Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

Barmok és választások

2018. március 22. - Firestarter.18


irelandschool_1.jpgA kettő között nem feltétlenül van kapcsolat.

Szeretek aludni. Illetve nem tudom, hogy szeretek-e, mert alvás közben általában alszom, így nem vagyok tudatában annak, hogy éppen szeretem-e ami velem történik. Mondjuk akkor inkább úgy, hogy szeretek elaludni. Befeküdni a puha párnák közé, magamra húzni a takarót, és lassan átadni magam annak a különös, lebegő állapotnak ébrenlét és álom között. Különösen ebéd után szeretek így elpilledni, dél és kettő között amúgy sem történik semmi olyasmi, amiért megérné ébren lenni. De ezt a jól megérdemelt sziesztámat gyakorta tönkreteszi a helyi ifjúság ígéretes krémje.

Itt a hanyatló nyugaton, ahol nem ismerték meg a fejlődő szocializmus vívmányait, hiányoznak olyan, számunkra természetesnek vett intézmények, mint például a menza. Nincs, nem is volt, nem is lesz. Így az éhező gyerek két dolog közül választhat, vagy csomagoltat elemózsiát a jószülejével, vagy ebédidőben kivándorol valamelyik élelmiszeripari egységbe némi kilokalóriáért. Az előbbi - az ír nők főzőtudományát elnézve nem meglepően - nem jellemző, így marad az utóbbi, melyet az Én ablakom alatt tesznek meg az ÉN sziesztaidőmben. Itt van ugyanis a fő táplálkozási útvonaluk, pont, mint a marháknak, akik vonulnak az itatóhoz. Kb. pont úgy is viselkednek, de lehet, hogy marhák jólneveltebbek.

Van itt előttünk egy hosszú kőviadukt, olyan nyóc méter magas lehet, ezen vonulnak végig inkább csürhe módjára, mint rendezetten. Ez az út aztán lekanyarog, elhalad a viadukt alatt, s halad tovább a teszkó felé, ami valamiért nagyon népszerű táplálkozási hely ezeknek a helyi vadaknak. Itten mindenféle egészséges élelmet vesznek magukhoz, úgymint csipsz, csoki és kóla. Némelyek tejet is vesznek, de ez nem megisszák hanem egy igen érdekes játékot játszanak vele. A játék úgy szól, hogy amikor ebédszünet után vonulnak vissza az iskolába – energiától feltöltve sokkal csürhébben, mint ahogy jöttek – akkor megállnak a viadukt tetején, és azzal szórakoznak, hogy az utánuk jövők fejére borigatják ebédjük maradékát. Üdítőt, vizet, tejet, mindent. Üres dobozok és szendvicsdarabok szállnak alá, s találnak el szerencsétlen diákokat, akik aztán felsietve a viaduktra szintén kiszórják muníciójukat az utánuk következőkre. Egész népes 40-50 fős társaság szokott így szórakozni itt minden ebédszünetben. Az ÉN sziesztaidőm alatt. 

Én pedig – ha már aludni nem tudok tőlük – mint David Attenborough figyelem őket az ablakból, s próbálok rájönni, hogy mégis miféle rítus lehet ez, miféle ősi ösztönök öltenek is testet, miféle kulturális örökség manifesztálódik a szemem előtt ilyen formában. Esetleg így dolgozzák fel azt a társadalmi örökséget, hogy nagyanyáik úgy megörültek a zsák aljából kikapart marék lisztnek, mintha aranypor lenne, nagyapáik meg bicskát rántottak egy marék krumpli felett? Vagy ez a liberális iskolaintézmény mellékterméke? Esetleg szülői nevelés fogyatékossága? De az is lehet, hogy az otthoni fiatalok is parizeres zsemlével hajigálják egymást, hogy ez valami generációs degeneráció amit a gyíkemberek által mérgezett ivóvíz, a hormontartalmú élelmiszerek meg a védőoltások okoznak.

Olyan rendszeresen és pontosan jelennek meg ezek a faintos diákok egyébként, hogy az okosabb sirályok és csókák már fél órával érkeztük előtt itt köröznek, s nyáladzanak a finom falatok után. Ez még önmagában nem is zavarna, a városba menet a tejfoltokat és törött üvegeket kikerülöm (közben kicsit sajnálom a kisgyerekeseket, kutyasétáltatókat, bicikliseket) a három köbméter szemetet, amit ezek a szemetek hagynak maguk után, meg majd összeszedik a nyugdíjas önkéntesek, hogy újra pályázhasson az önkormányzat a Legtisztább Város címre.
Ami leginkább zavar, az hogy ez a baromcsorda ez ordít. De az ordítást ne úgy képzeljétek el, ahogy most elképzelitek. Ezek úgy ordítanak, és a lányok úgy sikítanak, mintha a forró olajba mártott lábujjaikról szaggatnák le a körmüket, miközben Zámbó Krisztán üvöltene a fülükbe. Erre is rá kell jöjjek még, hogy ezt az ordítást a túláradó hormonok okozta viszketeg állapot okozza, mely tehetetlenségükben ordítás formájában távozik belőlük, esetleg valami fejlődési rendellenesség végett kajabálnak, vagy ez is valami ősi törzsi rítus része lehet, valami kelta-druida örökség,

Egyébként tökre bigott, kirekesztő, nemirasszista és középkori ez az ír társadalom, mert még csak fiú- és lányiskola van. Hát nem gondolnak ezek az egészséges genderdiverzifikációra? 

Na, ennek most aztán semmi köze nem volt a választásokhoz, de mindjárt átkötöm valahogy. Mert mondjuk, szívesen szavaznék arra a helyi pártra, amelyik betiltja a diákok ebédszünetét, vagy börtönőrökkel, szabályos sorokban kísértetné őket táplálékszerző útjukra.

Számomra mindig meglepő volt, hogy barátok és rokonok milyen állatias szintre tudnak süllyedni, ha közelednek a választások négyévente. Gyarló emberként én is végig szoktam görgetni a Facebookon, szerencsére ahogy tiltom le az embereket egyre kevesebb információt kell befogadnom, és egyre kevesebbet kell görgetnem lefelé. De még így is sok. (Egyébként abból is tök jól látszik mennyire érdekel a Facebook, hogy még a saját oldalamat is feszt elfelejtem kezelni.) De amikor meg azt látom, hogy évtizedes barátságok esnek kútba a politika miatt, hát egy pillanatra elszomorodom. De csak egy pillanatra, mert aztán hangosan felröhögök, amikor ilyen kommenteket olvasok a mélyenszántó „Köcsögorbán!” „Köcsöggyurcsány!” „Migránsok!” „Nemmigránsok!” posztok alatt:

"Jóska, tisztelem és becsülöm harminc éves barátságunkat, és nem szeretném, ha ez megváltozna, de most már aztán elmész te a jó büdös kurva anyádba, jó? Ölellek, Csabi."

Láttam reklámokat is, hogy mindenki menjen el szavazni. Nekem sokkal jobb és olcsóbb ötletem van a lakosság mozgósítására. A pártok és egyéni jelöltek névsora alatt be kell iktatni egy új rubrikát: Egyiket sem támogatom.

Jelenleg ugyanis sok ember számára a választás arról szól, hogy a kisebbik rosszra szavaz. Tudja, hogy mindenképpen rábaszik, bárki is kerül hatalomra, így azt mérlegeli, hogy melyik esetben baszik rá kevésbé. Mintha a közül kellene választani, hogy a lábadat, vagy a kezedet vágják-e le. Hát nem lenne jó egy olyan lehetőség, hogy egyiket se vágják le?

Aztán lehetne mindenféle szankciókat kitalálni, hogy mi történne ha az „egyik sem” elérne mondjuk 20-30 százalékot. Én mondjuk azt javasolnám, hogy ebben az esetben mindenkit, aki az elmúlt 30 évben bármilyen politikai tisztséget betöltött lőjünk fel a Holdra, de én radikális beállítottságú vagyok. Lehet, hogy az életfogyt + 1 nap kőbánya is elég lenne.

Fixa ideám ugyanis, hogy tök mindegy kire szavazol, mert valójában csak egy párt van, ami úgy hívnak, hogy ŐK. Vagyunk MI, meg vannak ŐK, Orbánostól Gyurcsányostól együtt zakkumpakk. ŐK, hogy ne legyen feltünő, és meglegyen a választás szabadsága, több csoportra oszlottak, és a kamerák előtt ócsárolják egymást, aztán ahogy kialszik a piros lámpa egymás keblére borulnak. Simán el tudom képzelni, hogy ŐK amúgy tök jó haverok, narancssárga, piros meg zöld pólóban hétvégente összejönnek grillezni, sörözgetnek, és azon röhögnek, hogyan szopatnak és kopasztanak minket.

Most éppen a narancs csapat áll elöl a tornasorban, de nem baj, mert ami ellopnak, abból adogatnak hátrafelé a piros és zöld meg mittoménmilyen csapatoknak is. Aztán majd fordul a kocka, változik a vetésforgó, a pirosak vagy a zöldek kerülnek előre, de ŐK hétvégente ugyanúgy összejárnak, és megbeszélik, hogy jusson azért narancsoknak is. Mert mondjuk ahhoz képest, hogy a mindenkori ellenzék mennyire el van nyomva, meg ki van zsákmányolva, meg el van lehetetlenítve, valahogy egyiket sem láttam még a munkaügyi központ előtt ácsorogni, egyiknek sem okoz gondot kifizetni a számlákat, és valahogy mindegyik összetudja kuporgatni a mindennapi A8-asra valót. 

Egyébként itt Írországban épp azon vitáznak, hogy bevezessék-e a határon túli írek általános választójogát. Ebből is látszik, hogy az ír kormány az Orbán-rezsim bábkormánya. Azzal érvelnek pro, hogy egyrészt a külföldön élők rokonai itt élnek Írországban, ergo a családjuk soráról döntenek, másrészt a külföldön élők bármikor dönthetnek úgy, hogy hazaköltöznek. Ez is egy nézőpont.

Jópofák egyébként ezek a ComdeyCentrálos reklámok a választásról, bár én a végső konzekvenciát másképpen fogalmaztam volna meg: "Nem érzed faggasztónak, hogy két ilyen degeneráltnak is pont ugyanannyit ér a szavazata, mint egy egyetemi professzornak, vagy neked?"

* a kép csak illusztráció, nem ők szokták megzavarni a sziesztaidőmet, de hasonlóan öltöznek.

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr8813767074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

werinter 2018.03.23. 10:50:14

Igazából a zemberek túlmisztifikálják ezt a választásos dolgot.
Ha nem szavazna senki, nem választanánk ugyanúgy menne tovább az élet, semmi sem változna. Teljesen mindegy ki van hatalmon (főleg Magyarországon), jó döntést, ésszerű stratégiát egyik sem tud kidolgozni. Tehát jobb lenne ha nem is szavaznánk semmiről, nem lennének választások, csak mindenki élne, mint eddig. Jó, nyilván ez eléggé kisarkított dolog így, de gyakorlatilag tényleg ehhez közeli állapot van jelenleg. Magyarán annyira szar a helyzet és lesz egyre szarabb mindig amikor valaki megpróbál beavatkozni, hogy jobb lenne ha egyszerűen hagynánk a francba az egészet.
Főleg azért is furcsállom én is ezt a felhajtást a választások körül, mivel a már korábban említett "zemberek" úgy tesznek, mintha tényleg bármit is befolyásolna egy "X" a mindennapjaikban. Attól még, hogy nyer vagy nem nyer a pártjuk nem fog semmi megváltozni. Nem lesz több a fizetés, nem lesz olcsóbb a lakhatás, nem lesz olcsóbb a kaja stb.

szepipiktor 2018.03.23. 11:02:20

Valóban nem értettem én sem, hogyan jön egy külföldi életmód a hazai választásokhoz és a barmozáshoz..?
De aztán eljutottam az átkötő gondolatodig és látom, te egy ideális neoliberális emberke lehetsz, aki a saját gondjait indulatból és mások korlátozásával, szankcionálásával szeretnéd megoldani. Ugat a szomszéd kutyája? Nem tudsz pihenni? LŐJJÉK LE AZ ÖSSZES DÖGÖT!
Egyébként meg semmiféle baromkodás nincs, pontosabban máshol is ez van, csak máshol normális tudatúak az emberek.
Az USA legutóbbi választási kampánya? És most az első, hogy nincs nyugalom a választások után sem, mert mostanra erősödött fel a Facebook alapú aktivista világ.
Itt amikor a szocik győztek, orbán máris új választásokért kiáltott. Most az USÁban is ez történt, korábban ez nem volt jellemző rájuk.
Itthon az Antall-kormány idején, és az első orbán kormány idején volt a legnagyobb megosztottság, de a családok, barátok szakadásához csak a fidesz korszak jutott el.
Most ismét ez van, és ma már az erőszaki is be van lengetve.
Ez nem választás meg barom kérdés, hanem a diktatúra sajátja. Ez volt a bolsevikoknál és ez van ma is.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.03.23. 11:27:56

A ballib elkúrók szenvednek mint disznó a jégen, ezért okádják a gyűlölet magvait szanaszét.

Röhejesek ahogy GYurcsány nevű szarházi főnökük, érdekében mikre nem képesek, csakhogy a ripacs elkúró elkúrhassa újra.

Quadanium 2018.03.23. 11:36:47

Én meg a 3 hónapos kampánycsendet vezetném be. A választások előtt mindenki megőrül, sehová nem tudsz elbújni, mindenhol elér ez a szar. Persze annak a java, hogy ki mit csinált/lopott épp most, ebben a pár hétben derül ki. Ha eddig is tudták, akkor miért nem tették közzé. Szánalmas, ami most megy csak mindenki befeszül és ideges lesz.

conchita wurst 2018.03.23. 11:44:49

sajat nevedben beszelj, nalunk fel sem merul h valaki nem a fideszre szavaz

mint a normal csaladokban altalaban

Terézágyú 2018.03.23. 12:25:15

Jobber vagyok segget nyalok.

s 2018.03.23. 12:28:50

@conchita wurst: Saját nevedben beszélj! Nálam fel sem merül, HOGY BÁRKIRE SZAVAZOK EGYÁLTALÁN.

Rettegek mert ballib vagyok 2018.03.23. 13:56:01

Azért meglepő, hogy amikor a Svédországban a Kenyai rapper is fél a msuzlim inváziótól Svédországi otthánaban, akkor itthon még mindig a migránssimogatást löketik.

magyaridok.hu/kulfold/svedorszag-veszelyesebb-mint-kenya-2923159/
Ken Ring, kenyai születésű svéd rapper azon gondolkodik, hogy hazaköltözik Kenyába, mivel Svédországban a migránsok miatt elviselhetetlen az élet. Szerinte előbb-utóbb emiatt polgárháború lesz a skandináv államban – írta meg az Origo.

A portál cikkéből az is kiderül, hogy az elismert rappernek számító Ring még gyerekként érkezett az afrikai országból az északi királyságba.

A zenész véleménye alapján az a negyed ahol felnőtt régebben biztonságosnak számított, most pedig a migránsok és a köztük folyó bandaháborúk, valamint drogkereskedelem miatt élhetetlenné vált – írja a 888.hu a norvég Trygdekontoret nevű televízió információira hivatkozva, amelynek exkluzív interjút adott a művész.

Jakab.gipsz 2018.03.23. 14:19:18

És most jött egy cukika jópofa fiatal és a bezzeg Írország.

Beszél de semmit sem mondó, süket duma.

...elmúlik... 2018.03.23. 14:30:37

@Quadanium:

Támogatom az egy napos kampánycsend 90 naposra emelését. Adjunk be petíciót.

s 2018.03.23. 15:25:35

@...elmúlik...: Igazából négy éves kampánycsend kellene . . .

...elmúlik... 2018.03.23. 19:04:05

@s:

Ez sem rossz ötlet, megszavaznám.

Untermensch4 2018.03.30. 23:55:05

@s: "Nálam fel sem merül, HOGY BÁRKIRE SZAVAZOK EGYÁLTALÁN. "
Akkor arra az eredményre szavazol amit a többiek összeszavaznak. Azaz MINDEN szavazatot kapott pártra szavazol...
A szándékos érvénytelennel nem szavazol senkire mert nem hagyod hogy helyből odaírjanak a végeredményt támogatók közé.

s 2018.03.31. 19:20:31

@Untermensch4: "helyből odaírjanak a végeredményt támogatók közé"
Miért tennék ezt? Semmi alapjuk erre. Bár tudom, hogy minden párt azzal vádol, hogy a másik pártot támogatom, ha így teszek. Továbbá a nem szavazókat szívesen számolja mindenki magához. Érdekesek a nem szavazók és ezek szerint értékesek is. Nyilván azért, mert pontosan látják a lényeget. Azt, hogy mindenki szar.

Untermensch4 2018.04.02. 13:46:25

@s: És mivel a választási törvényt megírók is sejtették hogy a politikusok többnyire sz@rok, a nem szavazókat jogilag átvarázsolják szavazókká... (és igen, én sem tartom jónak ezt így) a szándékos érvénytelen szavazás a valódi nemszavazás, az otthon maradás a beletörődés. A tanult tehetetlenség. Annak a jelzése hogy nem kell aggódni, szépen sodródik a birka jobbágy az eseményekkel, nem akar beleszólni...

s 2018.04.03. 23:17:53

@Untermensch4: Nézd, nekem a fidesz kormány azért nem annyira kurva rossz anyagilag. Tehát ez a birka jobbágyozás ezúttal nem igazán találó. A fidesz az országnak rossz elsősorban, tehát joggal várom el, hogy az ország népe váltsa le őket NÉLKÜLEM. Túlságosan nagy szívesség volna tőlem, ha az anyagi érdekeim ellenében görcsölnék olyasmin, amit más a jogos érdekében sem hajlandó megtenni.

Untermensch4 2018.04.03. 23:53:06

@s: Sztem kissé elbeszélünk egymás mellett. Te azt gondolod hogy a fidesz ellen agitálok. Pedig alapvetően azt a mémet próbálom terjeszteni hogy az ember menjen el és szavazzon arra a pártra amelyiknek egyetért a programjával (="amelyik párt neki jó", neked a fidesz anyagilag jó, morálisan úgy tűnik annyira nem...) és utána kérje is számon ha azok akikre szavazott nem azon ügyködnek amit ígértek, amire a felhatalmazást és munkavállalóként a fizetésüket kérték.

Technikailag pedig tudtommal a nem szavazókkal úgy számolnak mintha mind elment volna szavazni és mind ugyanolyan arányban szavazott volna mint akik ténylegesen is elmentek.

Tehát a te esetedben azt kell mondjam hogy akármi is lesz a végeredmény, ha nem mész el akkor gyakorlatilag vmekkora százalékod olyan pártokra lesz beírva szavazóként amely pártokra te nem szavaztál és nem is akartál. Ha nincs olyan amelyikre tevőlegesen szavaznál akkor pont ellentétesen könyvelnek el mint ami a valós szándékod.

A szándékos érvénytelen szavazás pedig annak a tevőleges kinyilvánítása hogy Te egyikre sem szavazol a kínálatból mrt nem ütik meg azt a mércét.