Gondolatok erről-arról. Meg amarról. Így meg úgy. Meg amúgy is. Szóval blog. Vagy mi.

„A videóbíró tönkreteszi a futballt”

2018. július 09. - Firestarter.18

var.jpgNem én mondom ezt, hanem az állítólagos szakértők.

 

 

 

 

 

 

A vébé elején még az M1 közvetítését néztem, de nettó 17 perc után átpártoltam az ír közszolgálati csatornára. Érdekes, hogy bár ők sem egy hatalmas futballnemzet, de azért minden közvetítésre össze tudnak lasszózni két kommentátort, egy műsorvezetőt és három szakértőt, olyan embereket, aki legalább el tudják hitetni, hogy értenek a focihoz. Nálunk meg Sebők Vilik meg Korsós Gyurik szakértik az ifjabb Knézy kommentálását, aki biztos vagyok benne, hogy csak azért lehet még mindig mikrofonközelben, mert az apja anno így végrendelkezett. Nálunk is van a hotelben egy szelepes koma, neki élete végig munkát kell biztosítson a hotel, mert a szülei csak ezzel a feltétellel adták el földet, amire a hotelt építették. Szerintem kis Knézynél is ez lehet a helyzet.

Na, ezek a nagy szakértők aztán kiokoskodták, hogy a videóbíró milyen káros a focira, mert tökreteszi a futball szellemiségét. Itt gondolom a meccsek elcsalására gondoltak, vagy valami ilyesmire. Erre egyébként ezentúl is lesz lehetőség, mint ahogy több példa is mutatja erről a vébéről.

A videóbíró igenis jó, és hasznos, persze ehhez az kellene, hogy ne öt vagy mennyi fogalmatlan Isaura üljön a monitorok előtt, és kicsit gyakrabban szóljanak rá a spori fülére, aki meg következetesen tartsa be a szabályokat. A múltkor pl. a horvát-dánon a bíró mind a két kapust figyelmeztette, hogy a tizenegyesrúgásoknál ne mozduljanak el a gólvonalról. Mind a két kapus fél métereket ugrott előre az összes büntetőnél, de a bíró egyet sem fújt vissza. Akkor minek figyelmeztette őket? Minek áll ott a partjelző? Minek nézik a videót?

Az Uruguay-Portugália meccsen már az első lassításból is egyértelmű volt, hogy Suarezhez megint nem értek hozzá a felugrásnál, csak a vébé legjobb férfi főszereplőjének járó díjra hajtott. A VAR-bírók miért nem szóltak rá a sporira, hogy adjon neki sárgát szimulálásért? Neymar miért nem kapott ugyanezért sárgát a belgák ellen, amikor már az első lassításból is egyértelmű volt, hogy műesett? Ha az ilyen eseteket büntetlenül hagyja a játékvezető, akkor azzal arra ösztönzi a játékost, hogy nyugodtan próbálkozzon tovább, hátha legközelebb ügyesebben színészkedik.  

A bíráskodás legtöbb problémája egyébként arra vezethető vissza, hogy a futball kontaktsport. Lehet az ellenféllel ütközni, megtámasztani, meglökni. Két ugyanolyan mozdulat az erőtől függően simán lehet egy esetben szabályos, a másikban szabálytalan. Innentől pedig a játékvezetőnek kellene eldöntenie, hogy az ütközés és lökés volt-e akkora, hogy a játékosnak feltétlenül nyolc métert kellett repülnie, halálsikolyokat eregetnie és az orvosi stábnak háromszor újraélesztenie. Ezt pedig marha nehéz ám eldönteni, még videózás után is. A külső bokacsontra már egy egészen apró koccanás is elég, hogy beszarj a fájdalomtól, de egy ugyanekkora rúgást meg sem érzel mondjuk a vádlidon. Ha álló helyzetben egy kicsit meglöklek combmagasságban, meg se rezzensz (hacsak nem Neymarnak hívnak), de ha mindezt sprint közben teszem meg, elszállsz, mint az őszi falevél.

Ehhez még hozzájön a játékosok szimulációja is, mely ronda dolog, de valahol érthető. Ha egy kis rúgástól nem esel el, akkor az ellenfél ezt kihívásnak fogja fel, és legközelebb kapsz egy közepeset. Ha attól sem kerülsz földre, akkor utána egy nagyot. Ki az a hülye, aki önként szétrúgatja magát, ha nem muszáj? A másik meg, hogy tök jól lehet vele időt húzni. Ennek kiküszöbölésére egyébként jó megoldás lenne a futóóra megszüntetése, melynek használatát egyébként semmi nem indokolja. A játékidő kétszer harminc perc lenne, de minden játékmegszakításnál megállna az óra. Így nem lenne értelme időt húzni.

A másik sarkalatos pont, ahogy ezen a vébén is többször látszott, a kezezés, melyre még mindig nem sikerült egyértelmű szabályokat hozni. Az első szempont ugye a szándékosság, nos elég kevés olyan barom focista van, aki direkt kézzel beleüt a labdába, és elég kevés bíró egyben mentalista, hogy kitalálja, a játékos mire gondolt kezezés közben. Másrészt oké, véletlenül kezezik, de ha ezzel gólhelyzetet akadályoz meg, akkor hiába a véletlen. Ha véletlenül felrúgom az ellenfelet, attól még felrúgtam.
Jó példa erre Rojo és Pique kezezése. Egyik sem volt szándékos, mégis az utóbbi tizenegyes volt. Senki nem tudja, miért. Jó, nyilván azért, mert az oroszok ellen történt.

Erre jó megoldás lehetne átvenni az NFL-ben is használt rendszert, hogy a videózás után a bíró elmondja, hogy miért úgy döntött, ahogy. Semeddig sem tartana, és talán a nézők is tisztább képet kapnának arról, hogy mi miért történik.

A következő problémás dolog a mezhúzás, belekapaszkodás, cibálás. Illetve ez csak a játékvezetőknek problémás néha, mert egyébként teljesen világos, hogy ez soha nem véletlen, és egyértelmű a szándék is: feltartani, visszafogni az ellenfelet. Itt pedig már mindegy, hogy ez mekkora erővel történik, és valóban akadályozza-e a játékost. Minden mezhúzás szabálytalan, és pont. A horvát-dán meccsen Mandzukic mezét végig húzta-vonta a védő a tizenhatoson belül, a VAR-bíró mégsem jelzett, pedig a szabály egyértelmű. Ugyanez volt az orosz-spanyol meccsen is, amikor Ramost húzták le a földre.

Az is érthetetlen, hogy ha már az első lassításánál látszik, hogy a bíró rossz felé ítélte a bedobást, nem adott szögletet, nem látta, hogy kint volt/bent volt, akkor a videóbíró miért nem szól rá rögtön a fölére, hogy te figyelj már Józsi, amarra van bedobást. Asszem a Mexikó-Svédország meccsen volt, hogy Ochoa látszólag kilépett a labdával a tizenhatoson belülről, a bíró meg szabadrúgást adott. Aztán a viszajátszáson tök egyértelmű volt, hogy még a vonal felett kapta el a labdát, ami még szabályos. Miért nem lehet ilyenkor rögtön a bíró fülére szólni? Hát pont ez lenne a videózás lényege.

A VAR jó dolog, és sokszor jó ítéletet sikerült hozni, a probléma továbbra is inkább az, hogy a játékvezetők nem következetesen alkalmazzák (az egyébként sok esetben nem is egyértelmű) szabályokat, hanem attól függően, hogy előző nem lepippantotta-e őket az asszony. Ennek ellenére a VAR tök jó dolog, és hosszú távon szerintem jó fog tenni a focinak.

Azok pedig, akik szerint az igazságos döntések tönkreteszik a futballt, egyszerűen bolondok.

A bejegyzés trackback címe:

https://firestarter-18.blog.hu/api/trackback/id/tr9714102593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RTB 2018.07.09. 14:44:38

mielőtt elkezdtek volna gondolkodni, hogy bevezessék a videobírót, tanulmányozni kellett volna, hogy hogyan működik ez egy olyan sportban, ahol már régóta használják. Ez pedig Ligarögbi (Írországban a másik rögbivel ellentétben ismeretlen, ÉK Angliában, Dny Franciaországban, Ausztráliában és Óceániában népszerű) .
Meg kellett volna határozni, hogy milyen szituációkban lehet alkalmazni. Én csak akkor venném elő, ha az ítélet kimenetele
- gól
- büntető
- kiállítás

Amúgy szerintem jó, hogy van VAR. Az M1 stúdiós szakértései pedig nem annyira rosszak, miután eltűntek a Kovács Kálmán, Bánffy János félék (Sebők Vilit sem láttam).

umidmerchant 2018.07.09. 15:27:17

Szívemből szóltál. A videó is csak egy eszköz, amit a bíró(k) használnak. Attól, hogy szarul használják, még a rendszer jó.

JamesFord 2018.07.09. 19:42:29

Számomra egyértelmű, hogy azért tartott ilyen sokáig bevezetni a videobírót, hogy kitalálják, hogy lehetne még így is elcsalni a meccseket.
A "videobíró" sem az, aminek lennie kellene. Jelenleg 5-6 ember ül 5-6 monitor mögött és ezt nevezik videobírónak. Ez nem videobíró, hiszen ugyanúgy emberek döntenek, az embereknek érdekeik vannak, az érdekeket pénzzel és fenyegetéssel meg lehet változtatni.
Nagyon egyszerű, a Fifa játékokban tökéletesen működik a tényleges videobíró. Ott nincs tévedés lesnél, kéznél, szabálytalanságnál, semmiben. Működik. Alkalmazni kellene élőben. Tisztelt EA, rajtatok a világ szeme.

odod94 2018.07.10. 07:07:37

@RTB: Pontosan az van, amit írsz. Videóbírót gólok, büntetők vizsgálatára, azonnali piros lapos durvaságok kiszűrésére, valamint lapok felülbírálására lehet használni. Tehát a kié a bedobás illetve a kirángatta jobban a másik mezét a kezdőkörben szituációkban (a mostani VB-n legalábbis) nem a videónak a feladata a döntés.

vakapad 2018.07.10. 08:36:00

Egyetértek. Magas szinten a videobíróra szükség van. Ez persze a megye I-es meccseken nem fog segíteni, ott továbbra is lehetőség lesz jogosan szidni a bírót, de ahol reális lehetőség (= elég pénz) van arra, hogy objektívebbé tegyük a döntéseket, ott tegyük meg.

A videobíró még csak pályafutása elején jár, javasolnám tehát a sarkos megítélések hanyagolását. Ki fog ez alakulni. Zeit lassen.

Hogy milyen szabályokon kellene változtatni (ennek a videobíróhoz semmi köze), az egy teljesen más kérdés. Arról egy másik írás keretében lehet vitatkozni.

p.i.g 2018.07.10. 08:53:01

Tudom nem ez a mondanivalója a cikknek de kiragadnék egy engem gyilkoló szálat:

"Nálunk meg Sebők Vilik meg Korsós Gyurik szakértik" :-)
Meg Barcelona B fél évig játékosok. (amúgy is agyhúgykő ez a titulus "barszelónabé" :-) )

Jön az ész osztás, karikázás, jelölgetés, aztán meg,hogy ezt miként is kellett volna.... beszarás. Egy VB résztvevő játékos esetleg rosszul sikerült mozdulatát kritizálják ezek mozgássérült alul iskolázott szánalmak. Ennél az is hitelesebb lenne ha Döme meg Kipu csendben elfröccsözne a studióban. Mex kivágnák mikor belevizelnek a tujába hátul. Azok legalább befértek egy ilyen csapatba. Vagy hívjanak tornából felmentett szakértőket. Hol van az előírva, h foci múlt kell hozzá. Mert amikor ezek arra hivatkoznok, hogy "bezzeg ő a Nieder Burgenland 4. osztályában majdnem igy ívelte be "eccer" akkor végem.

Jó a cikk. Gratulálok

Arcade Macho 2018.07.10. 09:00:01

egy biro ne dontse el a meccset, meg akkor se ha videobiro a neve

Graves 2018.07.10. 09:50:33

az ifjabbik Knézy nem azért, mert narancs?

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2018.07.10. 13:52:14

@p.i.g: Jaj, hát Ottó nekem is kedvencem, ahogy minden Barca meccsen mondja, hogy "jól játszoTTUNK" "nyerTÜNK", mintha legalábbis bármi köze lenne a csapathoz.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2018.07.10. 13:58:29

@odod94: "Tehát a kié a bedobás illetve a kirángatta jobban a másik mezét a kezdőkörben szituációkban (a mostani VB-n legalábbis) nem a videónak a feladata a döntés."

De ha a videóbíró látja, miért ne szóljon? Egy rosszul megítélt szöglet is meccsdöntő lehet, mint ahogy volt is az idei Európa Ligában. Más kérdés, hogy lassan több játékvezető és asszisztens van, mint játékos, mégsem vesznek észre semmit.

Firestarter.18 · http://firestarter-18.blog.hu/ 2018.07.10. 14:00:33

@vakapad: "Hogy milyen szabályokon kellene változtatni (ennek a videobíróhoz semmi köze), az egy teljesen más kérdés. Arról egy másik írás keretében lehet vitatkozni."

Megvolt ;)

firestarter-18.blog.hu/2016/03/23/hogyan_lehetne_megreformalni_a_futballt

p.i.g 2018.07.10. 14:02:11

@Firestarter.18: figyelmedbe ajánlom D. Tóth Kriszta "Elviszlek magammal" riportját Görbicz Anitával. Nem tudom ismered-e (érdemes) a riportban egy ember ül a kocsijába. Hát Anita mögé bepúposkodik a mi barszelónabénk. Végig beszél. Idézném" azért vagyok kritikus Anitával mert MI sportolók...."
Hát a krva anyját: kb egy Messi vagy C. Ronyi mondja akkor ok. De ne vegy már egy kalap alá magát a világ egyik legnagyobb sportolójával.
Ha meg tudod nézni végig meghívlak egy italra :-)

Serrin · http://ecigiblog.blog.hu/ 2018.07.10. 16:50:05

Alapvetően az NFL szabályokból sokat át lehetne venni.
A cikkben is írt videóbíró, futó óra megszüntetése is ilyen, de van még ott néhány jó ötlet.

Untermensch4 2018.07.16. 20:38:02

Haldoklás ellen olyan közelharci szabályok is megfelelnének mint az ausztrál fociban. :)
www.youtube.com/watch?v=XMZYZcoAcU0
Meg olyan védőfelszerelés mint a jéghokinál.
A közönség úgyis vért akar látni. :)