Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

Életösztön

2017. október 24. - Firestarter.18

moher.jpgA hurrikán túlélésével egy újabb pontot pipálhattam ki bakancslistámon. Mondjuk ez annyira rajta sem volt.

 

 

 

 

 

 

Sőt, Ophelia után már egy Brian nevezetű vihar is átment azóta rajtunk, és nemsokára jönnek a barátaik. Jól jellemzi ugyanis az ír téli időjárást, hogy minden évben előre elnevezik az érkező viharokat, idén 21 nevet választottak. Én mondjuk nem értem, miért kell egy viharnak nevet adni, főleg, ha majdnem minden hétre jut egy. Nekem speciel pont mindegy, hogy Eleanor vagy Winifred alatt ázok szarrá, hogy csak kettőt említsek az idei listáról. De hát ennél furcsább szokások is vannak itt.

A hurrikánnak beharangozott Ophelia aztán végül is szerencsésen elkerül minket, amit úgy csinált, hogy pont felettünk haladt el a közepe, így itt olyan nagy pusztulást nem hagyott maga után, mint máshol. Még az áram sem ment el. Pedig reggel 9 körül még úgy tűnt, hogy az egész világnak vége lesz, olyan sebességgel és irányban kavarogtak a felhők, mintha valami ’90-es években forgatott horrorfilm vágóképeit vetítettek volna az égre. Aztán megérkeztek az első szélrohamok, aggódó feleségem meg először mondta azt, hogy „Na, itt van”. Ezt utána estig még körülbelül negyvenhétszer ismételte meg. Minden egyes szélrohamnál. „Na, itt van”

Az utcák egyébként full üresek voltak, minden bezárt, mindenkit hazaküldtek, minden megszűnt. Leszámítva a kocsmákat persze, mert az tényleg a világvégét jelentené itt, ha már a kocsmákat is bezárják. És persze hurrikán ide, hurrikán oda, nekem is be kellett volna mennem dolgozni, ha nem lettem volna történetesen szabadnapos, mert hát a mamákat és papákat meg kell etetni valakinek. A szállodaipart egy hurrikán sem állíthatja meg!
Igencsak szerencsénk volt tehát az országnak ezen részén, igazából egy random szerda délután nagyobb pusztítást szokott okozni, mint ez az Ophelia. Mondjuk én még a postára sem mertem elindulni (ha az ember folyamat azt a duruzsolást hallja, hogy „Na, itt van”, akkor meg főleg) hiába, az alföldi gyereknek azt mondod hurrikán, ő már rögtön repülő teheneket lát lelki szemei előtt.

De volt akit nem rémített meg a hurrikán, több videót is láttam, hogy az emberek kedélyesen úszkáltak a vihar kellős közepén az óceánban, illetve több szörföst is a parti őrségnek kellett kimentenie helikopterekkel, mert hát „Ilyenkó” köll menni, há most van a jó hullám, he”.
Ennek kapcsán gondolkodtam el, hogy ezekből az emberekből vajon hiányzik az életösztön? Vagy bele sem gondolnak, hogy nem egy hurrikán közepén kellene szörfölgetni, mert abból baj is lehet? Az még hagyján, hogy ők odavesznek, természetes szelekció, de még az is bajba kerülhet, aki értük meg, mert nemcsak szörfözni, de mondjuk helikopterrel repkedni sem épp egészséges olyankor amikor 190km/h-s széllökések vannak. Biztos marha jó dolog szörfözni, de ennyit talán nem ér meg.

Vagy mi járhatott annak a nőnek a fejében, aki egy szál bugyiban, himbálódzó csöcsökkel kihajolt egy kocsiból, és nyilván fejen találta egy oszlop, mert igen, ezért nem hajolunk ki egy száguldó kocsiból, nehogy fejen találjon valami.
Vagy amikor látom, hogy ilyen menőcsávók meg menőlányok felmásznak ilyen kurvamagasba kéményekre meg felhőkarcolókra egy szál semmibe. És mi történik? Igen, pont az, amire mindenki számít, leesnek bazmeg, mert ezért nem mászunk fel ilyen helyekre, hogy ne essünk le. Persze van pár szerencsés, aki élve le tud jönni, és kap ezer lájkot, hogy ő felmászott oda, meg inspirált száz másik hülyét, hogy ők is másszanak fel, amiből a nagy számok törvénye alapján egy-kettő biztos le fog potyogni.

Vannak ilyen emberek, akiknek valahogy hiányzik az életösztön nevű applikáció a szoftverükből. Volt egy osztálytársam, aki az osztálykirándulás alkalmával kiült a pécsi tévétorony korlátjára. Hogy mi okból, franc se tudja, akkor még szelfi se volt, hogy menőzzön vele. Vagy itt Írországban is rendre potyognak le az emberek a Cliff of Moherről, ami egy 200 méteres függőleges sziklafal, aminek épeszű ember nem megy három méternél közelebb a széléhez, főleg ha azt olvassa a hírekben, hogy megint leesett valaki. Tavaly vagy tavalyelőtt egy házaspár zuhant le a gyerekeik szeme láttára, mert túl közel mentek a széléhez.

Amikor ott jártunk én másodpercenként hordtam ki lábon egy szívrohamot, amikor ilyen totyogós kisgyerekek szaladgáltak pár méterre a peremtől, meg menőcsávók ültek ki a szélére, meg fél lábon egyensúlyoztak, meg parádéztak. Persze az is lehet, hogy én vagyok rosszul bekötve, és valami olyan orgazmikus bizsergéses extázist okoz, amikor az ember az életével játszik, amiért totál megéri ilyeneket csinálni.

A fenti képen egyébként egy dolgot nem értek (már azon kívül, hogy mi a tökömnek bringázik ilyen helyeken), mégpedig a sisakot. Egy kétszáz méteres zuhanás során valahogy nem hiszem, hogy nagy különbséget jelentene.

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr7913067286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2017.10.25. 19:56:57

A sisak akkor kell ha nem zuhan le hanem úgy egyébként elesik. Irtó ciki lenne hogy "Elbringázott a szakadékos ösvényen és meghalt." "Lezuhant?" "Nem, elcsúszott egy kavicson, elesett és kicsit beütötte a fejét. Mikor hazaért, a vérömleny miatt halt meg..." Egyébként a bukósisak-mánia is a kocsog angoloktól indult amikor nem bírták feldolgozni hogy Arábiai Lawrence hosszas kalandorkodás után két biciglis megelőzése közben fejreállt a motorjával és megmurdelt. Hiszen "nyilvánvaló" hogy ami egy nagy formátumú embert megöl az rettentően veszélyes. A motorkerékpár, az előzés, az utak vagy a fejek betiltása nem működött volna így a bukósisakra rögeszméltek rá... :)
Emberek felmásznak magas helyekre... a "My name is Earl" című sorozatot ismered? Az egyik részben a sheriff tapasztalata az hogy ha a csórók idegesek, felmásznak vmi magas helyre és kiabálnak. :) Aszem' a címszereplőt úgy híjják' Earl Hickey. Olyan ír hangzású név nem..? :)

Untermensch4 2017.10.29. 16:27:38

" A szállodaipart egy hurrikán sem állíthatja meg!"
Szólj az íreknek hogy pakolhatnak, irány magyarország. Ideért a qrva szelük, néha esik is és olcsóbb a pia :)

Untermensch4 2017.10.29. 21:38:33

Ezt itt tán' nárcisznak híjják' és orkán.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.11.01. 15:18:26

@Untermensch4: A minap olvastam, hogy valaki meghalt, mert az új őrület az, hogy metrókocsik tetején szörföznek a fiatalok. A youtube videó alatt meg olyan kommentek voltak, hogy defaszák vagytok, inspiráltok, hogycsináljátok, énisakarok, aki meg felhívta a figyelemt arra, hogy ezt talán nem kéne, az hülyének volt nézve. Fura.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.11.01. 15:19:42

@Untermensch4: Az utóbbiért simán megtámadnák az országot. Látni kellett volna az arcukat amikor azt mondtam, hogy 30 centért nálunk már sört lehet venni.

Untermensch4 2017.11.02. 18:48:35

@Firestarter.18: Ha tombol benned a hazaszeretet (és szeretnéd az itthoni vendéglátósokat megszívatni az ír hordák ide irányításával) akkor mesélj nekik arról hogy mi úgy vagyunk az osztrákokkal mint ők az angolokkal (a windsor-habsburg párhuzamot emeld ki, ne a "sógor" kifejezést...) és említsd meg hogy van szabad pálinkafőzés. És vannak jó zsíros kaják hogy többet lehessen piáélni, meg másnaposan is... :)

Hazamegy az egyetemista a koleszból. Mondja az anyja:
- Fiam, levágtam két csirkét, mit főzzek belőle?
- PÁLINKÁÁÁT. :)

ÉS! Van bónuszként a "Whiskey in the jar"-nak egy sztem totál tartalomhűen fordított magyar verzsönje is:
www.youtube.com/watch?v=41uTpD8aJTU

Ha velük is ki akarsz baxni akkor ne szólj hogy télen mínuszok is vannak erősen, hogy meg lehet fagyni ha outdoor fetreng részegen... :)

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.11.03. 20:13:01

@Untermensch4: Na ez a feldolgozás eddig kimaradt, állat nagyon :D

Untermensch4 2017.11.13. 20:10:59

@Firestarter.18: És szted a fordításban az hogy "captain farell" csendőr és pandúr lett, nem zseniális? Tényleg komolyan kérdezem mert azt hogy eredetileg a pandúr meg a csendőr mit jelentett minálunk, azt nagyjából tudom. "Cpt Farell" figurájáról viszont fogalmam sincs...

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2017.12.02. 21:14:39

@Untermensch4: Mivel a maga a dal egy népköltemény, minden verzióban más a szereplők neve. Van, ahol Captain Farrell, máshol Colonel Farrell, Captain Everet, Colonel Pepper, vagy Sir Frederick Pottinger. Nem valószín, hogy élő figura volt :)

Untermensch4 2017.12.09. 08:45:15

@Firestarter.18: Akkor egy általános figura aki az elnyomó karhatalom jelképe. Lehet hogy csak nekem ilyen lenyűgöző hogy így lefordították. :)
Lehet hogy mind élő személy volt... :) :D