél steaket?” Mi a tökömet csináljunk a másik felével?

  34. A fésűkagylót a lehető legjobban süssék át, de ne legyen rágós.

  35. „Mi az, hogy nincs vegán majonéz? Én vegán majonézt akarok a tojásos szendvicsemhez!”

  36. Caprese saláta paradicsom és mozzarella nélkül.

  37. Hamburger, a sajt külön, a tányérra olvasztva.

  38. Egy vendég azért panaszkodott, mert csont volt a T-bone steakben.

  39. Egy nő azt mondta melegítsük meg neki a milkshake-et, mert allergiás a hideg ételekre.

  40. Olajban kisütött citrom. Egy egész. Héjastól.

  41. Egy vendég visszahívott az asztalhoz, mert nem tettem elég közel hozzá a nachosát. Vissza kellett mennem és közelebb tolnom hozzá.

  42. Egy vendég megpróbálta meggyőzni szakácsot, hogy a filet mignon egy sült krumpli fajta, nem pedig steak.

  43. Egyszer egy nő behozott egy rózsaszín színkártyát, és azt mondta, hogy a koktélja pontosan olyan színű legyen.

  44. Egyszer egy vendég azt akarta, hogy rágjam meg neki az ételt, és köpjem vissza a tányérra.

  45. Egy vendég visszaküldte a főételt, mert túl forró volt.

  46. Vanília jégkrém ketchuppal a tetején

  47. „Ez mi? „Füstölt lazac, hölgyem.” „És hal íze van?”

  48. Bundás kenyér tojás nélkül.

  49. „A jégkrém friss? „Háttő, izé, fagyasztott.” „Akkor nem kérem.”

    +1. Recepciósként dolgozom, és egy vendég megkérdezte, hogy „Mikor kapcsolják be az északi fényt?”

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr9912648073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZON 2017.07.07. 20:58:36

Egy barátommal farkaséhesen beültünk Mosonmagyaróváron egy étterembe, miután három napja nem ettünk emberszabású ételt (csóró magyarok autóbeszerző túrája Svájcban, 90-es évek eleje). Mondom a pincérnőnek : Kérünk két cigánypecsenyét, de három adag rizskörettel, kétfelé osztva.

Szerintem még ma sem érti.

Gabor Jeges 2017.07.07. 21:35:29

A 49-es annyira profi, hogy a vendég egy hivatásos humorista lehetett.

Untermensch4 2017.07.07. 22:08:08

Fantasztikus hogy ezeknek az élőlényeknek szavazati joga van...
Volt egy munkatársam, egy nagyon genyó cégnél melózott egy koszlott gyárban már tizen éve. Eredeti szakmája pincér. Kérdeztem azért váltott-e mert alkoholista? Mondta hogy nem, három évig dolgozott még szárazon pincérként, nem a pia volt gond hanem a VENDÉGek. Inkább kevesebb pénzért nyugisan megdöglik egy gép mellett robotolva. :(

Flasztimill 2017.07.07. 22:15:45

Telefonos rendelés:
-Mekkora a fél literes kóla?
-???...fél liter.
- Akkor inkább egy gyömbért kérek!

agyramegy 2017.07.07. 22:20:52

Mondanám, hogy nagyon erőltetett a lista, eléggé kényszeres és hatásvadász.

DE, sajnos el tudom hinni, tapasztalatok alapján.

Burgermeister 2017.07.08. 06:11:11

a pizzát hat szeletre vágják mert 12 szeletet nem tudok megenni

Provincia 2017.07.08. 06:46:19

Vannak olyan jogurtok, amikbe tesznek lisztet. Ilyen például a landliebe. Bár a rutinos lisztérzékenyek visznek magukkal kaját. Vendéglátóztam 6 évet, de soha többé. A kedvencem a koffeinmentes dupa kávé rendelés volt, vagy a pasi, aki 4 üveg bort kóstolt végig, amikor közölte hogy inkább ásványvizet kér. Aznap este buli volt a konyhán.

KUNTYI 2017.07.08. 06:58:35

Waiter!

-We are glutein and laktose sensitive, what can we get?

-The fuck out idiots!

2017.07.08. 07:08:01

Remélem ez után lesz olyan poszt is, amikor a pincér, a szakács és a tulajdonos hülye ahhoz, amit csinál. Nekem is van ebből ilyen hosszú listám...

Jossarian 2017.07.08. 07:47:48

A lista jo, minel tobb ilyen vendeg kell

Untermensch4 2017.07.08. 07:56:33

@pizzaszeletvágó: "Remélem ez után lesz olyan poszt is, amikor a pincér, a szakács és a tulajdonos hülye ahhoz, amit csinál. Nekem is van ebből ilyen hosszú listám... "
Sztem írd meg és beszéld mer Firebácsival hogy ne legyenek szerzői jogi aggályok, én kinézem belőle hogy megjelenteti :)

nyu 2017.07.08. 08:19:48

Múltkor gluténérzékeny kolléga Holstein szeletet akart rendelni egy 80-as évek Utasellátóját idéző csehóban.

Erre a pincér készségesen elmagyarázta, hogy a roston sütendő húsokat is át szokták forgatni lisztbe, hogy puhábbra süljön.

Ekkor komolyan elgondolkoztunk azon, hogy merjünk-e még ott enni.

agarik 2017.07.08. 08:47:48

Ah, gyerekek, most komolyan. A legtöbbet megértem, DE:
- na és ha sült citromot kért? Mi van abban.
- na és ha ketchupot kért a fagyijára?

És ami már a szakmai hozzáértést kérdőjelezi meg:
- koktélnál vagy tudsz koktélt keverni, vagy nem. Nem kell meglepődni csak mert szín és nem név alapján választ.
- a pizza az ugye szeletre van. Ha ő a felét gluténmentesből kéri, akkor semmi gond nem lehet, kap két fél pizzát. Ha van a lehetőségek között gluténmentes.
- a jégkrémnél bizony van a helyben csinált ("friss"), és az előre legyártott, fagyasztóból előkotort, bolti. Vendéglátósként ezt azért nem ártana tudni.
- és végül: ha a tisztelt vendég azt akarja hogy előrágd neki az ételt, nem élből elutasítjuk, hanem megkérdezzük: MENNYIÉRT?

kisrednek 2017.07.08. 09:05:08

@Jossarian: Erről egy taxisofőr ismerősöm története ugrott be, még a múlt század 80-as éveiből. Szállodához hívták, beszáll a külföldi vendég,
-Vigyen a KLM-repülőtérre!
-Hová?
-A KLM-repülőtérre.
-Ja értem.De az egy kicsit drágább lesz.
-Nem baj.
Egyébként szerintem is az a korrekt hozzáállás ha a pincér figyelmezteti a vendéget a hülyeségére, de ha ragaszkodik hozzá, fizesse meg.

Pák Balázs 2017.07.08. 09:23:14

A véres csirkét ki szereti? Miért hülye a vendég, ha ő nem?
A jégkrém lehet helyben készült is, a pincér akár tudhatta volna is.
A több oké.

Amúgy a napraforgó olajon láttam, hogy koleszterinmentes, szóval nyugodtan lehetne a víz is gluténfree vagy 0 kalóriás. Miért ne? :)

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.07.08. 09:27:44

@agarik:
1. De kurvara meg kell lepodni.
2. Nem mindenhol szeletre van a pizza. A maradek ket fel pizzalappal mit csinaljon a konya?
3. Egy szint felett mindenhol hazi a fagyi, de elarulok egy titkot, azt is lefagysztjak, es nem minden nap keszitenek ujat. Kapaszkodj meg, van, hogy egy hetig is a fagyasztoban lehet!
4. Hogynepersze.
@pizzaszeletvágó:

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.07.08. 09:35:07

@Pák Balázs: Ez olyan, mintha azt mondanad, hogy a tesztat neked fozzek meg, a krumplit pucoljak meg, a levest melegitsek fel. Evidens, hogy veres csirket nsm adunk ki.

Pink Petsch 2017.07.08. 10:12:20

@agarik: Amit frissen készitenek, az fagylalt, a jégkrém teljesen más müfaj. Csak mondom, nehogy te is hülyevendég legyél ennek kapcsán.

Pink Petsch 2017.07.08. 10:15:36

@Pák Balázs: Amit véresre készitenek, az legfeljebb a marhahús, steaknek. Sem csirkét, sem sertést, sem pulykát, sem egyebet nem készitenek véresen. A szóbanforgó vendég hallott valamit valahol a véres húsról, de mivel idióta, hülyeségeket beszélt.

Attilajukkaja 2017.07.08. 11:31:39

"Vega burger, jól átsütve, vér nélkül."
Szerintem a pincérnek egyszerűen nem volt humorérzéke. :o)))

@Pink Petsch:
"Amit véresre készitenek, az legfeljebb a marhahús, steaknek."
Véresre semmit nem készítenek!!!! Legfeljebb a hurkát. A steak lehet jól, félig vagy alig átsütött. De lehet teljesen nyers is. A hús piros színét nem a vér adja, hanem a vörös izomrost fehérjéje (miozin). A vér emlegetése azért nem szerencsés, mert sokakat elriaszt attól, hogy igazán finoman, szaftosan egyék a steaket. :o)

Pink Petsch 2017.07.08. 11:48:04

@Attilajukkaja: Tudom, csak nem akartam kiselőadást tartani. A köznyelvben a blue rare terjedt el "véresen" név alatt.

Attilajukkaja 2017.07.08. 11:50:48

"Lasagne hús és besamel nélkül."
Az illető nyilván egy paradicsomszószos zöldséges lasagnara gondolt. Mi ezzel a gond?

"„A hamburgeremhez nem kérek húst, hagymát, paradicsomot, tojást, bacont, savanyú uborkát, sült krumplit, vagy bármit. Csak a bucit.”
Ismét a humorérzék teljes hiánya a pincér részéről.
Ha én konyhafőnök vagy étteremtulajdonos lennék, az ilyenek lennének a kedvenc vendégeim: szinte nulla munkával és felhasznált nyersanyaggal egy teljes hamburger árát számolhatnám fel.

"Olajban kisütött citrom. Egy egész. Héjastól."
Ilyet én is szoktam csinálni. Kisütök egy egész citromot, persze előtte felkarikázom.

"Egyszer egy nő behozott egy rózsaszín színkártyát, és azt mondta, hogy a koktélja pontosan olyan színű legyen."
És? Nem sikerült?

"Egyszer egy vendég azt akarta, hogy rágjam meg neki az ételt, és köpjem vissza a tányérra."
Sok mindent elhiszek, de ezt nem!!!! Hacsak nem volt olyan rágós a hús, hogy a vendég látni akarta, ahogy még a pincér is visszaköpi hosszú rágás után azt a tányérra.

"Vanília jégkrém ketchuppal a tetején"
Ezt sem sikerült teljesíteni?

"„Mikor kapcsolják be az északi fényt?”
Nyilván nem tudott jól magyarul. Nem vicces.

A többi akár meg is történhetett, illetve tényleg vicces! De ne felejtsük el, hogy nem csak a vendégeknek lehetnek furcsa kívánságai, illetve nem csak ők lehetnek hülyék, hanem a vendéglátósok is.
Tapasztalatból mondom. :o)

Attilajukkaja 2017.07.08. 11:54:41

@Pink Petsch:
"A köznyelvben a blue rare terjedt el "véresen" név alatt."
OK. :o)
A blue rare kifejezést még soha nem hallottam, de ez csak az én tudatlanságomat jelenti. Viszont én soha nem használom a véres kifejezést, mert ismerem a reakciókat. amit a "pfuj" kifejezés jellemez sok magyar embernél.

Pink Petsch 2017.07.08. 12:00:49

@Attilajukkaja: 1-1 perc mindkét oldalon, gyakorlatilag egy kivül langyos egyben-tatár ;)))

Attilajukkaja 2017.07.08. 12:26:04

@Firestarter.18:
A lista vicces, de van benne néhány kívánság, ami számomra abszolút nem furcsa vagy, ha furcsa is, könnyen teljesíthető. Ha egy vendég tejszínhab helyett ketchuppal kéri a fagyiját, akkor mi van?
Vagy mibe kerül olajban kisütni egy citromot, ha a vendégnek ez a kívánsága? Sejtem, az lehet a probléma, ami velünk is többször előfordult már. Cukorbeteg családtagjaink rendszeresen megkérdezik az étteremben, hogy a "friss limonádé" előre elkészített cukros szirupból készül-e vagy valóban frissen facsarják. A pincér szerint frissen csinálják, ezért megkértük, hogy hagyja ki belőle a cukrot. Pincér visszajött azzal, hogy ezt nem tudják megtenni. Néhány másodperces ledöbbenés után megkérdeztük, hogy miért nem. A válasz: mert ilyen nem szerepel az étlapon és nem tudják beárazni. :o))))

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.07.08. 12:27:28

@Attilajukkaja: Nem arrol szol a poszt, hogy mit lehet megcsinalni, es mit nem, mert nyilvan nem nagy kunszt ranyomi a kecsopot a jegkremre.
Irtam, hogy ez nem az en gyujtesem, az eredetiben pedig northen lights szerepelt, ami azert nehezen keverheto ossze az ejszakai fennyel :)

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.07.08. 12:30:06

@Attilajukka: En sem allitom, hogy nincs hulye pincer es hulye szakacs, mert foleg sz elobbire sok peldat tudok en is :)

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.07.08. 12:34:32

@Firestarter.18: A 35 eves francia sztarszakacsunkat pl. Tegnap tanitottuk meg hazi majonezt keverni :)

Attilajukkaja 2017.07.08. 13:20:50

@Firestarter.18:
"Vendégek, akik inkább maradtak volna otthon."
Erről szólt a poszt. Nem igaz? Vagyis ha egy vendég ketchupot kér a fagyijára, az inkább maradt volna otthon. Miért is?

Hogy nem a te gyűjtésed, az igaz. Viszont azt vallod, hogy a vendégeknek ne legyenek külön kívánságaik, mert ők vannak az étteremért, nem pedig at étterem a vendégekért: "az éttermek a hülye vendégek nélkül sem mennének csődbe, mert szerencsére normális vendégből még mindig több van."
Hát persze. Ma itthon azért is hálásak lehetünk, ha fogad a háziorvos, a fogorvos, vagy ha a vendéglőben rendes kiszolgálást kapunk. Ez nem általános, de több helyen észre is vettem, hogy a pincérek így viselkednek a vendéggel. Ezt a tendenciát talán nem kellene erősíteni.
Ettől függetlenül állítóm, hogy a beirások többségét viccesnek találtam.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.07.08. 14:28:16

@Attilajukkaja: Nem, en ezt vallom:
"akik azt hiszik, hogy az étterem aznap csak az ő kedvükért nyitott ki. A szakácsok pedig az ő személyi szakácsaik, a pincérek a cselédjeik, az étlap pedig csak amolyan tájékoztató jellegű olvasmány, mert a konyhának úgyis mindent elő kell állítania, amit ők kigondolnak."

Ezt ugy hivjak, hogy kolcsonos tisztelet. En megtisztelem a vendeget azzal, hogy a tolem telheto legobb minosegu etelt szolgalom fel neki, o pedig engem azzal, hogy nem cseszi el a munkamat, es nem tesz mondjuk ketchupot a jegkrememre, amiben nem keves munkam van. Mert akkor vegyen teszkos jegkremet, aztan bohockodjon azzal.

A pincerek egy resze pedig azert bunko, mert az igazi felszolgalok mar reg kulfoldon vannak :)
Latod, erre is igaz, hogy vendeget konnyebb talalni, mint jo szemelyzetet ;)

agarik 2017.07.08. 15:20:16

@Firestarter.18:
"En megtisztelem a vendeget azzal, hogy a tolem telheto legobb minosegu etelt szolgalom fel neki, o pedig engem azzal, hogy nem cseszi el a munkamat, es nem tesz mondjuk ketchupot a jegkrememre" - elnézést, de azt hittem az az ÉN jégkrémem.
Én rendeltem, én fizettem ki, én eszem meg - nehogymár a pincér beleszóljon!

Az biztos, ezek szerint nálatok nem eszek. Ilyen paraszt kiszolgálásért én nem fizetek.

pityókaborsommelier 2017.07.08. 15:20:16

@Attilajukkaja: nu inteleg mi baia emberknek verrel. Contele Dracula, Castelul Bran, subsol, apartamentul 2

kolompa lole 1111 2017.07.08. 15:20:59

@pizzaszeletvágó:

Abból több van mint hülye vendégből. Pl. nem tudja értelmezni hogy a bélszín az bélszínből legyen (hátszínt szoktak kókányolni helyette, mert az olcsóbb - csak nem nekem, mert számlázni viszont bélszínt szeretnek). Vagy amikor 3x kell visszadobni a hambit, mire felfogják hogy a sajtmentes azt jelenti hogy nincs benne sajt. És az esetek többségében csak lekaparják a szar nagyját, aztán egyed bazmeg... Megérdemlik ezek az ilyen fajtájukbeli vendégeket!

kolompa lole 1111 2017.07.08. 15:24:35

@nyu: Legalább korrekt volt és nem elsunnyogta, aztán majd csak befosásnál veszed észre hogy ebben bizony volt ám glutén. Az ilyennel nincs bajom, csak az átbaszással.

kolompa lole 1111 2017.07.08. 15:30:24

@Pák Balázs:

És nem is lenne hülyeség egy olyan országban, ahol a teljes kiőrlésű kenyér azt jelenti hogy van benne 5% teljes kiőrlésű liszt IS. Vagy a 100% gyümölcslé azt hogy a gyümölcs levét dolgozzák át cukorrá és mindenféle E betűvé, majd visszaöntik, és akkor már nem hozzáadott cukrot taralmaz, hanem csak de.

Attilajukkaja 2017.07.08. 15:48:20

@Firestarter.18:
"En megtisztelem a vendeget azzal, hogy a tolem telheto legobb minosegu etelt szolgalom fel neki, o pedig engem azzal, hogy nem cseszi el a munkamat, es nem tesz mondjuk ketchupot a jegkrememre, amiben nem keves munkam van. Mert akkor vegyen teszkos jegkremet, aztan bohockodjon azzal."
Na ez az igazán nagyképű kivagyiság egy szakács/konyhafőnök részéről! A vendég ne azt és ne úgy egye, ahogy neki tetszik, hanem majd ő megaszondja neki, hogy mit szeressen.
Erre mondtam, hogy egyes éttermekben azt hiszi a személyzet, hogy a vendég van a vendéglátásért és nem fordítva. Ahol ilyet tapasztalok, oda az életbe többször nem megyek vissza.
A kölcsönös tisztelet persze ALAP. Az sem helyes, ha vendég bunkóként viselkedik. De az sem, ha a pincér vagy a séf teszi ugyanezt.

@pityókabor sommelier:
"nu inteleg mi baia emberknek verrel"
:o)))
Semmi, ha az IGAZI vér! :o)

Franquette 2017.07.08. 15:49:49

Szerintem ezek jó része nyitottság és kreativitás kérdése.

Gulyas Agnes 2017.07.08. 15:53:55

@Attilajukkaja: saignant - véres. Fo - ban is îgy nevezik. Egyébként jobb helyeken azt is megkérdik, hogy mennyire legyen àtsütve a hamburgeredbe a hùs.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.07.08. 16:02:34

@agarik: Tolem azt csinalsz a jegkremeddel amit akarsz, de akkor ne csodalkozz, ha hulyenek vagy nezve. Gondolom ez a marha is me gkapta a kecsapos jegkremet, es nagyon buszke volt magara.

legyetek 2017.07.08. 16:09:50

@Gulyas Agnes: Jobb helyeken nincs hamburger.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.07.08. 16:12:17

@Attilajukkaja: Szoval ha szerintem hulyeseg kecsappal enni a jegkremet, akkor nagykepu es kivagyi vagyok :D Oke,asszem feladom mara :D

Attilajukkaja 2017.07.08. 16:30:04

@Gulyas Agnes:
"véres. Fo - ban is îgy nevezik."
Elfogadom, de attól még téves és félrevezető fordítás. Pedig a franciák okosabbak is lehetnének. Kulináris téren nem éppen számítanak kezdőknek. :o)

@Firestarter.18:
"ha szerintem hulyeseg kecsappal enni a jegkremet, akkor nagykepu es kivagyi vagyok :D"
Ha ezt pénzért akarod ráerőltetni valakire, akkor igen. És még véletlenül se nevezd eszt vendéglátásnak, vagy magadat profinak! Amúgy a négy fal között azt gondolod, amit akarsz.

Attilajukkaja 2017.07.08. 16:31:19

@legyetek5ó6éú2:
"Jobb helyeken nincs hamburger"
Már miért ne lenne????

Untermensch4 2017.07.08. 17:09:30

@kolompa lole 1111: Mellékszál de mindennek ami előfordulhat élelmiszerben, van egy E-kódja. Mindennek. Az E-fóbia értelmezhetetlen ostobaság.

Alick 2017.07.08. 17:11:02

@Firestarter.18: "azt csinalsz a jegkremeddel amit akarsz, de akkor ne csodalkozz, ha hulyenek vagy nezve"

Hogy a vendéglátásban dolgozó mit gondol magában a vendégről, az az ő egyéni szoc. problémája, de ha ezt a vendéggel érezteti, az már megkérdőjelezi az alkalmasságát.

Jossarian 2017.07.08. 17:44:25

@Firestarter.18: a hozzaszolasom masik felet miert irtottad ki?!!

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.07.08. 18:12:28

@Attilajukkaja: Isten őrizz, hogy bármit is rátok erőltessek. Nyugodtan rendeljetek jégkrémet ketchuppal, szétégetett bélszínt, vagy macifröccsöt egy burgundi pincében, mit bánom én.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.07.08. 18:14:54

@Jossarian: Akkor se tennék ilyet, ha tudnám, hogy kell. :)

Gulyas Agnes 2017.07.08. 20:03:11

@Attilajukkaja: igen, erre gondoltam, megtévesztő az elnevezés. Pedig a saignant még csak a középsütés.

Gulyas Agnes 2017.07.08. 20:06:44

@Gulyas Agnes: Ja, és agylövést kaptam, amikor a pàrom (fr) a pörköltre reszelt sajtot szórt.

Gulyas Agnes 2017.07.08. 20:10:15

@legyetek5ó6éú2: a fiam amerikai étteremben szakàcs. Tudom, hogy ez ìgy nem nagy szám, de a fiatalok szeretik. És mint olyan, a hamburger alap.

Jossarian 2017.07.08. 20:45:19

@Firestarter.18: Akkor jo :) Szerintem a smiley miatt tunt el... Sajnalom mert kivetelesen nem irtam hulyeseget :) Na megyek eszem egy baracklekvaros omlettet

alex1432 2017.07.08. 21:47:44

A grillen sült steak-et visszaküldte a hölgy mert csíkosra volt "égve"...Vajhalat vaj nélkül kérem!A tintahal balatoni?

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.07.08. 22:15:41

@Jossarian: Emlékszem, tanúsítom, hogy nem volt hülyeség :)

Attilajukkaja 2017.07.09. 11:22:57

@Firestarter.18:
"Nyugodtan rendeljetek jégkrémet ketchuppal, szétégetett bélszínt, vagy macifröccsöt egy burgundi pincében"
OK. Köszönjük. :o)
Bár szerintem más kategóriába esik, ha a vaníliafagyaltot egy gyerek rendeli ketchuppal (lásd a listádat), mintha ezt egy felnőtt tenné. A gyerekek egy másik világban élnek. Amíg meg nem tiltják nekik.
Ha az én gyerekem így kérné a parfét, meglepődnék rajta, ... de nagyon örülnék is neki. Tudnám, hogy nem konvencionális az ízlése, nyitott a nem szokványos dolgokra. Nálunk ez erénynek számít, nem hátránynak. :o)

@Gulyas Agnes:
"megtévesztő az elnevezés. Pedig a saignant még csak a középsütés."
Egyetértünk! De ha a saignant (véres) középsütést jelent, akkor hogy nevezik az alig átsütöttet? Drakulának? :o)

Untermensch4 2017.07.09. 13:45:40

@Attilajukkaja: "Bár szerintem más kategóriába esik, ha a vaníliafagyaltot egy gyerek rendeli ketchuppal (lásd a listádat), mintha ezt egy felnőtt tenné. A gyerekek egy másik világban élnek. Amíg meg nem tiltják nekik."
Hát ez az kérem. A gyereknek még meg lehet tiltani és esetleg magában elhatározza hogy ha felnőtt lesz akkor már nem engedi megtiltani.

Untermensch4 2017.07.09. 13:51:55

@Firestarter.18: Ez most egy forradalmi ötlet lesz... mi lenne ha készítenél olyan jégkrémet aminél már az első gondolattól/lépéstől kezdve a koncepció része hogy ketchup lesz rajta..?
Az jutott eszembe amikor még a '90-es években hülyének néztek amikor csokit kevergettem az epres joghurtomba ( jut eszembe, az epres joghurt kólával kombót nem javaslom ), aztán pár év múlva a tévé szerint a bolti hűtőpultoknál boxkesztyűzték a homlokukat a vevők hogy micsoda ötletes új termék.
A kechupos jégkrémre is igaz lehet a bölcsesség: ha nem tudod megakadályozni a változást, állj az élére... :)

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.07.09. 14:06:35

@Attilajukkaja: A gyereknek is idejeben meg kell tanitani, hogy nem eszunk ossze minden hulyeseget,. es Akkor nem fog fajni a pocakunk ;)

A saignant egyebkent nem medium, hanem rare sutes, a blue steak ott is blue steak, csak bleu. A kozepes sutes az á point.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.07.09. 14:13:33

@Untermensch4: Vegul is a rendszertanilag a paradicsom gyumolcs, szoval a ketchup elvileg egy gyumolcsszosz :D

Attilajukkaja 2017.07.09. 15:40:06

@Firestarter.18:
"A gyereknek is idejeben meg kell tanitani, hogy nem eszunk ossze minden hulyeseget"
Igen, a felnőttek szeretik minél előbb betörni a gyerekeket. Mert azt hiszik, hogy ők annyival okosabbak. Közben meg összeisznak, összezabálnak mindenféle hülyeséget, mint az abszint vagy az arannyal díszített desszertek, meg hasonlókat.

"a blue steak ott is blue steak, csak bleu. A kozepes sutes az á point."
Köszi.

@Untermensch4:
" A gyereknek még meg lehet tiltani és esetleg magában elhatározza hogy ha felnőtt lesz akkor már nem engedi megtiltani."
:o))) Meg lehet tiltani, de minek:? Talán sznobságból.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.07.09. 15:49:33

@Attilajukkaja: Szerintem az arannyal diszitett kaja pont annyira elterjedt, mint a kecsapos fagyi :)
De. Az abszinttal mi a baj?

A herceg 2017.07.09. 17:06:40

@Firestarter.18: "Vegul is a rendszertanilag a paradicsom gyumolcs, szoval a ketchup elvileg egy gyumolcsszosz" Akkor a pálinka az gyümölcslé? :D

Attilajukkaja 2017.07.09. 17:20:24

@Firestarter.18:
"Szerintem az arannyal diszitett kaja pont annyira elterjedt, mint a kecsapos fagyi :) "
Szerintem aranyat többet esznek a burzsujok, mint ahány ketchupos parfét a gyerekek!
És ha már a paradicsom egy gyümölcs (és tényleg az!), a ketchup pedig édes, akkor mi a baj a gyerekek ízlésével? Talán az, hogy ez nem egy felnőttnek jutott az eszébe?
Ha a kacsát meg lehet enni naranccsal, a vaddisznót áfonyalekvárral, a karamellát pedig sóval, akkor mi a gond azzal a szerencsétlen ketchupos fagyival? Miért is hasonlítottad a szétégetett bélszínhez?

" Az abszinttal mi a baj?"
Ugyanaz, mint a többi köményes pálinkával: borzasztó az íze!!!!

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.07.09. 18:01:21

@Attilajukkaja: "mi a gond azzal a szerencsétlen ketchupos fagyival?"

Nagyon leragadtunk ennél a kecsapos fagyinál. :) Én alapból utálom a kecsapot, de rányomni egy finom házi fagyira azta tubusos rettenetet kifejezetten gusztustalan. De próbáld ki, hátha finom :) Lehet, hogy össze lehetne házasítani a vaníliafagyit a paradicsommal, de ugye a teszkós kecsapnak eleve nem sok köze van a paradicsomhoz.

Tessék, neki se nagyon ízlik :D
www.youtube.com/watch?v=CdeK-kbOD4g

"Miért is hasonlítottad a szétégetett bélszínhez?"
Mind a kettő gasztronómiai bűcselekmény :)

Az abszintnál két dologra kell figyelni: amit az átlag boltok polcain látsz, az szinte biztos, hogy hamisítvány. A másik, hogy hígítva kell inni, nem lehúzni, mint a pálinkát. Mivel nem is pálinka ;)
Ajánlom ezt a cikket:
vendeghanyas.blog.hu/2016/12/30/abszint_es_a_tevhitek

Attilajukkaja 2017.07.09. 19:02:27

@Firestarter.18:
" rányomni egy finom házi fagyira azta tubusos rettenetet kifejezetten gusztustalan"
Gondolom, te a majonézből is csak a tubusost ismered. El sem tudod képzelni, hogy ezeket házilag is el lehet / szokták készíteni. :o)
A videó aranyos, de hát ízlések és pofonok. Egy pincér ne hülyézze le a gyerekemet, ha ő viszont kepchuppal szereti.

"Mind a kettő gasztronómiai bűcselekmény"
A kettőt nem említeném egy napon. Én ki nem állom, ha a káposztás cvekedlire vagy a túrós csuszára cukrot szórnak, de attól még nem hülyézem le azt, aki úgy szereti.

" A másik, hogy hígítva kell inni, nem lehúzni, mint a pálinkát.."
Köszi a kioktatást. Tudom, hogyan szokták inni. Attól még feláll a szőr a hátamon az izétől.

De (utoljára) ismétlem, itt nem az a kérdés, hogy én mit szeretek és mit nem, hanem, hogy a vendég hogyan kéri. És nem illik lebunkózni azért, mert neki más az ízlése. Főleg, ha nem kér a pincértől semmi lehetetlent vagy nehezet.
További szép hétvégét!

Untermensch4 2017.07.09. 23:04:37

@Firestarter.18: Leragadtunk, leragadtunk de volt értelme. Most már tudjuk hogy a paradicsom mint gyümölcs, ebbéli rendszertani minősítésével papírforma szerint passzol a fagyihoz/jégkrémhez. Azt is tudjuk már hogy eleve utálod a ketchup-ot mint olyat, e megmagyarázza hogy miért voltál olyan előítéletes... :) mert az azért durva csúsztatás hogy a házi fagyi van az igényes étteremben de a ketchup az teszkós... :)
Egyszer ittam abszintot, a szemtanúm szerint amikor eltöprengett hogy ezt vhogy vízzel vagy mivel... de vajon milyen arányban kell hígítani..? nos akkor fordultam oda az üres poharammal hogy "mit kell mivel hígítani?" :)
Kínai szakos ismerősöm szerint a zöldteát cukorral inni is gasztronómiai bűncselekmény. Én meg cukrosan szeretem. Lehet hogy majd egyszer elvisz a gasztropolicáj de addig elzsiványkodok.
Még soha semmilyen ételkombinációtól nem fájdult meg a pocakom. Pedig sokak szerint a paradicsommal evett akármi után rossz ötlet kakaót inni. Meg még volt pár ilyen "közismert" tilalom de a pocakom egyiknek a hatályát sem ismerte, lehet hogy a vakbelemben volt az ami ilyen hasfájós tüneteket csinálna... :)

ottan 2018.06.22. 16:14:54

"Ezért gondolom, hogy hatalmasat kaszálna az az ásványvizes cég, amelyik először dobná piacra a gluténmentes vizet a normál ár ötszöröséért."

A lúgosító ásványvíz már a piacon van. :)
Miközben a hasnyálmirigy lúgos hatású emésztőnedvének a patkóbélbe történő beömlése
megfelelően kompenzálja a szervezetünk "savasítását".

VendéglátósHűlye 2018.06.29. 17:32:18

Ez a sok gyökér, aki mindenre rámondja, hogy "naés, mivanakkor, ő így szereti, különben is te vagy a beképzelt, intoleráns gyökér" mind az indexről jött? :D

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2018.06.29. 20:53:29

@ottan: Mennyivel olcsóbb szappanos vizet inni, hánem?
@VendéglátósHűlye: Rátenném a lekváros-koviubis szenyómat, hogy igen :)